Дървен харпун 110

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
Аватар
JIRO
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Дървен харпун 110

Мнение от JIRO »

Уширението при главата потушава отката по малко от колкото очакваш а същевременно затруднява повече вертикалната маневреност според моите наблюдения.В общи линии формите са 2 ромб и елипса ,ако разглеждаме маневреноста сумарно от вертикал и хоризонтал като стоиности ромба печели, но ако ги разглеждаме по отделно елипсата има значително по добри показатели по хоризонтал.Тъи като обаче има конструктивни особенности(отвора на главата положението на ластиците спрямо корпуса и спрямо стрелата) сме принудени да се съобразим с тях!Добре е пак според мен формата да прелее от ромб към елипса от главата към дръжката,тоест ластиците при главата да се застъпват на полвина(за да се намали широчината на корпуса) после да стават успоредни един спрямо друг(за да се намали височината на корпуса при засечките взета с ластиците)каналите за ластиците трябва да следват най краткия път от главата към засечките на стрелата(за това те питах на колко изтъняват 16ките),като не трябва да се отдалечават от успоредноста си с нея(почти в допирателна със стрелата,поглед от горе),в заредено състояние трябва да се побират точно в профила на харпуна(да не надстърчат погледнато от горе).Това са малка част от нещата които трябва подчертавам според мен да гледаш да спазиш.Много хора ще искат да се обуснова но не мога тъй като не съм физик а и се позовавам на скромния си опит и усета които съм придобил
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

Аз не очаквам да елиминирам отката тотално, това практически е невъзможно! За вертикалната меневреност не мисля, че ще е проблем а даже обратното. Самия харпун с това тяло и този стеснен профил според мен, а и според теб ще е доволно маневрен по хоризонталата, ако ластиците са подредени правилно. Вертикалата се взима с едно движение на ръката на 90 градуса и харпуна е точно там където го искаш. Според мен ще ми отнеме страшно много време заради сложноста на тялото, но аз не бързам за никъде и смятам да се заиграя :D Много добре е че обсъждаме темата, но в никакъв случай не искам да си мислите, че се опитвам да открия топлата вода! Просто съм си навил на пръста да направя един масивен, но маневрен и силен харпун и надявам се с напълно поносим откат. С вашите съвети съм сигурен, че ще се случи. В най лошия случай ще е много красив :D
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

Иво идеята за моя харпун е от омер кайман и големите туна гънове като този на снимката долу.

На този клип попаднах снощи и според мен това е невероятен дизайн.
http://vimeo.com/902353
Прикачени файлове
hf22.jpg
hf22.jpg (66.7 KiB) Преглеждано 970 пъти
TEAK SEA 3.jpg
TEAK SEA 3.jpg (14.55 KiB) Преглеждано 970 пъти
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

Дойде ми още една идейка, днес тъкмо да започна канала за стрелата и ми хрумна да го направя затворен( за акулски перки ) Така профила ще стане още по нисък, но не знам това няма ли да произведе голямо триене при истрел и въобще добър вариянт ли е според вас?
Прикачени файлове
Image049.jpg
Image049.jpg (230.06 KiB) Преглеждано 957 пъти
глава.jpg
глава.jpg (10.91 KiB) Преглеждано 957 пъти
shafts_shark_fin_flopper.jpg
shafts_shark_fin_flopper.jpg (8.67 KiB) Преглеждано 957 пъти
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

Забравих тази снимка :)
Прикачени файлове
Image059.jpg
Image059.jpg (247.42 KiB) Преглеждано 957 пъти
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Мирончо батка ако си решил да правиш канала закрит мисля че тая техника е подходяща Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
[ihttp://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=40&t=21399&start=75mg]http://img.photobucket.com/albums/v308/ ... track3.jpg[/img]
Изображение
Изображение

Този пич ползва графит на прах и епоксидна смола !

А това е оръдие за туни
Изображение

П.П. пожелавам на всички колеги харпунджий да им се наложи един ден в нашето море да почнат да ползват подобни оръдия :D :D :D
(представям си как рита това чудо) :smt118 :smt119 :smt120
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

Точно това търсих до сега бе брато :wink:
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

Ами графит от къде?
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Затворен трак се препоръчва и ползва главно когато имаме много сила -т.е. много ластици !за 85ца моят съвет е -не прави изобщо трак.Или ако направиш , направи само лек канал който може да покриеш с графит за по-малко триене.

Да знаеш че при равни условия е от изключителна важност разпределяне на масите при направата на харпуна.Ако тежестта ти е концентрирана в задната част , каквито и уширения да направиш от пред -ще рита.!

Самото разпределяне на масата на харпуна никак не е лека задача и често ни мъчи, особено при "нов" по размери или материал харпун.Виждал съм лек харпун да има поносим и пренебрежим откат и същата дължина , но значително по-тежък -с грешна форма да скача като яре . ;)
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

yavorsub написа:Затворен трак се препоръчва и ползва главно когато имаме много сила -т.е. много ластици !за 85ца моят съвет е -не прави изобщо трак.Или ако направиш , направи само лек канал който може да покриеш с графит за по-малко триене.

Да знаеш че при равни условия е от изключителна важност разпределяне на масите при направата на харпуна.Ако тежестта ти е концентрирана в задната част , каквито и уширения да направиш от пред -ще рита.!

Самото разпределяне на масата на харпуна никак не е лека задача и често ни мъчи, особено при "нов" по размери или материал харпун.Виждал съм лек харпун да има поносим и пренебрежим откат и същата дължина , но значително по-тежък -с грешна форма да скача като яре . ;)
Не знам аз ли не разбирам или ти си мислиш че си в темата на Терзо :D
Аз съм започнал 110-ка с рерверсен спусък която ще е с 140 - 150 см. стрела на 7.5 или 8мм дебела. 3x16 мм. ластици с възможност да се сваля единия.
Намерих и графит, но не е от БГ цената за 200 грама е 15 лв.
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

Графит има безплатно по леярните, на чували е :D
Ползва се да не залепя пръста по шаблона.
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Jack Daniels »

Брее, технологиите много префърцунени станали, едно време в механото използвахме кварцов пясък за тази цел :wink:
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

spear написа:Графит има безплатно по леярните, на чували е :D
Ползва се да не залепя пръста по шаблона.
Юли, при нас хотели колкото искаш, но леярни една не знам да има :)
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Бе по Бургас не може да няма една леарна поне и аз сега чувам че ползват графит по леарните .
Я бургазлийте да си кажат без бой :axe: помогнете на човека да не се набутва ако верно има по леарните вервам че една шепа се ще му дадат :D

Айде със здраве :mrgreen:
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Допреди няколко години имаше работеща в Лукойл-Нефтохим, дори работех там :wink: . Вече я няма, но се сещам за една край с. Камено. Ако не се лъжа, още функционира.
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”