Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Дървен харпун 110
Модератор: nkolev66
Re: Дървен харпун 110
Уширението при главата потушава отката по малко от колкото очакваш а същевременно затруднява повече вертикалната маневреност според моите наблюдения.В общи линии формите са 2 ромб и елипса ,ако разглеждаме маневреноста сумарно от вертикал и хоризонтал като стоиности ромба печели, но ако ги разглеждаме по отделно елипсата има значително по добри показатели по хоризонтал.Тъи като обаче има конструктивни особенности(отвора на главата положението на ластиците спрямо корпуса и спрямо стрелата) сме принудени да се съобразим с тях!Добре е пак според мен формата да прелее от ромб към елипса от главата към дръжката,тоест ластиците при главата да се застъпват на полвина(за да се намали широчината на корпуса) после да стават успоредни един спрямо друг(за да се намали височината на корпуса при засечките взета с ластиците)каналите за ластиците трябва да следват най краткия път от главата към засечките на стрелата(за това те питах на колко изтъняват 16ките),като не трябва да се отдалечават от успоредноста си с нея(почти в допирателна със стрелата,поглед от горе),в заредено състояние трябва да се побират точно в профила на харпуна(да не надстърчат погледнато от горе).Това са малка част от нещата които трябва подчертавам според мен да гледаш да спазиш.Много хора ще искат да се обуснова но не мога тъй като не съм физик а и се позовавам на скромния си опит и усета които съм придобил
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Аз не очаквам да елиминирам отката тотално, това практически е невъзможно! За вертикалната меневреност не мисля, че ще е проблем а даже обратното. Самия харпун с това тяло и този стеснен профил според мен, а и според теб ще е доволно маневрен по хоризонталата, ако ластиците са подредени правилно. Вертикалата се взима с едно движение на ръката на 90 градуса и харпуна е точно там където го искаш. Според мен ще ми отнеме страшно много време заради сложноста на тялото, но аз не бързам за никъде и смятам да се заиграя
Много добре е че обсъждаме темата, но в никакъв случай не искам да си мислите, че се опитвам да открия топлата вода! Просто съм си навил на пръста да направя един масивен, но маневрен и силен харпун и надявам се с напълно поносим откат. С вашите съвети съм сигурен, че ще се случи. В най лошия случай ще е много красив 

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Иво идеята за моя харпун е от омер кайман и големите туна гънове като този на снимката долу.
На този клип попаднах снощи и според мен това е невероятен дизайн.
http://vimeo.com/902353
На този клип попаднах снощи и според мен това е невероятен дизайн.
http://vimeo.com/902353
- Прикачени файлове
-
- hf22.jpg (66.7 KiB) Преглеждано 970 пъти
-
- TEAK SEA 3.jpg (14.55 KiB) Преглеждано 970 пъти
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Дойде ми още една идейка, днес тъкмо да започна канала за стрелата и ми хрумна да го направя затворен( за акулски перки ) Така профила ще стане още по нисък, но не знам това няма ли да произведе голямо триене при истрел и въобще добър вариянт ли е според вас?
- Прикачени файлове
-
- Image049.jpg (230.06 KiB) Преглеждано 957 пъти
-
- глава.jpg (10.91 KiB) Преглеждано 957 пъти
-
- shafts_shark_fin_flopper.jpg (8.67 KiB) Преглеждано 957 пъти
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Забравих тази снимка 

- Прикачени файлове
-
- Image059.jpg (247.42 KiB) Преглеждано 957 пъти
Мирончо батка ако си решил да правиш канала закрит мисля че тая техника е подходяща 

[ihttp://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=40&t=21399&start=75mg]http://img.photobucket.com/albums/v308/ ... track3.jpg[/img]

Този пич ползва графит на прах и епоксидна смола !
А това е оръдие за туни

П.П. пожелавам на всички колеги харпунджий да им се наложи един ден в нашето море да почнат да ползват подобни оръдия

(представям си как рита това чудо)

[ihttp://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=40&t=21399&start=75mg]http://img.photobucket.com/albums/v308/ ... track3.jpg[/img]

Този пич ползва графит на прах и епоксидна смола !
А това е оръдие за туни

П.П. пожелавам на всички колеги харпунджий да им се наложи един ден в нашето море да почнат да ползват подобни оръдия

(представям си как рита това чудо)

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Точно това търсих до сега бе брато 

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Затворен трак се препоръчва и ползва главно когато имаме много сила -т.е. много ластици !за 85ца моят съвет е -не прави изобщо трак.Или ако направиш , направи само лек канал който може да покриеш с графит за по-малко триене.
Да знаеш че при равни условия е от изключителна важност разпределяне на масите при направата на харпуна.Ако тежестта ти е концентрирана в задната част , каквито и уширения да направиш от пред -ще рита.!
Самото разпределяне на масата на харпуна никак не е лека задача и често ни мъчи, особено при "нов" по размери или материал харпун.Виждал съм лек харпун да има поносим и пренебрежим откат и същата дължина , но значително по-тежък -с грешна форма да скача като яре .
Да знаеш че при равни условия е от изключителна важност разпределяне на масите при направата на харпуна.Ако тежестта ти е концентрирана в задната част , каквито и уширения да направиш от пред -ще рита.!
Самото разпределяне на масата на харпуна никак не е лека задача и често ни мъчи, особено при "нов" по размери или материал харпун.Виждал съм лек харпун да има поносим и пренебрежим откат и същата дължина , но значително по-тежък -с грешна форма да скача като яре .

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Не знам аз ли не разбирам или ти си мислиш че си в темата на Терзоyavorsub написа:Затворен трак се препоръчва и ползва главно когато имаме много сила -т.е. много ластици !за 85ца моят съвет е -не прави изобщо трак.Или ако направиш , направи само лек канал който може да покриеш с графит за по-малко триене.

Аз съм започнал 110-ка с рерверсен спусък която ще е с 140 - 150 см. стрела на 7.5 или 8мм дебела. 3x16 мм. ластици с възможност да се сваля единия.
Намерих и графит, но не е от БГ цената за 200 грама е 15 лв.
Графит има безплатно по леярните, на чували е
Ползва се да не залепя пръста по шаблона.

- Jack Daniels
- разбира нещата
Брее, технологиите много префърцунени станали, едно време в механото използвахме кварцов пясък за тази цел 

Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Юли, при нас хотели колкото искаш, но леярни една не знам да имаspear написа:Графит има безплатно по леярните, на чували е![]()

Бе по Бургас не може да няма една леарна поне и аз сега чувам че ползват графит по леарните .
Я бургазлийте да си кажат без бой
помогнете на човека да не се набутва ако верно има по леарните вервам че една шепа се ще му дадат
Айде със здраве
Я бургазлийте да си кажат без бой

Айде със здраве

Допреди няколко години имаше работеща в Лукойл-Нефтохим, дори работех там
. Вече я няма, но се сещам за една край с. Камено. Ако не се лъжа, още функционира.