Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Дървен харпун
Модератор: nkolev66
Re: Дървен харпун
Благодарско за информацията ,а след колко време слепените части може да се натоварват или обработватgmurkacha написа:За това лепило и аз гарантирам с две ръце.Няма да имаш проблеми с реакции по между им,аз поне не съм имал.

Последно промяна от australia на Сря Яну 26, 2011 11:48 pm, променено общо 1 път.
- justinian
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Гъфи, не бързай да си похарчиш парите. Това е най-лесно.GuFySuB написа:аз имам стреала но ся ще дам 50 лв за един турски харпун и ще му зема спусака
По-скоро си отговори на няколко простички въпроса, отговорите на които ще формират твоята цел. След като определиш целта, вече е лесно да намериш начин да я постигнеш.
Аз бих те попитал следното:
Откога практикуваш подводен риболов?
Какви харпуни си ползвал до момента?
Кои недостатъци в тях те карат да направиш саморъчно дървен харпун?
Притежаваш ли нужните инструменти и материали за изработката на подобно изделие?
Кое те кара да мислиш,че дървения харпун е по-добър от карбоновия или алуминиевия?
Имаш ли нужната екипировка /освен харпун/ за подводен риболов?
Това са само малка част от общите въпроси.
Не мисля,че е нужно да навлизаме в детайли, защото-надявамЕ се, че си умен човек и сам ще си отговориш.
При положение,че не знаеш кои видове дървесина се определят с наименованието "чам", лично аз те съветвам първоначално да си купиш един турски харпун "Йълмаз Дениз" и няколко сезона да постреляш с него. Лично аз, а и много от пишещите тук приятели сме "проходили" в този вълнуващ спорт, ползвайки турски харпуни. И тук ще си призная, че с турското харпунче съм взел повече риба отколкото с дървения и карбоновия ми харпуни, умножено по десет.
В интерес на истината и от тази чамова летва да направиш харпун със спусък от дръжка на спирачка на велосипед, стрела от арматурно желязо ф6 мм и някакъв ластик-дали "купешки" или от уплътнител за итернитови тръби, ако усещаш морето, ако имаш мерак И ИСКАШ ДА СЕ УЧИШ, пак ще вземеш риби. Навремето, когато нямаше купешки харпуни, брат ми и другите батковци от махалата правеха точно такива харпуни. С харпун от чам ударих първия си кефал, пеленгаси, платерина, попчета...
Надявам се,че съм ти бил полезен.
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Всичко което съм лепил с това лепило до 2 часа съм го вадил от пресата и съм нямал грижи с обработката му веднага след изваждането.Но пресата си е преса.Предполагам че с тиксо ако ги стегнеш след като ги намажех както беше писъл някъде,до 5-6 часа ще можеш да ги развиеш и да обработваш.australia написа:Благодарско за информацията ,а след колко време слепените части може да се натоварват или обработватgmurkacha написа:За това лепило и аз гарантирам с две ръце.Няма да имаш проблеми с реакции по между им,аз поне не съм имал.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колега ако знаеш в какви спомени ме върна с тези си думи.....Моя спусък само че го бях направил от огъната вилица и стрелата ми беше от стоманена пръчка от плажен чадър,ластиците са ясни от уплатненията за ентернитовите тръби разцепени на две че толкова ми беше силата.А с Елмъз Дениз стрелях 17 години,само той си знае колко риба е ударил,никога няма да се разделя с него.justinian написа:
При положение,че не знаеш кои видове дървесина се определят с наименованието "чам", лично аз те съветвам първоначално да си купиш един турски харпун "Йълмаз Дениз" и няколко сезона да постреляш с него. Лично аз, а и много от пишещите тук приятели сме "проходили" в този вълнуващ спорт, ползвайки турски харпуни. И тук ще си призная, че с турското харпунче съм взел повече риба отколкото с дървения и карбоновия ми харпуни, умножено по десет.
В интерес на истината и от тази чамова летва да направиш харпун със спусък от дръжка на спирачка на велосипед, стрела от арматурно желязо ф6 мм и някакъв ластик-дали "купешки" или от уплътнител за итернитови тръби, ако усещаш морето, ако имаш мерак И ИСКАШ ДА СЕ УЧИШ, пак ще вземеш риби. Навремето, когато нямаше купешки харпуни, брат ми и другите батковци от махалата правеха точно такива харпуни. С харпун от чам ударих първия си кефал, пеленгаси, платерина, попчета...
Надявам се,че съм ти бил полезен.
А ако някой се съмнява в силата на тиксото нека пробва да скъса дори и единичноgmurkacha написа: Всичко което съм лепил с това лепило до 2 часа съм го вадил от пресата и съм нямал грижи с обработката му веднага след изваждането.Но пресата си е преса.Предполагам че с тиксо ако ги стегнеш след като ги намажех както беше писъл някъде,до 5-6 часа ще можеш да ги развиеш и да обработваш.

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Тиксото е здраво но не можеш да го стегнеш така че да направиш натиска на една 2 тонна преса например.australia написа:А ако някой се съмнява в силата на тиксото нека пробва да скъса дори и единичноgmurkacha написа: Всичко което съм лепил с това лепило до 2 часа съм го вадил от пресата и съм нямал грижи с обработката му веднага след изваждането.Но пресата си е преса.Предполагам че с тиксо ако ги стегнеш след като ги намажех както беше писъл някъде,до 5-6 часа ще можеш да ги развиеш и да обработваш.![]()
- Valyo68
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
ГуФи,предлагам ти да пробваш нещо по лесно, да усетиш тръпката от харпуностроенето!
После да докладваш!
необходими материали:
задължително парче дърво 60-70 см.-по възможност чам,нали е за проба и бук ще свърши работа?
парче дърво-20-25см. см.за дръжка-по възможност пак чам или друга негова разновидност.
възвратна пружина или гума по здрава
дръжка на спирачка на велосипед за спусък
калибровано желязо ф5-6 мм за стрела
болт и гайка-според отвора на спусъка(дръжката от спирачката на велосипед)
някакъв ластик14-16мм.-после ще му смятаме дължината
Ако има нещо неясно ще помагаме, но умерено,все пак това ще е твоя първи харпун!
време за изготвяне-2 часа са много!
Дано не съм пропуснал нещо ,че ще ми разкажеш играта!
После да докладваш!
необходими материали:
задължително парче дърво 60-70 см.-по възможност чам,нали е за проба и бук ще свърши работа?
парче дърво-20-25см. см.за дръжка-по възможност пак чам или друга негова разновидност.
възвратна пружина или гума по здрава
дръжка на спирачка на велосипед за спусък
калибровано желязо ф5-6 мм за стрела
болт и гайка-според отвора на спусъка(дръжката от спирачката на велосипед)
някакъв ластик14-16мм.-после ще му смятаме дължината
Ако има нещо неясно ще помагаме, но умерено,все пак това ще е твоя първи харпун!
време за изготвяне-2 часа са много!
Дано не съм пропуснал нещо ,че ще ми разкажеш играта!

- Прикачени файлове
-
- ГуФи.JPG (77.92 KiB) Преглеждано 970 пъти
Бе нема спор за това ,ама колко хора имат преса вкъщи ?gmurkacha написа:
Тиксото е здраво но не можеш да го стегнеш така че да направиш натиска на една 2 тонна преса например.
Благодаря на всички които си помислиха че мога да се справя и ми дадоха съвети благодаря отново и ся отивам да чупя колелото и на вапроите ви не никога несам влизал в морето с харпун но знам от марес_стен1 вуйчому 5 клас си е направил самоделка и яз се заребих
- Jack Daniels
- разбира нещата
Надявам се че сигурно можеш да плуваш 

Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
а може ли да е от пластмасов пистолетValyo68 написа: възвратна пружина или гума по здрава
Може ама трябва да е купен на панаира за девети септември. Румци махай го тоя оттук че вече се насрах от смях. 

Последно промяна от baretata на Чет Яну 27, 2011 3:05 pm, променено общо 1 път.
Пашата обича смелите.
- Диканаров
- кандидат преподавател
GuFySub, забрави ли какво си вече обещал? Прочети отново правилата на Форума! Пиши без 4 с 6! Първо си провери черновата, после си отстрани грешките и тогава принтирай!
Погледни млади приятелю в " Разни"! Там има няколко теми от Чуруликпенчо.
Всичките ще ти са от полза! Срамота е млад българин да не може да се изразява правилно на български и да пише с толкова грешки! Нали имаш амбицията да станеш един от нашето харпунджийското братство в бъдеще. Ами постарай се малко! Не е толкова трудно!
Трудното е да постигнеш знанията и уменията на Манук, Булти, Баретата, Терзо, Ганмен, Ватус и още много от тук пишещите уважавани харпунджии и леководолази. Не бързай и търпеливо изчети всичко каквото е написано през годините от тях тук и тогава питай! Ще ти се отговори! Не се съмнявай! Но трябва да има и от теб сериозност и уважение към Форума и неговите членове! Всичко е в твоите ръце и бъдещето ти ще е такова, каквото си го направиш. 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Пичове в другия форум Коцето от Балчик(Seal) ни открехна много лесен, умен , ЕВТИН и невероятно ефективен начин на алтернатива на преса или тиксо .Вътрешна гума от велосипед !
Предполагам че ако срежете една такава на две части -НАДЛЪЖНО ще се получи достатъчно лента да навие и стегне един пакет дъски около метър.