Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Мъртво вълнение
Модератор: nkolev66
Re: Мъртво вълнение
Ако и в Бургас има мъртви вълни, те ще са последица не от Мелтема, а от Западния вятър който духше преди да духне, Изтока
... а ве мой , тука скоро не е духал западен вятър
...и ако след няколко дни има мъртвак , ще рече , че изобщо не си прав
....инак Джимбо е прав - смесваш свои разсъждения със чужди цитати и става един таратор ....мани
....веднъж ти бях писал , че половината написано от теб не го приемам , а другата половина - да - сам се сети за кое става въпрос
...нямам нищо против теб , а съветите които даваш ....лимонов сок в носа ...малии ...туй ши пари яко

Джимбо , вятъра в момента , а и тези дни е североизточен а не източен и за тва ши има мъртвак ... аз написах , че източния и западния не праят мъртвак - тва са лично мои наблюдения ...предполагам е така , защото обикновено те не са продължителни - променят се през различната част от денонощието и са доминиращи , когато няма други ветрове , за разлика от южния , югоизточния , по сериозния северозападен и североизточния най- вече
...гадния северен
п.с. тогава съм изтървал южния , който също докарва як мъртвак , но явно колегата Манук не е обърнал внимание - той гмурка предимно есента
...малий напролет кви южняци вилнеят - като си с въдица и лодка забелязваш повече , отколкото ако си под водата 

п.с. тогава съм изтървал южния , който също докарва як мъртвак , но явно колегата Манук не е обърнал внимание - той гмурка предимно есента

Последно промяна от Булти на Съб Авг 27, 2011 9:48 pm, променено общо 1 път.
Бултаче ти си старо куче и знаеш,че Мелтема неможе да направи това което е в момента.Такава пълна каша при Мелтем не се получава дори и при продължително духане.А Мелтема е 3-6-9-12 дни.Това си е според мен вече смяна на сезоните и след това започва голямото 

... опа , напомни ми , че стървах северния
....прав си Терзо , лятото си отива 

- manuk
- научил се да хвърля
По повод на тези редове ми се иска да разкажа един виц( разбира се в кавички, защото не съм го измислил аз):Булти написа:.. ....или засили една лодка на глисаж със 100 км. в час , изключи мотора и виж колко ще продължи по инерция- ще спре на 1,2 метра ...минавал съм покрай боен кораб движещ се на пълна скорост - прави три метра вълна , която на по голямо разстояние намалява драстично - общото на тези примери доказва , че не си прав ...
...
" Попитали Гарабед, какво е Пчела?
Мислил... мислил... и отговорил: а бе същото като муха ...... ама съвсем друго".
И твоята лодка на глисаж със 100 км, в час, която получава механична енергия от двигателя се движи......а бе същото ......като движението на Мъртвите вълни, които се движат по импулсивен път...ама съвсем друго.......
И как да се движи лодката, когато двигателя е спрял и механичната енергията, която движи лодката я няма.
А Мъртвите вълни продължават да се движат, защото не израсходват енергия, в самите водни пластове, а придават импулсно енергията, тя се изразходва в двата края на морския басейн, по подобие на физичните махала, до продължителното пълно затихване на процеса.
...............................................................................................
Всяко нещо си има цена, за да го постигнем, трябва да я платим!

...добре започвам отначало ...

...така почвам отначало - имаме дълга редица махала , вдигаме последното и го пускаме ... но това е само на теория приятелю , на практика ...по пътя на дългата редица , удрят и махала от двете и страни , на различни посоки , щото в Морето колега , няма идеална редица , идеална редица има само в закостенелите карпузи на тоталитарните професори

1. Мъртвите вълни се появяват обикновенно при спиране на силен вятър, отнася се за всички Морета и Океани
п.с. ...това за деветата вълна е мит

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Евала Митак че го написа ,че мен ме мързеше .....Булти написа:![]()
![]()
![]()
...добре започвам отначало ......следи ми мисълта : нареди 10000000..0 броя махала - получава се една дълга верига , вдигаш крайното и го пускаш , след 2 седмици импулса се връща
![]()
![]()
...така - виж ся колко е растоянието до Кавказ , виж колко е скоростта на импулса и ми кажи след колко седмици силния северозападен , ще докара тук мъртво вълнение
![]()
![]()
, дотогава ситуацията тук ще е коренно различна
![]()
![]()
...
...така почвам отначало - имаме дълга редица махала , вдигаме последното и го пускаме ... но това е само на теория приятелю , на практика ...по пътя на дългата редица , удрят и махала от двете и страни , на различни посоки , щото в Морето колега , няма идеална редица , идеална редица има само в закостенелите карпузи на тоталитарните професори![]()
![]()
, морето е по скоро матрица , по която блъскат махала от всички страни и вътре съществува привиден хаос , привиден дотолкова , доколкото е привиден и хаоса на Вселената...няма енергия или импулс в Морето , които да се разпространяват или предават в права линия , камо ли от Бургас до Кавказ и обратно ....още примери искаш ли да ти дам , че ония професори само са хабили хартията
![]()
![]()
![]()
п.с. ...това за деветата вълна е мит, коя поред ще е , зависи от дължината на вълната и от много други фактори , които , всеки път са различни
Евала на gmurkacha и на Булти, измислят нови вселенски закони.gmurkacha написа:Евала Митак че го написа ,че мен ме мързеше .....Булти написа:
п.с. ...това за деветата вълна е мит, коя поред ще е , зависи от дължината на вълната и от много други фактори , които , всеки път са различни

Ами вижте картината на Айвазовски "Деветата вълна", той поне не е професор а обикновен художник и сигурно не знае какво е интерференция.

Как един художник се е сетил, че деветата вълна е най-силна?

Много просто, художниците са хора наблюдателни и не умуват като Вас.

И въобще как Ви идва на ум, да сравнявате енергията на една лодка или кораб, задвижвани от двигател, направен от хора, със слънчевата енергия. Нали слънцето създава ветровете, а те от своя страна предават своята енергия на вълните. Нали същите тези вълни помитат цели градове.
Сравнявате конските сили на един двигател с натрупаната от слънцето енергия на цяло море, ами кандидатствайте за БАН( Българска Академия на Науките).
Може и да ви приемат!
Науката отдавна дава Нобелова награда за този, който измисли Перпетум мобиле, а както виждаме всички, двамата сте много близко до това откритие.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Ела да бройм вълните колега...Това е Черно море!!!!!Аман от капацитети дето по веднъж за 5 дни виждат морето...jeko_k9 написа:Евала на gmurkacha и на Булти, измислят нови вселенски закони.gmurkacha написа:Евала Митак че го написа ,че мен ме мързеше .....Булти написа:
![]()
Ами вижте картината на Айвазовски "Деветата вълна", той поне не е професор а обикновен художник и сигурно не знае какво е интерференция.![]()
Как един художник се е сетил, че деветата вълна е най-силна?![]()
Много просто, художниците са хора наблюдателни и не умуват като Вас.![]()
И въобще как Ви идва на ум, да сравнявате енергията на една лодка или кораб, задвижвани от двигател, направен от хора, със слънчевата енергия. Нали слънцето създава ветровете, а те от своя страна предават своята енергия на вълните. Нали същите тези вълни помитат цели градове.
Сравнявате конските сили на един двигател с натрупаната от слънцето енергия на цяло море, ами кандидатствайте за БАН( Българска Академия на Науките).
Може и да ви приемат!
Науката отдавна дава Нобелова награда за този, който измисли Перпетум мобиле, а както виждаме всички, двамата сте много близко до това откритие.
Още еден път евала на хора като gmurkacha, дето живее покрай морето и не знае, че и ние живеем на морето доста по-на юг и при нас има бунгала и по 5 лева на ден, защо да се набутват летовниците с по два лева още.gmurkacha написа:Ела да бройм вълните колега...Това е Черно море!!!!!Аман от капацитети дето по веднъж за 5 дни виждат морето...
Но едно съм сигурен че като дете си отглеждал аквариумни рибки .
Ха сега вземи един аквариум от по-големичките дето са по метър, напълни го до половината с вода и го разклати надлъжно.
Виждаш ли че водата в краищата се издига нагоре а в средата е в равновесно положение.
С други думи няма двжение на водата в средата и то в едно аквариумче.
Ами неизброимите тонове вода на морето, които земното притегляне държи здраво.
Точно това показва филмчето с махалата, че земното притегляне спомага, махалата в средата да не се движат а само да придават енергията от първото махало, на последното., и обратно до затихване.
По същия начин се държи и водата в морето по бреговете му се появяват мъртвите вълни.
И как пък ....Това Черно море!!!!! , капацитете като вас, казват че не се подчинява на космическата енергия на слънцето, която подържа и вашия и моя живот-както на всичко живо на планетата земя.
Ха да ми отговорите на това въпросче.
Колкото до художника Айвазоски, ми той не е виждал друго море или океан освен Азовско море, в което се вливат реки като Дон и Кубан и се намира в Северната част на Черно море, като е пряко свързано с него.
И въпреки това е нарисувал картината, може би освен наблюдателност, не пропускал уроците за интерференция на вълни по физика.
Защото тя интерференцията, точно показва че деветата вълна не мит а реалност.
Препоръчвам ви с вашия приятел Булти вимателно да прочетете(Линкче за вас) и да не мътите главите на хората, че учените създават разни митове.
Ако ви мързи да четете ето ви най-важното изречение от линкчето:
"Интерференцията е явление, при което в резултат на едновременното разпространение на вълни в една и съща среда се получава вълна с постоянно във времето увеличаване на амплитудата в определени места и намаляване в други места."
Ако не ви мързи - коментирайте.
Това е интерференция.
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=ovZkFMuxZNc
Лично аз не виждам къде е "деветата" вълна и какво общо има интерференцията с Черно море. Тук говорим по-скоро за ветрови вълни и за отразени вълни. Невъзможно е една отразена вълна да премине от Кавказкия до нашия бряг. Освен закон за запазване на импулса в реална среда има и триене и разни др. сили, което означава, че ако имате на едно място пет махала, на друго двадесет, на терто сто и т.н., на второто последното топче ще отскочи по-малко, отколкото на първото, на трето въобще няма да отскочи. За това има и затихване на вълните. Мъртвото вълнение е именно това - затихване на вълните, след силен няколкодневен вятър.
В Черно море не могат да се образуват вълни с такава амплитуда, че отразени от единия бряг, да достигнат до другия.
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=ovZkFMuxZNc
Лично аз не виждам къде е "деветата" вълна и какво общо има интерференцията с Черно море. Тук говорим по-скоро за ветрови вълни и за отразени вълни. Невъзможно е една отразена вълна да премине от Кавказкия до нашия бряг. Освен закон за запазване на импулса в реална среда има и триене и разни др. сили, което означава, че ако имате на едно място пет махала, на друго двадесет, на терто сто и т.н., на второто последното топче ще отскочи по-малко, отколкото на първото, на трето въобще няма да отскочи. За това има и затихване на вълните. Мъртвото вълнение е именно това - затихване на вълните, след силен няколкодневен вятър.
В Черно море не могат да се образуват вълни с такава амплитуда, че отразени от единия бряг, да достигнат до другия.
....колега Добрев , евала , обясни го много по добре от мен
...
...колега Жеко , няма да обърна внимание на враждебния ти и надменен тон
и ще ти отделя малко време :...ще те цитирам в зелено ...
"Интерференцията е явление, при което в резултат на едновременното разпространение на вълни в една и съща среда се получава вълна с постоянно във времето увеличаване на амплитудата в определени места и намаляване в други места."
...морето не е една и съща среда или аквариум на нечие бюро

...колега Жеко , няма да обърна внимание на враждебния ти и надменен тон

...морето не е една и съща среда или аквариум на нечие бюро

Точно това показва филмчето с махалата, че земното притегляне спомага, махалата в средата да не се движат а само да придават енергията от първото махало, на последното., и обратно до затихване....аре ся и земното притегляне намесихме , начи според теб енергия и импулс се предават само на земята 

И как пък ....Това Черно море!!!!! , капацитете като вас, казват че не се подчинява на космическата енергия на слънцето, която подържа и вашия и моя живот-както на всичко живо на планетата земя.
Ха да ми отговорите на това въпросче.....не знам дали сме капаЦИЦИтети , но не сме с капаци
...кой е казал от нас , че Черно море не се подчинява на енергията на слънцето
...
Колкото до художника Айвазоски, ми той не е виждал друго море или океан освен Азовско море, в което се вливат реки като Дон и Кубан и се намира в Северната част на Черно море, като е пряко свързано с него....и сега вече ме утрепа тотално - ти откъде знаеш , къде е ходил и къде не е ходил художника и кво точно е рисувал
- само предполагаш , но май ти си капацитета с капаците
...освен Черно море съм имал удоволствието да видя и други морета и океани и мога да ти кажа , че всяка бира е различна
....и честно ти казвам - секи път , като има вълни и си пускам лодката - ги броя , е различно е мамка му

Ха да ми отговорите на това въпросче.....не знам дали сме капаЦИЦИтети , но не сме с капаци

Колкото до художника Айвазоски, ми той не е виждал друго море или океан освен Азовско море, в което се вливат реки като Дон и Кубан и се намира в Северната част на Черно море, като е пряко свързано с него....и сега вече ме утрепа тотално - ти откъде знаеш , къде е ходил и къде не е ходил художника и кво точно е рисувал

Стана ми интересно и аз се включвам
.
Според теорията за вълните в океана: http://www.stormsurf.com/page2/tutorial ... sics.shtml

Според теорията за вълните в океана: http://www.stormsurf.com/page2/tutorial ... sics.shtml
В превод: След буря която е била примерно на 2000 мили от брега се освобождава енергия която генерира мъртво вълнение. Мъртвото вълнение създадено от зимните бури в Нова Зеландия пътува повече от 6000 мили и достига бреговете на Калифорния ...(Технически едно вълнение бива наричано мъртво вълнение чак когато започне да усеща дъното и приближи брега.)But if the storm faded 2000 nmiles from shore, all chop would fade and clean swell energy would result (assuming there weren't local winds to create new chop to contaminate the swell). Such swells are known as ground swells. Ground swells from winter storms off New Zealand travel over 6000 nmiles to reach the beaches of South California, groomed clean of chop. (Technically a swell is not classified as a 'ground' swell until it starts to 'feel bottom', normally fairly close to shore. But most surfers consider a ground swell any swell with a period of 13 secs or greater. But more on this later).