Питане за язовир Горна Диканя-статут след януари 2011 г.?

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Re: Питане за язовир Горна Диканя-статут след януари 2011 г.

Мнение от Ачо ♣ »

Колега @jagger1,написал си приятно четиво за първия ти,след падането на забраната,риболовен излет!Жалко,че е бил неуспешен ,но както казваш в поста си :" За капотираните - сезонът едва сега започва" :wink: Ако това ще е някакво успокоение за теб-в този ден не си бил ти единствения"капотиран"!!! :D
А за мен, капото има аромат на бира-скара.
Но"разшифровайки" написаното в цитата,по-горе, съвсем не си за съжаление! :lol:
При следващия риболовен излет ти пожелавам много риболовна слука :smt023 ,но същевременно те съветвам да проявиш повече търпение и упоритост,а не толкова бързо да "улавяш"ароматите на скарата и студената бира!!! Изображение
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Телескоп написа:....................................................................................................................................................................,но същевременно те съветвам да проявиш повече търпение и упоритост,а не толкова бързо да "улавяш"ароматите на скарата и студената бира!!! Изображение
Да бе, телескопче. Ти май искаш да се капотирам напълно и без скарата :lol: :lol: :lol: . Поне едното не трябва да се изпуска :lol: :lol: :lol: . То поне е сигурно. А като се източи навалицата, ще си открия сезона подобаващо. А и лодката още не съм я докарал. Нали ти писах, че не ми е до това сега. Ама пък сезона е пред нас. :D Днес бях пак за 2-3 часа на язовира. Имаше един бивак на шаранджийския залив, а от към пътя имаше около 10-тина души приходящи (за по малко) и в залива на устието един колега - на дъно с лодка вкарваше въдиците и захранката . До 10 ч. изкара една доста прилична каракуда (около килото). Аз бях пак на спининг. Този път реших да търся разбойника само на стримери. Една ми отхапа опашката на единия. Не можа да се закачи, но здраво напъна. Нищо. Знам я къде е. Утре или в другиден - пак ще я мъча. Сега ще я оставя да си почине малко :D
Имам информация, че на много места положението също не е било много добро - и на Лобуш и на няколко платени в региона. Е, не за всички, но говоря като цяло. Тук на Диканите водата продължава бавно да пада, което е много смущаващо, защото язовирът и сега е повече от 3 метра под максималното ниво. А за този язовир това е бедствие. Ама няма избор. Никой не ни пита. Дано да се спре нивото, ама като знам, че сега започва и поливането...... ужас.
Пробва ли мухите?
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Инфо от 07.06.2011 г.
Нивото на водата продължава бавно да спада. Дневно - с около 5 см. Днес проверих рибоците за около 3 часа - от 17:00 ч. до 20:30 ч. резултатът беше 5 добри бабки, 3 уклея и 3 слънчака. Риболовът - на подвижна плувка, дистанция около 15 метра, дълбочина - 3 метра. Основно - 0.16, повод 0.10, кука - бяла 16 номер. Стръв - бял и жито. Захранка - основно жито и хлебни добавки. Бабките пипаха много предпазливо.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

jagger1 написа:Инфо от 07.06.2011 г..............Днес проверих рибоците за около 3 часа - от 17:00 ч. до 20:30 ч. резултатът беше 5 добри бабки, 3 уклея и 3 слънчака.......
След капото при откриването,това си е направо чудесен резултат! Изображение
Ама дай малко фото на рибоците и пейсажа наоколо! :D
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Кафето на стената работи ли или и то с арендатора си е заминало ?
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Павел Иванов написа:Кафето на стената работи ли или и то с арендатора си е заминало ?
До него не съм стигал още. Ходя предимно на устието (целия залив) и под трафопоста. Горното кафе работи и през седмицата. Долното - до стената го гледах от пътя. Имаше коли, но нямам представа, дали работи. Ще проверя утре и ще пусна инфо.

Телескопче, то наистина след това капо на 4-ти си е направо урожай. Днес една щука ми откъсна пак опашката на стримера. Бях за около 2 часа (от 19.00 до 21.00) от устието - до трафопоста. От 19.00 до 20.00 пробвах на стример. После минах на булдо, че уклейките бяха полудели. Хванах за около час около 20 бройки на новите мухички (като твоите). Иначе на стримера си останах само с откъснатата му опашка. Нищо, няма къде да ми избяга. Упорито магаре съм :lol: , а и знам къде е :smt079 . Ще я гоня до дупка. Сега нека си почине малко. :D .

п.п. Нямам снимки, защото апаратът ми пострада на откриването. :(
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Павел Иванов написа:Кафето на стената работи ли или и то с арендатора си е заминало ?
Както обещах, днес проверих за кафето. Работи и кафето е на нов собственик. РАботи 7 дни в седмицата, вечер - до като има клиенти. Само ако е много дъждовно може да затвори. Това е директно инфо от момчето на барчето. Другото кафе - горе на пътя над стената си работи също. Хайде до скоро, че рибата избяга и ще се мръкне :D . Днес съм на булдо за два часа.
Аватар
levski
новобранец
новобранец

Мнение от levski »

Колега jagger1, ти да не си от Диканите,щом всеки ден си на язовира :?: Аз съм от там, но на язовира не съм ловил риба от преди да го източат, защото е обран бостан.През уикенда ще бъда на вилата и ще си тествам коритото след ремонта.Ако си там може да ударим по едно.Лодката ми е бял тримаран :drinkers: Специално се обаждах в ИАРА-Перник за да питам за статута на язовира,откъдето ми отговориха че се лови с риболовен билет. Това е една добра новина за хубавото ни водоемче :ANAL:
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Тенкс за инфото ! Сега остава и новите собственици на кафето да предлагат същата цаца като предишната , то направо ще го посетя и аз язовира наскоро :D
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Инфо от днес: Само се разходих набързо. Вятър колкото искате. Сменя посоката постоянно. Нивото на водата от 04.06.2011 до днес 10.06.2011 е паднала с около 30 см, но в момента от два дни е задържала ниво. Може би е заради дъжда и не се точи за поливане. Другата седмица ще гледам да пусна инфо и за температурата на водата.

п.п. Уклеят продължава да се бие още по брега и да хвърля хайвер. Кленът изчезна. Покри се и го няма никакъв.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Инфо за язовира от днес:
Температура на водата - 20 градуса, през деня ветровито, с променлива сила на вятъра - предимно след 13:00 ч. Нивото на водата продължава бавно да спада. Спрямо 04.06.2011 г. нивото е спаднало общо около 40 см. Максималната дълбочина на залива на устието е под 5 метра - измерено в участъкът между скалите (отсрещния бряг спрямо пътя) и първия скалист нос от към пътя (малката топола на брега). Ето и една малка карта на проверения участък:

Изображение

Днес проверих периметъра и като състояние на дъното. В много участъци, подводните водорасли са се вдигнали, като на места, височината им достига до около метър-метър и двадесет от дъното. Самото устие е твърде плитко - около метър/ метър и двадесет воден слой на дистанция около 10 метра от брега. Риба се засича слабо в термоклина между 1.50 м и 2.70 м. С малки изключения - около дъното на 4.70 м. в по-дълбоките участъци. Като цяло, положението с рибата не е много розово. Резултат от 3 часово влачене с леки воблери ( 2 g) - един клен в нормата, една изпусната (така и не разбрах каква беше) и 4-5 слаби удара.
На брега: имаше пет шест колеги - всички в посочения район на залива (картата), като трима пробваха на спининг, а останалите - дъно. Резултатът - нищо ( с изключение на няколко перки и слънчака).
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

jagger1 написа:..... Резултат от 3 часово влачене с леки воблери ( 2 g) - един клен в нормата, една изпусната (така и не разбрах каква беше) и 4-5 слаби удара.
.....
:smt023
Е,как да не си разбрал:- винаги изпуснатата риба е най-голямата! Изображение
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Добре, че я изпуснах, че иначе щеше да ме разкарва из язовира като онези след моторниците на гумените пръстени :lol: :lol: :lol: . Че лодката няма и спирачки :lol: . Другия път трябва да си взема двойна спасителна жилетка :lol: :lol: . Майтап бе. Рибока не беше голям, но явно леко се беше закачил. Сигурно беше пак някое кленче. Докато спра моторчето и го подкарам рибето и то се запъна. А може би и някое от водораслите да ми е помогнало за да се освободи, защото го докарах на около 15 метра, запъна малко и после - глътка студена биричка :D . Да не е вода :lol: .
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Малко инфо от днес (събота)
Малък панаир на язовира. Риболовци - къпещи се, 50 % на 50 %. Като прибавим и три джета..., които се тръскаха върху водата, където си решат, въртейки се на едно място в различни зони, картинката става пълна.
Днес се разходих с лодката и сонара (около 7 часа нон стоп), като обходих целия язовир няколко пъти. Целта ми беше да събера инфо за рибоците. Ще започна с малко параметри на язовира:
Целият залив на устието вече е с подводна растителност, която се е вдигнала на около 1 м. до 1,50 м. под водата от дъното. На повърхността все още няма видими водорасли. Припомням, че заливът е с максимална дълбочина и равно дъно от около 4.50м до 5 метра.
След тази зона, следва Отклонениято за Шаранджийският залив (заливът на преливника), който е с дълбочина в зоната на носа около 6-8 метра, като по-голямата дълбочина е от към десния бряг, гледано от началото на залива (от водата) към преливника. След носа на този залив, в посока Мренският залив, дълбочината рязко става на 10 метра, като плавно преди стената достига максимума - 13 метра. Дъното е чисто, без водорасли, с много малки изключения (малки туфи с диаметър около 1 метър) и много на рядко. Дъното е изключително чисто и е покрито с тинест слой. От кафето на стената до трафопоста, дълбочината, мерена на около 60-70 метра паралелно на брега е между 6 и 7 метра, като плавно се изменя денивилацията - към центъра на язовира до 10-12 метра. Дъното и от тази страна в зоната от кафето на стената до трафопоста е сравничелно чиста от водорасли, но от тази страна се срещат малко повече, сравнено със отсрещния бряг.
Температурата на водата днес се беше повишила на 22 градуса. Риби се засичат предимно в зоната от 5 до 7,50 метра. На големите дълбочини - около дъното също не бяха редки индикациите (около 8-9 метра, обикновено около дупки или туфи от водорасли).

Това, което ми направи впечатление е, че рибата в зоната от около 100-120 метра от брега почти не се засичаше. Това се потвърждава не само от сонара, но и от резултатите на колегите по брега. Това е от днес от "Информационна агенция Г. Диканя" :D . Радвам се, ако съм ви помогнал с инфото.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Кратко инфо от днес - 23.06.2011 г.
Температура на водата 24 градуса. До 18:00 ч. - ветровито, с постоянна смяна на посоката на вятъра. Водата продължава да пада. Притокът от реката е почти нулев. Рибата продължава да се държи в дълбочините над 6 метра и на разстояние след 100 метра от брега, включително и след 20:00 ч. На плувка и муха (от брега) - много редки удари, предимно маломерки. Изкараните са преброени и са върнати обратно. Много слънчак в плиткото.
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”