Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на тежко
naRiba.com

Форум

Пружина VS Фидер
Модератор: sapuna
- genov_eng
- научил се да хвърля
Re: Пружина VS Фидер
Здравейте,
едва ли разликата е в това дали се ползват звънци (шпионки) или сигнализатори. Двете служат за едно и също. Само дето при едното трябва постоянно да си до въдиците и да наблюдаваш. И при двете рибата се самозацича (говоря за ин-лайн и пружина). Поради малката тежест на пружината много от старите рибари изправят пръчката и натягат кордата за да се получи самозасичане. Проблема е, че при директното вързване на пружината в повечето случаи след скъзвате шарана си плува с нея. Според мен пружината вече (ако мислим и за рибите) може да се използва или на сейфти клипс (вместо тежестта), или с вирбел с карабинка за "подвижен" монтаж.
п.п. Преди три седмици на Кричим извадих шаранче на чужда пружина. Плувало е с нея докато ми се е оплело на въдицата.
едва ли разликата е в това дали се ползват звънци (шпионки) или сигнализатори. Двете служат за едно и също. Само дето при едното трябва постоянно да си до въдиците и да наблюдаваш. И при двете рибата се самозацича (говоря за ин-лайн и пружина). Поради малката тежест на пружината много от старите рибари изправят пръчката и натягат кордата за да се получи самозасичане. Проблема е, че при директното вързване на пружината в повечето случаи след скъзвате шарана си плува с нея. Според мен пружината вече (ако мислим и за рибите) може да се използва или на сейфти клипс (вместо тежестта), или с вирбел с карабинка за "подвижен" монтаж.
п.п. Преди три седмици на Кричим извадих шаранче на чужда пружина. Плувало е с нея докато ми се е оплело на въдицата.
- С.Върбанов
- учете се от него
- Обратна връзка:
За да не плуват рибите с пружини в устата ползвайте инлайн пружини с 1 кука все пак за фидер говорим , а не с 10 вързани за пружината - капан !
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
- bachoivo
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Абсолютно ЗА!С.Върбанов написа:За да не плуват рибите с пружини в устата ползвайте инлайн пружини с 1 кука все пак за фидер говорим , а не с 10 вързани за пружината - капан !
Мин. година (че и тая) на една река каракудата и шарана най добре взима на обикновен качамак и две царевици на куката. Монтажа го правя точно с най-обикновена 60гр пружина с тръбичка по средата(инлай демек) и кука N6 на 10санта повод. Царевицата дали "на косъм" или директно на куката, кой както му е удобно.
Пресен пример от оня ден(събота) бяхме там - За 6 часа риболов аз с фидера, кошница 60гр., кука 10 на 30санта повод, манджа както си пише по дебелите книги и....риба йок, само две празни кълванета. Авера и той с фидер-а, но с пружина и качамак и къс повод и....7-8 от баятите каракуди и едно зверско късане.
Мисълта ми е, че има места където рибата си сака качамака.
НО, едно голямо НО, използвайте по една кука, няма никакъв смисъл да накачулите по 3-4-5-10 куки, няма да кълве повече!!!
- Как говориш, след като нямаш мозък? - попита Дороти.
- Не знам - каза Плашилото - но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят."
- Не знам - каза Плашилото - но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят."
-
- ще става разбирач
Ами аз гледам от теб да се уча, и съм стигнал до същият извод. Имам два фидера които използвам с класически фидер хранилки/тип кошничка/ и те са предпочитани от мен за риболов на капризни риби и искащи фин такъм и малки куки. Съответно имам и 3 типични шаранджийки с които доста време лових на класическия метод-инлайн с олово на косъм. В последствие забелязъх, че имам много по добри резултати като заменя оловото с инлайн хранилка/пружина или метод фидер хранилка/ и определено този тип шарандийски риболов е бил в пъти по успешен.butnik написа:Давай обяснявай защо и как и при какви обстоятелства на риболов използваш флат метод и кога пружина и как правиш различна храната за тях и каква трябва да е за едното и каква за другото.А ин лайн пружините използваш ли ги и при какъв риболов се използват,че аз с тях само шарани успявам да уловя.konty написа:Дааа и двете са фидер хранилки, дааа и двете имат една цел да поднесат захранката максимално блозо до стръвта. Но и двете се използват при различна тактика и подход на риболов.
В зависимост от това каква риба ще се търси , в зависимост от естеството на водоема, в зависимост от захранката която искаме да поднесем и т.н.т зависи изборът ни на това дали да е пружина или обикновенна фидер хранилка.. И да обобщя и двете са всъщност еднакви /фидер хранилки/ , но са съвсем различни. Дори не могат да се сравняват защото предимствата им при различните видове риболов са абсолютно различни . !!!
При класическата фидер хранилка/тип кошничка/ според мен самата захранка действа по бързо , и може да се получи по динамичен риболов спрямо пружината или метод фидер хранилката защото при пружината захранката е необходимо да е по лепкава с цел да се задържи на хранилката и да не пада при допира с повърхноста на водата, а това прави по бавното образуване на хранително петно на дъното.
ЖИВОТА Е КРАТЪК, ИГРАЙ ТВЪРДО!!!
Ако не знаеш - ще те научим, ако не можеш – ще ти покажем, ако не искаш - ще те принудим!
Не живей за мечтите си, Живей заради делата си!!!
Помнете, че понякога когато не получавате това, което искате, това е голям късмет. - Далай Лама
Ако не знаеш - ще те научим, ако не можеш – ще ти покажем, ако не искаш - ще те принудим!
Не живей за мечтите си, Живей заради делата си!!!
Помнете, че понякога когато не получавате това, което искате, това е голям късмет. - Далай Лама
-
- новобранец
КОЛЕГИ ПОНЕЖЕ ЛОВЯ САМО ПО ДУНАВА ФИДЕР ХРАНИЛКАТА И ПРУЖИНАТА ИМАТ ДОСТА РАЗЛИЧНИ ПРИЕМУщЕСТВА ЗАВИСИ МНОГО ОТ СЕЗОНА НИВОТО И ТЕМПЕРАТУРАТА НА ВОДАТА
- С.Върбанов
- учете се от него
- Обратна връзка:
....и колко куки си навързал 

Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!
Дай примери,де.vasilev_777 написа:КОЛЕГИ ПОНЕЖЕ ЛОВЯ САМО ПО ДУНАВА ФИДЕР ХРАНИЛКАТА И ПРУЖИНАТА ИМАТ ДОСТА РАЗЛИЧНИ ПРИЕМУщЕСТВА ЗАВИСИ МНОГО ОТ СЕЗОНА НИВОТО И ТЕМПЕРАТУРАТА НА ВОДАТА
-
- учете се от него
Съвсем неотдавна лових едновремено с пружина и с фидер на еднаква дистанция и петна на десетина метра едно от друго и успях да видя съвсем осезаемо разликата:r077kata написа:Пружината и Фидерът са двата най-силно развили се монтажи за риболов на тежко. Методът пружина е всеизвестен и се практикува от дълги години без конкуренция. Хранилката е нов, но бързо развиващ се монтаж и все повече колеги го предпочитат.Аз, също като много други, съм малко раздвоен-"Кой метод е по-надежден".
Лично, предпочитам пружината и от доста време правя успешен риболов на най-различни плевелни риби. В последно време обаче съм изкушен да пробвам и риболов на фидер.
Правя тази тема с цел да обменим идеи и мнения относно двете страни. Всеки, който има опит може да го сподели. Надявам се темата да се развие и да се окаже полезна така както за начинаещи рибари, но и за "отлежали" вече колеги.
Поздрави
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=135&t=69338
Почти аналогични резултати съм имал винаги и на Копринка, само че там на пружината вместо морунаши обикновено се ловят едри каракуди, огромни бабушки и по-редки шарани по кило-две+. И в двата случая става дума САМО за захранване с пружината или кошничката- без сподове, лодки, прашки, катапулти и т.н.

Толуп на пружина и яка тапа - класика в жанра, виж фидер хранилката е много благо нещо, аз го практикувам от скоро и не мога да се оплача, хеле по Искъра....ivelin_1976 написа:Аз пък на скоро ги извадих от архива и да видиш какви толупи се заиграват с тях на ТЕЦ-аbachoivo написа:Определено пружините отиват в архива
По-голям шаран от рибаря няма...
-
- учете се от него
Аз в случая на снимката виждам 4 монтажа:

Два с 12-15 грамови пружини и два шаранджийски със 120-140 грамови тежести- инлайн-монтаж(в дясно) и сейфти болт риг(в ляво). И двата(шаранджийските) са са некоректно направени, ако говорим за модерен шаранджийски риболов и безопасност за здравето на шараните- стопирани са отзад и отделно обецата на клипса е набита до дупка в тръбичката(на сейфтито)...ще се отвори при закачка, ама друг път!

п.п. моля ако съм сбъркал нещо, накой по-компетентен да ме поправи!

- genov_eng
- научил се да хвърля
Здравейте колеги,
аз да се "оплача"
в събота бях на водоемите на бай Гошо до Куртово Конаре. Пружинарите ме разбиха в улова. Хванаха 4-5 шарана само тия, които забиваха 4-6 куки в захранката. На ин-лайн хранилка - нищо. Къси поводи, дълги поводи, царевица, пелети, бял, торен, дипване с риба, дипване с мида, дипване с дроб - нищо. Усещаха се само потрепвания от движението на хранилката при хранене на рибата. Явно шараните си искаха само манджа
Ползвах основна захранка за фидер на ФИЛСТАР + кюспе + царевица. Колегите до мен ловяха на мач и пружини (на куките слагаха царевица и бял, без да ги "замонолитват" в храната), но и те капо. Та резултата бе 5:0 за пружините 
аз да се "оплача"

-
- учете се от него
Колега, пробвай някой от вариантите с хранилка "метод фидер"- те са измислени точно за "паткарници" и съм сигурен че ще имаш по-добри резултати:
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=114&t=23616

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=114&t=23616

-
- новобранец
Преди два дни попаднах на темата и ми стана интересно и реших да си направя експеримент, кое е по-ефективно, обикновена пружина или флат метод фидер. Та експеримента се проведе на Казичане - ски влека. Към 6:30 въдиците бяха във водата, един фидер с монтирана флат хранилка и една шаранджийска тояга с вързана на нея пружина с 4 куки (класика в жанра
). И на двете използвах еднаква захранка. На метод фидера за стръв царевица с аромат на мед, а на пружината добавях и пуканка на една от куките. Хвърлях въдиците в близост една от друга. Резултата беше размазващ в полза на пружината. На фидера нямаше никакво пипане цял ден, докато на пружината резултата беше 3 извадени шарана, един откачил се на метър пред кепа и 4-5 нереализирани кълванета (проблема беше, че нямах сигнализатор, а използвах камбанка от бушон, които не звънеше при кълване. Всички кълванета бяха с отпускане на влакното и бушона си падаше безшумно в тревата без да го чуя, а мястото на което бях не позволяваше и двете въдици да са ми пред очите.) Та така с този експеримент.
Ще има и други опити преди да се убедя напълно в предимството на пружината. Но за сега съм с впечатление, че на големи и не много зарибени водоеми пружината е по-добра.

Ще има и други опити преди да се убедя напълно в предимството на пружината. Но за сега съм с впечатление, че на големи и не много зарибени водоеми пружината е по-добра.
Колега не се обиждай, но тук не се толерира използването на много куки и едва ли ще получиш някакви полужителни отговори. Първо флат фидера си е чист риболов на пружина самоче модерно направен и усъвършенстван за новите захранки и пелети. Второ за да имаш успех на фидер трябва да си отдаден само на него, това не е дънна въдица да я хвърлиш и да не вадиш 1-2 часа. Трето флат фидера е направен главно за ПЕЛЕТИ и съм почти сигурен, че не си го използвал правилно.