Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Хайвер
Модератор: sapuna
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Хайвер
Гледам си изкарал една тема от нафталина,но си прав за вкусовите качества.starcho написа:ако във вашия край има пресни попчета ще изкарате хайвер за тарама,не изпускайте момента,тоя хайвер е един от най квалитатните,сега лихнусите са на ход,през април всички.Голяма вкусотия
И както подсказа и Диканаров за лука,сега да си дам и моята рецепта.
Хайвера е от каята,след месец ще почне да излиза.По принцип,събирам едно бурканче от детските пюрета,ред сол /готварска /ред хайвер.Отавям го да узрее за зимата,тогава му идва реда.
Предварително накисвам половин бял хляб във водата.
Нарязвам една средно голяма глава лук на ситно.Червения е по-добър за целта.
Сока на един лимон.
20-30 маслини,вадя им костилките.
и старт
началото е,да изкисна от водата хляба,но 1/3
Хайвера 1 и половина супени лъжици,го промивам от солта през ситната цедка,и той в съда.
И лука.
Бой с миксера,докато се получи течна гъста смес.Така хайвера се разбива много добре.
После вече наливам малко олио,после още,и още малко.
Една цигара почивка на миксера,изтисквам втората третина на хляба,и добавям половината маслини.Пак миксера си казва тежката дума,и олио,пак и пак.Олиото на око,да не стане много рядко,и затова се налива по малко.
След втората цигара,сипвам сока от лимона,останалите маслини,и малко от останалия хляб.
Олиото вече е ясно,и още малко,докато стане както каза Диканаров,като вдигнеш миксера,да се получи връхче.
Не отива повече от 300-350гр олио.
Хляба се накисва,защото водата вадела някакви въглехидрати ли,или нещо от тоя сорт,вече забравих.
Остана да се намери хайвера.

Чувал съм,че от калкана,ставало също добра комбинация,но не съм пробвал.
Аааа,остана малко хляб.
Той е в случай,че сте изтървали олиото,да поеме негативите.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- новобранец
- Мнения: 14
- Регистриран на: Пет Авг 29, 2008 11:24 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
Re: Хайвер

Re: Хайвер
Приятели,много се извинявам но никой не знае от вас как се приготвя хайвер.
1.Никога не се слага хляб.
2.Никога не се разбива с метален предмет.
3.Никога не се разбива със зехтин.
4.Никога не се слага праз.
5.Никога не се слага галета.
Хайвер ,а не майонезо-подобно се разбива с труд,търпение и майсторлък.
Хайвера за разбиване трябва да е с наситен оранжев цвят.
Хайвера се разбива в дървено хаванче.
Хайвера за разбиване на доза е две супени лъжици.
Необходимият лимонов сок трябва да е два пъти повече от хайвера.
Необходимото олио за разбиване трябва да е до десет лъжици на лъжица хайвер.
Необходимият лук е препоръчително да е от средата на голяма глава с големина около петдесет стотинки ситно нарязан.
Първоначално се разбива лъжичка и половина хайвер и се добавя по лъжичка олио след като разбиваният хайвер абсорбира олиото от предишната лъжичка ,и така броим докато стигнем половината олио за дозата.Продължаваме с половината доза от лимоновият сок при непрекъснато разбиване и чак след това слагаме ситно нарязаният лук.След като разбиваме и лука сместта се разкашква ,но продължаваме с по лъжичка олио и така докато олиото свърши,за окончателното стягане и избеляване на хайвера сипваме по малко и разбиваме с останалият лимонов сок изваждаме в чиниика и гарнираме с фигурки от нарязани маслини.Хайверът се поднася леко охладен и се маже върху изстинали препечени филиики.
1.Никога не се слага хляб.
2.Никога не се разбива с метален предмет.
3.Никога не се разбива със зехтин.
4.Никога не се слага праз.
5.Никога не се слага галета.
Хайвер ,а не майонезо-подобно се разбива с труд,търпение и майсторлък.
Хайвера за разбиване трябва да е с наситен оранжев цвят.
Хайвера се разбива в дървено хаванче.
Хайвера за разбиване на доза е две супени лъжици.
Необходимият лимонов сок трябва да е два пъти повече от хайвера.
Необходимото олио за разбиване трябва да е до десет лъжици на лъжица хайвер.
Необходимият лук е препоръчително да е от средата на голяма глава с големина около петдесет стотинки ситно нарязан.
Първоначално се разбива лъжичка и половина хайвер и се добавя по лъжичка олио след като разбиваният хайвер абсорбира олиото от предишната лъжичка ,и така броим докато стигнем половината олио за дозата.Продължаваме с половината доза от лимоновият сок при непрекъснато разбиване и чак след това слагаме ситно нарязаният лук.След като разбиваме и лука сместта се разкашква ,но продължаваме с по лъжичка олио и така докато олиото свърши,за окончателното стягане и избеляване на хайвера сипваме по малко и разбиваме с останалият лимонов сок изваждаме в чиниика и гарнираме с фигурки от нарязани маслини.Хайверът се поднася леко охладен и се маже върху изстинали препечени филиики.
Re: Хайвер
Не мога да се стърпя да добавя нещо по тая деликатна тема.1-може да се ползва костилков зехтин,2-лука се стърже на кухненско ренде,3-галета може но да е качествена,4-лимона и лука се слагат накрая,5-хайвера трябва да е с гъстота на пастет.От пресен хайвер може да стане майонеза в която чудно се омесват скариди,краставички или маринована рибка....и колко пиене....