КАКВО ИМИТИРА ЦВЕТЪТ НА ПРИМАМКАТА???

Модератори: Павел Иванов, sestrata

tiso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: КАКВО ИМИТИРА ЦВЕТЪТ НА ПРИМАМКАТА???

Мнение от tiso »

Имам чуството ,че някои колеги се заблуждават относно цвета на примамката и различните спектрални вълни и дължината която имат.
Двете неща нямат нищо общо.
Ще дам един прост пример ,белким стане малко по ясно.
За нас хората инфрачервената светлина е невидима ,но пък виждаме и разпознаваме идеално червеният цвят на предметите.
Растенията ,обратно '' виждат'' и реагират по определени начини на този спектър но са слепи.
Не си затормозявайте мозъците ами грабвайте въдиците и на гьола wink:
Относно холограмите, които се използват за изкуственните примамки.
Имам наблюдения единственно що се касае за ''разкрасяване'' при лайт и ултралайт моделите.
Ловят толкова добре ,колкото и другите.
Не искам да обременявам никой ,но аз все пак съм си направил лично за мен няколко извода
Едно от тях е че синият цвят най малко се предпочита и че в бързи води обратно оцветеният воблер е в пъти по ефикасен от закономерното съотношение на оцветяване.
Под обратно имам в пред вид светъл гръб и тъмен корем а не както е стандартната мимикрия на почти всички водни обитатели , светъл корем и тъмен гръб.
Има логика да е така ,ама друг път ще го дискутираме.
Националният ни отбор по допинг беше заловен да вдига.... щанги !
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Tiso, за какви дълбочини на водене на примамката говориш? Това във връзка с разцветките. (приеми, че водата е бистра), светло и слънчево).
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
tiso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tiso »

Максималната дълбочина е около метър.
Говоря за лек спининг.
Нямам голям опит с тролинга и практикувам предимно спининг от брега.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Ами Tiso, то на около метър - до три метра, цветовете са си цветове. После започва разликата в цветовете. Говоря пак за бистра вода, светло и слънчево. За мътната вода е друга бира. За сумрак - трето.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
tiso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tiso »

Я пак че нещо не можах да стопля :wink:
lubomirvasilev_1987
новобранец
новобранец

Мнение от lubomirvasilev_1987 »

Гледах едно предаване за някой морски риби и там се обсъждаше че има риби които виждат а хроматични цветове няко са като змията виждат топлината и че след 4 метра е много гадно да се вижда добре при неспокоина вода така че в сладководни рибки знам че си виждат нормално с изклучение на костуровите които възприема тъмните цветове в червен спектър а светлите бял няма значение какво е пред тях.
tiso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tiso »

Това е така наистина.
Рибите обаче които виждат ахроматичните цветове , не виждат хроматичните.
Ако не ме лъже паметта това са дълбоководните риби ,живеещи над 5000 метра.
Не знам колегата jagger1 какво искаше да ми каже с неговото обеснение за бистротата и дълбочината на водата и зависимоста на тези два фактора към цветовете.
Греши ако си мисли че цветът може да се промени.
Променя се единственно неговата яркост и светлота , което зависи от количеството отразена и погълната светлина , както и от общото количство падащо върху повърхноста на конкретното тяло.
Примамки намиращи се надълбоко и в мътна вода в зависимост от това в коя спектрална част на цветовете попадат а именно дали в студените или топлите цветове, поглъщат и съответно отразяват по различен начин светлината.
От този фактор зависи кои са по добре видими в такава среда.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Колега Tiso, исках да ти обърна внимание, пак да се върнеш в началото на темата и внимателно да прочетеш отново постовете на колегите. Там са казани много неща. А това, за което ти говориш в последния си пост за видимостта на цветовете е вярно, но за твоето (човешкото) зрение. Ти обаче не си риба. Ти си човек и възприемаш цветовете по различен начин. Разгледай внимателно диаграмите, които са пуснали колегите. Там е и отговорът за видимостта на цветовете за съответната дълбочина. Прочети внимателно и постовете, в които се коментират цветовете за по- големите дълбочини. Тогава ще рабереш, какво имам предвид. Нали не е разумно да повтарям всичко, което колегите са написали? Просто прочети темата от първия пост до тук. С най-добри чувстава ти го казвам. Не го приемай по друг начин. Явно, не си прочел от началото до тук.
tiso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tiso »

Винаги добре прочитам темите преди да си направя труда да коментирам каквото и да било.
Върни се на предната страница и ще видиш две диаграми даващи информация на колко дълбоко слизат различните по дължина спектри на светлината.
Това бе причината в по-горното ми мнения да изкажа съмнение ,че някой колеги се заблуждават какво значи дължина на спектрална вълна и видимост на даден цвят.
lubomirvasilev_1987
новобранец
новобранец

Вижте колеги !!!!
Отговора на въпроса!!!!!
Това е филче точно по теата как се виждат цветовете във водата

http://www.youtube.com/watch?v=tpQTh_tn ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=TTi5nJqEzvo

http://www.youtube.com/watch?v=QTqyVX3o ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=p5P6UMGi ... re=related
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Мисля, че след великолепните клипчета, всеки друг коментар е излишен.
Благодаря колега lubomirvasilev_1987 за предоставените ценни клипове. Да си жив и здрав. Много красиви мигове ти пожелавам по водоемите и много емоции. По тази тема, аз повече не мога да кажа нищо. :drinkers:
tiso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tiso »

И от мен поздравления на колегата.
Клипчетата удрят точно в десятката.
Не го приемай като заяждане колега jagger1, но по- горе имаше схеми които даваха до къде стигат различните спектри във водата ,което няма общо с цвета на предметите.
И именно те ме накараха да напиша че водят до заблуждение.
А от тук предложените доказателства е ясно ,че твърдението ми относно това, че в зависимост от осветеноста и отразената светлина телата променят единствено яркоста и светлоста си ,като цветът си остава абсолютно същия.
На слука на всички и дай боже все големи риби :drinkers:
lubomirvasilev_1987
новобранец
новобранец

Благодаря колеги може да съм 87 набор може всеки да ме плюва във тоя форум и да ми заключва темите колко си ще аз говоря истини за които някой не вярват гледам за пример руската спинингова школа и т....нннннн........!!!!!!!!!!!!!!!!
Радвам се,че намерих това което трябва.Търся спинингисти от Видин докат не е паднал снега да ударим нещо по едро.Че после не ми се кеси миналата година си навлекох настинка ного жестока. Междо другото ме кефи дефиницията на колегата "jagger1"- " Що е ВЪДИЦА?
Сопа - на единия край понякога риба, а на другия винаги един голям оптимист!"
Аватар
pampo98
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pampo98 »

Благодаря и аз на колегата! Дано от все повече теми във форума човек да може да научава толкова полезни и интересни неща! :D
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”