Класация на уловените сомове над 30кг. от 2001 до 2006?

Модератор: sapuna

Аватар
HOOLIGAN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от HOOLIGAN »

Teleto написа:ХООЛИГАНЕ-печена е много,ама през ноща малко я е страх.Допуска и грешки.Сигурно е хващала там-та пак иска.Пък ти нали си кавалер-отстъпи и едно место.
за отстъпване и отстъпих,а и не беше сама, в лодката си имаше дружка. Аз мойте риби си ги хванах, само дето после чувам разни квалификации , но понеже все пак малко от малко съм добре възпитан засега ще си премълча!
Последно промяна от HOOLIGAN на Пон Дек 11, 2006 12:49 am, променено общо 1 път.
Изображение
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Жоро-нали ти даваш темите.А на тея избушени гьолове-ходим само да пробваме оръжията-кой лодка,кльонк,сонар.
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Краси_поборника »

Сега ще ходиме на Негован и Чепинци даже и от Стара Загора и Свиленград ще доидат там а може и във фонтаните на НДК да поклиьонкаме току виж и там се завъдил сом. :lol: :lol: :lol:
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Що бе-ловят се ама дребни.На петаците има хубави.а ма се сляха с другите гьолове и напролет стоят в плиткото.
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Че има има ама се появиха след наводненията или са от реката или някои ги е пуснал да се развъдят и са има няма 300 грама,те това сом ли е или аквариумни рибки. :roll:
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Не бе-масовите са по 3-4кг.А има до 20кг.А на негован има и по големи.Отдавна са пуснати.Само,че няма кой да ходи.Пролетта и край.
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Абе човек от 20 години по време на забраната по 4-5 пъти ходя на Негован защото тогава е разрешен и на Санчо панса, не съм видял а и несъм и чул някои да хване сом :shock: :smt117 :shock: ,или ме вземаш за боядисано врабче или някои те е пуснал по пързалката,защо имам чувството че те познавам от някъде. :shock:
Аватар
man1966
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от man1966 »

Поборников написа:Сега ще ходиме на Негован и Чепинци даже и от Стара Загора и Свиленград ще доидат там а може и във фонтаните на НДК да поклиьонкаме току виж и там се завъдил сом. :lol: :lol: :lol:
Ба , ако ме видиш там-кльонка ми да изсъхне... :lol: :lol:
Я елате рибенца при батко...
Veronika

Мнение от Veronika »

Мерси момчета.Ако имате координати на ДЕСИ, дайте ми ги.Май най-добре е жена жена да учи. Трудно мъж ще издържи да ми гледа сеира като захапе сома и да не ми издърпа въдицата.Нали Жоре? :wink:
Торбалан
новобранец
новобранец

Мнение от Торбалан »

Хубава и доста интересна тема. Редно е да се поддържа класация, която може и да няма всички основания за представителност, но е хубаво да има ориентир – за какви риби става въпрос.
Тук се повдигна въпроса за екипният принцип в този риболов – нещо, което /по мое мнение/ е неминуемо при този начин на ловене. Кой ще бъде авторът на трофея, ако в лодката са двама – на единият му е ударило, другият му е помогнал да го извади. Ситуацията се усложнява, ако в лодката са трима или четирима: примерно – единият кльонка, на вторият му удря, третият го вади, четвъртият контролира лодката.
По стара българска традиция трофеят “ще се пише” на този, на чиято пръчка е ударил, но всъщност дали това е най-правилното. По-малка ли е заслугата на този, който помага – маневрира с лодката, отменя на моменти вадещия, забива му канджата /или го издърпва с ръкавицата/ или пък същият е кльонкал и т.н.
Разбира се, когато си сам в лодката и трофеят е дошъл, и си го извадил – спорове относно авторството му не може да има, но в случая другата ситуация е по-интересна. Какво мислите по този въпрос?
Относно класацията – мисля, че тук се подхвърли една интересна идея да се направи и поддържа такава за риби над 70 – 80 кг. Разбира се, ежегодна класация може да се прави и да се оповестява, но трудно се поддържа класация за неограничен времеви период, при това за риби над 30 кг. Прав е колегата, който каза, че така винаги ще има засегнати колеги. А пък и рибите над 70-80 кг. са доста по-малко и авторите им /с малки изключения са известни/.
Мисълта ми е следната: да има две класации – ежегодна, отчитаща всички риби над 30 кг. и представителна такава /за страната/, която отчита действително рекордните риби, която да бъде “вечна” /тоест да не се ограничава за един фиксиран период – една година или едно десетилетие/.

Разбира се, за всяка класация трябва да има определени изисквания, които първо: ще я направят представителна, второ – ще се ползва с авторитет и нейните резултати нямат да бъдат поставяни под съмнение и трето – по този начин ща се направи невъзможно в нея да присъстват хора, които са уловили трофеи по непочтен /неразрешен/ начин.

Тук трябва да се види и кой/кои ще се грижат за тази/тези класации. Това трябва да бъдат хора с несъмнен авторитет, имащи значителен стаж зад гърба си в този риболов и не на последно място – изключително честни и почтенни.

Та, изискванията за да се класифицира един трофей и съответно да намери място в класациите, приблизително трябва да отговаря на следните критерии /според мен – моля колегите да допълват, ако пропускам нещо/:
1. Да бъде уловен на кльонк;
2. Да бъде уловен с монтаж, позволен и разписан в съответните международни правила на IGFA;
3. Да бъде уловен на водоем, който е разрешен за спортен риболов и без ограничение на достъпа до него;
4. Да бъде документиран веднага след като бъде изваден, като позициите от които се снима – да бъдат поне три;
5. При заснемането му и снемането на мерките – това да се прави в присъствието на поне още двама/трима независими свидетели;
6. Заснемането да става около предмети, чиито размери се поддават на някаква стандартизация /кола, човек, лодка с определени размери и т.н./;
7. Изрично да се споменава времето, мястото и другите детайли около изваждането на рибата. Този пункт да може да става известен и след края на активния риболовен сезон, поради обясними причини :wink: :lol: ;
8. Може да се измисли – нещо от типа: ако авторът реши да го пуска, рибата да бъде маркирана. Това не е нито скъпо, нито отнема време, а пък и ще даде ценни насоки относно прираста на рибата, ако впоследствие /след няколко години/ бъде изваден същият екземпляр.

А колкото до учителите – всеки от някъде е тръгнал и няма нищо срамно в това. Аз например – се подпалих от едновремешните статии на Бат Милко /Бог да го прости/ и реших да пробвам как става. Ами в началото нищо не стана. И още не-малко време след това. Доста трудно се научих да кльонкам – признавам си :? . Догодина мисля сериозно да поработя относно усъвършенстване на техниката си. Та в този смисъл аз нямам някакъв конкретен човек, когото да посоча за учител – може би затова са ми такива резултатите. :oops:
Ръката МУ отдава всекиму - дължимото.
отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от отец Ми Го Нафърфорий »

Саше няма лошо в това което казваш...но...тези класаций пич превръщат удоволствието в спортна надпревара която ражда спортна злоба и..удари под пояса итн...

виждаш какво става при всеки опит за класаций...

а и кому са необходими ??????????

1000 пъти е по добре да си ловим с кеф...за удоволствие а не да гоним стремеж да се покажеме...

тя слуката както казва Телето се накъсметява...така че на когото е писано ще извади голяма риба...ако ти е каръка дошъл гъз да сцепиш това е...

мисиш ли че Милко вадеше нон стоп??? да ама не ! имаше толко куци години и той...

относно екипноста...мисля че тая тема още миналата годин я обсъдихме...и подробно обясних защо !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

сам рибар и сом над 70-80 кг ...искам да го видя тоя миг.... :idea:

сам човек е за кенефа....
Господ може всичко чада мой !
Аватар
Никито
новобранец
новобранец

Мнение от Никито »

Торбалане ,абсолютно съм съгласен с твойте размисли по темата - аз я пуснах ,обаче изчаквах да видя как ще се приеме от повечето колеги.
Мога да добавя само ,че трябва да е хванат сома и през разрешения период за риболов, защото има сомове хванати и през забраната, но да не мътиме водата излишно.
Другото нещо ,което не знам дали се сещаш обаче в правилата на IGFA е забранено използването на кука и тройка :D :D :D :D :D ,
а пък повечето от колегите ловят точно така , което не е проблем, защото тази класация си я правиме за нас.
Виждам , че си писал по темата не каквото ти е на душата както общо взето прави Отеца ,ами си се замислил сериозно над изготвянето на класацията.Аз те подкрепям напълно само дето ми е неясно как точно да стане в тази класация всеки да може да променя местата на рибите / говоря чисто технически /.
Отче , моето разбиране за риболова на кльонк е , че ако не беше борбата за най-големия сом и борбата с голямата риба , която ти кълве на 4-5 метра под лодката и удара е дошъл след като си се удремал или в тоя момент пикаеш и отделяш адреналин 2 пъти повече от първи скок с парашут от 10 000м Всичко останало в тоя риболов си една голяма тъпотия - да се пържиш на +35 градуса 10-12 часа във водата и така да изкараш 5-6 дена - капо или пък да умреш от студ октомври или ноември до сутринта пак капо и да се гърчиш в лодката , да останеш без колена. :( :( :( :( :( :( :(
Ако не бяха тези големи риби и емоцийте от от тяхното вадене и изненадата при кълването - никога нямаше да се запаля по кльонка.
Не виждам никаква [b]почивка в тоя наш занаят [/b] ще знаеш.
1000 пъти по-добре ми да се разходя с мухарка или блеснарка по някоя река на хладно , а и ще се раздвижи човек.Не е ли така ,Отче?
:D :D :D :D :D :D
За зло куче - зъл прът!
отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от отец Ми Го Нафърфорий »

Никито написа:Виждам , че си писал по темата не каквото ти е на душата както общо взето прави Отеца ,ами си се замислил сериозно над изготвянето на класацията.Аз те подкрепям напълно само дето ми е неясно как точно да стане в тази класация всеки да може да променя местата на рибите / говоря чисто технически /.
Отче , моето разбиране за риболова на кльонк е , че ако не беше борбата за най-големия сом и борбата с голямата риба , която ти кълве на 4-5 метра под лодката и удара е дошъл след като си се удремал или в тоя момент пикаеш и отделяш адреналин 2 пъти повече от първи скок с парашут от 10 000м Всичко останало в тоя риболов си една голяма тъпотия - да се пържиш на +35 градуса 10-12 часа във водата и така да изкараш 5-6 дена - капо или пък да умреш от студ октомври или ноември до сутринта пак капо и да се гърчиш в лодката , да останеш без колена. :( :( :( :( :( :( :(
Ако не бяха тези големи риби и емоцийте от от тяхното вадене и изненадата при кълването - никога нямаше да се запаля по кльонка.
1000 пъти по-добре ми да се разходя с мухарка или блеснарка по някоя река на хладно , а и ще се раздвижи човек.Не е ли така ,Отче?
Ники...трябва ли тая хубава тръпка да е превърната в надпревара ??? от къв зор Ники....кое му е хубаво на това ???

знаеш ли една такава идея до какво води след себе си ??? нали не мислиш че сме само 5 човека в битката...

ще се включи и куцо и сакато...и можещо и неможещо !

резултата ще се стовари с все сила в/у нас...стотици лодки във водата...после ще идвам верно у вас да си кльонкаме във ваната!

позамисли се...
Господ може всичко чада мой !
Николай Стефанов
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Николай Стефанов »

отец Ми Го Нафърфорий написа:
Никито написа:Виждам , че си писал по темата не каквото ти е на душата както общо взето прави Отеца ,ами си се замислил сериозно над изготвянето на класацията.Аз те подкрепям напълно само дето ми е неясно как точно да стане в тази класация всеки да може да променя местата на рибите / говоря чисто технически /.
Ники...трябва ли тая хубава тръпка да е превърната в надпревара ??? от къв зор Ники....кое му е хубаво на това ???

знаеш ли една такава идея до какво води след себе си ??? нали не мислиш че сме само 5 човека в битката...

ще се включи и куцо и сакато...и можещо и неможещо !

резултата ще се стовари с все сила в/у нас...стотици лодки във водата...после ще идвам верно у вас да си кльонкаме във ваната!

позамисли се...
Във всеки спорт се провеждат състезания и класации, навсякъде по света. Който иска да лови риба ще си лови, дали ще е за кеф или заради друго си е негова работа, стига да не нарушава законите.
Мина времето когато всички бяхме равни, ама някои по..
То , като се замисли човек и живота си е едно голямо състезание - кое не е - въдици ли, коли ли, кое не е ???
Някой ще го може по-добре, друг не толкова, но всеки има право да опита - стига да му стиска..
Опитите не се броят - важен е крайният резултат !
Аватар
Никито
новобранец
новобранец

Мнение от Никито »

Има истина в това , което казваш Отче , не бях помислил точно за многото лодки :oops:
За зло куче - зъл прът!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”