Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Поредния въпрос за макара
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- orion30
- разбира нещата
Re: Поредния въпрос за макара
Уважаеми Станимир Брегов,
изпаднали сте в голямо заблуждение. Мунчо ви е обяснил защо.
Поздрави
изпаднали сте в голямо заблуждение. Мунчо ви е обяснил защо.
Поздрави
-
- научил се да хвърля
Здр. не знам колко мога да ти бъда полезен, но ще споделя моя опит с въпросната макара размер 55.JettroniX написа:Не ми се отваря нова тема, затова ще драсна тука.... пък, който прочете и има мнение да ми пише![]()
Okuma Safina PRO FD
Благодарен ще съм на някое мнение, ако сте въртяли такива Локумиили подобни
Ползвам я вече над една години и за това време не ми е създавала никакви грижи. Реди добре, няма оплитания, авансът е добър и не е тежка. Постоянно я къпя със солена вода и все още няма никакви следи от корозия. Разбира се редовно я измивам след риболов.
Мисля, че за цената си макарата е много добра.
Неспособността да се насладим пълноценно на очарованието на самотата, ни въвлича ежедневно в опустошителни взаимоотношения с всякакви дебили...
Мерси GENIUS за споделеното мнение
Интересува ме също как е хода на макарата при завъртане и стоп. Стопа мигновен ли е и дали хода при завъртане е плавен
Щом я ползваш за морски риболов и още не се е скапала значи наистина си заслужава парите, както отбеляза 

-
- научил се да хвърля
Да, завъртането е плавно и стопът е мигновен.
Спреш ли се на нея обезателно я вземи в най-малкия й размер.
Спреш ли се на нея обезателно я вземи в най-малкия й размер.

Неспособността да се насладим пълноценно на очарованието на самотата, ни въвлича ежедневно в опустошителни взаимоотношения с всякакви дебили...
-
- новобранец
Привет! Имам нужда от съвет и за да не пускам нова тема пиша в тази. http://ribibg.com/shop/index.php?p=s_ge ... ubgroup=62" onclick="window.open(this.href);return false; предимно за спининг ми трябва но ме притесняват тия алуминиеви предавки-сиреч за интензивен риболов, по-добре ли е от месинг да речем? и друг модел http://ribibg.com/shop/index.php?p=s_ge ... ubgroup=62" onclick="window.open(this.href);return false; по описанието излиза, че вторият модел е надежден, реди добре влакното и има мек ход но първата ми допада повече. Всяко мнение е добре дошло!
- dancho.danev
- научил се да хвърля
Здравей колега Петър Георгиев
Ще се опитам да ти разясня някои неща относно макаропроизводството,но изборът на марка,модел и размер си е твой. Тези Корморани не съм ги пипал, но рекламата за "авиационен алуминий" предизвика в мен бурен смях. По професия съм стругаро-фрезист,стъргал съм почти всички видове метали и познавам добре свойствата им. На 99% от макарите продавани в България голямото зъбно колело наречено"корона" е отлято от ЦАМ само по този начин могат да се произвеждат хиляди бройки за кратко време и с много-ниска себестойност. Малкото колелце наречено"пиньон" и е зацепено за короната се прави от ЦАМ (тези модели трябва да се избягват категорично) за по евтино или от бронз при по-читавите модели. Преди доста години се произвеждаха и макари с бронзови зъбни колела например Quantum IRON аз имам 2 такива купени преди 17год. и не са мръднали.
При върховите модели на Шимано или Дайва предполагам всички зъбчатки са машинно нарязани от алуминиевотитанова сплав,но там цената е доста по различна.
За ценовия клас към който си се насочил най-добро съотношение цена качество дава Рьоби Ексия. В раздел "Продава" има на добри цени. Аз от 2 год. тормозя една такава и съм много доволен.
Успех с избора
Ще се опитам да ти разясня някои неща относно макаропроизводството,но изборът на марка,модел и размер си е твой. Тези Корморани не съм ги пипал, но рекламата за "авиационен алуминий" предизвика в мен бурен смях. По професия съм стругаро-фрезист,стъргал съм почти всички видове метали и познавам добре свойствата им. На 99% от макарите продавани в България голямото зъбно колело наречено"корона" е отлято от ЦАМ само по този начин могат да се произвеждат хиляди бройки за кратко време и с много-ниска себестойност. Малкото колелце наречено"пиньон" и е зацепено за короната се прави от ЦАМ (тези модели трябва да се избягват категорично) за по евтино или от бронз при по-читавите модели. Преди доста години се произвеждаха и макари с бронзови зъбни колела например Quantum IRON аз имам 2 такива купени преди 17год. и не са мръднали.
При върховите модели на Шимано или Дайва предполагам всички зъбчатки са машинно нарязани от алуминиевотитанова сплав,но там цената е доста по различна.
За ценовия клас към който си се насочил най-добро съотношение цена качество дава Рьоби Ексия. В раздел "Продава" има на добри цени. Аз от 2 год. тормозя една такава и съм много доволен.
Успех с избора
-
- новобранец
Колега, на ясно съм, че предавки от ЦАМ е възможно най-лошият избор и аз знам това-онова за металите, без да съм специалист в тая сфера. Като за начало съм на ясно, че дуралуминият(ако все пак е това) е сравнително здрав материал, предполагам, че и ти го знаеш та не разбирам кое му е смешното на тоя материал? Останах с впечатлението, че отричаш месинга, като материал за изработка на предавки, поправи ме ако греша. Аз не мога да кажа кое е по-добре от месинг и дуралуминий а всъщност от там ми дойде въпроса. Относно макарата, която ми препоръча несъмнено е с добро качество но аз не съм фен на тая марка, отделно-преди време имах едно риоби със специфична "баталия" в дръжката, оказва се, че не съм единствен но при мен беше фатална повредата. Не ми се купува втора употреба макара риоби, а ако ще е нова то за тия пари друга марка ще е. Благодаря все пак!
- dancho.danev
- научил се да хвърля
Напълно грешно си ме разбрал,но това е защото мен не ме бива в обясненията
Дуралуминия е отличен материал с пъти превъзхождащ ЦАМ сплавите,но за да бъде изработена една корона от този материал тя трябва да мине минимум през 3 изключително прецизни машини,а това е време и пари несъвместими в крайната цена на този Корморан. Та от там ме напуши на смях.Рекламата е чисто подвеждаща за по добър улов на клиенти. Ако пиньончето му е месингово и ти е легнала на сърцето купувай.После ще споделиш дали си доволен.
Рекламата на Рьобито което ти препоръчах също е подвеждаща
Написали са,че е с "месингов предавателен механизъм" което не е вярно.Месингов е само пиньона
добре, че има хипоидна предавка гръмко наречена червяк та да реди добре влакното.Изобщо на рекламите не бива да се вярва много много.
Месинговите предавки не само,че не ги отричам,а съм ги издигнал в култ когато става въпрос за тежък риболов. Както вече споменах имам 2 такива макари и съм изключително доволен.Ползвам ги за улов на сом с плетеняци над 50лб.Основният им недостатък е цената
Когато ги купувах обикновена 4 лагерна макара струваше 40-50лв тези бяха по 130лв Неприложими са за лайт, а да не говорим за улталайт риболов защото са тежки.
Дано този път съм успял да обясня разбираемо.
Прочети темата" Кой какво развърта" така ще добиеш представа какво ползват другите

Дуралуминия е отличен материал с пъти превъзхождащ ЦАМ сплавите,но за да бъде изработена една корона от този материал тя трябва да мине минимум през 3 изключително прецизни машини,а това е време и пари несъвместими в крайната цена на този Корморан. Та от там ме напуши на смях.Рекламата е чисто подвеждаща за по добър улов на клиенти. Ако пиньончето му е месингово и ти е легнала на сърцето купувай.После ще споделиш дали си доволен.
Рекламата на Рьобито което ти препоръчах също е подвеждаща

Месинговите предавки не само,че не ги отричам,а съм ги издигнал в култ когато става въпрос за тежък риболов. Както вече споменах имам 2 такива макари и съм изключително доволен.Ползвам ги за улов на сом с плетеняци над 50лб.Основният им недостатък е цената

Дано този път съм успял да обясня разбираемо.
Прочети темата" Кой какво развърта" така ще добиеш представа какво ползват другите