Защо и кога не кълве сома

Модератор: sapuna

Аватар
dobromir_bo
новобранец
новобранец

Re: Защо и кога не кълве сома

Мнение от dobromir_bo »

Може да ти клъвне по всяко време .Както казва колегата за всеки язовир е различно . Направило ми е впечетление , че след буря ,дъжд с гръмотевици винаги ми е удряло -викаме му вече сомско време .Също се активизира по пшеничена жътва . Това са моите впечетления. Успех и на слука !
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Прав е колегата-кълве когато си реши.В проливен дъжд - на 15.06.,точно като се спусна страхотната мътилка по реката и морунаша спря да кълве,на пишман-колегата Ж.от брега на "дъно"със стръв торни червеи последователно му клъвнаха няколко сомски "тиинейджъри"-по около 0,5 кг.Никаква логика няма в тая работа,не се напъвайте.Науката е безпомощна все още пред природата,щот още не успяваме да и е... майката на природата както трябва според постулатите на бизнеса.
Аватар
дидо
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от дидо »

Защо и кога не калве сома - ами тази седмица по принцип трябва да кълве и то трофейни екземпляри , ако слушаме какво говорят старите колеги . За стамболийски казват че най големите екземпляри са хващани в периода когато цъфне липата или по ечемичена жътва :?: :?: :?: (говоря за рибари по на 60 - 65 години ) , но времената се менят всяка година и особенно последните години са доста различни като климат . Но да видим какво ще стане ,аз от жътви и ечемици не разбирам , но видях че е цъфнала липата . И според мен лично за да хванеш голям сом не са определящи липи и ечемици , но ако тази седмица има хванати големи сомове почвам да вярвам . Нека по опитните колеги да споделят дали са чували и имали нещо вярно в тези повелия . Аз ще знам след 10-тина годинки :lol: 8) 8) 8)
Изображение
Аватар
Kaloyan
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Kaloyan »

Много нощи /по пълнолуние / съм висял като койот по реки и язовири за сомчета,
повече не се хващам на тая въдица.... :rolleyes:
В пъти по-малко са ударите спрямо останалите дни от месеца...
Няма невъзможни неща...,
а просто хора, които се отказват преждевременно...
http://www.propartners.org/
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Kaloyan написа:Много нощи /по пълнолуние / съм висял като койот по реки и язовири за сомчета,
Съгласен съм с теб колега.И при мен е така макар да имам и трофейна риба.
Аватар
fn1p
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от fn1p »

Emo-83 написа:
Kaloyan написа:Много нощи /по пълнолуние / съм висял като койот по реки и язовири за сомчета,
Съгласен съм с теб колега.И при мен е така макар да имам и трофейна риба.
В край на сметка при пълнолуние по-добре ли е или е по-зле ?
Изображение Изображение
мирославмладенов
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от мирославмладенов »

100 процента е по зле за реките,за мен наи добри са тъмни задушни вечери,направо го чуваш как цяла нощ лапа из вировете!!!
pampito
новобранец
новобранец

Мнение от pampito »

Вярно е че при пълнолуние не върви много, но пък тогава е доста активна бялата риба. Ходил съм на река и най-добрият резултат е когато е мътна водата. Разбира се много е важно и подходящото място, пазенето на тишина. Когато съм бил с компания почти винаги е било напразно. Много е чувствителен на движение и шум.
Аватар
chopara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от chopara »

INCUBUS написа:Прав е колегата-кълве когато си реши.В проливен дъжд - на 15.06.,точно като се спусна страхотната мътилка по реката и морунаша спря да кълве,на пишман-колегата Ж.от брега на "дъно"със стръв торни червеи последователно му клъвнаха няколко сомски "тиинейджъри"-по около 0,5 кг.Никаква логика няма в тая работа,не се напъвайте.Науката е безпомощна все още пред природата,щот още не успяваме да и е... майката на природата както трябва според постулатите на бизнеса.
има има дъжда вади червеите от пръстта и те биват отмивани във водата заедно със всякакви хранителни дреболии от брега, при силен дъжд и бури главните врагове на сома- ние, се омитат от водоемите
кьоркефали
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”