Джиг спининг и силиконови примамки - въпроси и отговори.

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Джиг риболов,как,къде и какво?

Мнение от Д.Граховски »

ами дайте конкретни техники на водена и съпоставка примамка тегло на главата и параметри на въдица и т.н
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Със сигурност, рибата още не се е групирала- и бялата и костура, а ловим единични екземпляри тук и там... Може би, защото тази година времето де задържа доста топло....
Смятам, че след седмица - две, още повече ще тръгне този риболов...
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Dimitar_allianz написа:ами дайте конкретни техники на водена и съпоставка примамка тегло на главата и параметри на въдица и т.н
Съвсем накратко, при целенасочен риболов на костур ползвам въдица с плътен-чувствителен връх, а при риболов на бяла такава с кух и по твърд връх с цел по качествена засечка. Акцията и на двете е нещо от сорта на 7-25. При затворени водоеми е по качествена по дългата пръчка, която ти дава както по добър кастинг, така и по добра чувствителност (във върха). Дори при риболов на бели от сорта на 5 кг. по сериозна пръчка от тази на 2,7 с акция 10-25 не ти е нужна.
Относно главите: Нужно е да съобразиш теглото им спрямо дълбочината, т.е. да има някакъв интервал между повдигане с врътката на макарата или с пръчката и потъването им. 90% от рибите удрят при потъването на примамката, че дори при при досега и с дъното..... Теглото на главите е относително нещо, Я ползвам принципно 6 гр. при 1-2 м. че и по малко, 8 гр. при 2-3м., 10 или 12 гр. при 3-5 м. (ако има вятър, който ти прави корем на влакното- по тежки, за да имаш по изпъната линия, което ще помогне да усетиш даже мимолетните удари... и поне при мен при вятър съм имал най добрите си удари на сулки). Теглото на главата е в пряка зависимост от вида на силикона, в смисъл туистър ли е, щад ли е и какво съпротивление оказва при потъването и...
Относно воденето: При сегашния есенен риболов предпочитам т.н руска школа, къде примамката се води с врътката на макарата, то щото рибките са малко по на дълбочко, докато при пролетния риболов къде рибките са в тревите на половин метър дълбочина, по резултатна е т.н. хамериканска школа с подръпвания с върха на пръчката и последващо обиране на влакното....
Дано с нещо съм бил полезен, Но истината става ясна каква е на водоема :lol:
Тръпката при този риболов в по големите водоеми е неизвестността, т.е. не знаеш какво има на края на линията при кълване - силен удар-малък костур, плахо побутване-5 кг. сулка или обратното :lol: :lol:
Сенека
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

А,да,вчера бях пийнал та кат писах забравих да вметна.Ко е туй шад и туйстър.Какви са основните разлики,има ли значение дълбочината за двата вида примамки,дали е по-добре с глава или с офсетни куки?Трябва думите с ченгел да ви ги вадя :D иска ми се темата да бъде структурирана по ред на нещата,ама ей го на гол и бос съм тука.

Изображение

Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

Dimitar_allianz написа:А,да,вчера бях пийнал та кат писах забравих да вметна.Ко е туй шад и туйстър.Какви са основните разлики,има ли значение дълбочината за двата вида примамки,дали е по-добре с глава или с офсетни куки?Трябва думите с ченгел да ви ги вадя :D иска ми се темата да бъде структурирана по ред на нещата,ама ей го на гол и бос съм тука.
Не,ченгел не е нужен,но е добре да попрочетеш нещичко за силиконовите примамки (написано има много) ,да направиш няколко целенасочени риболова и после да питаш за неща,които не ти стават ясни от практиката.Защото понякога имам чувството,че хората питат ей така,от скука,приказка да става,а никога няма да опитат това,за което говорим.

Шадът е силиконова примамка с телце на рибка,а туистера е с форма на питанка,какво значи основни разлики - разликата е във формата и поведението им във водата.Можеш да ги ползваш във всяко място и дълбочина,стига да ги представиш и водиш правилно.Примерно,туистера създава по-малко съпротивление и можеш да го ползваш лесно,дори в бързо и дълбоко място,където един голям шад би стигнал значително по-трудно.Стандартна глава или офсетен монтаж..ами отново зависи.От глава до глава често разликата е голяма,а офсетния монтаж принципно ти дава малко повече дистанция и се ползва за риболов в места с дървени закачки.

Това със ,,структурирана тема,, го забрави - не сме на щат към сайта,че да пишем статии.
Ти се упражнявай упорито със силикона,а ние ще помагаме с отговори на конкретни въпроси.Никой не обича общите въпроси,щото времето всекиму е ценно.

Колега Мунча,усещам,че с гъбаркате с моя алтруизъм? Ще Ви се отплатя като Ви боядисам
джиг-главите идния път розАви! :lol: :twisted:
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Re: Джиг спининг и силиконови примамки - въпроси и отговори.

Мнение от sestrata »

Тъй като голяма част от отговорите на поставените въпроси са давани многократно, обединявам темата с предишната подобна. "Feel Free" да споделяте опит и питания по темата.
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Съжалявам не бях видял предната тема.Иначе относно търсенето на риби на силикон-ходя доста често,но без резултат.Един от проблемите може би се крие в пръчката ми,къса и дебела,а другия че ползвам монофил.Поне аз това откривам при направен самоанализ след прочетеното.Може и да съм имал почуквания ама не съм ги усетил.Много ми се иска да направим съвместен риболов с колега който разбира този вид риболов,щото едно е да го прочетеш,друго да го видиш.За сега разчитам на форума.Пролетта имах подгонвания на костурчета по туистера ми ама само го туцваха и толкоз.Имам и един кефал на струма ама това преди много време.Та в момента разчитам само и единствено на прочетеното от мен по въпроса.

Изображение

Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

Идеята за съвместен риболов с грамотен колега е много адекватна!
Край водата доста въпроси намират своите отговори. Посочи къде си - в София или Дупница за да помисля към кого да те насоча?
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

В София съм в Дървеница,но не съм си взел такъма,а в Дупница на силикони само на Дяково мъча занаята :) По-удачно ще бъде някой който ходи около Дупница :)

Изображение

Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Сега, за първи път (този зимен сезон) търся хищник на Джиг и все още се самообучавам. Имам за сега някакъв минимален успех, но не смятам да оставам на минимума :lol:
По-миналата седмица бях на един непознат водоем за мен - Челопечене. Впоследствие установих, че дъното е осеяно със залети дървета, храсти и канари, та около 15 м. (0,18 мм.) плетено общо си замина :oops: Да не говоря колко ми беше трудно да го скъсам на моменти....
Силиконовите примамки са ми по-евтини от воблерите пък даже и от загубените метри плетено влакно и в тоя ред на мисли се чудя какъв подходящ повод да си сложа, колко да бъде дълъг и как да го свържа към плетеното :D , т.е. искам да огранича загубите на плетено влакно...
Видях по-напред в темата за повод от флуорокарбон, но не съм използвал такова влакно никога и нямам представа какви са му свойствата :D Освен FC влакно мога ли да приложа за повод друг тип/вид влакно ?
Благодаря за съветите предварително :smt023
Изображение
Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

Dimitar_allianz написа:В София съм в Дървеница,но не съм си взел такъма,а в Дупница на силикони само на Дяково мъча занаята :) По-удачно ще бъде някой който ходи около Дупница :)

От Дупница,уви,непознавам никой риболовец,още по-малко отявлен джигит.
За риболов около София бих насочил вниманието ти към колегите Стефан Минчев (zander) ,Калоян (fisher tm) и Стамен (stamen). Те участват във форума на фишинг-мания и през него би могъл да се свържеш с тях и да уговориш съвместен излет.От всеки един има какво да научиш,сигурно има и други,но за тях се сещам на първо четене.

JettroniX написа:Сега, за първи път (този зимен сезон) търся хищник на Джиг и все още се самообучавам. ...
Силиконовите примамки са ми по-евтини от воблерите пък даже и от загубените метри плетено влакно и в тоя ред на мисли се чудя какъв подходящ повод да си сложа, колко да бъде дълъг и как да го свържа към плетеното :D , т.е. искам да огранича загубите на плетено влакно...
Видях по-напред в темата за повод от флуорокарбон, но не съм използвал такова влакно никога и нямам представа какви са му свойствата :D Освен FC влакно мога ли да приложа за повод друг тип/вид влакно ?
ФК - метър е достатъчен като дължина,дебелина м/у .25 и .35 предпочитам. Края на линията при мен завършва с карабинка и uni-knot, а плетено-фк са свързани с allbright knot.
В мрежата можеш да видиш и двата възела лесно. Не знам какво е останало като щуки на този Челопечене,но ако все пак има някоя друга зъбата твар,можеш да ползваш и повод от струна за китара 2-ри номер,20-ина см. обикновено са достатъчни.

По-доброто решение за намаляването на зацепите и късанията не са поводите,а незацепващите монтажи,примерно клатушка от типа ,,миноу спуун,, на рапала, офсетник с чебурашка,стандартна джиг-глава с протектор и прочие..
Аватар
dan10
фен клуб-скобар

Мнение от dan10 »

Колеги някой може ли да ми каже какъв трябва да е силикона и как да го водя за бяла риба в това време на река ? .. Благодаря предварително ..просто си нямам идея за какъв точно трябва да е силикона за този вид риба! Благодаря :rolleyes: :drinkers:
vdo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от vdo »

eroucma написа: и още един въпрос- или молба: Айде да ми обадите уловистите си силиконови примамки за:
1. Щука.
2. Бяла риба
3. Костур.

Не наблягам много на силиконите,но съм пробвал с тях на едно свободно микроязовирче,гъмжащо от щуки,предимно малки .Много удари и хванати имах на ето такова:
Изображение
с такива глави:
Изображение
На това зеленото отдолу нямах нито едно подгонване даже,въпреки ,че щуката биеше като за последно,но на същото,но лилаво, се разцепиха,и него също,та го хвърлих и нямам снимка,а ми беше само едно.Същото като това е,само че тъмно лилав цвят:
Изображение
Изображение
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

а да питам фирмата производител има ли значение или тук не е чак толкова от значение?

Изображение

Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Dimitar_allianz написа:а да питам фирмата производител има ли значение или тук не е чак толкова от значение?
Всичко има значение. То е същото като при воблерите - има такива по качествени и с по добра игра, има и такива - дървени :lol:
Сенека
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”