Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Сиромашки неволи !
Модератор: sapuna
-
- новобранец
Re: Сиромашки неволи !
Благодаря за компетентното включване колега !!! Супер си ! Аз обаче в конкретния случай ще коментирам само риболова с " мухи", по метода - "чип,чип" за да подкрепя темата си...ако мога !vilicvett написа:Здравейте,колеги. Според мен това е най-разпространената риба по нашите реки и най-важното е , че се лови целогодишно. По мое скромно мнение на какво ще го ловиш зависи от сезона. Аз го почвам зимата на бял червей, след това в ранна пролет минавам на ручейник и мамарец.От юни минавам на скакалец- говоря за зеления скакалец , който го има по копривите. След това узреят ли черешите- на техния неустоим плод, особенно на махалебката.Това е дивата череша, а тя се среща край реките. Междувременно добър резултат дава на попово прасе - миналата година хванах най- голямия клен именно на такава стъв. Лятото порастнат ли поповите лъжички го почвам с тях. Есента на жабе- неустоима стръв за клена. Освен това в ранна зима на пилешки черва. Също на торен и земен червей- въобще тази риба яде почти всичко и затова се лови на каква ли не стръв. И дотук говоря само за риболов на плувка. А и това е любимия ми начин на риболов.

-
- новобранец
Браво колега !!!!Набарал си ги !!Точно така се прави - търсиш... !!! Една препоръка от мен - опитай на "чип,чип" !!Но МНОООГО внимателно с подаването на стръвта - МНОГО БАВНО И БЕЗ РЕЗКИ ДВИЖЕНИЯ !! Успех !metodi manev1 написа:Привет!
Това лято пробвах нещо ново,поне за мен.
Гледах как огромни кленове излизаха в най-голямата жега на самата повърхност на водата.
Пробвах на плувка на много малка дълбочина,но нищо ,даже отрицателен ефект -плашеха се от нея.
Пробвах на блесна и булдо ,пак нищо.
Аааа, викам си нещо трябва да се направи.
Сложих едно по голямо булдо/изцяло прозначно/, след него 50 сантиметра повод и кука 10-ка.
Хванах няколко ,мухи и скакалци и се почна..
Още с падането във водата и удар.
Скоро обаче ми свършиха скакалците , отрязах една опашка и разделих на три, по-дължина за да прилича на малка рибка.
Не вярвах,че ще има ефект.
Обаче...кълвеше по-рядко,но кефали бяха само тупалки.
Да не забравя,да кажа,че постянно подръпвах влакното.
След това цяло лято в най-голямата жега,този метод ми носеше успех.
Колега, в твоя метод няма нищо необичайно. Както и самият ти си казал в един друг пост, става и за риболов на пъстърва в малки реки. В общи линии е много подходящ за обрасли реки. Проблемът е, че ловиш най много на 7 метра дистанция. За разлика от този метод, ако ловиш с мухарка и шнур, можеш да се измахаш на 15 метра и отгоре. Но след като този начин на риболов те устройва и е подходящ за местата, на които ловиш, ще си караш него. За съхранението на кефалите не мога да се изкажа компетентно, тъй като такава риба не съм прибирал от 2002 г., всичко връщам обратно в реката по причина, че никой вкъщи не яде кефал.varvarina_h написа:Ловя с директен телескоп - комбинация от евтин китайски и секции от каквото имам ! Целта : - относително лека,възможно дълга до 7 м. и здрава пръчка. Тест за тегло - 10 ч. в ръката и без последици за мускулите.Тест за здравина - окачвам тежест от 1.5 кг.,вдигам право нагоре - през главата- до отзад . Всичко това го постигнах едва тази година ( направи си сам )! Монтажа - 1м. възможно най-тънко плетено влакно,микровирбел,0.5м.повод ( 3-4 кг.) здрава,тъмна кука (муха ). От всички ползувани от мен изкуственни примамки свалям шапка на черната мравка! Тотален убиец,универсална за големи и малки,работи през целия цитиран период.Искам да споделя и МОЯ опит в съхранението на улова приз летните горещини.Отначало ползувах метално,мрежесто кшче в което редях рибата, върбовите клонки и копривата, ползувах го и за столче (понякога има такава възможност ).От година обаче съм на друга позиция - светкавично и максимално охлаждане.За целта си направих хладилна КУТИЯ.Предимствата и са НЕУСПОРИМИ !Подработих си и подходяща технология за работа с нея (никак не е за пренебрегване ) От голямо значение е екипировката ( в моя случай).Тъй като съм в непрекъснато движение и си ПРОБИВАМ достъп буквално до всяко местенце - ботушите,здравите панталони,мачетето, сгъваемия трион и ножа са задължителни - за ВСЕКИ излет независимо от СЕЗОНА И ТЕМПЕРАТУРИТЕ. И накрая резултата : - НИКОГА не съм се връщал празен!!!ВЯРВАЙТЕ МИ !!!
Аз знам за 2 вида кефал/клен речен/сладководен и морски.Кефалът е хищна риба плрез лятото и пролетта дори е есента кълве на искуствени примамки като блесната и воблера също така кълве много динамично на бял червей малки жабки скакалец мухи и пеперуди.Това с пеперудите може да не го повярвате но е истина аз съм хващал речен кефал на пеперуда.Зимата речният кефал/клен кълве на бял,като трябва да се хвърлят много на често бели червей или каквато стръв сте избрали във водоема или реката тогава кефалът изиза от подмилите/скривалищата.За морският кефал не знам почти нищо само знам че кълве на искуствени примамки!!!

Рибата е като жената,не я ли примамиш няма да клъвне... НАСЛУКА
Забравих да напиша че кълве на плувка и на кука и конец .Как се лови на кука и конец? Трябва ви директен телескоп според реката ако е по широка по дълъг трябва,след това корда около 0.18 според рибите в реката,след това кука по ваш избор 14,16 все пак трябва да сложите горе долу за кефалите които претполагате че ще ловите.Хващате си една кутиика с скакалци късате им краченцата и започвате риболова. Започвате да хвърляте като с муха пада куката с нанизания скакалец изчаквате да се спусне малко по течението и пак.При правилно замятане и падане в водата трябва да се чува шляпане.И да не се чува клена се дразни от скакалеца и тръгва да го гони. Скакалеца трябва да се наниже на куката от към "гъзъ" и да излезне точно над главата. Успех и НАСЛУКА
-
- кандидат преподавател
Само дето има някои подробности - да е сезончето на скакалците;да не е много бистра водата,щото иначе кефала вижда от далече стърчащия и маащ с дългата гега рибарин и бега,та се кине 

Направо ме разби, младеж, защото предполагам, че си такъв.lachezar1 написа:Забравих да напиша че кълве на плувка и на кука и конец .Как се лови на кука и конец? Трябва ви директен телескоп според реката ако е по широка по дълъг трябва,след това корда около 0.18 според рибите в реката,след това кука по ваш избор 14,16 все пак трябва да сложите горе долу за кефалите които претполагате че ще ловите.Хващате си една кутиика с скакалци късате им краченцата и започвате риболова. Започвате да хвърляте като с муха пада куката с нанизания скакалец изчаквате да се спусне малко по течението и пак.При правилно замятане и падане в водата трябва да се чува шляпане.И да не се чува клена се дразни от скакалеца и тръгва да го гони. Скакалеца трябва да се наниже на куката от към "гъзъ" и да излезне точно над главата. Успех и НАСЛУКА
Лъчко, не се сърди, бате, ама как с кука 16 номер ще нанижеш цял скакаУец откъм "гъзъ", че да излезе над главата. С номера 10 до 6 според размера на скакалеца може и да стане, ама 16 си е за мравка,бате.
Наслука

Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Кука 18 скакалеца се нанизва напречно,повод 0,10 флурокарбон около 50 сантиметра
лека болонеза 4-5 метра. Наличието на макара позволява гадинката да се оставя да
да ''изтича''.Малката кука не потапя стръвта и позволява по дълго да остане жизнена.
Така ловя понякога.
лека болонеза 4-5 метра. Наличието на макара позволява гадинката да се оставя да
да ''изтича''.Малката кука не потапя стръвта и позволява по дълго да остане жизнена.
Така ловя понякога.
...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
Добре бе, колега, защо да се гънеш да ловиш скакалци, като с 4 вида най-елементарни изкуствени мухи, дето едната се прави за 5 минути, ще постигнеш същия резултат при същата схема на риболов? Плюс това не се налага да ги сменяш след откачането на уловената вече риба.lachezar1 написа:Забравих да напиша че кълве на плувка и на кука и конец .Как се лови на кука и конец? Трябва ви директен телескоп според реката ако е по широка по дълъг трябва,след това корда около 0.18 според рибите в реката,след това кука по ваш избор 14,16 все пак трябва да сложите горе долу за кефалите които претполагате че ще ловите.Хващате си една кутиика с скакалци късате им краченцата и започвате риболова. Започвате да хвърляте като с муха пада куката с нанизания скакалец изчаквате да се спусне малко по течението и пак.При правилно замятане и падане в водата трябва да се чува шляпане.И да не се чува клена се дразни от скакалеца и тръгва да го гони. Скакалеца трябва да се наниже на куката от към "гъзъ" и да излезне точно над главата. Успех и НАСЛУКА
Docenta ме разкри на 15год. съм.Кука номер 10 треа да ловиш кефали по 2кг които вече са мит в наще реки. 

Лъчко, давай напред!
Добре е, че питаш и искаш да се учиш. Пък като минат тия страшни студове ще идем пак по любими брегове. Мисля си, че темата се изчерпа. Чакам затоплянето в събота, за да не стоя само пред компа и най-сетне да ида на опоскания Искър край София за два часа за клен. Така му викаме тук.
Айде наслука и на пъстърваджиите, които ще откриват сезона в събота. Чуваш ли, Бат Стан?
А за varvarina - само похвали, че ни въведе в подобна интересна тема, която край няма, наистина.
Чао от мен , готини пичове

Добре е, че питаш и искаш да се учиш. Пък като минат тия страшни студове ще идем пак по любими брегове. Мисля си, че темата се изчерпа. Чакам затоплянето в събота, за да не стоя само пред компа и най-сетне да ида на опоскания Искър край София за два часа за клен. Така му викаме тук.
Айде наслука и на пъстърваджиите, които ще откриват сезона в събота. Чуваш ли, Бат Стан?
А за varvarina - само похвали, че ни въведе в подобна интересна тема, която край няма, наистина.
Чао от мен , готини пичове

Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
па другото ще се оправи!
Да ме извини колегата Дикинаров , но смятам да внеса едно доуточнение ! Както вече стана въпрос в превод карабалък означава - черна риба . Сребристия морунаж със почти прозрачните си перки едва ли би спечелил подобно име . Докато кефала с тъмния си гръб и тъмни до черни по краищата перки много повече го заслужава . Може би колегата бърка карабалъка с караятака , както наистина наричат морунажа на места в Южна България .Диканаров написа:Колега, кефалът и кленът у нас е едно и също! Кефал е прието да е официалното име, а клен или клян са му местни наименования. Разбира се ако разглеждаме само речните риби. Морските кефалови риби са друго нещо, въпреки, че и те навлизат, понякога и на километри в най-долните течения на реките от морето! Карабалъкът е морунаж. Аз ловя речният кефал основно на рибка, но съм го ловил и на черница, пиавица и череша. Монтажът е на леко! На плитки бързеи с дълбочина до 0.5-0.6м през юни го ловя и на "чип-чип". На една муха с червени, махови крилца и черни хитинови отгоре. Куката е кована,права, жълта, №6-5, вързана направо на влакното, без тежести и плувка. Пръчка 1.8-2.2метра. Влакно 0.18 мм. Начинът на ловене на "чип-чип" изисква внимание при следенето на плуващата муха и засичане при атаката на кефалът. Личният ми рекорд е 47см. на р. Топля преди втичането в яз. Сопот. Ще ми е интересно да прочета какъв е твоят стар, забравен вече начин на ловене.
А иначе споделям мнението му , че няма разлика между кефал и клен , освен за тези , които са свикнали да го наричат по единия или по другия начин .
-
- кандидат преподавател
prodos,мисля,че колегата Диканаров е прав - поне в Харманлийско от преди много време карабалък казват точно на морунажа,караятак май казваха на скобара.Това са турски думи и наистина "кара" е черен,но бъркаш,като казваш,че морунажът е само сребрист.Ако си ловил морунажи през април месец преди забраната,непосредствено преди размножаването стават наситено черни и правят едни брадавици по главите.В крайна сметка,наистина няма значение,щото рибите си имат български имена.Клена е просто наименование на речния кефал повече в Северна България.
Колега INCUBUS , чел съм доста твои постове и винаги съм оставал с добро впечатление . Замислих се дали аз не бъркам . Затова проведох една блиц анкета с хора които цял живот се занимават с въпросните видове риба и през ръцете им са минали тонове от тях . Още повече че те са отсъщата част на България , която ти споменаваш . Мнението им : карабалък = речен кефал ; караятак = морунаж .
-
- новобранец
Напълно съм съгласен с теб .Искам само да уточня,че до хладилната кутия стигнах по принуда. Както споменах - в непрекъснато движение съм и не мога да ползувам живарник ! А много добре знаеш какво става в топлото с риба хваната сутринта - да кажем към 17ч. .... !!!Бат Стан написа:Колега, в твоя метод няма нищо необичайно. Както и самият ти си казал в един друг пост, става и за риболов на пъстърва в малки реки. В общи линии е много подходящ за обрасли реки. Проблемът е, че ловиш най много на 7 метра дистанция. За разлика от този метод, ако ловиш с мухарка и шнур, можеш да се измахаш на 15 метра и отгоре. Но след като този начин на риболов те устройва и е подходящ за местата, на които ловиш, ще си караш него. За съхранението на кефалите не мога да се изкажа компетентно, тъй като такава риба не съм прибирал от 2002 г., всичко връщам обратно в реката по причина, че никой вкъщи не яде кефал.varvarina_h написа:Ловя с директен телескоп - комбинация от евтин китайски и секции от каквото имам ! Целта : - относително лека,възможно дълга до 7 м. и здрава пръчка. Тест за тегло - 10 ч. в ръката и без последици за мускулите.Тест за здравина - окачвам тежест от 1.5 кг.,вдигам право нагоре - през главата- до отзад . Всичко това го постигнах едва тази година ( направи си сам )! Монтажа - 1м. възможно най-тънко плетено влакно,микровирбел,0.5м.повод ( 3-4 кг.) здрава,тъмна кука (муха ). От всички ползувани от мен изкуственни примамки свалям шапка на черната мравка! Тотален убиец,универсална за големи и малки,работи през целия цитиран период.Искам да споделя и МОЯ опит в съхранението на улова приз летните горещини.Отначало ползувах метално,мрежесто кшче в което редях рибата, върбовите клонки и копривата, ползувах го и за столче (понякога има такава възможност ).От година обаче съм на друга позиция - светкавично и максимално охлаждане.За целта си направих хладилна КУТИЯ.Предимствата и са НЕУСПОРИМИ !Подработих си и подходяща технология за работа с нея (никак не е за пренебрегване ) От голямо значение е екипировката ( в моя случай).Тъй като съм в непрекъснато движение и си ПРОБИВАМ достъп буквално до всяко местенце - ботушите,здравите панталони,мачетето, сгъваемия трион и ножа са задължителни - за ВСЕКИ излет независимо от СЕЗОНА И ТЕМПЕРАТУРИТЕ. И накрая резултата : - НИКОГА не съм се връщал празен!!!ВЯРВАЙТЕ МИ !!!