Цикада - първата ми, но не и последна

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Re: Цикада - първата ми, но не и последна

Мнение от jagger1 »

Не ти трябва матричар. Ако имаш някой познат, който работи на нишкова електроерозионна машина, може да ти изреже в пакет много заготовки. Може и на лазерна установка. После само си ги зачистваш, разпробиваш и боядисваш. Преди години имах познат, но вече нямам връзка. Просто ти подсказвам по-лесен начин. А и може да ти изрежат различни форми и размери по тези два начина. Иначе с матрица - само един размер и форма. Не съм сигурен дали и не е по-евтино от матрица.

п.п.: Освен това, за матрица ти трябва и поне 5 тонна ръчна преса. После ти трябва евентуално плановане на заготовката, а при неръждавейка е трудно. С нишкова електроерозия получаваш заготовката така, както е плоскостта на самата ламарина - без мустаци. Ако ламарината е примерно 0.5-0.6 мм, прави се пакет от 40-50 и повече ламаринки една върху друга и с едно рязане ти излизат направо 40-50 заготовки. Зависи от електроерозионната машина. Може и по 100 броя от едно рязане. А от пакета могат да се направят 10-20 рязания. Сам сметни за какво количество говорим от един пакет. Само трябва да се намери електроерозионна машина (нишкова). И най-важното, да е изяснен профилът и формата на цикадата.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
batlar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от batlar »

ааа няма да пресовам аз искам да лея :)
за тожа нишково незнам си какво беше несъм чувал но си мислех за плазмено рязане самоче при него остават ръбове покрая и пак ще трябва пилене :)
колкото до калъпчето заприходил съм 3 бр цикади с различна големина 4,9 и 17 гр като средната е най удачна за леене и маи наи добрата големина за рибите преобладаващи по язовирите
тази 17 гр дето е е за щуки бели и сомове като и гледам големината :Д
ще видя идния сезон какво ще ловим с тия ламарини но средната ми се струва най-подходяща
Рибата е като жената,дава когато си поиска и на който си иска !!!

http://www.eeautoservice.com/
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Грешно съм те разбрал за матрицата. Това е друго :D . Ама няма лошо. Поне отговорих на един незададен въпрос - как да си изрежем заготовки, ако имаме възможност с нишкова електроерозионна машина :lol: . Няма лошо. Който има възможност - това е най-удобно.
Аз сега съм се насочил към малките цикади - до 3,5 / 4,5 см. По-големите, като им свикна на малките :D .
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

jagger1 написа:...към малките цикади - до 3,5 / 4,5 см. По-големите, като им свикна на малките...
:arrow: като им свикнеш на малките, големите сами си стават :wink: ще видиш 8)

...а за нашите язовири аз си правя примамки в рамките на 2.5см-4.5см. - по-големи няма смисъл, овен, ако не търсим целенасочено големи риби :roll:..., но това е тема на друг разговор/тема.

:drinkers:
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

:arrow: ето още малко теория, която освен балансирането е полезно да се спазва при направата на цикада :!:
Стремете се да слягате възможно най-малко допълнителни утежнения на цикадата - визирам куки и свързващи халки.
Ако искате да намалите честотата на трептене - или ползвате отворите за закрепяне, или слагате муха на задната тройка. Честотата на трептене е важна за това, каква риба се опитваме да ловим.
За да се намалеят оплитанията е необходимо(не е задължително), да се спазват следните пропорции: "B"(за двете куки се отнася) да е по-малко или равно на "А", "С" да е по-голямо или равно на 2*"B".

18935

При направата на малки цикади слагам една кука в средно положение, като пак спазвам пропорциите.
Друг начин да няма оплитане и да не се нарушава играта е да се използват двойни куки, ако успеете да си ги намерите в България, защото са кът :( . Те се слагат без свързващите халки :!:
При замятане оставете цокадата да падне във водата и тогава опънете линията. Не опъвайте линията по време на полет на примамката, защото се измества центъра на тежестта и следва оплитане в 98% от случаите. Това е валидно и за други примамки :!: , не само за цикадите.

...та за сега толкоз 8)

Последно промяна от P-etkan на Нед Фев 12, 2012 2:23 pm, променено общо 2 пъти.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Нещо не ми стана ясно от снимката: "В" да е < или = на "А" (за кое от двете "А"?). И за "С" да е по-голямо или равно на 2*"А". За кое от двете "А" и това 2*"А" какво е? 2 умножено по "А" или 2 на степен "А"? И пак за кое "А" - вертикалното или хоризонталното "А"?

Иначе, подготвил съм си мухички за задната кука. Петкан ме изпревари с поста. Но с тях експеримента ще стане на реален водоем. У нас няма как. Поздрави.
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

jagger1 написа:Нещо не ми стана ясно от снимката...
:roll: ...да видимм...
значи, куките трябва така да са подбрани, че да не са по-дълги от разстоянието между свързващото ги колело и положението за захващане на цикадата, както и да не се закачат една в друга :? не съм сигурен, че така е по-ясно , но да пробваме :) разгледай пак снимката и прочети внимателно написаното :!:

Аватар
batlar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от batlar »

да пробвам да опиша и аз :lol: :lol:
куките събрани една към друга да не се допират и да не достигат влакното всяка по отделно :)
Рибата е като жената,дава когато си поиска и на който си иска !!!

http://www.eeautoservice.com/
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Да, това е ясно. То си е принцип и при воблерите. Заблуди ме това, че има две различни по големина разстояния, означени като "А". Под едно и също означение (примерно "А" на снимката) трябва разстоянието да е едно и също, в противен случай, при различни разстояния, трябва да е с друга буква. Иначе, излиза, че вертикалното "А" трябва да е равно на хоризонталното "А" от снимката, а то не е еднакво в действителност.

Да, batlar, така казано мисля, че е най-точно.

Благодаря и на двамата.
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

:lol: :lol: :lol:

Omaxxa
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Omaxxa »

И аз направих цикада, но с подръчни материали (дано колегата jagger не възрази, че качвам снимките в неговата тема). Цикадата не се получи както си я представях - нито формата, нито уцветяването, но пък за сметка на това притежава страхотна игра. Трепти безотказно, а с бавна проводка и закачена за първата дупка се движи като клатушка.
Лале.jpg
Лала.jpg
Най-важното е, че я напрявих без голямо усилие (за около 15 мин без да лея олово). Дано и рибите да и се лъжат :P
П.П. Ползвах вирбели вместо халки за куките, за да видя за какво иде реч, още утре ще ги сменя . . .
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

... :roll: доста абстрактна изработка :wink: поздравления 8) сигурен съм, че ще има риби на нея в полеви условия.
...само ме притеснява, че в момента предната карабинка от вирбела играе роля и на лопатка - като при воблерита - и като сложиш халка ще избяга част от играта...дано да греша

Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от С.Върбанов »

......и има риск при по голяма рибка да се отворят карабинките .
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Здравей Omaxxa. Естествено че няма проблем да пускаш творенията. Темата е за всички, които са мераклии да покажат творенията си и да споделят опита си. Така заедно ще можем да постигнем повече и да сътворим добри модели. Ще се радвам, ако и други колеги се включат със собствените си модели и умения. Поздрави за успешното начало. Да знаеш, че първата винаги носи късмет :D . Не е важно ние да я харесаме, а рибките да я уважават.
Смени катарамките с халкички, да видим какво ще се получи. Само една малка забележка от мен като съвет: Много далече си пробил отворите от ръбовете на ламаринката. Трябва да са по-близо до контура. Може да се наложи да поизпилиш контура, за да сложиш халките. Халкичките трябва свободно да се люлеят, заедно с куките.
Поздрави и успех. Давай напред.
Omaxxa
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Omaxxa »

Мерси колеги, утре след училище започвам изработка на цикади в промишлени количества и различни размери :lol: Поздрави! :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”