Новини от парламента за промени в ЗРА

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

Turanag
новобранец
новобранец

Re: Новини от парламента за промени в ЗРА

Мнение от Turanag »

naskobo написа: Разминаването на сроковете на забраните за различните видове риби на един и същ водоем е отворена вратичка за риболов по време на забрана.
Съгласен съм абсолютно. Затова според мен за в бъдеще трябва да се мисли в посока да се забраняват НЕ видове риби, а само водоеми и части от тях, за определен период. Иначе става мазало. А освен това когато е забранен участък от водоем (а не само отделен вид риба), много по-лесно може да се охранява, само минава НИвата на ИАРА-джиите и гледат дали там има хора или няма. Докато сега трябва да обикялат всеки един риболовец и да гледат в живарниците на всеки каква риба има, което е тъпо. Ако трябва, нека да има по две забрани за язовир - примерно за Жребчево от 1 март до 1 април, и от 1 май до 1 юни. Дори забраната може да се сведе само в по-плиткия участък откъм устието, примерно на 1 км от устието, така ще може да се влачи дори по време на забраната, което ще пресира допълнително бракониерите!
Иначе евала за усилията на всички колеги, вярвам че вървим към по-добро!
mike-mmm
новобранец
новобранец

Мнение от mike-mmm »

Здравейте колеги. А защо никои не предложи да се освобождават риби над 30 см. - Балканки ??????????????????? В Монтана и Айдахо и Орегон в САЩ беше така. Големи рибоци не се прибираха. И малки също. Да не казвам че там нямаше нужда от проверки защото рибарите дори не вземаха полагащите им се 3 риби на ден от реката !!!!! Какво съзнание и уважение към рибата и това хоби ..... Дано и тук да стане така някои ден. Но големите риби според мен е правилно да се пускат те са тези които имат най много хайвер !!!
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Бат Стан написа:... Това се знае и е доказано в практиката.
Зависи от размера на рибата която я е налапала . Това също се знае и е доказано :wink: Точно по тази причина съм върл привърженик на риболова на пъстърва само и единствено с изкуствени примамки .

Turanag , пъстървата е забранена за периода 01.10. - 01.02. или както там се паднат съответните викенди , както и през седмицата . Няма нищо общо със забраните които споменаваш , за тях други теми бол .
mike-mmm написа:... Да не казвам че там нямаше нужда от проверки...
Дай боже да доживеем това и тука някой ден и тогава всички забрани ще са излишни :wink: Инак това с пускането на големите екземпляри е двустранно поляризирано като и в двата полюса си има своите плюсове и минуси .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от lachezarnb »

Зависи от размера на рибата която я е налапала . Това също се знае и е доказано :wink: Точно по тази причина съм върл привърженик на риболова на пъстърва само и единствено с изкуствени примамки .
Аз ловя 99% на спининг, но от наблюденията си мога да заключа че най-тежки поражения нанасят дребните куки ( без значение дали са на естествена стръв или изкуствени мухи ), и воблерите. Първите защото рибите ги гълтат ( имам предвид по-малки от № 8 ), а воблерите с две и повече тройки, често при борбата на рибата,втората тройка се забива в хрилете или очите и. Иначе казано проблема не е в метода на риболов, а в размера на примамката и броя на тройните куки. Е от най-голямо значение е морала на риболовеца, защото ако се лови без контра почти всяка риба може да се пусне по живо, по здраво.

Съжалявам за спама, но мисля че има известна негативна нагласа към колегите ловящи на естествена стръв, която не е справедлива.
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Още малко по темата.
Да, наистина - и аз лично съм за задължително пускане на големите риби. Миналата година, в първата ни петиция, поискахме задължително пускане на риби над 50 санта. И стана война по форумите. Това нямаше да ни спре, естествено. Обаче и от ИАРА ни обясниха, че няма как да го прокараме, и се отказахме. Защото има смисъл да искаме само постижими неща. Аз лично смятам – над 40 санта пускаш. Обаче веднага почват споровете – едни са за повече, други – за по-малко, трети – за хич. Обясних вече и защо няма смисъл да се забрани прибирането на балканки изобщо. Не, че не съм За.

Сега – втория въпрос, защото той е много важен. Методите за риболов. И кой метод е по-опасен за рибите.

Темата е безкрайна и безмислена. Не ми се иска да се коментира в темата за промени в ЗРА. Не защото не е свързана./Всички знаем за предложенията да се забрани естествената стръв в закона/. Безмислена е – защото ще се изпокараме, а няма да постигнем нищо. Пък тоя въпрос няма как да се уреди в закона.

Дори бих помолил – такава тема де не се дискутира в тоя подфорум. Има Спинингов Риболов, Мухарски Риболов – няма проблем да е там.

Пък ако някой не издържи – ще я дискутираме и в тоя подфорум, какво толкоз. Защото верно – най-много засяга Пъстървите.
Обаче нека пусне отделна тема – защото ще е доста дълга. И да знае, че доста мастило ще се излее. Също и някои други полутечни или полутвърди субстанции – в големи количества.

А защо го мисля това – ще го илюстрирам с цитат на един от най-великите идеолози – на един от методите, от които се възхищавам – „Мухарите Не Осъждат Методите на Колегите Риболовци”. Според мен доста хора не го спазват това. А го пише в един етичен кодекс........

И ще добавя от мен само едно нещо, което няма да спра да повтарям – Никой Метод Не Е Опасен. Опасен Е Човекъг, Който Го Практикува.

Та по-добре да не я започваме, все пак. /Малко майтап – предупреждавам, че по тая тема мое да ме обхване харата, а тя лесно не пуска./
mike-mmm
новобранец
новобранец

Мнение от mike-mmm »

To найстина си е така... Хората са опасни за рибите :)))
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Прясна новина.
Миналата седмица е трябвало да разглеждат промените в закона. Обаче не са успели да стигнат заради кашата със Закона за горите и Закона за спорта /където искаха да лапнат и хижите/.
Гледането на ЗИД на Закона за Рибарство и Аквакултури вероятно ще остане за тази седмица. Като го гласуват – в двуседмичен срок се публикува в Държавен Вестник.
Три дни след публикуването – влиза в сила.
Като влезе в сила ще пусна специално съобщение. Стискайте палци да не ни хване ваканцията.
starlight
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от starlight »

Стискаме, даже и на краката :mrgreen:
mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от mita4eto »

Стискаме палци и всичко, каквото имаме за стискане!
Истинският рибар е най-вече истински природозащитник, нека мислим за природата!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

Току що разговарях с мой приятел депутат от комисията. Отговорът - ще го гледат в петък, но "дано да стигне времето". Има голям шанс да го приемат. Стискаме палци, в петък ще стане ясно какво е гласувано.
starlight
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от starlight »

Брей, то ако го приемат в петък, може и да успее да влезне в сила още този сезон :)
Явто в петък ще ги гледам на живо.

http://parliament.bg/tv/
Между другото, това излъчване го правим ние :mrgreen:
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

Те това ще се приеме във вторник. Не мога да се ориентирам има ли го нашето предложение или е отпаднало.

http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/13559/
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Има го бре.
Обаче откъде пък разбра, че ще е във вторник. Беше в програмата за тая седмица - точно преди парламентарния контрол.
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

От моя депутат.
starlight
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от starlight »