МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

Публикувай отговор
starlight
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Мнение от starlight »

Хайде и аз да покажа малко красоти от тази Събота.
Аз, Бат Димо и Матачето - обещаният излет :mrgreen:

Всичко започна така:

Изображение

Изображение

Още в първото вирче имаше подгонване. Рибки значи все пак имаше.

Изображение

Изображение

Продължихме напред. Не мина много време и хоп - първата красавица :)

Изображение

На същото място и Митко хвана една хубавица, но не я снимахме.
Беше леко лапнала в повечко. Срезахме кордата и по живо, по здраво :)
По-надолу имахме още една две рибки, дребни, неснимани и веднага пуснати.
Останаха ни само красотите, които ни бяха достатъчни.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Още снимки може да видите в Галерията.
Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от С.Върбанов »

Имам апарат и другия път ( дано не го забравя ) ще снимам с него :D
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
misho_tsakov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от misho_tsakov »

Вчера на прибиране към София, на една планинска река се разходих.
Ужасно тегав риболов. Най-пасивната река бях уцелил. Пак не бе капо:
Първо този охранен убавец 35+ см
IMG_0030.jpg
IMG_0030.jpg (56.63 KiB) Преглеждано 1090 пъти
Позиране
IMG_0035.jpg
IMG_0035.jpg (77.34 KiB) Преглеждано 1090 пъти
После тази елегантна 35 см
IMG_0036.jpg
IMG_0036.jpg (89.78 KiB) Преглеждано 1090 пъти
Хубаво се наметах. Мъка. Буквално с тройката да я удариш по главата. И двете на Блек Фюри жълти точки, 2-ка и 1-ца
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
Telemir
новобранец
новобранец

Мнение от Telemir »

Здравейте, колеги в неделя напук на прогнозата за дъжд с гръмотевици, реших да отскоча до една балканска рекичка, да направя малко раздвижване на кокалите по чукарите и храсталаците :). Както се казва тръгнах по вода, с лек дъжд предразполагащ за кофти ситуации по завойте на пътя, който за съжаление не липсваха но за щастие бяха леки.
Изображение

Изображение
Пристигнах благополучно на реката, а тя с малка вода и бистра, гъмжаща от водни твари изключая рибките :( , викам си днес отново ще е труден риболов, но нали съм дошъл на раздвижване.
Изображение

http://media.snimka.bg/s1/0701/027646596.jpg?r=0
Още на първото място съмненията ми се потвърждават , че реката е обходена от колеги преди мен, но нищо рядко ми се случва да случа на “чиста” река. Започнах с клатушка , първи, втори , трети, та чак на четвъртия вир – изненада подавам клатушката зад един камък, един два оборота и леко чукване, още един оборот и удар, и ето това американче излезе.
Изображение
Вече спокоен отървал съм капото :), редувайки клатушки с блесни продължих нагоре по реката но освен едно подгонване на дребосък друга рибка не се видях. След почти два часа и нещо катерене и провиране стигнах до един бързей, на третото подаване на блесната излезе стара позната, американка около нормата. Казвам стара позната тъй като преди месец я белязах много лошо, тогава така захапа клатушката, че единичната кука и излезе през окото, бързо я изадих, но окото и беше увредено, пуснах я с надеждата да оцелее. Да беше оцеляла :). Снимки не съм и правил гледах по бързо да си я върна. Реших да се преместя на друг участък на реката да проверя там какво е положението, нищо по различно една малка балканка и едно вдигане на една красавица около 30-те, атакува в последния момент и не успя да захапе блесната съще временно водата беше започнала да се замътва , някъде нагоре в балкана гърмеше здраво и приближаваше към мен. С гръмотевиците се разминах но с дъжда не :) . Водата се замъти още повече, и реших да се отправям към колата. Докато стигна до нея облаците се бяха разнесли и слънце се показа и всички къмпигари си бяха тръгнали ( Хора моля ви прибирайте си боклуците, иначе следващия път като дойдете отново те ще са си там, и ще приказвате каква мръсотия е станало) Оставаше ми около час време и реших да се пусна по едни вирове на който досега никога съм нямал и пипане и почти ги бях отписал за ходене, но тъй като бяха близо до колата си викам дай да пробвам отново. Цвета на реката вече като на разредена боза шанс нещо да удари почти няма. Няма, няма ама има :D Слагам 6-ца жълта мартин, заставам в долния край на вира и замятам, водя по течението на третото подаване пускам блесната и я водя покрай брега, удар пръчката се сгъва, аванса запява, няколко пируета , разходка из вира и най-накрая снимка на красавицата .
Изображение

Изображение

Изображение
Адриналина на макс, такъма успешно работи с такива рибки :D На следващия вир абсолютно същото се повтаря , с малка разлика: малко по голяма и по борбена красавица.:)
Изображение
След което реших да приключвам разходката а и времето напредна, хайде на колата и пътя към София, зареден с емоции за седмица напред.
п.п. Извинявам се за качесвото на снимките
"С прости и примитивни хора няма как да се случват нещата"
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

Телемире, поздрави за излета! Според мен размътената вода в някои случаи оказва положително влияние върху риболова, стига да не тече съвсем като боза, а да има някаква поне съвсем лека видимост.
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Telemir написа:[Изображение
Добре бе. Всичко това много хубаво. И репортажът щеше да е страхотен, ако не нарушава едно от правилата, описани в началото на темата. Най-важното правило:

2. Снимките на риби трябва да демонстрират всички правила за опазването им – описани в етичния кодекс на клуба, както и в статията „Хвани и Пусни – за Балканските Пъстърви”.

Какво ви пречи да ги прочетете, не знам. За който не ги е прочел – Не Търкаляйте Рибите По Земя, Кал, Камъндрак и т.н. И ги пипайте само с мокри, охладени ръце! Или ги тургайте в предварително намокрен кеп! Иначе има риск рибата да хване някоя болест и да умре, или по-лошо - да зарази и други риби в реката.

А най-добре прочетете статията на сайта на нашия клуб – www.balkanka.bg . Цялата – защото има още много неща. Тя е написана за вас, не за мен. Но само в случай че наистина искате да ги пазите тия риби. И вземете да се стараете малко повече.

По тоя въпрос имаме принципен спор в клуба. Някои твърдят, че било по-важно хората да се научат да ги пускат, а после – как да го правят правилно.
Не съм съгласен с тях. Както е с многи други работи – ако в началото се научиш погрешно, после няма оправяне.

Съзнавам, че има вероятност да стана досаден, ако вече не съм. Но не ми пука от това.
И няма да ми омръзне да ги повтарям тия работи, защото ми пука за другото.
Все пак, има малък риск някой ден да ме обхване Харата – да видим кво ша стане тогава.

P.S.
Дано някой да не се усъмни, че това може да е заяждане. Ако беше заяждане, няма да има никакви съмнения.
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Бат Стан написа:Телемире, поздрави за излета! .
Чааай, че нещо леко ме засърбя зад ушите и на други места. Бат Стан пак одобрил репортажа Изглежда пак ме обхваща.

Бат Стане, Бат Стане,
Чудя се – кой е тоя дето всички ви е научил да ги сравнявате с ботуши, пръчки, сантиметри и тем подобни? Или пък – протегнати пред разни физиономии, та да изглеждат по-едри. Къв е тоя стил, кво е тва чудо!
Кво пречи, като е толкова важно – казвате сантиметрите само! Без да я мерите точно - cамо с педята – и готово. Хем ша мое да поизлъжете малко. Тва си е благородна лъжа, пък и все едно - за номера на ботуша или за тоягата не мое да излъжете? А за физиономията – да не говорим. Мен ако питаш – пак си е лъжа, само че с напън за достоверност. Ако има кой да й верва, де.
Telemir
новобранец
новобранец

Мнение от Telemir »

P.S.
Дано някой да не се усъмни, че това може да е заяждане. Ако беше заяждане, няма да има никакви съмнения.[/quote]

:) Здравей колега, не съм толкова тънко обиден, приемам градивна критика по отношение на снимките и отношението към рибите по каноните на етичния кодекс на клуба (ваш симпатизант), но в някои случаи просто нямаш друг избор или тогава да не споделяме снимки ?
"С прости и примитивни хора няма как да се случват нещата"
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Telemir написа:.... в някои случаи просто нямаш друг избор или тогава да не споделяме снимки ?
Винаги има друг избор.
Ето какво пише в началото на темата:

Цел на всички изисквания е да се демонстрира Магията на пъстървовия риболов, както и правилата за опазване на рибите – за да са полезни за по-неопитните. По този начин и всеки майстор ще се старае повече по тези въпроси – и това е най-важната цел !!!
Съзнаваме, че на всеки се случва рибата да нагълта или да се „ушие”. В този случай тя се пуска по правилата за пускане – и ако е снимана – снимката просто не се качва в репортажа.

Нямаме нищо против репортажи, които не отговарят на описаните изисквания, но те ще бъдат премествани в „Моят риболовен Излет” или „Спинингов риболов”. Затова е най-добре да бъдат качвани директно там.

Сега, защо са важни тия работи?
Видях за пръв път пъстървова река преди 46 години. Две години по-късно първата рибка на живо.
Ходя от време на време двайсетина години, а в последните осем – почти всяка събота и неделя.
Може да се каже, че имам изключителен опит и наблюдения. Над 150 реки, които имат имена, и поне още толкова безименни притоци.
И наблюденията ми, особено в последните години, показват следното:

1. Пъстървовият риболов става все по-популярен. Риболовният натиск, от хора които спазват закона, се увеличава сериозно. Много от тях стават все по-добри и по-добри.
2. Бракониерството си се е запазило. Не се е увеличило, дори може малко да е намаляло.
3. Обаче рибите непрекъснато намаляват. Все по-зле и по-зле става, дори и на реките, където не ходят бракониери. Защото, колкото и да не ви се вярва, има и такива реки и то доста на брой.

Какъв е изводът от цялата работа. Не само бракониерите и месарите са проблем. Свестните риболовци с въдици също имат принос. Едни прибират риби в рамките на закона /в което няма нищо лошо/ и пускат останалите. Други – хващат и пускат всичко наред.
Обаче повечето не знаят как да опазят рибите, които пускат. И нанасят по-голяма вреда, отколкото полза. Само заради едните снимки за начесване на егото.
Много рядко съм хващал риби с петна от пръсти по тях – оцелели случайно. Виждал съм други, с разни струпеи по кожата. Заразени, защото са много малки за да са хващани.

Рибите, които хващате и пускате, са оцелели и от бракониерите, и от месарите, които прибират всичко. Само за да мине някой по-добър, та да ги довърши.
Ако нищо не се промени, след пет-шест години те ще останат само в спомените ни. Е, и в снимките до ботушите, разбира се.

Оная статия – Хвани и Пусни за Балканските Пъстърви, съдържа всичко, което знам за опазването им. Една част съм научил от много стари майстори. Друга съм прочел в чужди източници. Трета част, и то най-голямата – от собствените си грешки. Може да не се съмнявате във всеки ред там.
Доста пъстърви са загинали заради тия ми грешки. Тя затова и е написана – да науча поне свестните да не ги повтарят. И заради надеждата - рибите, които и аз съм прецаквал от незнание - да не са умрели напразно.

Та затова в тая тема искаме да се демонстрират описаните правила. Който не ги спазва – те ви Спинингов Риболов, Моят Риболовен излет или другаде. Там всички ще викат браво и никой няма да критикува.
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

Добре де, като има грешка, има и прошка. Другия път колегата няма да пуска такива снимки, а издържани фотографии според Димовата фотоконцепция и сичко шест.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Нищо им няма на рибите полегнали върху мокрият мъх за снимка . Лично аз съзирам един друг проблем ама си правя архив и ще го споделя като се натрупа достатъчно :mrgreen:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
misho_tsakov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от misho_tsakov »

съзирам един друг проблем ама си правя архив и ще го споделя като се натрупа достатъчно
Недей чака да се трупа! Казвай овреме и да го решаваме. Отбутваните проблеми само смърдят и се влошават!
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Аааа , ш изчакам да се натрупа доволно :lol: Преди време кът изоках относно него моменталически ми бе мордерирано мнението от колегата мордератор :twisted: Като го донатрупам от различни автори , със съответните снимки публикувани от тях , ще го пусна в подфорум където мордератора е мое куче и нема ядове :lol: :lol: :lol:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

misho_tsakov написа:Недей чака да се трупа! Казвай овреме и да го решаваме.
Той, Павел, си е поставил благородната задача да ни вкара в пътя.
Първоначално си мислех, че е невъзможно. По едно време пък реших, че е успял. Обаче явно пак сме объркали нещо. Никак не е лесна тая задача, дано му стигнат силите.

Затова вчера цял следобед чесах кратуната притеснен – да разбера къв е проблемът. Вече знам, но нема ви казвам. Да не го лишавам от удоволствието.
И е напълно прав, ша знаете. Още съвсем малко доказателства му трябват – и е готов с обвинителния акт.
И да имате предвид, че сме в условията на рецидив.
Така че – дайте да се стараеме малко повече, белким се разминем с условна присъда.

P.S.
Дано се сети, че имаме и некое смекчаващо вината обстоятелство.

P.P.S.
Некой мое ли да ме светне как се слагат усмивки, че ми се щеше да туря некоя усмивка тук-там ..... и не успях. Не моем ги слага тия пущини и тва си е.
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Тая възраст, до какво води..... Пропуснал съм.
Честит Имен Ден на всички Петровци, на всички Павловци, и в частност – на Павката /Pavilion/ и на нашия основен „филмов критик”/по собственото му самоопределение/.
Да са живи и здрави.
Публикувай отговор

Обратно към “Клуб Балканка”