стоп възелът ми къса влакното

Модератор: Paublo_Eskobar

Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Re: стоп възелът ми къса влакното

Мнение от Бачо Илия »

Ivan D. написа:Здравейте колеги! Отдавна изполвам силиконовите стопери на-BALZER! Отлично качество и абсолютно удобство,на разумна цена.
Колега, може би само си замятал без да хванеш нещо по нормално като риба. Основният проблем с "качествените" силиконови стопери не е толкова при замятането, колкото при ваденето, особено пък и рибата ако е по-едра! :idea: Стопера опира във връхния водач при ваденето и колкото и да е качествен, при всички положения се мести по линията. Ако междувременно дръпне и аванс след това, то този процес се повтаря отново и отново. Наистина е несериозно да се говори за нормален мачов риболов със силиконови стопери! :idea:
Аз специално ги правя САМО с влакно 0.18(яркожълто), по два възела с по 4 навивки всеки и 1.5-2.0 см "мустаци"(по принцип за мач не ползвам основни влакна под 0.18, а мач полвам обикновенно със слайдер; в другите случаи обикновено ползвам болонеза и фиксирана плувка или мач и фиксирана обикновенна плувка с ухо и шлаухи). Притягането на възлите е един по един и то не прекалено силно, за да не се деформира основното влакно, а местенето им по линията също го правя с последователно местене на възлите поотделно всеки, като преди това ги намокрям. При необходимост, леко ги притягам от мустаците. Има и още една тънкост, която абсолютно елиминира произволното местене на двата възела по линията- след установяването им, по 3-4 см влакно плътно от двете им страни се намазват с перманентен маркер; край с местенето им, а и така се маркира точната им позиция(маркера после лесно се трие с влажна кърпа). :wink:
Изображение
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Балзер имат и те такиви стоперни http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... a15511b188, но не ги намиран за твърде читави. След няколко замятания мустаците им се разнищват и заплитат един в друг и няма дозатягане ако се наложи, а ако са 2 възела оплитането е тотално. :?
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

Тази тема се разисква на всяко тримесечие и топлата вода се оказа отново топла :lol: . Не, че има нещо лошо де. Дато казало шопчето "И я моем и тате мое, ма козата си сака пръч" та и възела за мача - монофил.
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

miro253 написа:Тази тема се разисква на всяко тримесечие и топлата вода се оказа отново топла :lol: . Не, че има нещо лошо де. Дато казало шопчето "И я моем и тате мое, ма козата си сака пръч" та и възела за мача - монофил.
Бе и я мо`ем и сякои мо`е ма всякогаж се появява по нещо ново и е хубаво де се споделя, що я де бях свикнал на пуеьшко перо и на ломския не знам кога щях да разбера, че имало вече и възли за спиране да се правят.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

Не си мислете че щом ловите с пръчка по дълга от 3м на която има прикрепени водачи,макара,подвижна плувка и силиконов стопер или дори възел стопер,това е мач риболов.Бъдете естети и почетете малко(повечко),погледайте 1-10 филма(но с интерсес),4-5 мач пръчки(за сравнение),2-3 монтажа(до водата) и ловете(за да се кефите).Ще схванете къде е разликата(може би).

За възел стопера е писано доста(за справка търсачката),но всеки път,като се появи тема за него става интересно-нямам идея защо е така. :bear: :drinkers:
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”