КАК ДА ЛОВИМ СКОБАРА(АЛАЯ) И КОГА???

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

едно-сапуна-това с торния червей ми е сьмнително-не е ли морунаш?
две-не са ти нужни чак 0,8 влакна...о,10 0,12 е екстра :lol:
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

и кьм кендо ще се обьрна-да земе да влезе в "чудно местенце 2" и да прочете малко,след което да каже кво е "железния мост" ПОД и НАД него,ква е далаверата и изобщо ква е информацията му от тези места за които говори,мерси предварително от мое,на ангел123 и др имена ,ще ги видиш,дето ни е интерсно :lol:
Аватар
kendo
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kendo »

Друже 5 кила, май и двата ти въпроса са към мен :D Отговарям ти веднага :smt024
1. това дето го ловя си е скобар,тук му казваме алай,а на морунаша - яклама :!: както обясних,моят сезон е лятото,и то като падне доста водата,щото се гази към средата на бента и се замята над него,т.е плувката стига до камъните,над и около които ври от риба.
2.тънки са кордите,да,но над 0.20 влакно ударите са инцидентни.Точно заради това риболовът е емоционален-насред реката да ловиш в течението скобар си е изживяване :D Без кеп и 200 гр екземпляр е трудно да се извади.
М/у другото от 2 години тук взеха да го ловят през зимата на цветни тройки.Случаят е следният - дошли някакви колеги от Кюстендил и въпреки насмешките си тръгнали с един багажник скобар :shock: След ден просто брегът беше окупиран от мераклии.Мен си ме кефи да го ловя лятото,и без това не го ям,че целият е в арматура :P
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

И аз мисля че 0.8 влакно е прекалено тънко(зависи от влакното де,ако е от по левче метъра :wink: може)за тази риба ,като се има предвид че 600-700 гр. скобар се бори повече от 3-4 кила платика примерно :) 8) :wink:
Ако посочиш някои, не забравяй че трите пръста сочат теб!
--- Конфуций---
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

jefoo_ написа:
vIdRaTa написа:Някой ловил ли го е на стиреопорено топче :D :wink:
Щото аз имам добра слука на този начин на ловене :wink:
колега гледам че си от Смолян това е и моя град-така кажи каде ги ловиш тези скобари защото маи се досещам!!!!!!!
Колега jefoo,
Около Смолян знаеш ,че нямаме голям избор за риболов на скобар поне в момента.Коритото на р.Арда се промени много след почистването на язовира преди Стоянов мост.Предполагам знаеш за какво ставаше въпрос преди 1-2 години на дългия вир под въжения мост и под Стояновия ,но сега нъц.... :cry: само някой разпер и кефал ако излъжеш :roll: Затова сме принудени да слезем по надоло по реката и ние да я търсим .щом тя не ще да се качи примерно на "Чама"
или Дяволския мост :wink:
Наслука :D
--- Конфуций---
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

0,8 хич не е тънко! 0,08 е вече тъничко! :D
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

sapuna1971 написа:0,8 хич не е тънко! 0,08 е вече тъничко! :D
Ти за една нула на проблем ли ша го праиш :roll: :lol: :lol: :lol:
Не сме във форум "риболовци аматьори"човека ще разбере че стаа въпрос за 0.08 :lol:
--- Конфуций---
Аватар
kendo
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kendo »

0,08-0,10 - такива поводи слагам,да :D тъничко е разбира се. Повтарям - винаги имам поне 3-4 късания на повод. Затова си нося предварително навързани,че посред реката си е зор да вързваш 14-16 номер куки.Но резултатът си струва :? Веднъж един дедо излезе запенен и псувайки,че на него не му кълвяло,а беше на 2 метра от мен :twisted: Хехе,ами ловеше човекът с 0.35,как ще му барне :D
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

kendo написа:0,08-0,10 - такива поводи слагам,да :D тъничко е разбира се. Повтарям - винаги имам поне 3-4 късания на повод. Затова си нося предварително навързани,че посред реката си е зор да вързваш 14-16 номер куки.Но резултатът си струва :? Веднъж един дедо излезе запенен и псувайки,че на него не му кълвяло,а беше на 2 метра от мен :twisted: Хехе,ами ловеше човекът с 0.35,как ще му барне :D
Съгласен :) :wink: ,но как ги преживяваш тези 4-5 късания.Аз лично ще си изям таша....те ако го докарам да му видя муцуната и аре чао :?
Мисля че с 0.12 повод ,подходяща на цвят няма да има разлика в кълването :roll: :wink:
--- Конфуций---
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

:lol: :lol: виж,прав си за нуждата от тьнки влакна,обаче аз просто така сьм си решил за себе си и от собствен опит-зимата,ако е на стрьв-0.10,а лятото-0.12 0.14 0.16,като се има впредвид,че на местата които ходя по река искьр има бели мрени по над 6 кила а сигурно и повече,но ваденето на плувка си е направо невьзможно.по принцип конкретно за скобар ходя само зимата и на дунав-пролетта..през топлите сезони,скоб винаги е в комбинация и затова не мога да си позволя да опущим некоя трилитрова дулица,заради два скобара повече :lol: освен това има значение и колко е бистра реката,колко е дьлбоко и пр...но ако се случи да се заглавя на железния мост,повярвай ми-ще вьржа 0.НУЛА,НУЛА8 :lol: :lol: сяко място си има характерни особености-нали за това седим тука и ги бистрим..
Аватар
miki_sos
новобранец
новобранец

захранка

Мнение от miki_sos »

четох от колегата за захранката с белите червеи над реката,аз използвам същия метод-пробвайте и ще видите колко е успешен.връзвам на едно дърво над реката в някой клон конс.кутия или малка кофичка в която има бели червеи,пускам от нея 20 метра или колкото реша сезал или някаква връв ,качвам се на брега и според дължината на връвта се оттеглям на прилично разстояние от дървото.сядам и хвърлям по течението към дървото и подръпвам отвреме на време сезала за да падат белите червеи.ако има риба ,цял ден ще имате успех,така съм ловил всякакъв вид ,който го има във реката.за монтажа ще се справите сами,просто си представете как дръпвате въжето и как ще падат червеите.а през лятото бял червей в свинския тор колкото искате.най добър успех съм имал така за кефала по р.ЯНТРА.успех на всички !!
И ПРЕЗ ЛЯТО И ПРЕЗ ЗИМА ЗА БАТ МИКИ РИБА ВИНАГИ ЩЕ ИМА!!!!!!
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

тоя начин сьм го чел в книга от шейсе и некоя си година,наистина е мноо тарикатски,ама в днешно време треба да си КУПИШ място на реката,та да го практикуваш :lol: затова аз се вьорьжавам с 200,300,400 гр от магазина,правя някаква тежка захранка с повече глина и или прибавям червеите направо в захранката,или правя в топките дупки с прьстте си,запьлвам ги с червей и после ги замазвам.това го правя и с кошничката на фидера-мноо е ефектно :idea: друго нещо тарикатско ще ви светна за захранката-не знам доколко и какви ги ползвате,но много удачно е ако след като сте си направили захранката готова за употреба,минете средата на един средносух хляб през едно сито,а ако нямате-разтрошете я на рька,на дребни трохи и ги добавете без да увлажнявате повече :idea: после пробвате на бял и ако не иска-нема как да откаже на снежинка :twisted:
Аватар
kendo
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kendo »

Аз споделям конкретно своя опит за Марица,при това за конкретен сезон :D Начини за ловене на скобара със сигурност има много,и на мен ми е интересно да чета и научавам нови способи.Веднъж гледах на р.Арда,при село Рабово остреща един колега какво ги направи скобарите - направо щях да се пръсна от мъка :shock: Ние ловим уклей,а той съдра буквално скобари от порядъка на 700-800 грама нагоре-газеше на няколко метра,хващаше ги и си ги изтегляше като котета навън,страшна работа :shock: Не знам каква стръв използваше,но беше отчайващо за нас да наблюдавеме гледката :( :( :( Нямаше празно при тоя човек,явно си познаваше района и рибата :!:
Това с кутията над водата е супер идея,но за Марица при нейния бряг ми се струва непостижимо,но ще направя опит непременно :!: :D
Аватар
jefoo_
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от jefoo_ »

vIdRaTa написа:
jefoo_ написа:
vIdRaTa написа:Някой ловил ли го е на стиреопорено топче :D :wink:
Щото аз имам добра слука на този начин на ловене :wink:
колега гледам че си от Смолян това е и моя град-така кажи каде ги ловиш тези скобари защото маи се досещам!!!!!!!
Колега jefoo,
Около Смолян знаеш ,че нямаме голям избор за риболов на скобар поне в момента.Коритото на р.Арда се промени много след почистването на язовира преди Стоянов мост.Предполагам знаеш за какво ставаше въпрос преди 1-2 години на дългия вир под въжения мост и под Стояновия ,но сега нъц.... :cry: само някой разпер и кефал ако излъжеш :roll: Затова сме принудени да слезем по надоло по реката и ние да я търсим .щом тя не ще да се качи примерно на "Чама"
или Дяволския мост :wink:
Наслука :D
е аз посещавам и двете места както и дяволски така и 'чама'.на горе от чам дере има един въжен мост там малко по на горе има разливи най- често сам там!!!!Поради простата пречина че там е по големия скобар!!!иначе лятото го чешя на скобарския вир точно в началото под белите брези!!
иначе ходя и на дяволски мост ама не6то немога да го набарам винаги или сам една седмица по рано или по късно!!!
относно стоянов мост се питам как така българския народ е устроен да руши жсичко хубаво дадено ни от горе!!! :smt021
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

kendo написа:Аз споделям конкретно своя опит за Марица,при това зВеднъж гледах на р.Арда,при село Рабово остреща един колега какво ги направи скобарите - направо щях да се пръсна от мъка :shock: Ние ловим уклей,а той съдра буквално скобари от порядъка на 700-800 грама нагоре-газеше на няколко метра,хващаше ги и си ги изтегляше като котета навън,страшна работа :shock: Не знам каква стръв използваше,но беше отчайващо за нас да наблюдавеме гледката :( :( :( Нямаше празно при тоя човек,явно си познаваше района и рибата :!:
Абе тва да не бях аз :roll: 8) :lol: :wink:
Не чи се хваля ,но в повечето случаи риболова ми на скобар е сходен с този който колегата описва :wink: ,а и съм бил на това място и имам добра слука там :D 8)
--- Конфуций---
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”