Коя е най-вкусната риба и рецептата за нея

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

laplandeca
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от laplandeca »

Така, не мога да кажа коя е най вкусната риба, ма е много вкусна siika or whitefish , приготвена по местни финландски рецепти или пушена, до скоро си пусках хванатата такава риба, но вече размислям :lol:
Атлантическа сьомга/lohi/ не е зле, merilohi ja järvilohi също не са за изхвърляне :wink:
Херинга / silli/ приготвена по некои рецепти е вкусна.
Тука правят и кюфтета от щука и платики , става
Много ми харесва една специална рибна торта , най добре е да се приготви от американка /kirjоlohi/Зашеметителна вкусотия.Требе да намерйа рецептата, женами точно тази не я знае.
За БГ/речни риби ям само уклей и мряна., ето ви моя фаворит /рецепта.
Мряна и уклей, мешено най добре, чистене и махане на главите , колкото и досаднода е.
Престояване в разтвор / вода и изцадени лимони/ или вода и оцет, с лимоните е по добре.
Нужен е глинен съд с капак, дедо ми има такъв, на столетна възраст.
по големите мренки може да се нарежат на половина/преко/Рибата се изцежда и ако е била с лимона не се мие, соли се.
Домати по вкус.
Леко люти чушки., по вкус.
Чер пипер зарна.
различни подправки.
Най/важното/ сланина без подправки, желателно с кожа, нарязана на тънко.
Понякога ползваме и дивисил, но без по ми харесва.
Готви се на тих оган, слагаме и бело вино и вода, минимум 1 4ас.
Най варви да се пие с охладено бели или специално вино смес .
Бон апети !
Свилен83
новобранец
новобранец

Re: Коя е най-вкусната риба и рецептата за нея

Мнение от Свилен83 »

Най-вкусна за мен е калкана! още помня дните, когато цената му беше като на сафрида :roll:
пържен на котлети с малко брашанце, в фритюрник, нагрят до около 170 градуса...
На второ място пъстървата!
Уникална е задушена или леко сварена (пуширана ако не се лъжа и бе точното име), приготви си една широка тенджера с вода, сложи вътре лук, моркови, други подправки, на каквото искате да има вкус рибата, оставете така да заври водата, махнете тенджерата от огъня и поставете рибата, както е цяла за около 15 минутки във водаа, сложете и капак да не изстива бързо. Върви с задушени зеленчуци, а и носи на лек сос, може зехтинов с копър ..ями :)
На трето място...хммм много претенденти може би ватус... пак пържен, но трябва да е пресен :) :rolleyes:
Аватар
StiBo
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от StiBo »

Понеже аз ям основно пържена риба (любимо ястие), препочитам най-много какъвто и да е хищник. Особено много харесвам костура
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

jivas написа:[Ял съм много ама много видове риба и по вкусна от чернокоп на скара не съм ял.
Да,при тази риба аналог наистина няма.Е лефера е аналога,но наистина си е върха на вкусотията.
Може би скумрията,но от 20г не съм я ловил,и забравих вкуса и.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Черноморските риби са по-вкусни от океанските. Черноморска скумрия. Калкан. Лефер.
От "вносните": Мерлуза и хек. По-нежни, с нетлъсто месо.Панирани, пържени.
От речните:Балканска пъстърва. Има вкус на рачешко. Като месото на правите раци. Пържена мряна. Полята с чеснов сос.Сом. Бяла риба/сулка/. Щука. Не обичам много-много шаран ,толстолоб ,амур.Приличат ми на прасенца. Тлъстички са.
Дребна речна риба, току-що уловена, приготвена на "тумба" :lol: Така се казва! Приготвя се направо на бивака. Зеленчуци, риба, сланинка нарязана на малки парченца,се сипват в амбалажна намаслена хартия. Увиват се, поставят се в турска керемида, захлупват се с другата. Краищата се замазват глина от водоема, и се зариват в жарта на огнището! Вкусотия! :tonqe:
Аватар
pigov
новобранец
новобранец

Мнение от pigov »

На въпроса коя е най-вкусната риба е много трудно да се отговори,но аз лично имам две рецепти които са ми фаворити.
Първата е скумрия на скара: взимаш хубава дебела скумрия,задължително на черти а не на точки(тая на чертите по-мазната), праиш я на филета, филетата се поръсват с копър,черен пипер,сол,лимонов сок и олио,оставят се за 24 часа и се мята на скарата,може и след като се направят да се замразят и да се пече когато и да е.
Втората рецепта я научих това лято докато работех като готвач в една пицария в Скагуей,Аласка.Взима се Халибут(виждал сам в метро и пикадили),реже се на парчета по 150гр,парчетата се поръсват със счукан чесън зехтин,черен пипер,копър,много малко червен пипер и нарязан на полунесеци лимон,разбърква се и се оставя за 24 часа.След това се пече в загрята фурна на 250 градуса за 10-15 мин.Сервира се по два начина:
1.Прави се Халибут бургер-кръгли хлебчета(предвариртелно затоплени) одрязани на две половинки се мажат със сос айоли(майонеза,малко зехтин,чесън и сух босилек),слага се листо от зелена салата,отгоре рибата и върху вече изпечената риба се слага около две супени лъжици салца(домати нарязани на много ситни кубчета,червен лук накълцан на дребно,малко накълцан печен червен пипер и силантро-това е на вид като магданаз обаче миризмата му е много по-различна и по-силна,но мисля че ще стане и с магданоз).Гарнира се с пържени картофи.
2.В продълговата чиния в единия й край се прави легло от спаначен крем(в тавичка се сипва зехтин,накълцан лук и смачкан чесън и се слага на 250 градуса докато лука леко се запържи,добавя се накълцан спанак,малко течна сметана,лют червен пипер,чрене пипер,сол обърква се и се връща във фурната като периодично се бърка докато се поопече,като е горово се вади и се сипва още малко студена течна сметана и се бърка за да може да се охлади,иначе става на нищо),готовата изпечена риба се слага в-у "леглото" и върху нея отново се слага салца,посредата на чинията се слагат пържени картофи, а в другия край се слага зелена салата,добавят се и филийки които се мажат с айоли(горе дадох рецептата) и малко допълнително счукан чесън и се запичат.
.
И да паднем...и да бием...пак за риба ще отидем!
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

нямат изброяване,колкото повече толкова повече.събираме се вечер колеги и всеки носи задължително рибена вкусотия.ако е лефчо направо си е никулден :prayer:
петър василев

Мнение от петър василев »

Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:Момчета,миналото лято,горе на Ивайловград ядох нещо,което никога преди несъм си и помислял да правя.Ядох сурова Бяла риба :shock: :shock: :shock: :shock: :mrgreen: Да,но не точно :idea: Чичо ми,горкичкия все си взима разни продуктчета със него и така направи и когато го взех със мене на тролинг риболов.Хванах първите две бели,горе доло един калибър 2-2.100 и той започна да ги дере ,корми кълца и т.н.Понеже носеше и лимон/може би се е готвел да ме изненада/ цепна един лимон и го истиска върху ситно накълцаното месо от рибата и го посоли,след което сложи и сол и крумит-лук и всичко това го омеси добре.След един час ми даде да я опитам :shock: :shock: :shock: :shock: Няма да кажа нищо повече,просто го направете със Бяла риба извадена на момента от водата и ще разберете какво имам в предвид :wink: :idea: :idea: :idea:
Да можех да ти донеса пресен тон и да го направиш по същата рецепта,че тогава да видиш какво е вкусотия.Може пък и бялата да е така вкусна,но тона е върховен,трепач :wink:
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

пресно рибе со всички салтанати е елексир,морската не я давам :partyman:
koraba
новобранец
новобранец

Мнение от koraba »

Ето 1 рецепта за щука:
Котлети от Щука:
1 порция
150 г щука
1/2 малко хлебче
30 мл /1/2 кафена чашка/ прясно мляко
ситно счукан черен пипер
20 г /препълнена супена лъжица/ брашно
25 г /непълна супена лъжица/ мас
10 г /супена лъжица/ галета
1/2 яйце
1/10 лимон
сол
Щуката се изчиства от вътрешностите, одира се кожата и се отделят костите й. Месото се начуква, след което се вари 15 мин в подсолена вода. Прибавят се накиснатите в млякото и изстискани хлебчета, черният пипер, яйцата, сол на вкус и сместа се размесва добре. От нея се оформят котлетчетата, които се овалват в брашно, в яйце и в галета и се пържат в обилна мазнина до зачервяване. Сервират се с пържени картофи, сос тартар и резенчета лимон.
Аватар
jean11
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jean11 »

най-вкусна за мене е рибата ,която сам съм хванал,изчистил,приготвил....
Дърпай и не му отпускай!
Аватар
sandy
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от sandy »

ммда доста хора пренебрегват клена, като риба за консумация, но пържен задължително във фритюрник, овалян в ситно смляно царевично брашно............ :drinkers: Така приготвен месото му става много стегнато, като бяло пилешко.
Иначе костур, кротушки и уклеи приготвени по същия начин, като клена.
Ъ-ъ-ъ кой каза, че кълве?
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Санде,язе имам при мене едно плевенчанче,купи си неопрен и стана върл почитател на морската риба,обезумя от хъс...
vizantieco
фен клуб-скобар

Мнение от vizantieco »

jean11 написа:най-вкусна за мене е рибата ,която сам съм хванал,изчистил,приготвил....
:smt023
malena
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от malena »

Ето любимите ми рецепти:
риба/няма значение...или любимата ви/нарязана на парчета
1-2 с.л. олио ,1глава лук ,1 буркан домати ,1с.л. препечено брашно и 1 лимон

Лукът го задъшавате в мазнината ,прибавяте настърганите домати
и препеченото брашно ,разбито с малко вода.
Всичко се изсипва в тава.
Върху тая смес се нареждат парчетата риба ,като върху всяко парче
се поставя резенче лимон.
Пече се на умерена фурна ,поръсва се с нарязан магданоз.

Тая рецепта я правя винаги на Никулден....вместо рибник.

2 скумрий ,1ч.ч. ориз ,4-5 глави лук ,1 буркан домати ,чер пипер на зърна ,бахар на зърна ,сол

Задушавате 1глава и слагате ориза да се задуши.
След като поомекне ,сваляте от колтона.
През това време докато задушите ориза нареждате рибата в тава ,нарязана на парчета.
Доливате с вода и слагате на умерена фурна да се пече.
Докато се пече рибата ,слагате в една тенджера да се задушава останалия лук.
Като се задуши ,слагате доматите ,да се посгъстят.
Прибавяте подправките и като се сгъстят доматите махате от котлона.
Когато ориза е готов ,заливате го с доматите и го запичате....и яденето е готово...

Да ви е сладко....дано ви харесат рецептите.... :D
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”