Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Алтернативни енергийни източници - направи си сам
Модератор: emo vasilev
-
- Модератор
Re: Алтернативни енергийни източници - направи си сам
GODzillata написа:Асен Върбанов написа: Ако някой има интерес, мога да си поиграя и да направя схема за изпълнението.
Потопяема помпа ще тегли вода
Колега, тази помпа е прекалено бърза. Водата трябва да се завърта през системата с бавнооборотна такава, за да е равномерна температурата навсякъде. Има помпи за локално парно - бяха около 120 лв.
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
dantho.mihov написа:GODzillata написа:Асен Върбанов написа: Ако някой има интерес, мога да си поиграя и да направя схема за изпълнението.
Потопяема помпа ще тегли вода
Колега, тази помпа е прекалено бърза. Водата трябва да се завърта през системата с бавнооборотна такава, за да е равномерна температурата навсякъде. Има помпи за локално парно - бяха около 120 лв.
Така де, но аз смятам да и намаля дебита, освен това тя ще минава през 6 панела с навити маркучи, нещо от сорта:
[youtube1]<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/wvZaCCsSOr4?ve ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/wvZaCCsSOr4?version=3&hl=bg_BG" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/youtube1]
Владко, мислил съм за това....система от огледала, които да насочват светлината, когато не пада под оптималния ъгъл от 30 градуса.chirusa_bg написа:
Кире, направи си едно насочващо огледало...
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Ето нещо със запазване на идеята и с различно приложение.
Лятото, когато е топло, панела може да се включи към едно такова нещо и да се сушат пиперки и плодове.
http://tto.uni-ruse.bg/developing/view/sun/
http://agro.bg/topical/article35744.html
Лятото, когато е топло, панела може да се включи към едно такова нещо и да се сушат пиперки и плодове.
- GODzillata
djavarnik написа:Ето нещо със запазване на идеята и с различно приложение.
То и на терасата върху вестник да ги сложиш, пак ще се изсушат.

...вече имам 10 кенчета, остава да събера още около 290.

- GODzillata
Разбира се, колкото повече - толкова повече!neroni написа:Земляк, да ти събирам ли кенчета?

Добра идея за зимните дни, но дали няма да е по-добре да заменим кенчетата с алуминиева тръба (въздуховод), хем по-лесно хем по-бързо.
-
- Модератор
Мисля, че няма стане с тях. Виж, на предишната страница колегата Годзила се е постарал да качи графика с какви отвори на кенчетата ефекта е най-висок.Най-общия извод е, че ефекта е по-добър при отвори, които задържат и завихрят въздуха във всяко кенче. Най-нисък е ефекта във варианта, при който кенчетата са разпробити изцяло и се получава конструкция във вид на тръба.biboin написа:Добра идея за зимните дни, но дали няма да е по-добре да заменим кенчетата с алуминиева тръба (въздуховод), хем по-лесно хем по-бързо.
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Ето го моя, много съм доволен. Не е направи си сам а купешки, гръцки - Соларис, мисля че за 2-3 години ще го избия.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
нямам живарник
- GODzillata
Колко м2 е, к'ви пари, как се справя, дай повече инфо.hristotihov написа:Ето го моя, много съм доволен. Не е направи си сам а купешки, гръцки - Соларис, мисля че за 2-3 години ще го избия.

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Вакуумно тръбен е, от стъклени, черни тръби в които няма нищо - вакуум. Накрая имат по една медна пишка и явно температурата отива в медта и нагрява антифриза. Работи под налягане от 1 до 3 бара вдига, края на август ми качваше до 110 градуса в колектора и към 90 в бойлера. Свързан е с бойлер със серпентина в която върти антифриза. Бойлера може да работи и на ток. Има два термо датчика, в бойлера и колектора и като вдигне в колектора по-висока температура, включва за няколко секунди помпата и завърта течноста. Това е, на мен ми излезе 3 бона, защото съм в мезонет с две бани и сложих скъп бойлер 150 кила. Ако е с нормален бойлер за една баня, примерно 80 кила ще излезе към 2000 лева максимум. 10 години гаранция има, издържа на градушки, не се източва зимата. В облачни дни умира и не може да вдигне повече от 25 градуса. За да го загрее моя голям бойлер, му трябва поне половин ден да е слънчево. Но дори и в облачни дни, когато включи бойлера на ток е по-икономично, щото тръгва да подгрява от 25 градуса нагоре.
нямам живарник
- GODzillata
Мдааа....вакуумно-тръбните са най-най, плоските колектори обаче също са ок от април- май та чак до септември, а при циганско лято и до октомври....цената обаче на двата вида коренно се различава...
......освен това зависи и колко литров бойлер ще сложи човек...при разчет за направи-си-сам ако се заложат 100-на лв. разходи за слънчевия панел, то другият разход ще е по свързването, изолацията и бойлера....та да дойде макс до 400 лв., които на фона на 3 бона звучат по-добре и откъм изплащане на инвестицията нещата ще се развият в по-кратки срокове.
В никакъв случай не омаловажавам твоята инвестиция във високо-технологичен панел!
Напротив, дай Боже един ден всеки да е с такъв, но дотогава защо пък да не си направим в гаража по един плосък?

В никакъв случай не омаловажавам твоята инвестиция във високо-технологичен панел!

Напротив, дай Боже един ден всеки да е с такъв, но дотогава защо пък да не си направим в гаража по един плосък?

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Сега проверих офертата на фирмата която ми го монтира. Само колектора, без монтаж и без материали ми е струвал 987 лева. Но моят е голям за "двоен" бойлер, за две бани. Ако захранваш нормален бойлер 80 литра, ще е достатъчен на половина по-малък колектор, не с 20, а с 10 тръби, който предполагам ще е на половина и като цена. Ако си имаш бойлер със серпентина, ти остават помпа, фитинги и тръби. Така че и с 1000 лева бюджет може да се направи нещо самоделно, но с истински вакуумен колектор. 

нямам живарник
- GODzillata
А водата не може ли гравитационно да си се движи, без да е нужна помпа?hristotihov написа:...ти остават помпа, фитинги и тръби. ...

- Don4o_62
- учете се от него
Тьй като зимните месеци водата все не стига и за да не е включен постоянно бойлера и да гълта ток
,взех един проточен и се родих,пускаш бройш до 5 и водата тръгва,къпеш се и си излизаш
и сметката ми падна с 15 лв. горе долу,няма сърдити че няма вода,като не работи е изключен и вече 4 - та год. захвана,да си ми е жив и здрав 

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти