малко помощ за избор на макара и брейд

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Re: малко помощ за избор на макара и брейд

Мнение от Мунчо »

Все си мисля, че при риболов на река изключително важни фактори са силата на течението и диаметъра на влакното, за които няма да е пресилено да се каже, че са функционално свързани. С евтин брейд 15 либри човек може да установи(или пък да не установи :lol: ), че просто не може да "пробие" течението и да стигне дъното... и рибите. Което пък от друга страна ще го избави от закачки и късания.
Винаги съм казвал, че е тъпо(извинявам се за крайното определение) човек да се презастрахова, воден единствено от резултативни и андрешковски мотиви, защото по този начин "скопява" останалите измерения на риболова. На Тунджа около Елхово спокойно си ловя с качествен брейд 8-10 лб и въдица в ултралайт и лайт диапазона(също качествена, не го казвам от снобария). Хванал съм предостатъчно риби от килограм до два в сложни условия без да усещам "изнемога" в такъма, като си давам сметка, естествено, че това не такъм за трофейни екземпляри. Изтървал съм две големи риби - и в двата случая не можах да ги овладея - в единия рибата се завря в някакви драки, а в другия мина зад камък в дебел бързей и по време на спасителната акция на воблера :lol: се откачи.

п.с. Не мога да разбера как в река с течение(и изобщо) може да се ползват деликатни примамки - да кажем до 5 см и маса до примерно 4-5 грама с брейд 15-20 либри(още повече, че тук се имат предвид евтини и дебели влакна)? Дали някой си дава сметка какво става с играта им? И дали по този начин не се самообрича на силов спининг, с присъщите му "инсигнии", само и само за да може да хване две риби годишно. Това, че някой е роден на Тунджа или Марица, автоматично ли го обрича на липса на алтернативи и което е по-лошо - на едностранчиво мислене?
Последно промяна от Мунчо на Нед Фев 10, 2013 7:09 pm, променено общо 2 пъти.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Redimido
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Redimido »

За макарата се изписа доста, но за брейда, аз лично бих ти препоръчал една марка - Power Pro...Доста хора хвалят и нанофила напоследък, но мненията за противоречиви. Според мен за Дунав - нанофила ще свърши добра работа също!
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

ivelin_1976 написа:... щото на моята джиговица с акция 7гр.-40гр. и дават мах.20lb :?:
Дават ти мах 20 либри дебелина линия на монофил да ползваш с тая гега , а не колко либри ще ти издържи бланката :idea: Не друго ами да дигнеш 20 либри мъртва тежест си ти требва винкел :lol: :lol: :lol: Демек на твоята джиговица се препоръчва влакно с реален диаметър мах 20 либри или 0.37мм . Демек въдицата ти е пригодена да лови с максимални линии от типа на - Повер ПОР 0.15 ; Пауър Про 30 либри ; Varivas P.E Line Avani SMP Casting 80 либри ; YGK Jigman X 8 ULTRA #5 55lb и т.н. , т.н. Това като иде реч за плетеняк щото тук се хротува на база широкообхватни понятия , ако и по темата да е писано много , изключително много , ама кой да чете :roll:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Четете какво е написал по-горе Адаша модератор и го запомнете добре, за да не се повтаряме във всяка тема. Ако на пръчката пише само "line 10-17 lb", то става дума само за дебелината на монофилно влакно. При новите модели въдици все по-често се посочва размера както на монофилното, така и на плетеното влакно. Например фирмата ШИМАНО (която е собственик на цитираното влакно ПАУЪРПРО), в каталозите си посочва и двата размера:

Пример:
Въдица Shimano Compre CPS70MH2C - 7 фута, 5-20 гр по примамките е за монофил 8-15 паунда или ПАУЪРПРО 15-40 паунда

http://fish.shimano.com/publish/content ... ning0.html

По-горе реших да използвам "паунд" (pound), защото според мен трабва да привикваме с правилното произнасяне на съкращението за тегло "lb"(от латинското libra). Това "либри" само ние в България си го знаем какво е. Дори в Русия e ФУНТ (старовремски превод на ПАУНД). :)
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Отново бях дъвкан и предъвкан в тази тема... Колеги, аз не съм професионалист, а просто аматьор с някъФ опит в спининга и риболова ми е хоби, а не източник на доходи.. Тук просто споделям личен опит. Така, че бъдете малко по либерални и толерантни по отношение на моите мнения...

Мунчо прави няква аналогия на Тунджа при Елхово с Марица. С уважение колега, но да кажа че няма нищо общо едното с другото. Също съм много голям фен на удоволствието от риболова, затова може би съм единствения в долното течение на реката, които лови със Серт 2-7 и влакно 10 лб. НО, го правя само в горещите летни дни в бързеите с ниво до коляно къде стоят само кефалите....
Инак, държа на мнението си - брейд с издръжливост минимум 15 лб., защото реката е пълна със закачки, мътна по принцип и рибите въобще не се влияят от дебелината влакното, и не на последно място - реката държи популация от различни риби с различна големина, т.е. на малки примамки кълват и малки и големи риби... (ако е нужно, може и в снимки да го потвърдя...)
А, относно загубите на воблери - хич не ме учете, щото лятото ходя през ден на риба и като почна да губя по 2-3 воблера на риболов евтини = 3 X 12-15 лв. = 40 лв. Х 15 деня = 600 лв. на месец??? А, най гадното е, че рибата не стои на чистото, а все стои в най големите закачки..., а вярвайте ми, че в това отношение Марица бие всички други реки в пъти.....

п.п. Говоря само за брейдовете в тези си характеристики, които се предлагат на БГ пазара. За супер качествените японски брейдове.... не зная, щото все още предпочитам да си изпивам парите във формата на качествено уиски в пиано-баровете, отколкото да ги давам за последните, то е сигурно щот още мацките ме влекат и не съм се отдал изцяло на риболова............. :lol: :lol: :lol:
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Vid написа:.... не зная, щото все още предпочитам да си изпивам парите във формата на качествено уиски в пиано-баровете, отколкото да ги давам за последните, то е сигурно щот още мацките ме влекат и не съм се отдал изцяло на риболова............. :lol: :lol: :lol:
Това ако си го закъсал финансово да го кажеш , ама в твоят случай :roll: Не друго ами при мен примерно , едното не пречи в никакъв случай на другото :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
tinoo
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tinoo »

Убеден съм,че колегата "Вид"е вървежен сред мацките,но съм и сигурен,
че последните много го ревнуват-не от други такива,а от форума,където
е хипер активен и не му остава време да ги сваля :D
Колега,Вид,молиш за толерантност,може ли и аз да отправя една молба?
Може ли,примерно,като разгледаш 10 теми,да не отговаряш на всички?
И отговаряйки,нека да не е толкова категорично,че да "внасяш размирици"
сред колегите?Възможно ли е?Благодаря
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Павел Иванов написа: Това ако си го закъсал финансово да го кажеш , ама в твоят случай :roll: Не друго ами при мен примерно , едното не пречи в никакъв случай на другото :wink:
Павка, това правителство "уби всичко детско в мен" - приходите паднаха, а задълженията си стоят - кредити, лизинги, данъци, осигуровки и пр. и пр. (ами глобите? Правителството е решило да пълни бюджет с глоби :lol: Добре, че ги обжалваме и падат в съда) :lol: Ща се връщам май пак на запад в скоро време...., щото тук не се живее, тук просто се съществува....
tinoo написа:Колега,Вид,молиш за толерантност,може ли и аз да отправя една молба?
Може ли,примерно,като разгледаш 10 теми,да не отговаряш на всички? - "внасяш размирици"
Прав си колега, спирам да пиша в този раздел и само ще чета.... Макар че кВо да прочета? Некое читаво мнение на Павел Иванов или Мунчо?? То и това ми стига...

п.п. tinoo, форума го правят пишещите потребители, а не четящите и спамещите такива. Всеки гледа нещата от "неговата камбанария" и дали мненията му са верни или грешни? Това го преценя всеки четец за себе си....
Определено спирам да пиша надълго и широко тук, направиха го и повечето опитни колеги, които познавам....., защо? Де да знам. Ама Я ми е по лесно да "чета докато чукам", отколкот да пиша.... И това не е продиктувано от твоето мнение, а от множество такива.....
Поздрави...
Сенека
ionko topalov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ionko topalov »

Колеги, я да не стигаме до крайности. :wink: Вид подробно е написал как с какво и защо лови така. Имаше мнения на колеги те с какво и защо ловят така. Лично аз прочетох там някъде
мнение аз как ще ловя. И то благодарение на вашите мнения. :D Та мисля че не трябва да се
смята някой засегнат, еле па друг герой. :(
GSB
новобранец
новобранец

Мнение от GSB »

tinoo написа:Колега,Вид,молиш за толерантност,може ли и аз да отправя една молба?
Може ли,примерно,като разгледаш 10 теми,да не отговаряш на всички? - "внасяш размирици"
Мдаа, просто казано и вярно.
Vid написа: п.п. tinoo, форума го правят пишещите потребители, а не четящите и спамещите такива. Всеки гледа нещата от "неговата камбанария" и дали мненията му са верни или грешни? Това го преценя всеки четец за себе си....

Поздрави...
Е да, ама не е нужно в дадена тема да има "приказки от 1001 нощ" и толкова на брой страници, за да прочетеш или намериш правилната информация... то пишещи потребители има повече, отколкото е необходимо, предвид какво пишат.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

GSB написа:Е да, ама не е нужно в дадена тема да има "приказки от 1001 нощ" и толкова на брой страници, за да прочетеш или намериш правилната информация... то пишещи потребители има повече, отколкото е необходимо, предвид какво пишат.
Съгласен съм с теб, пиши де и споделяй...., ние само си четем с удоволствие, ама като ти гледам профила, нямаш и едно авторско мнение продиктувано от собствен опит в този подфорум? И по тази логика, ако потребители като теб пишат в този подфорум, наистина ще четем "приказки от 1001 нощ".............
Сенека
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”