Забраната !

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

Аватар
Borislav Haralampiev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Забраната !

Мнение от Borislav Haralampiev »

Само да вметна, че последната "табела" не е табела, а кадър от един мой хобаджийски филм.
Объркал съм се и аз си взимам бележка като Станил. Иначе разбрахте за кво става въпрос и мисля, че табели по образец е по-редно някак си. И на мен ми харесва тази от Мийковска река, но Бат Димо е прав номера на заповедта трябва да изчезне и да има телефон за подаване на сигнал.
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Абе и аз съм раздвоен за тургането им навсякъде. Не знам кво да правя.

Обаче един пример - на Триградска ще си ги сложат сами местните пичове. Не искам да съм на местото на тоя, който го набарат. Не че ще набарат всеки, но след първия набаран - после нема да има втори.
Посъветвах ги - турете номера на ИАРА Смолян. Те викат - аре нема нужда. Ние ша са оправим сами.

Все пак - по-скоро съм за табелите. За да няма оправдания.
Плюс тва - всеки знае, че в реката има пъстърви, т.е. - не се съобщава никаква новина. А че преди е била забранена - това ги е спирало да ходят на нея толкова, колкото забраната за задържане сега ги спира да прибират.
Разликата сега е, че някой свестен може да ги види. А те не могат да се оправдават, че не знаят.
Последно промяна от pitcha на Чет Фев 27, 2014 5:46 pm, променено общо 1 път.
niki_juve
новобранец
новобранец

Мнение от niki_juve »

Област Плевен всичко е разрешене :) Няма го в списъка
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

pitcha написа:Абе и аз съм раздвоен за тургането им навсякъде. Не знам кво да правя.

Обаче един пример - на Триградска ще си ги сложат сами местните пичове. Не искам да съм на местото на тоя, който го набарат. Не че ще набарат всеки, но след първия набаран - после нема да има втори.

Все пак - по-скоро съм за табелите. За да няма оправдания.
Плюс тва - всеки знае, че в реката има пъстърви, т.е. - не се съобщава никаква новина. А че преди е била забранена - това ги е спирало да ходят на нея толкова, колкото забраната за задържане сега ги спира да прибират.
Разликата сега е, че някой свестен може да ги види. А те не могат да се оправдават, че не знаят.
В последните години в Девин се култивира едно ново поколение риболовци, става въпрос за момчета на по 18-19 години. Познавам ги лично, тъй като две години поред ходя по 5-6 пъти там за риба. Те са синове на пъстървови риболовци от Девин, свестни деца. Са, не ловят на "хвани и пусни", но не месарят, прибират по една-две-три пъстърви и толкова. Сред риболовците от предишното поколение също има читави хора. Факт е обаче, че пресирането върху реките в този регион е много голямо - в община Девин живеят 10 000 души, а има около 2500 риболовни билета, които се издават годишно. След като река Въча беше ликвидирана, сега всички ловят в останалите. Има уж някакъв контрол по реките, основно от горските, колкото и мижав да е. Но е факт, че там ще е най-трудно. На срещата в сряда, 5 март, на която са поканени клубове и независими експерти, ще дискутираме река по река какво може да се направи, кой клуб и кога ще постави табели, как да се сложат обяви в риболовните магазини по места, как да се организира някакъв вид съвместен контрол с ИАРА, е такива работи. Но там наистина ще е най-трудно. Има доста местни риболовци, които ловят балканка, за да я продават в ресторантите в Пампорово и региона по 10-12 лева килото, те са най-голямата напаст. Но може да се пробва, пък каквото стане.
Аватар
misho_tsakov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от misho_tsakov »

Ники, в Плевенско няма пъстървови реки.
За табелите - най добре да са еднакви. Наистина може да сложим по атрактивна и хубава снимка. Според мен следва да има само логото на ИАРА, указание за звънене на 112, тел на регионалната ИАРА, и глобата с чл. На закона. Логата на клубовете са излишни. Не сме търговски дружества и рекламата в случая не е удачна. Трябва да търсим максимален информационен и обучителен ефект.
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
Turanag
новобранец
новобранец

Мнение от Turanag »

Пичове, радвам се на ентусиазма ви, ама искам да ви питам нещо. Вие чули ли сте досега, за цялата 2013 година, да има един акт на рибар, който не е пускал пъстърва на Панега или Искрецка. Ами няма, и няма как да има, защото няма по кой член от ЗРА да ти пишат акт. Никъде в ЗРА няма текст, регламентиращ "Хвани и Пусни". Така че заповедта за тези 21 реки е една огромна Бранденбурдска врата в полето, навяваща комичност. Ако бъркам ме поправете.
Така че, не мисля че нещо революционно се е случило. Бай Грую от Свидня ще продължава да си ги ловка, и го боли уя...
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

Turanag написа:Пичове, радвам се на ентусиазма ви, ама искам да ви питам нещо. Вие чули ли сте досега, за цялата 2013 година, да има един акт на рибар, който не е пускал пъстърва на Панега или Искрецка. Ами няма, и няма как да има, защото няма по кой член от ЗРА да ти пишат акт. Никъде в ЗРА няма текст, регламентиращ "Хвани и Пусни". Така че заповедта за тези 21 реки е една огромна Бранденбурдска врата в полето, навяваща комичност. Ако бъркам ме поправете.
Така че, не мисля че нещо революционно се е случило. Бай Грую от Свидня ще продължава да си ги ловка, и го боли уя...
Нищо ве, брат, като дойде тая година първият акт ще ти го пратим да си го туриш у рамка на стената.
Turanag
новобранец
новобранец

Мнение от Turanag »

А дано ама надали. Нема по кой член да го съставят.
Аватар
Росен
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Росен »

maranzika написа: То там такива риби вече НЯМА.А до преди да се сложат табелите ИМАШЕ.Роската помни поне. :wink: Нека сега някой от клубовете да отиде там и да хване поне една риба.Ще му се извиня официално тук във форума че съм излъгал!
Готово ;)
Turanag написа:Пичове, радвам се на ентусиазма ви, ама искам да ви питам нещо. Вие чули ли сте досега, за цялата 2013 година, да има един акт на рибар, който не е пускал пъстърва на Панега или Искрецка. Ами няма, и няма как да има, защото няма по кой член от ЗРА да ти пишат акт. Никъде в ЗРА няма текст, регламентиращ "Хвани и Пусни". Така че заповедта за тези 21 реки е една огромна Бранденбурдска врата в полето, навяваща комичност. Ако бъркам ме поправете.
Не съм юрист, но мисля, че този член е достатъчен - Чл. 70. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 59 от 2012 г.) Който лови риба и други водни организми в период на забраната по чл. 30, ал. 3, т. 1, ал. 4 и 5 и чл. 32, ал. 1, се наказва с глоба от 1500 до 3000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.
misho_tsakov написа:Според мен следва да има само логото на ИАРА, указание за звънене на 112, тел на регионалната ИАРА, и глобата с чл. На закона. Логата на клубовете са излишни. Не сме търговски дружества и рекламата в случая не е удачна. Трябва да търсим максимален информационен и обучителен ефект.
Мишо, никой не търси реклама, но на табелите, които ние правихме умишлено написахме много клубове - тези, които въобще погледнат табелата, да се усетят, че много клубове и риболовци стоят зад тази река, а че не е поредната приумица на държавата. Ако оставим само логото на ИАРА - много по-разумно е въобще да не слагаме табели - никой няма да им хване абсолютно никаква вяра и няма и дори да се замисли преди да прибере рибите - защото знае, че няма кой да го хване от ИАРА ... докато иначе ще се оглежда риболовеца след него кой е и какъв е ...

Поздрави!
Turanag
новобранец
новобранец

Мнение от Turanag »

Росен написа:
Не съм юрист, но мисля, че този член е достатъчен - Чл. 70. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 59 от 2012 г.) Който лови риба и други водни организми в период на забраната по чл. 30, ал. 3, т. 1, ал. 4 и 5 и чл. 32, ал. 1, се наказва с глоба от 1500 до 3000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.
Поздрави!
Абе и аз не съм юрист, но в тези членове няма нищо за "Хвани и пусни", там всички риболовци се третират заедно, без значиние дали пускат рибата във водата или тиганя :D . Тези членове от ЗРА касаят обекти, в които е забранен любителския риболов като цяло, а не само "задържането".
Аватар
atufektchi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от atufektchi »

За логата в табелите съм на мнението на Росен! По важно е да има лога на клубове, а логото на ИАРА само "официализира" табелата и "гарантира" за верност на санкциите.

Колкото и да са малко има още хора по реките, които се респектират от официалните държавни органи, особенно в затънтените кътчета.

Другият ми довот е, че един ден, както и сега, все пак разчитаме на ИАРА и държавните органи за крайната санкция върху нарушителите и сме "длъжни" да поддържаме и увеличаваме авторитета им пред гражданите!
Риболовен клуб "Балканка"
www.balkanka.bg
Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от lachezarnb »

Turanag написа:
Росен написа:
Поздрави!
Абе и аз не съм юрист, но в тези членове няма нищо за "Хвани и пусни", там всички риболовци се третират заедно, без значиние дали пускат рибата във водата или тиганя :D . Тези членове от ЗРА касаят обекти, в които е забранен любителския риболов като цяло, а не само "задържането".
Напълно достатъчно е че има наредба и не е нужно в ЗРА да пише "хвани пусни". 90% от всички регулации в държавата са на база наредба или заповед на министър, законите определят общата рамка а наредбите, приложенията и т.н. оказват конкретните права и задължения.
Между другото и ежегодната забрана е министерска заповед :idea:
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
Аватар
Borislav Haralampiev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Borislav Haralampiev »

Съгласен съм с Росен. Едно е да знаеш, че зад една идея или табела седи само ИАРА, друго е да знаеш, че покрай ИАРА седят още около 400-500 души от 5-6 клуба в БГ.
teek
новобранец
новобранец

Мнение от teek »

Ще се плаща ли такса на ДЛС "Мазалат" за риболов на реките Лешница и Габровница в участъците, посочени в заповедта? Поздрави!
Аватар
atufektchi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от atufektchi »

teek написа:Ще се плаща ли такса на ДЛС "Мазалат" за риболов на реките Лешница и Габровница в участъците, посочени в заповедта? Поздрави!
Хубав въпрос! Едно от десетките неща, които трябва да се изчистят като регламент!
Риболовен клуб "Балканка"
www.balkanka.bg
Публикувай отговор

Обратно към “Клуб Балканка”