Кефал на спининг. Сезонни предпочитания.

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
pampasa
сериозен играч
сериозен играч

Re: Кефал на спининг. Сезонни предпочитания.

Мнение от pampasa »

Леле - леле ,след тази снимка с мъртви ,маломерни Кефалчета - ще те "нахранят" здраво........ :wink:
Един ден , ще накарам България да се гордее с мен .......
Мишката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Мишката »

С какво ще ме хранят. Не са маломерни. Сравни с дължината на телескопа. Неразпънат е малко над 40 см.
Късметът е на страната на подготвените.
saw1977ewa
новобранец
новобранец

Мнение от saw1977ewa »

Очевадно е ,че не са маломерни.Хубави са си рибките.Браво.Добър улов колега.Много от колегите практикуват риболова-"Хвани и пусни".Информативно да знаеш -Голям кеф е.Може и ти да пробваш.
Мишката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Мишката »

И аз си пускам някои от рибките, задължително маломерните! Меря на око, като за приблизителна мярка използвам ръкохватката на въдицата.
Аватар
mesket4eto
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mesket4eto »

Аз пък си ги прибирам без грам угризения толкова и такива, колкото и каквито ми е позволено от ЗРА. И много искам, ама на живо някой да ме нахрани за тая работа от тия, дето са най- открехнати по темата зад клавиатурата и ако може като няма слука и след като съм срещнал половин дузина парашутаджии по ряката .... :lol:
И за не съм Оффф - в момента кефала ми се струва, че нищо не взима като изкуствени примамки - ни блеснички, ни воблери, само мръвката върви, нищо, че е пости :(
Последно промяна от mesket4eto на Чет Мар 19, 2015 10:18 pm, променено общо 1 път.
Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"! :shock:
!!!!!
Мишката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Мишката »

Хладно е още. И водата е мътна и висока. Там са си хайваните, ама още не ги е прихванал бесът. Насекомите и жабите се размърдаха, но рибите все още линеят. Докато окапят цветчетата на фиданките има време. Не се вижда дребосък по плиткото, значи не е полудял от глад да търси разпилените рибета. Сега са му удобни на гъсто, на гъсто в дълбоките вирове. Като се загреят плитчините и дребното хукне на там, трапезата му обеднява и пощурява и тогава се почва...
Аватар
Стонин МаХенд
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Стонин МаХенд »

Прибирайте само риби над нормата и до към 35-те см.
Риби под нормата и такива над 35 см. не трябва да се прибират.
Прибирането на маломерки е разсипия, а над 35 см. рибата не е вкусна... хахаха.
Пазете я просто, защото тези риби носят много хайвер и много кеф, когато ги уловиш
Аватар
freeman.bg
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от freeman.bg »

Здравейте! Аз като новобранец във спининг риболова, след един сезон стаж в който най-често ме спохождаха кефали, реших за тази година да и обърна повече внимание. За целта исках да се събера в една кутийка, защото преди ходих с три и идваше един момент в който тотално се обърквах на какво да заложа.
Ето това представлява моята кутийка:
Изображение
А това са благинките които измъдрих през зимата за различните предпочитания на кефала:
Изображение
Като за начален сезон приемам периода преди и след забраната, тогава когато водата не е още толкова топла. В този период повече ще се заложи на:
-Antax (Рики и Сова), двата Owner, Джако, Голди и Видра. Yo-Zuri L-minnow 44 миналата година ми ловеше във всички сезони.
От Юли месец почвам да намалявам размеря със:
-малките патета, Jackall Chubby minnow, Zip Baits rigge 35F, малки хорнети и Salmo Tyni като смятам да добавя и един Smith Camion SR. Също така от време на време ще се пробва и с блесни първи номер.
За есенния сезон към малчуганите ще се добавят и:
-Jackall Chubby 38F, и трябва да си заприходя еди Ecogear CK40F07, но не мога да си намеря желания цвят.
Миналата година в края на есента започнаха да работят и малките силикончета на Орка, та предполагам, че и зимата ще работят но не съм ходил.
Та така ги виждам сезонните предпочитания на кефала, но как ги вижда той си е рибешка работа. Наслука на всички през новия сезон!
Мишката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Мишката »

На черните бута ли? Имам черно Goldy и не съм го пробвал. Гледам мои ортаци воблерджий дерат яко със сребристосиви воблерчета с черен гръб и малко оранжево на коремчето. И аз, както казах по-горе имах подобен на Salmo, ама чисто черен не съм пробвал. На воблер нямам голям опит и не знам кои разцветки да търся.
Monovbg
новобранец
новобранец

Мнение от Monovbg »

Мишката написа:На черните бута ли? Имам черно Goldy и не съм го пробвал. Гледам мои ортаци воблерджий дерат яко със сребристосиви воблерчета с черен гръб и малко оранжево на коремчето. И аз, както казах по-горе имах подобен на Salmo, ама чисто черен не съм пробвал. На воблер нямам голям опит и не знам кои разцветки да търся.
Бута доста на черни воблери. Имам едно чисто черно голди със съвсем тънки бели ресни, които са незначителни, че да се нарекат окраска. Истината е, че черният цвят е много лесно забележим в различни условия и рибката много си го харесва, особено, ако и играта на воблерът е добра. Не се впускайте в прекалено голямо значение, придавано на цвета, тъй като той е хубаво да се свежда до ярък, светъл и тъмен, без да се задълбочава прекалено в богатата гама от цветове, важното е силуетът на воблера да се забелязва във водата. Например в мътна такава воблерът да е светъл или ярък, а в бистра - по наситен неизкрящ цвят, както и тъмен такъв.
Аватар
freeman.bg
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от freeman.bg »

Monovbg написа:
Мишката написа:На черните бута ли? Имам черно Goldy и не съм го пробвал. Гледам мои ортаци воблерджий дерат яко със сребристосиви воблерчета с черен гръб и малко оранжево на коремчето. И аз, както казах по-горе имах подобен на Salmo, ама чисто черен не съм пробвал. На воблер нямам голям опит и не знам кои разцветки да търся.
Бута доста на черни воблери. Имам едно чисто черно голди със съвсем тънки бели ресни, които са незначителни, че да се нарекат окраска. Истината е, че черният цвят е много лесно забележим в различни условия и рибката много си го харесва, особено, ако и играта на воблерът е добра. Не се впускайте в прекалено голямо значение, придавано на цвета, тъй като той е хубаво да се свежда до ярък, светъл и тъмен, без да се задълбочава прекалено в богатата гама от цветове, важното е силуетът на воблера да се забелязва във водата. Например в мътна такава воблерът да е светъл или ярък, а в бистра - по наситен неизкрящ цвят, както и тъмен такъв.
Миналото лято един колега ги поцепи на бистра вода и слънчево време с черния 2см. Хорнет, а за останалите ситуации разчиташе на сребристо Страйк про 2см. Това са му двата воблера и правеше доста добри излети. Аз като искам да пробвам от всичко и "сменям ли, сменям", а той "лови ли, лови"!
Мишката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Мишката »

IMG_20150321_150049.jpg
IMG_20150321_150049.jpg (500.69 KiB) Преглеждано 1507 пъти
Оцелваш ме на реката колега. Водата мътна, мътна... Видях един ортак, на бял ги лови, обаче. На блесна йок, втори час навивам бавно, бързо всякак... не ще.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

freeman.bg написа: Миналото лято един колега ги поцепи на бистра вода и слънчево време с черния 2см. Хорнет,
Това освен да го прочета, искам да го видя наживо, щото тия черните хорнети ги мъча от години и нямам и една рибка на тях.. и в бистра и в мътна и в незнам си кВа вода...
Само, че по закона на Мърфи, не ги и губя, може би да продължавам да ги мъча, доде уловя поне една рибка на тях :lol:
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Мишката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Мишката »

Аз до сега колкото кефлета съм хванал на воблер, все е било на воблер без топчета из него. За или против топчетата, при улов на кефал?
Едно време имаше еди балзови воблерчета Yogy, има ли ги още и от каде могат да се купят? Страшно бяха станали известни в Търново и много се търсеха заедно с грозното пате. Сега основно пластмасови се продават и все са с тракалки. Йогитата нямаха такива дивотий ама ловяха яко.
Аватар
freeman.bg
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от freeman.bg »

Vid написа:
freeman.bg написа: Миналото лято един колега ги поцепи на бистра вода и слънчево време с черния 2см. Хорнет,
Това освен да го прочета, искам да го видя наживо, щото тия черните хорнети ги мъча от години и нямам и една рибка на тях.. и в бистра и в мътна и в незнам си кВа вода...
Само, че по закона на Мърфи, не ги и губя, може би да продължавам да ги мъча, доде уловя поне една рибка на тях :lol:
Тъй случката е следна, цъка ме си по реката и той ги напипва с въпросния воблер. Аз мятам кво ли не, но не иска да пипне. Заставам на неговата позиция с 3см. Хорнет със син гръб (на който нямам нито една риба, а във форума му се носи голяма слава), но не иска и него. Сменям с 4см. пъстървова окраска (който има една риба, но и той с голяма слава) и пак нищо. Връща се той с 2см. черен и си ги продължава. Моментната ситуация или е била до размера или до цвета, но все пак и друг път си е ловил единични риби с него. Затова си заприходих за тоя сезон и аз, пък може и при мен да не работи, знаеш ли. Вече направих 3 празни излета все в големи, студени и мътни води. Да се оправят реките, че кутийката пак ще почне да прелива. :D
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”