Сезон - 2015

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
Митко Кирилов
разбира нещата
разбира нещата

Re: Сезон - 2015

Мнение от Митко Кирилов »

С поздрави за откриване на сезона! :D
Добре, че ви има!
Иначе ние "дънарите и бомбарджиите" :fishing1: само ще гадаем дали ги има белите риби!
Бъдете здрави, на слука със сполука и...........умната! :roll:
С морето шега не бива" :bear:
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
Аватар
ildobrev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ildobrev »

baretata написа:Благодаря за което, в Спиарфиша едни незнакомов ме нарече месар, щото съм имал 15-16 риби.
Не му се вързвай. :) Лесно се дават определения, когато стоиш пред монитора, а не си под водата. Сигурен съм, че ако се гмурне и се опита сам да си хвани попчетата, с харпун, веднага ще си промени мнението. :)
Аватар
penioprimorsko
новобранец
новобранец

Мнение от penioprimorsko »

Хайде и от днес едно краче.
Прикачени файлове
Снимка0086.jpg
Снимка0086.jpg (207.32 KiB) Преглеждано 1618 пъти
boqn_belchev
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от boqn_belchev »

Два сезона
11013062_10203371847850753_1186537808209297248_n.jpg
11013062_10203371847850753_1186537808209297248_n.jpg (60.98 KiB) Преглеждано 1559 пъти
Неделя.
След като предният ден не ми остана свободно време а и ме пуснаха около 9.30 се озовах на Буната. Не бързах да влизам поприказвах с рибарите по буната, поогледах колегите във водата разходих се и започнах да се приготвям.
Бях взел долницата на 5цата, но за всеки случай си носех и седмицата.
Та оборудване Харпун 75 с два нови ластика с бяла сърцавина 48 и 49 см.
Шнорхел нов прозрачен.
Маска старата удобна.
Плавници –онези с дупките
Тежести 6бр. на колана по 900г.
Три бр. на самара по 900г.
На краката нова мода по 500г.
Допълнителни 2бр. бързи.
Чорапи 5мм. Стари
Ръкавици 3мм стари.
Буй от тези с надуваемите знаменца.
Нарамих си багажа и като козел по камъните се прехвърлих да усетя прегръдката на водата.
Натопих краката и не усетих студ. Добре няма да слагам другата долница пък ако ми стане студено колата е на близо. Стоя на камъка и си почивам от правенето ми на козел.
Изплакнах маската обух плавниците и бавно се потопих.
Намерих място на буя да не пречи. Направих две три пробни гмуркания на плитка дълбочина.
Малко съм тежък и не ми е удобно да раздишвам. Свалям една тежест от самара. Сега е по-добре. Оглеждам се за колегите. Поприказвахме малко за кое как е къде кво минава и разменихме мисли.
Единият колега има и мюре видях го да плува още докато оглеждах водата преди да вляза.
Попитах го дали има ефект и той каза, че когато имало риба има, но сага го беше закотвил близо до камъните.
Още преди да си обуя плавниците видях как другият колега изкара зареден харпун над водата сочещ към колегата. Видях как се опитва да се отмести от линията на стрелата и си хвърлехме по един поглед.
Докато още се нагаждах и мен ме взеха на мушка. С много мек тон обясних на колегата, че не е добре това, което прави и въпреки, че не ми беше приятно да му правя забележка решех, че така ще е по добре дори и да ми се разсърди.
Риби минаваха, но много ги плашехме и бяха много бързи. Видях и на няколко пъти кефали но не големи.
Реших да се изместя и отидох от предната страна на буната. Там нямаше толкова много пясъчници, но и пасажите минаваха малко по-навътре и се виждаха като миражи.
Колегата с мюрето и той намина. Поговорихме, каза че другият колега бил лек и не можел да се задържи, и щопа та решил да провери на другият рог, като тръгна се усетих, че имам проблем.
Шнорхелът ми го нямаше.
Това му беше първото гмуркане. Дали морето го искаше. Преди да вляза забелязах, че не плува. Въпреки това първо го потърсих на повърхността. Поле от последното гмуркане до мястото на което си говорихме с колегата. Другият ми шнорхел е в колата както и маска с която не се разбрахме много. Гмурнах да проверя в една дупка между тетраподите и го видях, но не посмях да се навра. Втори опит пак ме достраша. Преди да тръгна да гмуркам пред блока мина черна котка. Не съм суеверен, но се сетих за това и разказ на Иван.
Видях колегата, които беше лек да се подава зад ъгъла и реших да го помоля да ми помогне.
Оставихме харпуните на буйовете. Аз свалих и тежестите за крака и отидохме към потъналият шнорхел. Бях сложил един рапан на тетрапода над водата за белег на мястото. Направихме разбор. Ако не мога да изляза да ме хване за краката и да ме издърпа. Благодаря на колегата за смелостта да ме пази!
Отворът между тетраподите не беше голям, но надолу се разширяваше. Колкото успях да раздишам без шнорхел и се гмурнах първият път само да огледам.
Реших да вляза с главата на долу да го взема и да се завъртя. Местото ми изглеждаше широко, но осъзнавах, че под водата размерите не изглеждат реални. Раздишах пак този път по- добре и се гмурнах.
Достигнах лесно и след това още по безпроблемно се обърнах и излязох.
Благодарих на колегата! Предложих да му дам подвижна тежест да гмурка и му показах как я слагам. Показах му и как мисля, че трябва да се стои не че е правилно но е по-добре плавниците да са към камъните.
Казах, че дори и крия харпуна от мястото, на което мисля, че идва рибата.
Рибата беше почнала да минава. Дали защото бяхме по- тихи или и беше дошло времето незнам.
Следях пасажите.
Незнам дали е вярно, но забелязвам цикличност.
Минават малки като пръсти точно на повърхността. После малко по да долу атеринни след тях пасаж десетина на метър вода и после основният пасаж. Така няколко пъти гледам пясъчниците се пръскат и след тях идват платерините смесени с кефали.
Поговорихме малко и с колегата след което ми върна тежестта и си тръгна.
Рибите започнаха да минават често. Наврях се в една дупка и ги чаках на перископна дълбочина, като от време на време правих гмуркания. Гледах да уцеля момент в което да минават. Незнам дали си въобразявам, но се получаваше. По скоро риба си минаваше доволно.
Стрелях доста, но рибите бяха много бързи. Реших да стрелям на сигурно и да не маам как сопа харпуна.
Дойдоха още двама колеги. Като ги видях как са оборудвани разбрах че няма да ми пречат. По-скоро аз на тях.
Притеснява ме, когато има някого на близо но тук мястото е такова.
Казах че рибите минават тук пред мен и ако искат да дойдат а те че морето било голямо.
Единият дойде да се запознаем. След като си каза името разбрах, че има какво да науча.
Той е състезател по подводен риболов и могат да се видят много неща. Попитах дали няма да го притеснявам като се оглеждам.
Беше с два колана и жилетка. Мисля, и тежести на краката и ли са били чорапите.
Тежестите някак не бяха събрани на едно място а разположени равномерно.
Плавниците бяха, като за буна.
Харпунът му беше на шарки, като на змия черно и червено. Беше от тези правените.

Трябва само да наблюдавам и да се постарая да не се излагам.
Направихме няколко гмуркания тримата на 5м. разстояние.
Като дори и двамата на едно и също място. Просто се нареждахме, като деца на пързалка.
Единият раздишва гмурка се и заляга. През това време другият раздишва и когато първият изплува той се гмурка. Аз виждах риби, когато се гмурках, но по-важно ми беше че не ги плаша много на колегата, когато и той се гмуркаше минаваха риби.
По едно време смени харпуна с пневматик.
Така мина време и аз се радвах на възможността да наблюдавам. Как раздишва, къде заляга, как се прикрива.
Докато почивах и раздишвах колегата дойде и си поговорихме. Та пробва харпуна са неговата маневреност.
Съвети за харпуна, които ми даде:
Щом съм с макара, нямам нужда от амортисьор. Кордата ми е много дебела. Неговата била 1мм а моята като за туни.
Ластиците били малко серт и съм ги натоварил и от тях и харпунът има откат и пречи на точността. Да преместя на по-предни засечки.
Разположението на ластиците по главата не е правилно и създава съпротивление при странично местене.
Може да се оправи с една 16 или 17.
Колегата с мюрето беше излязъл и каза, че минавали хубави кефали на другият рог.
Реших да проверя.
Свалих ластиците на по-предна засечка и се отправих на там. Вярно минаваха.
Та при второто гмуркане ги видях. Не бяха кефали а платерини. Пробвах по последната в пасажа и изстрелът беше точен въпреки, че рибката не беше голяма.
Харпунът работи. Проблемът и бил в мисловната машина на задхарпунното устройство.
Времето беше напреднало и беше време да излизам.
Та пак се спрях при колегата.
Даде ми харпунът си да усетя разликата. Скоростта на придвижване в сравнение с моя беше около 1/3 много лесно и бързо.
Каза и че мога и да стрелна.
Раздишах и гмурнах но не успях да скрия усмивката си.
Минават две риби първата е по-едра бързо я вземам на мушка и стрелям.
Изстрелът беше точен, но далечината голяма.
Изстрелът беше някак мазен.
После се опитах да го стъкмя, но от вълнение не се справих, че го видях после да го оправя.
Още нещо, което ми каза. Имал съм стърчащи телчета под главата, където се прекарва линията, които са надрали ластика.
Благодарих му за това, че ми даде да усетя разликата в харпуните и ми показа грешките.
И всичко това без да се натрапва или изтъква. С две думи пряко и ясно.
Този ден научих много. Най важното е че още не съм се научил да гледам и и да анализирам а си мислех, че много неща са ми ясни. Пък то пак разбирам, че съм в подножието на планината от знания.
Прикачени файлове
11013220_10203371843250638_9185678113214184072_n.jpg
11013220_10203371843250638_9185678113214184072_n.jpg (62.95 KiB) Преглеждано 1559 пъти
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rikitikitavi »

Първо топване след мнооого месеци.
Неопрена е станал четири размера по малък. Ластика е изгнил и единия се пръсна на първо зареждане. Колана ми падна във водата. Абе въпреки всичко ми беше кеф. Клипа не е супер ама се уча сега
https://youtu.be/dsq_oQZ4pO8" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
[youtube]dsq_oQZ4pO8[/youtube]
Е-книгата "Черноморски риболов"
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
kavarna
новобранец
новобранец

Мнение от kavarna »

Бояне по описанието на състезателя съдя , че е Мартин, правилно си се вслушал в съветите му , той все пак е актуалния носител на Купа България и има какво да ти каже и покаже! Що не минеш през нас на един "преглед"?!
Аватар
ildobrev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ildobrev »

kavarna написа:Бояне по описанието на състезателя съдя , че е Мартин, правилно си се вслушал в съветите му , той все пак е актуалния носител на Купа България и има какво да ти каже и покаже! Що не минеш през нас на един "преглед"?!
Точно Мартин беше. Аз като излизах той влизаше.
Днес пак се разминахме с колите на Ной. На буната беше голяма мътилка. Към морето и брега беше по-бистро. Риба почти не видях.
boqn_belchev
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от boqn_belchev »

Колега, Добрев благодаря за съвета!
Благодаря, Жоро!
Ще си запазя жокера!
Поздрави и късмет след седмица!
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rikitikitavi »

Изображение
Сефтосах сезона.
Пет истрела, две улучени и една взета. 8:30 вече бях извън водата.
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

Поздравления на всички.
Аз пък имах среща с царя на рибите и не само успях да го взема ами и филмче как го взимам направих :)

Изображение

Изображение

Изберете 1080p на подводните кадри усилете звука на макс за да чуете щракалката ми как ги вика :wink:
https://youtu.be/9UkmNy2t-UI" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

Страхотен и мечтан от всички улов. Благодаря за видеото Юли.
Пашата обича смелите.
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

Старшината и днес се записа с "Ешек платерина".
20150527_173814.jpg
20150527_173814.jpg (2.9 MiB) Преглеждано 1275 пъти
20150527_173607.jpg
20150527_173607.jpg (1.59 MiB) Преглеждано 1275 пъти
Пашата обича смелите.
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rikitikitavi »

Що сал ина бе?
Дан си станал и ти природо.....там къв беши?
Прикачени файлове
2015-05-28 11.08.13.jpg
2015-05-28 11.08.13.jpg (1.34 MiB) Преглеждано 1239 пъти
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

Не бе, толкоз даде морето, а на теб браво за улова.
Пашата обича смелите.
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rikitikitavi »

Рибата беше на дистанция 3-4метра и харпуна се оказа достатъчно стабилен да даде точна стрелба на тази дистанция. Иначе и аз щях да позирам с една-две рибки.
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”