Ryobi Applause

Модератори: Павел Иванов, sestrata

lusienn
и господ не е толокова добър

Re: Ryobi Applause

Мнение от lusienn »

Да ловил съм като има хищна риба и гони.

В куфара имам блеснички-все пак съм ловил с такива като дете-нищо че не виждаш такива репортажи от мен досега.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Мислех в тази тема да не пиша и дума, ама като прочетох все тъпотии....
Макаричката е идеална за спининг, навива си много прилично и няма никакъв проблем с лагери, ролки на бигела и пр... Лично не я притежавам, но моята дружка с който въртим постоянни риболови я има от 2 г.
МислЪ, че всякакви манипулации или екстри по макаричката са ненужни, поне в първите 4-5 г. от експлоатацията и..., след това могат да се правят... Това е здрава и надеждна макара, коя може да вади и 20 кг- риби, работи безпроблемно с всъкВи плетеняци :D След 5 г. експлоатация, ако някой толкоз се е Флюбил в нея, може да и прави и разни екстри...
Проблема въобще на все Риоби е само в теглото..., ама много желязо има вложено в тях...

п.п. Не познавам колега-спинингист, който да не затваря бигела на макарата с ръка. Това е просто навик.. Често при далечен кастинг се налага стопиране на размотката с ръка, тогава влакното "увисва" и задължително следва освен ръчното затваряне на бигела, така и наместване на влакното върху лагера на шпулата.... С времето, това се превръща просто в навик и даже никой не го и мисли...
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
mesket4eto
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mesket4eto »

Мишката написа: Не знам обаче дали рьобито е с червеяк, както банаксчето. Приятни първи впечатления имам.
Не е с червяк, а с класическия локомотивен механизъм на редача, задвижван от паразитно зъбно колело.
Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"! :shock:
!!!!!
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

Vid написа:.... всякакви манипулации или екстри по макаричката са ненужни, поне в първите 4-5 г. от експлоатацията и...
За всичко си прав, но има една екстра която аз лично бих направил - да и сменя втулките на ръкохватката с лагери, пък било то и евтини китайци по 1-2 лв. Щото се случва това ... сравнително бързо
Изображение

Не че е фатално, но се разваля усещането ...
Аватар
mesket4eto
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mesket4eto »

Ми то и дръжки резервни си се намират за не много парички, включително и във форума, че и фрезовани. Ако се тунинговат както колегата е писал по- горе и работата заспива. Според мен заслужава внимание наличието, или евентуално липсата на лагер от дясната страна на водещото зъбно колело, откъм паразитното, (което се задвижва от ръкохватватката) и евентуално появата на ефекта "джойстик"

https://www.youtube.com/watch?v=f9Ue1-x ... freload=10" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"! :shock:
!!!!!
Аватар
m65
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от m65 »

Мишката написа:Намалена беше от 104лв. с 20% и я взех за 82лв. Имаше още един брой от същия модел, ама хилядарка. Моята е 2000. Магазинът е и за оръжие. Всичко рибарско е намалено с 20%. Всички въдици, макари и тнт. Рублексите са по 3.40ст. За сравнение в някои други горнооряховски магазини Рублекс Селта върви по 5 - 6лв. Силиконовите щурчета са по лев бройката в същите тия магазини ( не тоя от който пазарувах). Не знам какво да правя.
Колега, ти случайно да си от Горна Оряховица?
Питам, понеже преди около 10 месеца от подобен, на описанието ти, магазин заради 20%-то намаление - разпродажба на рибарски стоки си закупих Rioby Stamina 1000, просто ей така( дори все още не съм я ползвал) понеже съм доволен от макарите на Rioby . Имаше и точно два Аплауза размер 1000 и 2000, като всички предлагани макари бяха с по една шпула. Значи въпросните макари са от поне 6-7 години в този магазин, и собственикът по-вече няма да продава риболовни стоки. По тази причина стоките са с такова намаление. Аз редовно си пазарувам сръбски воблерчета от там.
"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо." К. Иричек
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kevlar »

Павел Иванов написа:
Мишката написа:Хубаво де ми щом са толкоз скъпи и кът ролерите,...
Айде ся да не бъркаме понятията . Скъпи са тези от титании , материал добиван само на едно място в света и страшно труден за обработване . Другите ролки нито са скъпи , нито са кът , пък да не кажем , че за макари от ценовият клас упоменат в темата изобщо не си струва капиталовложението от страна на евентуалният стругар .
Айде ся да не ce заблyждаваме,може ли???

Титановите минерали са доста разпространени - титанът е седмият най-разпространен метал в земната кора (0,4%), след алуминия (8,13%), желязото (5%), калция (3,63%), натрия (2,83%), калия (2,59%) и магнезия (2,09%), но засега само ограничени количества се използват в индустрията!!!!!!!!
Титанът е лек и здрав метал с много високо съотношение между якост и тегло, с ниска плътност и доста ковък (особено в безкислородна среда). Титанът, произвеждан за търговски цели (99,2% чистота), е с якост на опън около 434 MPa, което е съпоставимо с това на някои стомани, но теглото на метала е с 45% по-ниско. Титанът е с 60% по-тежък от алуминия, но два пъти по-як. Някои определени титанови сплави (напр. Beta C) достигат якост на опън 1380 MPa. Трябва да се има предвид, че титанът губи част от якостните си характеристики при загряване над 430 °C.
Добива ce в няколко страни!!!
''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kevlar »

JIRO написа:Малко в страни от темата ,но вес пак трябва да сме наясно с рекламните трикчета на производителите...
Титана (титаний от руски превърнало се в нарицателно понеже се добива там)сам по себеси е мек метал със сходни на алуминия своиства и маса но с едно голямо предимство не корозира.Обработва се изкючително лесно със металорежещи инстроменти но при условие ,че се охлажда със спирт своевременно(руска му работа) иначе се маже и става ужасно за тези които не знаят този малък трик .За да стане твърд износоустойчив въобще подходящ за водеща ролка се използва в сплав където самия титан не е преобладаващ % но вече се води"титанова ролка"...
Навремето имаше едни дайви ПИем1000 с не въртяща се керамична водеща ролка с доживотна гаранция на въпросната ролка, ползвал съм навремето такава с 4 жилно П.П. без да има и следа по ролката след години спининг...
Пak заблуда :!:
Титанът е бил открит в Англия от начинаещия геолог пастор Уилям Грегор, а е наречен на титаните от гръцката митология от германския химик Мартин Хайнрих Клапрот :!: В чист вид без примеси титанът има якостта на някои стомани, но е с 45% по-лек от тях :!: Температурата на топене е 1668 °C
Титанът е с 60% по-тежък от алуминия,но два пъти по-як :idea: Титанът е сравнително твърд :idea: (макар и не колкото някои видове термообработени стомани), не се намагнитва и е слаб проводник на топлина и електричество. Подобно на стоманените изделия, тези произведени от титан имат висок праг на умора на метала, което гарантира дълготрайната им употреба
''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски
Аватар
eroucma
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от eroucma »

Колега m65 магазина, от който колегата си е купил макарата според мен ( на 99%) е ловно-рибарски магазин Бобър в Г. Оряховица. И на мен при последното ми преминаване от там ми бе обяснено, че магазина премахва рибарската си секция и остава само ловен магазин.
Изображение Изображение
Първата щука и първата кака винаги се помнят, независимо колко са големи и какви зъби имат
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

kevlar написа:...Айде ся да не ce заблyждаваме,може ли??? ...
Айде ся да не се осланяме прекалено много на укипедията :lol:
Ако не друго поне да избираме точните цитати от там , кога отговаряме на конкретен тук :wink:
Хубаво е и като се ползват цитати от някъде да се поставят в тагове , примерно :
Укипедия написа:...
Та къде се добива в количества наречени "индустриални" извън бившият СССР ?
Демек от постовете ти освен , че нищо конкретно не казваш , съответно не оборваш , можем да разберем единствено , че си чел съответната статия в Укипедия без да си могъл да систематизираш прочетеното 8)
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
m65
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от m65 »

eroucma написа:Колега m65 магазина, от който колегата си е купил макарата според мен ( на 99%) е ловно-рибарски магазин Бобър в Г. Оряховица. И на мен при последното ми преминаване от там ми бе обяснено, че магазина премахва рибарската си секция и остава само ловен магазин.
Така си помислих и аз.
Колега, Мишката, на тази макара можеш единствено да и смениш втулката от дясната страна на дръжката, с лагер. Друго няма нужда да правиш. Е ако си като някой риболовци, често да я зариваш в прахоляка и калта, ще се налага и по често да я обслужваш. Друго всичко просто е безсмислено.
"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо." К. Иричек
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kevlar »

Павел Иванов написа:
kevlar написа:...Айде ся да не ce заблyждаваме,може ли??? ...
Айде ся да не се осланяме прекалено много на укипедията :lol:
Ако не друго поне да избираме точните цитати от там , кога отговаряме на конкретен тук :wink:
Хубаво е и като се ползват цитати от някъде да се поставят в тагове , примерно :
Укипедия написа:...
Та къде се добива в количества наречени "индустриални" извън бившият СССР ?
Демек от постовете ти освен , че нищо конкретно не казваш , съответно не оборваш , можем да разберем единствено , че си чел съответната статия в Укипедия без да си могъл да систематизираш прочетеното 8)

Около 186 000 тона , Tитан са произведени през 2011 г. , най-вече в Китай ( 60 000 тона ) , Япония ( 56 000 тона ) , Русия ( 40 000 тона ) , САЩ ( 32000 т ) и Казахстан ( 20700 т)

Tи знаeш повече oт Укипедия, тaкa ли??Cистематизирал съм,това коeто cъм прeцeнил :wink:
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Пич , ще те помоля да спреш с неуместният спам по темата . Никъде не съм казал , че имам претенции да знам повече от укипедията , въпреки , че там често пишат откровени глюпости , пример - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 0%BD%D0%B3" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow , а , че ти не можеш да прецениш как да систематезираш поетата информация . Препоръчвам ти да водиш дълги дискусии , ама на ЛС с писалият по-горе Люсиен , ще си паснете , определено :wink: Иначе производство и добив са две доста различни неща , титан се произвежда и у нас . В случаят ми е интересно колко титаниеви ролки си виждал , еле па поръчвал някога ? Аз лично съм поръчвал само една , правех си наскоро кефа да туинговам една Silver Series Daiwa 1600X и нито в БГ , нито в Европа намерих "стругар" който да ми я направи . Накрая я поръчах , заедно с цялата трансформация на макарата по мои изисквания , на едно доказало се студио в Япония и работата стана . Та идеята ми беше да не се пробваш неуместно да блеснеш с нещо което нямаш :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Мишката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Мишката »

Айде стига с тия задълбочени полемики на тема металургия. Чак пък толкоз...
Иначе да, от Бобъра я взех. И не мисля че сбърках, въпреки че е с една шпула. Даже според мен съм на далавера. Аз и банакса едно време от търновския бобър си купих и мухарката... Въобще доволен съм от стоката която избират. Не е изобилна като в големите специализирани магазини, ма все намирах каквото ми трябва. Там сефте вифях блесни на рублекс. В цяло Търново няма или поне аз не знам някъде да има. То между другото горнооряховските магазини в някои отношения са по добри от търновските. В косатката да ти види окото пръчки, пък в тоя пред автогарата е пълно с въртушки, половин стена... Както и да е, по темата - от каде и какви лагери да търся. Колко би ми струвало тунинговането в най-добрия и най-лошия случай? Ясно я че е хубаво да са капсуловани.
Късметът е на страната на подготвените.
Limanov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Limanov »

Отваряш и мериш размера на част 59:

http://fion.ru/talk-new/attachment.php? ... 1380492952" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
http://fion.ru/talk-new/attachment.php? ... 1380492952" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;

Намираш лагер с абсолютно същия размер примерно тук http://www.lagerite.com" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false; и го заменяш, всичко на всичко към 2 лв. ще ти излезе. Операцията е елементарна не ти трябва майстор.

Макарата ти е добра и без туниниги ама ако имаш желание действай :)

Между другото ефекта "джойстик" показан от колегата идва след години здрава експлоатация така че може тогава да сложиш лагер, втулката е достатъчно здрава на първо време.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”