Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Ryobi Applause
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Ryobi Applause
Да ловил съм като има хищна риба и гони.
В куфара имам блеснички-все пак съм ловил с такива като дете-нищо че не виждаш такива репортажи от мен досега.
В куфара имам блеснички-все пак съм ловил с такива като дете-нищо че не виждаш такива репортажи от мен досега.

Риболовци.
- Vid
- кандидат преподавател
Мислех в тази тема да не пиша и дума, ама като прочетох все тъпотии....
Макаричката е идеална за спининг, навива си много прилично и няма никакъв проблем с лагери, ролки на бигела и пр... Лично не я притежавам, но моята дружка с който въртим постоянни риболови я има от 2 г.
МислЪ, че всякакви манипулации или екстри по макаричката са ненужни, поне в първите 4-5 г. от експлоатацията и..., след това могат да се правят... Това е здрава и надеждна макара, коя може да вади и 20 кг- риби, работи безпроблемно с всъкВи плетеняци
След 5 г. експлоатация, ако някой толкоз се е Флюбил в нея, може да и прави и разни екстри...
Проблема въобще на все Риоби е само в теглото..., ама много желязо има вложено в тях...
п.п. Не познавам колега-спинингист, който да не затваря бигела на макарата с ръка. Това е просто навик.. Често при далечен кастинг се налага стопиране на размотката с ръка, тогава влакното "увисва" и задължително следва освен ръчното затваряне на бигела, така и наместване на влакното върху лагера на шпулата.... С времето, това се превръща просто в навик и даже никой не го и мисли...
Макаричката е идеална за спининг, навива си много прилично и няма никакъв проблем с лагери, ролки на бигела и пр... Лично не я притежавам, но моята дружка с който въртим постоянни риболови я има от 2 г.
МислЪ, че всякакви манипулации или екстри по макаричката са ненужни, поне в първите 4-5 г. от експлоатацията и..., след това могат да се правят... Това е здрава и надеждна макара, коя може да вади и 20 кг- риби, работи безпроблемно с всъкВи плетеняци

Проблема въобще на все Риоби е само в теглото..., ама много желязо има вложено в тях...
п.п. Не познавам колега-спинингист, който да не затваря бигела на макарата с ръка. Това е просто навик.. Често при далечен кастинг се налага стопиране на размотката с ръка, тогава влакното "увисва" и задължително следва освен ръчното затваряне на бигела, така и наместване на влакното върху лагера на шпулата.... С времето, това се превръща просто в навик и даже никой не го и мисли...
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- mesket4eto
- научил се да хвърля
Не е с червяк, а с класическия локомотивен механизъм на редача, задвижван от паразитно зъбно колело.Мишката написа: Не знам обаче дали рьобито е с червеяк, както банаксчето. Приятни първи впечатления имам.
Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
!!!!!Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"!![]()
За всичко си прав, но има една екстра която аз лично бих направил - да и сменя втулките на ръкохватката с лагери, пък било то и евтини китайци по 1-2 лв. Щото се случва това ... сравнително бързоVid написа:.... всякакви манипулации или екстри по макаричката са ненужни, поне в първите 4-5 г. от експлоатацията и...

Не че е фатално, но се разваля усещането ...
- mesket4eto
- научил се да хвърля
Ми то и дръжки резервни си се намират за не много парички, включително и във форума, че и фрезовани. Ако се тунинговат както колегата е писал по- горе и работата заспива. Според мен заслужава внимание наличието, или евентуално липсата на лагер от дясната страна на водещото зъбно колело, откъм паразитното, (което се задвижва от ръкохватватката) и евентуално появата на ефекта "джойстик"
https://www.youtube.com/watch?v=f9Ue1-x ... freload=10" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/watch?v=f9Ue1-x ... freload=10" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
!!!!!Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"!![]()
- m65
- вече хвърля и на тежко
Колега, ти случайно да си от Горна Оряховица?Мишката написа:Намалена беше от 104лв. с 20% и я взех за 82лв. Имаше още един брой от същия модел, ама хилядарка. Моята е 2000. Магазинът е и за оръжие. Всичко рибарско е намалено с 20%. Всички въдици, макари и тнт. Рублексите са по 3.40ст. За сравнение в някои други горнооряховски магазини Рублекс Селта върви по 5 - 6лв. Силиконовите щурчета са по лев бройката в същите тия магазини ( не тоя от който пазарувах). Не знам какво да правя.
Питам, понеже преди около 10 месеца от подобен, на описанието ти, магазин заради 20%-то намаление - разпродажба на рибарски стоки си закупих Rioby Stamina 1000, просто ей така( дори все още не съм я ползвал) понеже съм доволен от макарите на Rioby . Имаше и точно два Аплауза размер 1000 и 2000, като всички предлагани макари бяха с по една шпула. Значи въпросните макари са от поне 6-7 години в този магазин, и собственикът по-вече няма да продава риболовни стоки. По тази причина стоките са с такова намаление. Аз редовно си пазарувам сръбски воблерчета от там.
"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо." К. Иричек
Айде ся да не ce заблyждаваме,може ли???Павел Иванов написа:Айде ся да не бъркаме понятията . Скъпи са тези от титании , материал добиван само на едно място в света и страшно труден за обработване . Другите ролки нито са скъпи , нито са кът , пък да не кажем , че за макари от ценовият клас упоменат в темата изобщо не си струва капиталовложението от страна на евентуалният стругар .Мишката написа:Хубаво де ми щом са толкоз скъпи и кът ролерите,...
Титановите минерали са доста разпространени - титанът е седмият най-разпространен метал в земната кора (0,4%), след алуминия (8,13%), желязото (5%), калция (3,63%), натрия (2,83%), калия (2,59%) и магнезия (2,09%), но засега само ограничени количества се използват в индустрията!!!!!!!!
Титанът е лек и здрав метал с много високо съотношение между якост и тегло, с ниска плътност и доста ковък (особено в безкислородна среда). Титанът, произвеждан за търговски цели (99,2% чистота), е с якост на опън около 434 MPa, което е съпоставимо с това на някои стомани, но теглото на метала е с 45% по-ниско. Титанът е с 60% по-тежък от алуминия, но два пъти по-як. Някои определени титанови сплави (напр. Beta C) достигат якост на опън 1380 MPa. Трябва да се има предвид, че титанът губи част от якостните си характеристики при загряване над 430 °C.
Добива ce в няколко страни!!!
''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски
Пak заблудаJIRO написа:Малко в страни от темата ,но вес пак трябва да сме наясно с рекламните трикчета на производителите...
Титана (титаний от руски превърнало се в нарицателно понеже се добива там)сам по себеси е мек метал със сходни на алуминия своиства и маса но с едно голямо предимство не корозира.Обработва се изкючително лесно със металорежещи инстроменти но при условие ,че се охлажда със спирт своевременно(руска му работа) иначе се маже и става ужасно за тези които не знаят този малък трик .За да стане твърд износоустойчив въобще подходящ за водеща ролка се използва в сплав където самия титан не е преобладаващ % но вече се води"титанова ролка"...
Навремето имаше едни дайви ПИем1000 с не въртяща се керамична водеща ролка с доживотна гаранция на въпросната ролка, ползвал съм навремето такава с 4 жилно П.П. без да има и следа по ролката след години спининг...

Титанът е бил открит в Англия от начинаещия геолог пастор Уилям Грегор, а е наречен на титаните от гръцката митология от германския химик Мартин Хайнрих Клапрот

Титанът е с 60% по-тежък от алуминия,но два пъти по-як

''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски
- eroucma
- разбира нещата
Колега m65 магазина, от който колегата си е купил макарата според мен ( на 99%) е ловно-рибарски магазин Бобър в Г. Оряховица. И на мен при последното ми преминаване от там ми бе обяснено, че магазина премахва рибарската си секция и остава само ловен магазин.

Първата щука и първата кака винаги се помнят, независимо колко са големи и какви зъби имат
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Айде ся да не се осланяме прекалено много на укипедиятаkevlar написа:...Айде ся да не ce заблyждаваме,може ли??? ...

Ако не друго поне да избираме точните цитати от там , кога отговаряме на конкретен тук

Хубаво е и като се ползват цитати от някъде да се поставят в тагове , примерно :
Та къде се добива в количества наречени "индустриални" извън бившият СССР ?Укипедия написа:...
Демек от постовете ти освен , че нищо конкретно не казваш , съответно не оборваш , можем да разберем единствено , че си чел съответната статия в Укипедия без да си могъл да систематизираш прочетеното

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- m65
- вече хвърля и на тежко
Така си помислих и аз.eroucma написа:Колега m65 магазина, от който колегата си е купил макарата според мен ( на 99%) е ловно-рибарски магазин Бобър в Г. Оряховица. И на мен при последното ми преминаване от там ми бе обяснено, че магазина премахва рибарската си секция и остава само ловен магазин.
Колега, Мишката, на тази макара можеш единствено да и смениш втулката от дясната страна на дръжката, с лагер. Друго няма нужда да правиш. Е ако си като някой риболовци, често да я зариваш в прахоляка и калта, ще се налага и по често да я обслужваш. Друго всичко просто е безсмислено.
"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо." К. Иричек
Павел Иванов написа:Айде ся да не се осланяме прекалено много на укипедиятаkevlar написа:...Айде ся да не ce заблyждаваме,може ли??? ...![]()
Ако не друго поне да избираме точните цитати от там , кога отговаряме на конкретен тук![]()
Хубаво е и като се ползват цитати от някъде да се поставят в тагове , примерно :
Та къде се добива в количества наречени "индустриални" извън бившият СССР ?Укипедия написа:...
Демек от постовете ти освен , че нищо конкретно не казваш , съответно не оборваш , можем да разберем единствено , че си чел съответната статия в Укипедия без да си могъл да систематизираш прочетеното
Около 186 000 тона , Tитан са произведени през 2011 г. , най-вече в Китай ( 60 000 тона ) , Япония ( 56 000 тона ) , Русия ( 40 000 тона ) , САЩ ( 32000 т ) и Казахстан ( 20700 т)
Tи знаeш повече oт Укипедия, тaкa ли??Cистематизирал съм,това коeто cъм прeцeнил

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Пич , ще те помоля да спреш с неуместният спам по темата . Никъде не съм казал , че имам претенции да знам повече от укипедията , въпреки , че там често пишат откровени глюпости , пример - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 0%BD%D0%B3" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow , а , че ти не можеш да прецениш как да систематезираш поетата информация . Препоръчвам ти да водиш дълги дискусии , ама на ЛС с писалият по-горе Люсиен , ще си паснете , определено
Иначе производство и добив са две доста различни неща , титан се произвежда и у нас . В случаят ми е интересно колко титаниеви ролки си виждал , еле па поръчвал някога ? Аз лично съм поръчвал само една , правех си наскоро кефа да туинговам една Silver Series Daiwa 1600X и нито в БГ , нито в Европа намерих "стругар" който да ми я направи . Накрая я поръчах , заедно с цялата трансформация на макарата по мои изисквания , на едно доказало се студио в Япония и работата стана . Та идеята ми беше да не се пробваш неуместно да блеснеш с нещо което нямаш 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
Айде стига с тия задълбочени полемики на тема металургия. Чак пък толкоз...
Иначе да, от Бобъра я взех. И не мисля че сбърках, въпреки че е с една шпула. Даже според мен съм на далавера. Аз и банакса едно време от търновския бобър си купих и мухарката... Въобще доволен съм от стоката която избират. Не е изобилна като в големите специализирани магазини, ма все намирах каквото ми трябва. Там сефте вифях блесни на рублекс. В цяло Търново няма или поне аз не знам някъде да има. То между другото горнооряховските магазини в някои отношения са по добри от търновските. В косатката да ти види окото пръчки, пък в тоя пред автогарата е пълно с въртушки, половин стена... Както и да е, по темата - от каде и какви лагери да търся. Колко би ми струвало тунинговането в най-добрия и най-лошия случай? Ясно я че е хубаво да са капсуловани.
Иначе да, от Бобъра я взех. И не мисля че сбърках, въпреки че е с една шпула. Даже според мен съм на далавера. Аз и банакса едно време от търновския бобър си купих и мухарката... Въобще доволен съм от стоката която избират. Не е изобилна като в големите специализирани магазини, ма все намирах каквото ми трябва. Там сефте вифях блесни на рублекс. В цяло Търново няма или поне аз не знам някъде да има. То между другото горнооряховските магазини в някои отношения са по добри от търновските. В косатката да ти види окото пръчки, пък в тоя пред автогарата е пълно с въртушки, половин стена... Както и да е, по темата - от каде и какви лагери да търся. Колко би ми струвало тунинговането в най-добрия и най-лошия случай? Ясно я че е хубаво да са капсуловани.
Късметът е на страната на подготвените.
-
- ще става разбирач
Отваряш и мериш размера на част 59:
http://fion.ru/talk-new/attachment.php? ... 1380492952" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
http://fion.ru/talk-new/attachment.php? ... 1380492952" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Намираш лагер с абсолютно същия размер примерно тук http://www.lagerite.com" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false; и го заменяш, всичко на всичко към 2 лв. ще ти излезе. Операцията е елементарна не ти трябва майстор.
Макарата ти е добра и без туниниги ама ако имаш желание действай
Между другото ефекта "джойстик" показан от колегата идва след години здрава експлоатация така че може тогава да сложиш лагер, втулката е достатъчно здрава на първо време.
Намираш лагер с абсолютно същия размер примерно тук http://www.lagerite.com" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false; и го заменяш, всичко на всичко към 2 лв. ще ти излезе. Операцията е елементарна не ти трябва майстор.
Макарата ти е добра и без туниниги ама ако имаш желание действай

Между другото ефекта "джойстик" показан от колегата идва след години здрава експлоатация така че може тогава да сложиш лагер, втулката е достатъчно здрава на първо време.