Заточване на ножове

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Аватар
pop_stavri_
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Заточване на ножове

Мнение от pop_stavri_ »

Ако колегата държи да бъде с точило на ток - вариант са шмиргелите с редуктор и ваничка за вода. Там камъкът се върти бавно и е постоянно мокър. Като марки са най-различни, но вероятно правени в един гараж, просто са с еднакви ТТ данни, само цветът и лепенките им са различни. Цена под 100 лв. Ако реши да заточва на ръка, то това е добър вариант за начинаещи. За пояснение - имам и от двете, като шмиргела вече не го ползвам за тая цел. Със заточващата система обаче резултатът е много, много добър.
zdraveca.
новобранец
новобранец

Re: Заточване на ножове

Мнение от zdraveca. »

Да кажа и аз как точа ножове. Зарибих се по заточването от няколко момчета от ножарските форуми, но понеже пари за всички хобита няма, та си нагласих едно дървено трупче с перфектно равни страни по 6 см широки и 20 на дължина, заредих се с шкурки за метал и започнах с кухненските и работни ножове. За скъпи ловджийски ножове по 100 и нагоре лева, не желая да се занимавам, защото не се чувствам уверен. Та най-едрата ми шкурка е 240 имам едно парче 100 за много унищожени ножове, но почти не го ползвам. Та след 240 отивам на 400 , 800 което е напълно достатъчно за повечето ножове. Имам и 1000 и 2000 но с тях си точа само ножове които аз лично ползвам и друг не ги пипа, те са ми за мезето и се глезя с тях. Но остротата след 2000 шкурка е по-специфична и дори жената повече харесва ако ножа е заточен на 800, защото "хапе" повече. Техниката ми и тя е взаимствана от интернет първо вадя косъм от едната страна, после от другата, и накрая почвам да редувам 10-20 пъти докато изчезне косъма, след това минавам на следващата шкурка. За лични нужди това ми е достатъчно. Един лист шкурка вади 6 парчета за моето трупче което са ми 6-10 ножа зависи от едрината. Режа узрял домат на вестник, без да намокря вестника, повече няма какво да искам от нож за десетина лева.
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”