Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Заточване на ножове
Модератор: emo vasilev
- pop_stavri_
- научил се да хвърля
Re: Заточване на ножове
Ако колегата държи да бъде с точило на ток - вариант са шмиргелите с редуктор и ваничка за вода. Там камъкът се върти бавно и е постоянно мокър. Като марки са най-различни, но вероятно правени в един гараж, просто са с еднакви ТТ данни, само цветът и лепенките им са различни. Цена под 100 лв. Ако реши да заточва на ръка, то това е добър вариант за начинаещи. За пояснение - имам и от двете, като шмиргела вече не го ползвам за тая цел. Със заточващата система обаче резултатът е много, много добър.
Re: Заточване на ножове
Да кажа и аз как точа ножове. Зарибих се по заточването от няколко момчета от ножарските форуми, но понеже пари за всички хобита няма, та си нагласих едно дървено трупче с перфектно равни страни по 6 см широки и 20 на дължина, заредих се с шкурки за метал и започнах с кухненските и работни ножове. За скъпи ловджийски ножове по 100 и нагоре лева, не желая да се занимавам, защото не се чувствам уверен. Та най-едрата ми шкурка е 240 имам едно парче 100 за много унищожени ножове, но почти не го ползвам. Та след 240 отивам на 400 , 800 което е напълно достатъчно за повечето ножове. Имам и 1000 и 2000 но с тях си точа само ножове които аз лично ползвам и друг не ги пипа, те са ми за мезето и се глезя с тях. Но остротата след 2000 шкурка е по-специфична и дори жената повече харесва ако ножа е заточен на 800, защото "хапе" повече. Техниката ми и тя е взаимствана от интернет първо вадя косъм от едната страна, после от другата, и накрая почвам да редувам 10-20 пъти докато изчезне косъма, след това минавам на следващата шкурка. За лични нужди това ми е достатъчно. Един лист шкурка вади 6 парчета за моето трупче което са ми 6-10 ножа зависи от едрината. Режа узрял домат на вестник, без да намокря вестника, повече няма какво да искам от нож за десетина лева.