Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?

Мнение от Чакала от Варна »

madevil_82 написа:Браво за бързия отговор , шапка ти свалям колега ! Видем ли се нейде бира и мезе от мен ще имаш веднага . Хайде другата седмица ще пробвам и ще докладвам какво става вечер на канала :)
Дадено ! :wink:
Ще си позволя още един съвет -
Почваш с техниката за нощен чернокоп,естествено с по-тънко,като за сафрид,илария...
Като започнеш да вадиш само ваглера - значи кучето е вече тук !!!
Слагай дебелото и си ти ...
Морето обича хората,които го обожават !
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?

Работа с чипаре.
/тоя ако замине,есенния ще дойде/

Повод да напиша това е пресен случай,при който ,,един хваща,друг не хваща''...ядове браха едни хора ...

Гостите е добре да знаят едно - няма универсално чипаре,за който и да е вид риба !
С чипаре се лови от брега и с лодка и в двата случая ,важат няколко правила :
От брега-на иланкат,на тежко,на леко/с тапа/...

1.Вирбели,вирбели и пак вирбели... отгоре,отдолу...двойни ,тройни...
2.Избор на чипаре-
а/питайте в магазина, кое чипаре взема най-добре в момента.
б/Питайте тоя, дето вземе добре до вас.
в/Ако сте дошли на морето специално за риболов,влизате в разноски задължително -
Купувате си едно,,мониторингово'' чипаре с основните 7-8 вида ,,пера'' и почвате риболова с него.
Черно,бяло ,сиво ,пъстро,ламета,конци,станиоли...Рибата сама ще ви покаже коя ,,измама'' харесва повече...
Вадите, слагате актуалното и бой...
Това оскъпява риболова,ама...
Каква е сметката ?
Да приемем ,че има 7 основни разцветки.
Ако от всяка вземем по 3 номера куки 7,10 и 12...това прави 21 бр.
Да ама, не можем да разчитаме на един бр. ,,вървящо '' към момента чипаре,защото чипаретата имат свойството да дават фира и то голяма - късане при замятане,късане на дъното,оплитане,сафрида ги опасва доста бързо...
И така 21 бр. по 3 бройки резервни = на 61 бр.по 3 лв./ако са елитни/ ........!!!!!!?????А,сега сложете и чернокопските в сметката...те са задължителни,защото сафрида е ,,неразривно'' свързан с чернокопа !
Май е по-добре да питате и да рискувайте с 2-3 бр. ...
3.Слагайте на оловото въжен адаптор/ако е по дълъг играе ролята на миден лидер/ !
4. Бъдете сигурни в дъното - камъни,закачки......
5. Ако влизате с лодка ,ползвайте по-тежки олова
6. Не избягвайте пилкерите- може да ги поогънете малко...
7. Работете от брега с пръчки ,които са за тази цел !От лодка ,може и с някой кол за домати...
8. Някои колеги,по стара традиция,/вкл.и аз/ ,ползват горен въжен лидер,заради опасноста месината да се протрие във вирбела,при честите замятания...Аз слагам ,по традиция червен конец,ама всеки си знае...
Освен това ,кончето помага на мръкване,когато е рано за челник- вижда се лесно/какъвто и да е цвят/ ,на фона на небето ,като се вдигне пръчката и се наглася за поредно замятане...
9.Въобще не е грешка,ако основното е жълто,даже напротив...
10. Не ,,тралете '' с чипарето хамалската,движението му трябва да наподобява ято рибки,което оцелява в морето и нищо повече- плавно издърпване до отказ,обиране напред с макарата и отново- това е основното движение,което се ,,разкрасява'' с няколко по резки,къси придърпвания в хода на плавното изтегляне назад...
11.При удар ,обирайте бавно,за да се ,,натовари'' с риба цялото чипаре...Ако куките ви са малки,ще загубите рибите по пътя! Малките куки са подходящи за отвесна работа при нощен от скали,пирсове и др.
На тетраподите ,работете с 9,10...а, защо не с 8,есента?! Сафрид съм вземал на 0,на 2/0 ,на нощен за чернокоп!!!
12. Идва есента-времето на леферите /чернокопите/ !!!
Ако брулите с блесна или воблер от брега,не е грешка да сложите 3-5 чипаросани куки преди влаченото от вас...може с пера,може с октоподчета,може мешано...Умната с избора на блесна,им такива ,които не се влиаят от куките отпред...въпрос на изследване и опити...
13.Лидера е задължителен!!!
14.Аз имам чипарета с различна големина на куките - 6 малки отгоре и 6 по-големи отдолу,но ... всеки знае себе си !
15.Бомбарда може да се използва в съчетание с чипаре ,но е трудна работа,предвид дълбочината на обитанието и движение на чипарето...Тук е мястото да отбележа,че сафрида взема и когато не се придърпва,на постоянна скорост на убиране,но трябва да го има в количества...Внимание- бомбардата събира бидемите към майката,прилепва ги !!!!!!!!!!!!
16.Сафрид се лови лесно,но ...
Не подценявайте тази риба,тя си иска своето...
Гадничко е да гледате пълни чипарета до вас,а вие само да маате със сопата...

За сега стига толкова,нека просветените да не се подсмихват и да не се тревожат ,че повечето от това вероятно е писано вече...
Тази тема е сборна и моля колегите ,които знаят да допълват и да ме поправят ако греша !
На всички местни и гости ,едно голямо НАСЛУКА !
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

Внимание !
Тази тема е за гости на Морето и е умишлено в ,,Риболов от брега'',за да не пречи на лодкарите !
Това съвсем не означава,че гости не влизат с лодки за риба...
Влизат и още как !!!
Когато съм със лодка,виждам невероятни неща - от прилични корита...до отктровенни недоразумения плаващи незнайно как - езерни,речни,самоделки,невероятни съчетания м/у параметри на лодката и мотори,претоварени,необезпечени,пияни капитани със земеделски опит..................................................

Влизат навсякъде,даже на Болата ,която е христоматиен вариант за БЕЛЯ !!!!!!!!!!
Сега ще си позволя,да дам един съвет на всички,които са влюбени в Морето :
Морето дава,но Морето и взема !

И така...
Време е за ....БОРА !!!
Жеги,плажно време...юли ,август...наглед всичко е спокойно...
Но, тук идва едно понятие ,което може да промени много животи...!!!
Периодично ,през 7-8-9 години връхлита,със страшна сила, едно явление ,което местните наричат Бора,салантия,щорм...
Както искате така го наричайте,но за него ТРЯБВА да знаете няколко неща :
1. Изтърсва се неочаквано - за това прогнози няма !!!Предупрежденията винаги идват късно !
2. Изтърсва се от север/северозапад,което означава - ОТКЪМ БРЕГА !!!
3. Достига 100 и много нагоре км/ч. !
4 .След ,,мъртвата зона -завета'' на около 800-1500 м. от брега,където мортето остава джам и ,,мравките пият вода'',образува убийствена обстановка с вълни над 5 бала !
Не са нормални вълни- образуваната вълна, посока навътре в морето се ,,сблъсква'' с мъртваците или теченията,вследствие на което морето става каша...старшна каша !!!
5. Вътре видимоста пада на 20-30 м.,става тъмно посред бял ден !
6. По повърхноста се образуват коридори от пяна,която Бората реже и запраща във въздуха...
Тази пяна ,би удавила всеки бедстващ ,който разчита на спасителна риза !!! Във водата ,при обърната лодка шанса за оцеляване е минимален !!!
7.Борбата с Бората с/у вятъра/там е брега/,може да се осъществи само със сериозен съд.
Има няколко варианта-
- Дрейв с плаваща котва
- Косо с/у вълната
- Оставяне на волята на Бората /гледайте носа да е с/у вятъра,ако е малък мотора ,и не се удави или да му свърши горивото,поне за това ще стигне...Направете плаваща котва от някоя риза и котвата на лодката с дължината на цялото въже...
8. Рибовете са много хубави лодки ,но имат един недостатък - парусни са !!!
Виждал съм обърнат Риб от насрещен вятър,просто му вдига носа и го тумби назад или настрани ...
9.Вълната,която се образува откъм брега и се ,,сблъсква'' с морето,има гадна специфика - склонна е да вдига носа и да го подлага на чудовищния ветрови напън ! Поворот с малък радиус е невъзможен ,защото следва странично обръщане... Ако все пак успеете да се обърнете с гръБ към Бората,следва пълна с вода лодка и най -вероятно удавен двигател/извънбордов/ !
10. Нерядко Бората е ,,гарнирана ''с град като орехи и НАГОРЕ...
11. Помнете - скороста на съда в тези условия е измамна,може да си мислите само,че се движите !
Имайте предвид и страничния дрейв,който е в южна посока ! Това е важно за северните отвесни брегове...
Пример - ако дрейфате на Шабла,като нищо може да ,,избиете на Болата,че и по нататък...на отвесното ,де...
Но там поне ще е тихо в завета...
12. Както казах,тази красавица е НЕПРЕДВИДИМА и идва,като бомба !
Има стари правила:
-Едното око винаги към брега-всяко затъмняване ,нарушение на нормалния фон,запушване с пепел и пясък на въздуха в далечината ...означава БЕШ да те няма ! В тая връзка носете бинокъл!
- Ако чуете едновременното запалване на повече от 3-4 ,,Акмета''/двигателите на дървените лодки на старите рибари'',палете и вие...никога не оставайте последен в риболовната зона,при явно бързо оттегляне на другите участници в действието !!!
- Напускайки мъртвата зона/сянката на брега,завета/,всеки път изреждайте наум наличноста на оборудването в лодката ... и проверявайте !!! Крадат се котви ,въжета...забравят се...
Важно !!!-
*Можете да останете без мобилна връзка,защото това явление идва от брега и като нищо може да ,,опука'' клетките на операторите...
* Не се стискайте за компас,той няма да ви спаси ,но помага ...
* Радиостанцията не е лукс.Едва ли някой ще ви намери в хода на Бората,но връзката крепи психически и помага след това да ви намерят,ако дрейфа ви е авариен !!!Ще бъдете далеч от брега ,повярвайте ми...
13.Обикновенно Бората идва в часовете около и след обяд !
14. Има и добри новини- Борта е краткотрайно явление/3-6/ часа.
15. Няколко неща помагат с/у Бората-
- Пълния резервоар и ВИНАГИ някаква резерва.
- Новият,сигурен и добре задрейфан/уплатнен/мотор .
- Познаването на Бората и здравата психика.
- Разнообразно спасително оборудване. Дълго въже,дълго въже и пак дълго въже !!!!!
За котви и ризи няма да говорим.
16.Мъртвата зона до брега/завета/ е функция от релефа на брега - едно е на Зл.Пясъци,друго е на Кранево,трето е на Калиакра,Шабла,Дуранкулак...
17. Всички ,които влизат в района на Варна - Зл.пясъци, нека да знаят- Бората идва откъм ,,Екрене''/Кранево/...
18. През тези юлски ,августовски жеги забравете за всякакви гуменки,сапунерки,китайски измишльотини...
И стойте в ,,сянката '' - на Златните е 1200-1500 м/поправка ,там ще ви издуха,300-400 м.е за лодчици/,в Албенския залив е 500 м. ... и всичко е относително !!!
Ако не ви се ходи в Поти,де...или в Турция...
19.Молете се да няма Бора !
Говорим за вятър със скорост над 100 км. в час !!!!!
Виждал съм в такива условия ,празна желязна туба от потопен катер,да прави скокове над водата по 30-40 м.
Удари ли Убива !

Надявам се,да съм бил полезен.
И пак- тези които знаят,да не се подсмихват,а да кажат на другите !
В Морето всички трябва да си помагат...
То, не търпи нито самоуверени празноглавци,нито надути пуяци...най-малко ,пък горди собственици на лодки,които не познават...
Морето има способности да ,,унификацира'' и да ...утилизира !
Бъдете здрави,пазете се и Наслука !

Чакала от Варна
Бивш капитан на катер от спасителна служба/ и други някои/ , със скромен опит в каботажното плаване с малки съдове.

При една Бора,преди години ,бедствах в морето 5 часа в адски условия...Търсиха ме ,,Перун'' , хиликоптер от ,,Чайка'' и всичките ми колеги/поне 5-6 катера...два потънаха/.Катерът ми/служебен/ беше около 5 м. с височина на борда 0.6 м. ...Градушката беше по-голяма от орех и изпочупи шилдовете и главите ни...На другия ден,се събудих с бял кичур коса и с леко помъдряване !!! Немецът,обект на спасителната операция се казваше Ерхард Беер и още си живее в Манхайм...Успях,но ... !!!
Тази бора потопи тогава,като клечка,катер с Меркури 200 к.с.,дърпащ парашут...Просто го върна назад,както е на пълна газ и го топна откъм транеца,...на парашута беше въпростния немец...Той,какво преживя,сам си знае...Сбруята едва не му откъсна ръцете и не му пръсна корема от свръхнатоварването, вследствие на камшичния полет на парашута,закачен за катера- мяташе се ,като хвърчило без опашка,докато отрязахме въжето...Това са ,,камшици'' с диаметър 130 м. с безумна скорост !!!???

Преди няколко години,Морето едва не ми взе и двамата сина,заради подценяване на ситуация...
И двамата са уж просветени ,атлети,плувци,деца на Морето...
А бе,обичам го това море,но знам,че не става майтап с него !
Умната ! :wink:
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rikitikitavi »

Ако те хване лош вятър е много добра идея да се напълни лодката с вода. Няма да потъне. Вятъра няма да я бута толкова.
Е-книгата "Черноморски риболов"
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

rikitikitavi написа:Ако те хване лош вятър е много добра идея да се напълни лодката с вода. Няма да потъне. Вятъра няма да я бута толкова.
Прав си !
Проблема е във вида на коритото и Пяната,която се образува при бората...
Имам познати ,които са го правили умишлено,но при нормален запад.
Не мога да правя препоръки,прекалено са различни ситуацийте...
Следя постовете ти и мога със сигурност да кажа ,че чуваш петлите и за мен е удоволствие да те чета тук...
Наслука

пп
Онова за удобставата при кефала...
и при мен е така...
не ходя там и все гледам колата да е по-близо..... :wink:
Остарях нещо...
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

Много хубава тема на колегата !
Поздравления.

Наред с важни и нужни неща,
Даже има и моменти с чувство за хумор ! :D
Чакала от Варна написа: .....Купувате си едно ,,мониторингово'' чипаре с основните 7-8 вида ,,пера'' и почвате риболова с него.......

Рядко, много рядко има хора, разбиращи и склонни да споделят !

Още веднъж - браво !
d.dim
новобранец
новобранец

Мнение от d.dim »

А бре колега!
Да те бях набарал аз тебе преди десет години та да ми ги разкажеш всички тия работи а не да откривам всичко по трудния начин!
И какви гости бре! Това всичко и на много местни ще им свърши работа.

П.П. Респект и уважение за темата и споделеното!
И да знаеш, ако те докопам, имаш найсе и няколко бири от мен!
Аватар
morriddin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от morriddin »

Като пълен лаик в морския риболов, нека попитам:
Имам желание да пробвам сладководни воблери в морето - просто за идеята. Има ли шанс за удар, при медиум пръчка (да кажем 30гр. акция, дължина до 3м. и възможност за вариации с макарите)?
Това, от брега и по- точно - в района на Царево.
Примамките, които имам не са малко - искам да видя дали ще работят в морето, но гегите са ми изключително за река, та моля за идеи, съвети и т.н.
Пак да уточня - говорим само за воблери, газещи до 3-4 метра.
Благодаря предварително!
ВЪДИЦАТА Е ГЪВКАВА ВРЪЗКА МЕЖДУ ДВА ШАРАНА !
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

morriddin написа:Като пълен лаик в морския риболов, нека попитам:
Имам желание да пробвам сладководни воблери в морето - просто за идеята. Има ли шанс за удар, при медиум пръчка (да кажем 30гр. акция, дължина до 3м. и възможност за вариации с макарите)?
Това, от брега и по- точно - в района на Царево.
Примамките, които имам не са малко - искам да видя дали ще работят в морето, но гегите са ми изключително за река, та моля за идеи, съвети и т.н.
Пак да уточня - говорим само за воблери, газещи до 3-4 метра.
Благодаря предварително!
За идеята може !
Избери издължени,разкарай пискюлите,наблегни на сиво,синкаво,сребристо,тиквено...
Виж как планират/летят/- Много леки няма да станат.... ?!
Смени куките,халките също, с по -малки/ама мно о о о о го по-малки ! :wink: /...
Макарата !!!...Работи с тънко !
Ако имаш някой отписан ,с горните характеристики,вземи един спрей ,,никел'' ,смени му фацата,откъм корема и си ти...
Пръчката,пръчката,пръчката...там ще се наложи да пробваш-трябват ти 30-40 м. в условията на нормален бряг - плаж,буна,тетраподи,плочи... На отвесни скали /а ,там в Царево има/ е малко по-различно.
За дълбочината - тази дълбочина е добра,но ако е плитко ще го ,,удариш'' в дъното ! Има моменти,когато чернокопа и лефера ,взимат на повърхноста/само там/-винаги трябва да носиш такъв със себе си !
Въобще не ми е работа,да те уча как да водиш- щом работиш в ,,сладкото'' с воблер,какво може да ти попречи да го правиш и в морето ???!!!...има видимост,бистро е ,виж и прецени скороста и ,,стресовете''...
Лефера/чернокопа/ е вълк - не убива за да се нахрани,прави го за да Убие ...
Ако го има и на жената шнолата ще свърши работа... :wink: :wink: :wink:

Наслука !
пп
Следи обстановката по Даляните/ако ги има/ и го търси надвечер,а защо не и сутринта,ама... ?!
ТАЗИ РИБА ,,МИНАВА''/няма часовник и карта/,НЕПРЕДСКАЗУЕМА Е И ПРОБИТЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ !
През деня с ваглера и червей...Тъкмо ще видиш ,как стои въпроса със зарганата... :wink:
Там нещата се въртят около 3.90/4.20 м. ... виж там някоя болонеза ,нещо...такова...
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

Благодаря за хубавите думи !
Ако има гости покрай Варна - бийте платерината,ако не ви е страх от жеги и ранно ставане...дава като луда.
Мястото е плаж Чайка/под Трифон Зарезан/,часът е 5.30 до около 8ч.- вървете да си хванете 20-на риби и да запомните Варна с добро ...!!!Вечер пак става...

Наслука !
lusienn

Мнение от lusienn »

Може да споделите нещо за Морската болест,

Защото се случва и на пробвали-Аз ако ме заклати много,

гледам да гледам към хоризонта и да поглеждам в различни посоки в далечината,

така се спасявам от главоболие и повръщане,загледали се някой неопитен тъпо и в една точка особено,

надолу към дъното на лодката до минута е повърнал здраво.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rikitikitavi »

Против морска болест се казва Дименхидринат нещото. Пие се преди влизане. Държи цял ден.
Ако забравиш да го пиеш като осетиш разбъркване в стомаха дъвчеш едно хапче почти минута и с водичка. Гаранция забравяш на секундата за повръщане.

Колкото до подробни съвети с картинки за всички видове дето лесно се фащат бях писал книга преди няколко години. Ако има някой мерак- ето я. Мисля ще помогне.

http://knigite.bg/book.php?pid=268
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

lusienn написа:Може да споделите нещо за Морската болест,

Защото се случва и на пробвали-Аз ако ме заклати много,

гледам да гледам към хоризонта и да поглеждам в различни посоки в далечината,

така се спасявам от главоболие и повръщане,загледали се някой неопитен тъпо и в една точка особено,

надолу към дъното на лодката до минута е повърнал здраво.
Старите рибари казват - ,,Само лудите не ги хваща'' !!!
Проблемът е в нервната с/ма и н.в. Мозъка...
И аз я ,,преживявам'',т.е. първите дни на пролет,когато започвахме работа, имаше малки проблеми...
Но ,когато си с бърз катер не е много трудно да се адаптираш.
На сафрид,кая почти винаги има проблеми ...
С тролинга е по-различно...
Няколко съвета:
- Без алкохол,преди и по-време...
- Никога преял,но още по-никога,ама НИКОГА гладен- лека храна!!!
- Винаги в джоба да има солети,сандвич,чипс/възможно най-натурален/...при първия признак се хапва нещо.
- Аерон
- Мента с лимон и ЛЕД !!!
- Ако е лоша ситуацията ,легнете на дъното,докато колегата ви държи лодката на ход...
-Не стойте с гръб към движението !
- Ако има много сафрид и е по-важен от м.Болест :wink: ,застанете прав в оста на лодката и амортизирайте с краката ,доколкото може...Бака,кърмата и най- малко бордовете са вашето място...
- Избягвайте мъртвака и безветрието...
- Късата лодка се люлее различно от дългата,всички лодки се люлеят различно...някой предпочита РИБ-овете и май са прави,защото ,,лепнат'' и са с нисък център...т.е. не образуват ,,голямо рамо''.
Комбинация от крен и деферент и то в ритъм е най- гадна,а във висока ,лека лодка съвсем гадно... !!!
- Дори и за сафрид,дрейфа може да се контролира с носа напред !
- Р.К.-тата имат т.н. котви чадъри/стабилизиращи/ отстрани.Ако имате непреодолим проблем с лашкането импровизитрайте и си направета такива - просто е ! Ще ви трябва една мачта от сърф/или стар прът за овчарски скок/,малко въже и две такива приспособления,няма да обяснявам сега,вижте ги...принципа е лесно влиза надолу,трудно излиза нагоре...
Възможна е адаптация към проблема,но не трябва да се чакат крайните ефекти- влизате за час,утре за два,после три...щом усетите индикацията ...беш на брега !После пак и пак ...
Ако стигнете до крайност от първия път ще има проблеми,както на брега ,така и при следващото влизане...
Не е проява на смелост да се държите заедно с другите,които нямат проблема !

Щом изпълнявате горните условия и излизате навреме ,шанса да станете морски вълк е голям !!!

Дано съм бил полезен .
Наслука !
lusienn

Мнение от lusienn »

Аз съм 6,7 сезона за по седмица

Досега,за сафрид.

Никога не съм повръщал,

Но при продължително стоене

Стоял съм от изгрев до залез,

На брега ми беше замаяно,

Люляше ми се под краката около

Час до два,след излизане.

Сутрин влизам след кафе,после до

Тоалетната и половин шепа храна,

В лодката пия на малки глътки вода

През половин час,и почти не ям нищо.

Сега връзвам за септември те това

За чернокопи и лефер.

Сафридени сме поръчали от Пуфинските,
Утре ги пращат.
IMG_20170807_133537.jpg
Вързал съм номер 2, 200 бидема,с

Номер 1/0 пак толкова.

Номер 2/0 80

3/0 ми остават 150 кукички.

И за 9 см,октоподчета за тролинг
С ямашита октоподи,20
Куки 6/0.

Ламета различни съм връзвал,

Дано ги харесват зъбатите.
IMG_20170807_133437.jpg
IMG_20170807_133454.jpg
IMG_20170801_160459.jpg
IMG_20170801_155717.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.
lusienn

Мнение от lusienn »

Те и новата ми макара,

Навих и шарен конец разграфено

През 10 метра,да му е различен цвета
IMG_20170808_093350.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов от брега”