Риболов на Толстолоб

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Re: Риболов на Толстолоб

Мнение от Бачо Илия »

Brash написа:На какво разстояние е куката от спиралата, демек каква е дължината на повода :roll: :roll: :f/грешен емотикон/inga:
Според направените социологически проучвания сред популацията на толстолобите в затворените водоеми в БГ, най-доброто разстояние от спиралата до куката е 8(осем) сантиметра, при риболова "на тапа" и 6(шест) сантиметра при риболова "на дъно" 8)
Изображение
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Би ли "подплътил" тези проучвания?
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

sapuna написа:Би ли "подплътил" тези проучвания?
Да не поствам линкове, направо ще постна цитати от едни дебати по този въпрос:
Бай Гого написа:Да ви кажа че,и аз преди няколко дни по точно /сряда срещу четвъртък/ ходих специално да пробам едни толупи 2.5,3.0,3.5кг./нема по големи/. Отдавна не се бех занимавал с риболв на тежко и почна да ми липсва. Та реших да ги пробвам..Заложих на три вида монтажи /тоес на един и същи но с различна дължина на поводите под пружината/ Тапа с пружина и дълбочина 50 - 60см. куки N4 и с три различни по дължина поводи.
1. 7-8см.
2. 10-15см.
3. 20см.
На куките слагах по 4-5 бели червейчета или по една царевичка от консерва..
Почна се едно бутане и въртене на тапите,но без никакво потапяне.Земах та почнах с прашката да фърлям по некое топче с по рехава храна и резултата не закъсня..Потапяне на тапата с най късия повод,засичане /хамалската/ неколко оборота с макарата и пак засичане /по малко хамалската/.Защото знам от колега че, много били се откачали.Та резултата беше 1:0 за мене..Докато презаредим другите тапи не спираха да подскачат и да се въртат как си искат,но потапяне няма..
Хвърлям извадената въдица и веднага се почна,бутане потапяне и хамалската засичане и 2:0 за Бай Гого..Реших да намалим поводите и на другите две с най късите,и кво мислите се получи..Веднага резултат и 4:0 за мене..По едно време излезна вятър и сичкото толупи се покриха..Храних неколко пъти,но резултат никакъв.След няколко часа утихна и таа гад се появи отново обаче и некво течение,което ми събираше тапите една върху друга.Та се наложи да елиминирам една от въдиците,зада имам по голямо разстояние една от друга..Имаше побутване често на тапите ма се отказваха бързо и следваше затишие за известно време..По едно време почна да потапя от раз без да побутва и резултат беше 7:0 за мене.Последваха още две потапянета,засичане ,водене и на два метра преди кепа откачане,защото явно не повтарах засичането..Та крайния резултат беше 7:2 за мене..Риболова беше само през ноща и само водата като беше кът тепсия. На другия ден,дъжд,вятър и без риба.Търсих го и на дъното /9м. дълбочина/но без резултат/ ма или се беше покрил,или му влияе лошото време.

Та моя извод е че,най добре се лови с повод 7-8см.повод..
Храната на пружината - Мундиал-платика и малко галета..

Разказал си им играта; аз пък още стартово ги засичам с "падане по гръб". Ама и после още един-два пъти ги подсичам късо...Това за дължината на поводите и аз го изпробвах и констатирах миналата година . Бяхме водили дебат по този въпрос в нарибакомската тема, май с Киро(годзи) че трябват по-дълги поводи.Тогава бях навързал 15 и 25-сантиметрови поводи и точно същата работа; оплитанията отделно (още ми седят навързани на 3-4 пружини с намерение да ги съпоставя с другите и при риболов "на дъно"). В действителност се оказа че най-добрата дължина си е 7-8, максимум до 10см и за "тапа" и за "на дъно"; това между другото са по-големи дължини на поводите от тези на готовите пружини, а белия червей е много добър "олекотител" на куките при риболова "на тапа".

И още един въпрос ( с известно неудобство), който не знам как съм го пропуснал до сега. В никакъв случай не трябва да се бърка с ръка в хрилете на толстолобите, нито отдолу, нито отстрани, нито пък да се връзват с въже.... Хрилете им са много специално устроени- имат едни големи напречни дъги които заедно с обичайната структура на хриле правят нещо като решетка с която филтрират и задържат планктона. Изключително лесно се разкъсват и теква яко кръв. Случвало ми се е още в началото, когато не го знаех това нещо, да ми умират такива наранени толстолоби, независимо че са в живарник тип "тунел"!!!!! Стигнал съм до извода че най-добрия начин е да се държат за опашката и за устата; особено пък и ако ще се пускат една част или всичките!!! Даже и да му се бръкне в устата не е проблем, независимо че изглеждат сякаш може да ти отхапе ръката- те завалиите и глътъчни зъби нямат....

п.п. моя "резултат" в картинки на 3+2 бр толстолоби със 7-8см. поводи го има по-нагоре в темата; двата са с фидер.
Изображение
Brash
новобранец
новобранец

Мнение от Brash »

Благодаря за дибрите отговори и много се извинявам за "грешния емотикон" :lol: мислих, че са палци, а не средни пръсти :lol: :lol: :lol: :axe:
Изображение
grasssnake
новобранец
новобранец

Мнение от grasssnake »

snegk написа:Вържете 0,18 плетено върши същата работа.До Шумен има някъкъв платен водоем с много толстолоб,мисля,че към 5к.Толстолоба не се плаща.Щекарите на състезанието са има ли по над 20 късанията на ден и една счупена щека. :wink:
Язовира се казва фисек.
Аватар
chopara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от chopara »

ами ако рибата се държи на 40 50 м навътре и на повърхността, някакви идеи как ще се запрати тапата чак до там
кьоркефали
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Мен пък ми е любопитно как се лови толстолоб със щека? На каква стръв?
Изображение
Аватар
nikikati
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от nikikati »

stich написа:Мен пък ми е любопитно как се лови толстолоб със щека? На каква стръв?
Без стръв - на гола кука! И стабилно количество захранка разбира се!
Шаранът не ти гледа такъмите!

CATCH & RELEASE
Аватар
CrossFire
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от CrossFire »

На щеката още нямам толупи, но с директната седмица.. :) С бял червей куката има по-добра плаваемост и се засмуква по-лесно от толупите, а докато дойдат си дърбаш дребосъци на белия, за да не скучаеш. :) И не забравяйте да ползвате подходящи ластици :D
Изображение
iupeco
новобранец
новобранец

Мнение от iupeco »

момчета гледам ви че сте много запалени .. и аз се запалих от около 2 години вече и обикалям всички дупки и тем подобни в който се дява риба искам да ви питам сега обаче аз ходя по НЕ платени например аз. Лобош ако го знаете там дали някоя от тактиките ще ми свърши работа :?
Lusi_vg
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Lusi_vg »

Колеги, а знаете ли от кога почва да взима толстолоба :? в смисал кога най-рано мога да отида и да го търса на пружина :?
Изображение
1 Боклук не е навредил на никой....Така мислиш ти и още 7 милиона българи :!:
Аватар
felippemassa
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от felippemassa »

[youtube]<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/m5RJmip8OZo&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/m5RJmip8OZo&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>[/youtube]
memento
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от memento »

това е но едно вирбелче няма да е излишно :wink:
Аватар
felippemassa
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от felippemassa »

memento написа:това е но едно вирбелче няма да е излишно :wink:
Вирбелчето е към основната линия, и вече го закачаш към пружината.
South Division
новобранец
новобранец

Мнение от South Division »

значи на пружината се слага обичайната захранка за нея с 2 куки и се забиват в пружината със стереопорче и стои на дъното с часове?
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”