Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Вкусотии в чинии
Модератор: sapuna
Re: Вкусотии в чинии
Мисля че в катмите се слагаше мая за да е по пухкава сместа.Едно време баба забъркваше една кофа смес.Палеше огън двора и почва да пече на сача а ние само обикаляме и омахваме всичко.После като останат катми ги нареждаше в тава една върху друга.Нарязват се на квадрати и се заливат с прясно мляко в което е разтворена захар.Отавят се на хлодно или в хладилника докато попие и после става мазало.Ай че се окапах 

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Опушване с течен пушек или как да съсипем мръвките
Най-накрая ми пристигна течния пушек /liquid smoke/ и взех един вратняк и едни наденички да пробвам да ги опуша.
Месото беше прясно, неохладено, абе както навремето в соц. магазините, само дето не беше увито в амбалажна хартия.

Разфасовах вратняка на пържолки, за да могат мръвките да попият повече от пушека:

Грешка 1:
Не ми се чакаше да се мариноват дълго време, затова сипнах олио, вино и пушек в тавата, след това вътре метнах начуканите и овкусени с подправки пържоли:

...много миризми се наслоиха, пушека след това не се усещаше.
Намазах наденичките с пушек с четчица и ги метнах на оребрения тиган, но явно това не беше достатъчно, защото накрая пак не се усещаше вкус на пушено:


Пържолите и те не ме изкефиха:

Като че ли се бяха глазирали накрая....или заради препичането, или заради пушека, който обаче така и не се почуства.
Определено сбърках нещата, въпреки съветите на Светлето.

Най-накрая ми пристигна течния пушек /liquid smoke/ и взех един вратняк и едни наденички да пробвам да ги опуша.
Месото беше прясно, неохладено, абе както навремето в соц. магазините, само дето не беше увито в амбалажна хартия.


Разфасовах вратняка на пържолки, за да могат мръвките да попият повече от пушека:

Грешка 1:
Не ми се чакаше да се мариноват дълго време, затова сипнах олио, вино и пушек в тавата, след това вътре метнах начуканите и овкусени с подправки пържоли:

...много миризми се наслоиха, пушека след това не се усещаше.
Намазах наденичките с пушек с четчица и ги метнах на оребрения тиган, но явно това не беше достатъчно, защото накрая пак не се усещаше вкус на пушено:


Пържолите и те не ме изкефиха:

Като че ли се бяха глазирали накрая....или заради препичането, или заради пушека, който обаче така и не се почуства.

Определено сбърках нещата, въпреки съветите на Светлето.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
Казах ти накрая бе Пиле шарено, докато се пекат, кел файда че си сипал пушек в тавата и си овапцал надениците преди печенето!?:))))) Пак повтарям, пушек в каймата -иди дойди, течен пушек се маже накрая на рибената пастърма; пържолите се осоляват, мариноват и при печенето се мажат с течен пушек.GODzillata написа:Опушване с течен пушек или как да съсипем мръвките![]()
Определено сбърках нещата, въпреки съветите на Светлето.


П.П. Много са ти препекани пържолите

Re: Вкусотии в чинии
И аз туй викам гадни,гадни, гадни..............Margatyna написа:..............
П.П. Много са ти препекани пържолите

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Мда...пържоли никога не мога да уцеля, все ме е страх да не останат алангле и обикновено отвън са изгорели, а отвътре леко сурови и крайният продукт е подметка.
Няма значение дали ги пека в тава или на скара - все тая.
Та я споделете вие как ги правите и технологията на топлинна обработка?



Няма значение дали ги пека в тава или на скара - все тая.

Та я споделете вие как ги правите и технологията на топлинна обработка?

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
GODzillata написа:Мда...пържоли никога не мога да уцеля, все ме е страх да не останат алангле и обикновено отвън са изгорели, а отвътре леко сурови и крайният продукт е подметка.![]()
![]()
![]()
Няма значение дали ги пека в тава или на скара - все тая.![]()
Та я споделете вие как ги правите и технологията на топлинна обработка?
Свински пържоли обичам вратни, поне 2 см дебелина, препоръчително с кокъл. Никога не ги правя на тиган. Предпочитам ги във фурна или на барбекю. Овкусяването е въпрос на вкус (сол, чубрица, черен пипер, кимион, лук, вино-кой каквото си пожелае). Омазвам ги добре с подправки и олио, не ги чукам. Слагам ги в тавата с малко вода около половината от височината на пържолите, което ще рече 1 см и ги покривам с фолио. Затоплям фурната до 230 градуса и ги мятам вътре. Задушават се около 40 мин, след което махам фолиото и ги оставям да се запекат.

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
И аз така процедирам в тава, ама....ядец! 

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
O, Митев! Да те почерпя със свински далак!?Митев написа:И аз туй викам гадни,гадни, гадни..............Margatyna написа:..............
П.П. Много са ти препекани пържолите
2 бр св. далак
1 стрък праз лук
1 глава лук
30 мл червено вино
30 мл мазнина
сол и черен пипер на вкус
1 кафена лъжичка кимион
2 кафени лъжички семена ким (може и повече)
Далакът се нарязва на хапки. Задушава се в тигана с лука, подправките и виното докато остане на мазнина.

-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
а вода и фолио слагаш ли? пържолите ти не приличат на вратни, а на бут, той става за шишчета, друсан кебап, скара, но на фурна-не особеноGODzillata написа:И аз така процедирам в тава, ама....ядец!
- SUPER MARIO
- ще става разбирач
- Мнения: 584
- Регистриран на: Нед Мар 02, 2008 11:13 am
Re: Вкусотии в чинии
Остави ги два дни да отлежат в марината, и тогава ги мятай на скарата.Ако имаш търпение де.GODzillata написа:И аз така процедирам в тава, ама....ядец!

Бързай бавно.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
Кирееее,ако ти излязат малко така дет си ги показал - демек сухи,
сложи ги в една тенджерка,налей вътре 200гр бира,захлюпи ги за около 20 мин.
на топъл котлон / къде 50*.
сложи ги в една тенджерка,налей вътре 200гр бира,захлюпи ги за около 20 мин.
на топъл котлон / къде 50*.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
КИРО написа:Кирееее,ако ти излязат малко така дет си ги показал - демек сухи,
сложи ги в една тенджерка,налей вътре 200гр бира,захлюпи ги за около 20 мин.
на топъл котлон / къде 50*.
Адаш, вече ги сдавих.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
Ммммм - завиждам ти на ченето тогава. 

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- недялко радков
- ще става разбирач
- Мнения: 359
- Регистриран на: Вто Мар 01, 2011 8:57 am
- Местоположение: Варна
Re: Вкусотии в чинии
Кире,като си почнал с изкуствените магии(пушека демек) вземи си крехкотин-по транжорните го ползват,ако имаш приятел там да те снабди.На 1 кг месо се слага 1 гр. от него и 100 гр вода,слагаш си подправките,разбъркваш и оставяш в хладилника за 2 часа да изпие водата.Ефекта е поразителен!
Ако за 2 седмици спрете алкохола и сте на диета ще разберете,че сте загубили 14 дни!
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
Да бе, крехкотин, така ли му казват сега, иначе наречен мононатриев глутамат (MSG). Тук ресторати изрично упоменават,че не ползват този химикал само и само да привличат повече клиенти. И в нашият ресторант не ползваме.недялко радков написа:Кире,като си почнал с изкуствените магии(пушека демек) вземи си крехкотин-по транжорните го ползват,ако имаш приятел там да те снабди.На 1 кг месо се слага 1 гр. от него и 100 гр вода,слагаш си подправките,разбъркваш и оставяш в хладилника за 2 часа да изпие водата.Ефекта е поразителен!
малко повече инфо: http://margaritta.dir.bg/2009/mart/01umami.htm