Плетено влакно - Брейд

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
Raven
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Плетено влакно - Брейд

Мнение от Raven »

В момента ползвам 20lb Spiderwire Ultracast за щукарски риболов, но при закачки няма достатъчно здравина да изправи кука на Mepps Lusox 3 примерно. За следващо мисля да вземам Power Pro но се колебая 30lb. или повече да взема?
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Petur60 »

Влакна с тест 30 и повече либри са сериозно нещо, дано да има кой да те посъветва.
Специално пък за употребата им при риболов на щука.
Като плюс отчитам факта, че Mepps Lusox 4 все още няма.
Но кой знае какво са ни подготвили...
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

С Power Pro 30lb ще се изправят почти всички куки :)
Друг е въпроса за кастинга с подобно влакно...
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Малка поправка на Petur60 , Mepps Lusox 4 вече няма . Просто го спряха от производство през 1999г. което пък от своя страна не им пречи да го пуснат наново някой ден :wink:

Не мисля че е нужно по-дебело от 20 либри ПП ако е от оригиналният вариант за риболов на щука у нас .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Kато стана дума за "изправяне" на тройки, което в случая като че е основен търсен ефект(а не примерно дистанция или чувствителност, не,че блесна с този размер няма да се усеща при всяко положение), само искам да напомня, че при изправяне на тройката не рядко се уврежда и самата примамка, като резултат от динамичните сили, възникващи в процеса на "дърпанье". Освен това има значителна разлика от закачане до закачане. Понякога е достатъчно дори минимален контакт на брейда с някакво подводно препятствие, за да не могат да се предадат усилията директно и в пълен размер към закачената примамка, и да не успеем да я освободим, въпреки, че е на пръв поглед "чисто" забодена.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Щука можеш спокойно да си ловиш и с 0.40, дебелото влакно няма да ти попречи на риболова, но то ще ти убие кастинга. Бих те посъветвал да ползваш и двете шпули на макарата, т.е. на едната навиваш 15 лб., на другата 30 лб. и в зависимост от терена на риболов /дали познаваш мястото, коя е реката, има ли закачки, или няма и пр./ ги меНкаш.. Определено по-тънкото влакно е за предпочитане, заради по-далечния кастинг и по-добрата чувствителност, но не е оправдано, ако губиш скъпи примамки при всеки риболов...
ПП на 19 лб. изправя почти всички тройки на по-малките воблери и блесни и все пак зависи в какво е закачена - ако е закачена куката в изхвърлено родопско одеяло в Марица примерно, няма откачане нито изправяне, пък ако щеш да ползваш и ПП 0.50...
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
ivanpl
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ivanpl »

Някой ползвал ли е ей това чудо - Climax - BR8 Mono-Braid.
В описанието пише "перфектната комбинация от предимствата, както на плетените, така и на монофилните", каквото и да значи :lol:
Аватар
Живко Славов
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Живко Славов »

Колеги гледах в няколко сайта ПП 15лб го дават с дебелина 0.19мм и издръжливост 13 кг.Тези който са го ползвали каква е реалната дебелина и издръжливост?
Аватар
danev69
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от danev69 »

Според мен реалната издръжливост на 0,19 е 15 лб.. На това на което си пишат,че при 0,19 ще издържи 13 кг. просто няма как да стане. Реалните показатели при ПП. според мен са тези обозначени в лб. Другите си ги пишат , както им падне. Просто показателите обозначени в кг. са в лб.. Според мен това е реалното. За реалната дебелина трудно може да се каже. За 0,19 е горе-долу0,25- 0,30 и така.
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
Sleeper
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Sleeper »

Ramzey написа:Колеги гледах в няколко сайта ПП 15лб го дават с дебелина 0.19мм и издръжливост 13 кг.Тези който са го ползвали каква е реалната дебелина и издръжливост?
15 лб са си 7 кг, толкова го пише и по хамериканските ПП.Друг е въпроса, че е силно занижена издръжливостта. Откъм диаметър - можеш да свериш тук.
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

И аз съм съгласен, че на PP е занижена издръжливостта. 5 либровото ми изправя тройките на повечето малки примамки, а 8 либри на малко по-големите. А при рибите има и аванс, и гъвкавост на пръчката, не виждам смисъл от по-дебело от 10, максимум 15 либр за щука. Аз лично ползвам 8 либри.
А за диаметъра - мисля, че вообще няма смисъл да се правят опити за приравняване в mm. Хората са го измислили и затова се дава в либри, трябва да се мисли в либри. Като ме питат колко ми е голям х*я , казвам, че не знам точно колко, но със сто либри г*з би се справил :mrgreen:
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Напротив , все пак живем тука си и разбиранията са си по нашему , по-източно виждане такова . Оттам на там значи би трябвало да вярваме на още по-източните от нас народи които освен в либри дават и много точни диаметри в мм и на брейдове и на монофил . Не виждам смисъл да си изправям тройките с брейд с реално занижен тест на издръжливост , с визуално измислено занижен диаметър , при положение че на никой не му пречи да обявява реално това което предлага . Не друго ами после се чудиме защо дадена линия , айде да е монофил , примерно при реален диаметър от 0.18мм с издръжливост 2кг е доста по-тънка от друга такава с обявен диаметър 0.14мм и е в пъти по-здрава от нея ако и да са и обявили че носи пет кг. примерно . Нема такава бира през 21ви век да се задоволяваме сал с едно измерение при положение че от век насам сме тиизмерни а след ден два и пет измерни :D

Павел Иванов
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Напълно съм съгласен, с предишното си мнение по-скоро се опитах да изразя някаква ирония.
Но все пак, за да има точност, трябва да има някакъв стандарт по който да се мери диаметъра на брейда, който колкото и източен да е , не може да има идеално кръгло и плътно сечение.
Имах брейд на климакс, който се водеше 0.10 , а изглеждаше като монофил 0.30. Според мен, инженерите на климакс са го измерили по някакъв такъв начин: от сечението на брейда са махнали всичкото празно, взели са площта на плътното и са пресметнали диаметъра на кръг с такова лице(площ).. И не са излъгали, в смисъл, че винаги може да се намери начин за рекламен трик. И най-вероятно, винаги някой ще го прави. Не, че трябва да е така. Това имах предвид :drinkers:

А относно занижаването на либрите при издръжливостта на PP, често казано, не виждам каква им е файдата и защо го правят. Освен врътката да е заради най-малкия размер, щото като минат всички с приблизително един размер нагоре, най-малкият на практика не го предлагат. Или пък да се застраховат , обявявайки по-ниска издръжливост, защото продуктът им не е достатъчно качествен и тестван, за да гарантира реалната издръжливост на всяка единица дължина от брейда им. Т.е. , не трябва да се подвеждаме от факта, че в дадена ситуация брейдът е изправил тройка, тъй като на следващия метър може и да се скъса...
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

franky написа:...А относно занижаването на либрите при издръжливостта на PP, често казано, не виждам каква им е файдата и защо го правят...
Както и при въдиците редовият хамериканец е свикнал като купи нещо с тест четири либри да държи поне пет инак другият път не го купува . Както казах и при въдиците е така , като купи гега с горен тест 9гр. то тя задължително трябва да изхвърля поне 12г. , манталитет , кво да ги правиш :wink:

Павел Иванов
Аватар
fn1p
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от fn1p »

Някой пробвал ли е тази смаска за влакно . http://www.voblershop.com/1879/%D0%A1%D ... 8.Varivas/
Изображение Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”