Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
forest
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от forest »

Привет приятели. Тази сутрин намерих тия гъби. Никога не съм брал такива. Някой знае ли какви са и дали са ядливи?
Изображение
На едно място ги намерих и имаше доста от тях.
Аватар
Julien_g
новобранец
новобранец

Мнение от Julien_g »

Здравейте,и аз срещам същата гъба и незнам дали е ядлива.Крехка е,няма характерна миризма (според мен)на вкус е лютива.Най често се среща на групи,когато времето е влажно.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

В момента има толкова много манатарка ,булка ,печурка ,пачи крак и млечница ,че се чудя защо се занимавате с гъбобер на непознати видове!Доста колеги го подчертаха ,казвам го и аз - снимките лъжат и никога не бих препоръчал гъба за ядене!

Днес само за час около с.Раевци /яз.Йовковци/:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

sapuna написа:В момента има толкова много манатарка ,булка ,печурка ,пачи крак и млечница ,че се чудя защо се занимавате с гъбобер на непознати видове...
Има ги - там където е валяло през последните няколко седмици !
В събота обиколих някой гъбни места около София и ..........пълно капо !!!
Само в ливадите намерих напъпили челадинки, а в гората - непознати за мен гъби и то тук-там !
ivan_tsochev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ivan_tsochev »

В събота в с. Горно Трапе (на 8 км от Троян) 2 човека около 10 кг манатарки, голяма кеф, всичките чисти, млади и красиви. Снимки нямам (нямам навик да нося фотоапарат по горите). Инак днес на язовир Сопот платики пък!
Vihara
новобранец
новобранец

Мнение от Vihara »

По нашия край(Ловешко) манатарката е на изчезване вече.Тръгнали са булките
Снимка0188.jpg
Снимка0187.jpg
desi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от desi »

Страхотни гъби, по горе на снимките. Възможно е да изчезва манатарката защото много хора я берат с корените.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Гъбите нямат корени, а мицел. Брането на гъби с мицел напоследък се препоръчва във финландската и руската литература по микосбор - да се врътне гъбата около пънчето като че ли се вади тапа от шампанско. Рязането ножче не се препоръчва. При гъбите има ясно изразени периоди и "ден година храни". Да кажем този месец ще е пълно с гъби, след това два-три месеца няма да има нищо, а в края на сптември пак ще има и т.н.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

кирил великий написа:Гъбите нямат корени, а мицел. Брането на гъби с мицел напоследък се препоръчва във финландската и руската литература по микосбор - да се врътне гъбата около пънчето като че ли се вади тапа от шампанско. Рязането ножче не се препоръчва. При гъбите има ясно изразени периоди и "ден година храни". Да кажем този месец ще е пълно с гъби, след това два-три месеца няма да има нищо, а в края на сптември пак ще има и т.н.
Абсолютно вярно!
Ние берем гъбите с леко завъртане , без нож. Така от много години и всяка година берем изобилно гъби на едни и същи места. Проверено и доказано за нас.
Гъбите не изчезват от подобно бране. НО. Голямо НО:
След взимане на гъбата закрийте отворилата се "рана" с пръст. Така предпазвате от навлизане на болести в мястото на бране (откъсване).
Ако гъбите се режат с нож мястото на срязване представлява открита "рана" и път за болести към мицела. Следващата година от това място се раждат болни гъби.
Освен това веднъж заразили ножа от болна гъба вие пренасяте болестта на всяка следваща гъба при срязването.
Това не съм го измислил аз. Научих го от българин преподавател в Германия -МИКОЛОГИЯ.
Повярвах на учения и не съжалявам.
Повярвайте и вие.
Успех !
Мицелът е дълбоко и вие не го берете. Той пуска хифи до повърхността и на края на тези хифи се оформя плодното тяло - гъбата.
Хифите все едно са клоните при дървото. Като берете ябълката нали не я режете?
Holly
новобранец
новобранец

Мнение от Holly »

Здравейте, поздрави и на всички риболовци и гъбари! От миналата година ме вълнува въпроса що за гъба е това? Гъбката се появи след засаждане на тревни смески, расте както самостоятелно така и на кръгове. Като размер е доста малка, има силно изразен гъбен аромат.
Надявам се клуба на знаещите да помогне и благодаря предварително! :)
П.П. Тази сутрин имаше голямо количество, но до обяд бяха останали само 10-на, явно има разбирач наоколо. :lol:
Такъмчето

KARPELA TEAM BULGARIA
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Holly написа:Здравейте, поздрави и на всички риболовци и гъбари! От миналата година ме вълнува въпроса що за гъба е това? Гъбката се появи след засаждане на тревни смески, расте както самостоятелно така и на кръгове. Като размер е доста малка, има силно изразен гъбен аромат.
Много приличат на челядинка, но е по снимка.....
1. Расте на кръгове.
2. Многобройна, за това така се казва - от челяд.
3. Малка по размер, но висока.
4. Има пъпка на връхчето на шапката и то е по-тъмно.
5. Характерен аромат.
Излиза след всеки дъжд (почти). Пънчето и е здраво и жилаво.
Прекрасна е за супа. Освен прясна може да се суши и да се запазва за дълго.
НО: Това е описание по снимка и не е редно так да се определят гъбите за ядене!
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Определено не са челядинки
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Да не ги считам за челядинки ми пречи само странният, биещ на черно цвят. Формата и белезите са на челядинки.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
alankulu1987
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от alankulu1987 »

Тия гъбки не ми мясат на челядинки на мен ! По добре не ги пробвай. Имат прекалено тъмен цвят,което ме навежда на мисълта,че може да са някакви близки до тях.
Челядинката е жълта на цвят, а отдолу ресничките са редки и дебели,както ще видиш на снимките.

Изображение

Изображение
Holly
новобранец
новобранец

Мнение от Holly »

[quote="alankulu1987"]Тия гъбки не ми мясат на челядинки на мен ! По добре не ги пробвай. Имат прекалено тъмен цвят,което ме навежда на мисълта,че може да са някакви близки до тях.
Челядинката е жълта на цвят, а отдолу ресничките са редки и дебели,както ще видиш на снимките.

Аз отлично знам, че не е челядинка а и нямам намерение да я пробвам. Гъбата която съм снимал, като млада е много светла на цвят, белезникава биеща към прозрачност, остарява за около 1-3 дни и потъмнява до тъмно кафяво почти черно. Големината на най-едрата рядко надвишава малка челядинка. Както казах в предния си пост, гъбките се появиха след засаждане на тревни смески и след кратко проучване разбрах че смеските са холандски, което ме навежда на мисълта че е някаква тамошна гъби. Интереса ми се пробуди от факта че сутрин са страшно много (поради поливната система влага не липсва) а до обяд някой вече е събрал реколтата. Между другото гъбетата растат в центъра на София до университета, за където миналата година излезна статия че растат халюциогенки. Благодаря за всички отговори, а от другия отпускарски месец ще започна да качвам снимки от риболовни и не само излети сред природата!
Такъмчето

KARPELA TEAM BULGARIA
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”