Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Абе как не ви е шубе да ядете
разни отровни гъби?
Питаш у форума и някой ти пише Яж-
и ти лапаш!

разни отровни гъби?
Питаш у форума и някой ти пише Яж-
и ти лапаш!

-
- разбира нещата
Ако са халюцогени ще направиш пара пред някоя дискотека от тях

- misho_tsakov
- ще става разбирач
Напоследък съм се увъртял от задачки, но бях оставил малкия на балкана за 1 седмица, и като го взимах влезнах за 1,5 ч в гората.
Красота от всякъде Раздавам го лекичко все пак малкия да не литне в някое дере
Има гъби, но според мен в троянския край манатарките преминават и чак след 2 месеца.
Красота от всякъде Раздавам го лекичко все пак малкия да не литне в някое дере
Има гъби, но според мен в троянския край манатарките преминават и чак след 2 месеца.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
- misho_tsakov
- ще става разбирач
малко по-горе колеги са изложили теорията за бране със завъртане, заразяването при рязане с нож и т.н. Не че съм тома неверни и да не се обиждат, но има ли още колеги които споделят това мнение. Просто от 30 год бера гъби с нож и съм си мислел че е правилно и сега... ми е странно. Моля за мнение, защото това си е важно!
- кирил великий
- разбира нещата
Знаеш, че в науката все нови неща заместват старите - и в техниката и в идеите. Не мога да кажа, че е неправилно, че ползваш ножче, но, както писах вече, в руската и финландската литература се твърди от три-четири години за брането чрез завъртане около пънчето. Както знаеш, поради редица особености на природата - влага и огромни гори, в Русия и Финландия микосбора е най-развит в Европа. Там има и най-много специалисти-берачи. Мислех, че ще остана сам със своето мнение, но bgbul, който е практик-гъбар с голям опит, пише същото. И е прав, че след завъртане и откъсване на гъбата мястото трябва да се зарива с шума и пръст. Но все пак не съм човек, който ще настоява да дава тон кой как да бере гъби или лови риба.misho_tsakov написа:Просто от 30 год бера гъби с нож и съм си мислел че е правилно и сега...
- misho_tsakov
- ще става разбирач
мерси Киро, не че не вярвам, напротив. Нямам много време да чета литература и го приемам за чиста монета. Освен това предното ти обяснение звучи логично. Питах дали още колеги са практикували това поне 2 години подред, че да видят и споделят резултата.
- кирил великий
- разбира нещата
Мишо, време не остава да ида на гости на майка ми, която живее в същия квартал, какво ли да движа по планината за гъби. Едвам успявам събота до към два да ловя риба на някой платен.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Напълно споделям мнението на bgbul за бране на гъби чрез завъртане, въпреки че това е приложимо главно при бялата манатарка.
Но и тук трябва да има свобода на мненията - не укорявам никой, използващ нож.
А днес направих един кратък излет, призори, в софийските гори.
Намерих няколко манатарки - едри, хубави, и една шепа пачи крак.
Други гъби нямаше, сушата е страшна !!!
Явно гъби трябва да се търсят там, където е валяло и то доста,
Ако все още нещо расте при тази жега !!!
Но и тук трябва да има свобода на мненията - не укорявам никой, използващ нож.
А днес направих един кратък излет, призори, в софийските гори.
Намерих няколко манатарки - едри, хубави, и една шепа пачи крак.
Други гъби нямаше, сушата е страшна !!!
Явно гъби трябва да се търсят там, където е валяло и то доста,
Ако все още нещо расте при тази жега !!!
Здравейте.
Драги приятели, много ви моля, кажете как да суша поизсъхнал пачи крак в домашни условия? Слънцето е жарко, а въздухът е сух, но колко време, как да го режа и т.н. - каква е технологията?
Вторият ми въпрос е, мога ли и как да замразя манатарки, като имате предвид, че нямам фризер, ами камерно отделение в хладилника, което поддържа темперетура едва -14 градуса.
Да ги нарежа ли или цели да ги слагам, в найлони или в друго? Дали ще ги бъде въобще поне за 2,3 месеца?
Ще бъда безкрайно благодарен, ако по-опитните споделят съветите си възможно по-скоро.
Драги приятели, много ви моля, кажете как да суша поизсъхнал пачи крак в домашни условия? Слънцето е жарко, а въздухът е сух, но колко време, как да го режа и т.н. - каква е технологията?
Вторият ми въпрос е, мога ли и как да замразя манатарки, като имате предвид, че нямам фризер, ами камерно отделение в хладилника, което поддържа темперетура едва -14 градуса.
Да ги нарежа ли или цели да ги слагам, в найлони или в друго? Дали ще ги бъде въобще поне за 2,3 месеца?
Ще бъда безкрайно благодарен, ако по-опитните споделят съветите си възможно по-скоро.
- кирил великий
- разбира нещата
Само така ги съхранявам. Стига хладилникът да е изправен с обемна камера. Имам агент на пазара, който всяка година ме снабдява с гъби и манатарките ги почиствам, нарязвам и слагам в кутии в камерата. Хващат леко заскрежаване, но като ги извадиш са съвсем пресни. Пачият крак, ако е дребен и среден размер, го сушиш цял върху скари от хладилник или други решетъчни плоскости. На топъл балкон, но де не е на пряка слънчева светлина. Хубавото на пачия крак е, че рядко е атакуван от ларви (червейчета) и добре се суши. Но аз него го приготвям винаги маринован-киселичък.mateev написа:мога ли и как да замразя манатарки, като имате предвид, че нямам фризер, ами камерно отделение
-
- вече хвърля и на тежко
Тук (в Троянско) има голяма влага в горите вс еоще (малко ли дъжд се изсипса миналата седмица) и си има гъби доволно, жалко че нямам време да ходя (то не може и за риба и за гъби
) Относно замразяването и аз така - на кубчета и в пликове във фризера, почти не си губят формата и качествата!

mateev написа:Здравейте.
Pri pa4iq krak noj ne se polzva.Nakysva se mnogo lesno.Po malkite gybi na 2 , po golemite na 4 ili pove4e.Sushat se 2-3 dena na sqnka (dokato preceni6 4e sa napulno suhi).Az li4no suhata gyba q slagam v burkan s vintova kapa4ka.Zapazvat se perfektno i cqla zima si podpravqm gozbite
. Uspeh

Здравейте.Общо взето ползотворен уикенд.Доволен съм.Даже много.
Днес - предимно булки
Имаше и от тези
Днес - предимно булки
Имаше и от тези

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.