Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
-
- ще става разбирач
Re: Има ли гъбари?
СушилняG.Petkov написа:Да си призная - дори не знам какво е това!

Рижиките са най-много в края на есента,в боровите гори растат като побеснели,събирал съм чували,даже и замръзнали и друга гъба почти не се намира.
-
- ще става разбирач
За местообитанието им си много прав, както и за количеството, което може да се набере.
Ама аз поне на едно място, на което намерих наистина доста преди 5 години, след това съм 100% нула. Та все пак е относително...
Ама аз поне на едно място, на което намерих наистина доста преди 5 години, след това съм 100% нула. Та все пак е относително...
- YordanDanev
- сериозен играч
В неделя ходих в една гора на разходка и поаднах на няколко туфи с тези гъби, но сега не се сещам какви са и ми я няма книгата за гъбите да проверя.

Няколко пъти съм брал печурки и масловки, но не са толкова ароматни и вкусни като нашите в България.

Няколко пъти съм брал печурки и масловки, но не са толкова ароматни и вкусни като нашите в България.

- stridata
- ще става разбирач
След толко време чак сега забелязах темата
П.п
Дали е късно за есенните манатарки?

П.п
Дали е късно за есенните манатарки?
Можеш да извадиш човека от селото, но селото от човека НИКОГА!

- stridata
- ще става разбирач
А по това време къде да я търса по-билата ли? Или южните склонове?sapuna написа:Рано е!
Едно време с наще сушяхме манатарки, на едно сушене сме вадили по 7-8 кг сушена гъба. Имаше яко хляб в тая работа. Докато не се появиха месарите /като в риболова/ и с това късане а не рязане почти и затриха популацията.
На Царичина съм брал по 30-40 кг манатарики!

Няма никаква вина от начина на бране (рязане или "късане"). Не се заблуждавай.stridata написа:А по това време къде да я търса по-билата ли? Или южните склонове?sapuna написа:Рано е!
Едно време с наще сушяхме манатарки, на едно сушене сме вадили по 7-8 кг сушена гъба. Имаше яко хляб в тая работа. Докато не се появиха месарите /като в риболова/ и с това късане а не рязане почти и затриха популацията.
На Царичина съм брал по 30-40 кг манатарики!
Гъбата расте за да я съберем (ти, аз или месарите и е все едно). Дори с нашето събиране ние неволно изпълняваме нейната скрита мисия- да се разпостраняват спорите и. Носейки я го правим.
Единственото което липсва на манатарките в момента е ПОДХОДЯЩИ климатични условия.
Точно когато трябваше да се образуват хифи, които да плододават в момента ( през късното лято) беше супер горещо, супер сухо и сега има манатарки на ограничени места.
Какво да се прави - Божа работа.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Мой познат ходи на екскурзия в Карпатите, Румъния и разказа, че валяло всеки ден и местните събирали гъби с торби.
Какви обаче, не е видял от автобуса !
Най-вероятно манатарки.
Като помня миналата есен, каква суша беше - не намерих и една гъба.
Чак през ноември, на едно локално място за няколко дни имаше сърнели !
Дано тази година да е различно, ама .............????
Какви обаче, не е видял от автобуса !
Най-вероятно манатарки.
Като помня миналата есен, каква суша беше - не намерих и една гъба.
Чак през ноември, на едно локално място за няколко дни имаше сърнели !
Дано тази година да е различно, ама .............????
Здравейте приятели. Как върви сезона при вас, похвалете се нещо? По кюстендилско преди седмица тръгнаха сарнели, но студът през тази седмица замрази всичко. Темперетурите няколко нощи поред падаха под 0 градуса, а преди това си мечтаех дори да имам шанса да намеря и аз манатарка през есента, понеже миналата година намерих една голяма на 22ри октомври и то на 1600м височина! Надявам се колегите по другите краища на страната да имат повече сполука и да ни зарадват с хубави есенни снимки във форума. При мен единственото сигурно нещо е, че ще има рижики и на слънце и на мраз, което винаги е най-сигурното нещо за целия гъбен сезон!
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Аз бях предвидил да проверя едни места за сърнели в събота,
Но ме спряха ниските температури в района.
Може да пробвам някоя сутрин и ли в края на седмицата,
Ако има нещо - ще споделя !
Но ме спряха ниските температури в района.
Може да пробвам някоя сутрин и ли в края на седмицата,
Ако има нещо - ще споделя !
-
- новобранец
Днес пообиколих няколко места на Изток от София и освен минзухари друго не намерих.Само две много изсъхнали гъби а и почвата навсякъде е суха.Поне времето беше хубаво а и кучето ми изглеждаше доволно от разходката.Това е от мен и наслука.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
И в покрайнините на Стара планина гъби няма!Влага да ,вече и слънчице ,но гъби не!И все пак ... има надежда!
И в Родопите няма.
Прасета също.
Два дни лов и видях само две изгнили гъби. Толкова изгнили, че не можеше даже да се определи какви са.
Прасета също.
Два дни лов и видях само две изгнили гъби. Толкова изгнили, че не можеше даже да се определи какви са.
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
- stridata
- ще става разбирач
Възможно ли е вобще да не тръгне манатарката?