Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Re: Има ли гъбари?
И аз направих една разходка в Плана планина до София,
Има там едни ливади, където преди години есенно време съм събирал доволно сърнели и печурки, ама сега нямаше нищо.
Влязох и в горите, много се изненадах, че в гори на 3-4 км разстояние една от друга наличието на влага е коренно различно - от леко влажно до много мокро,
Явно от където е минал облак - там се е излял дъжд.
Та в "мократа" гора намерих някакви гъби,
Голяма част от тях виждам за първи път -

Тези много приличаха на масловки, но не бяха лигави по шапката,

Тези пък въобще не ги познавам,

И две красавици, "пироговки"
!

Снимки има, ама гъби за ядене не
!
Извинявам се за лошото качество на снимките, ама не си носех фотоапарата.
Казаха ми, че е много сухо и по южните склонове на Стара планина в Софийското поле.
Има там едни ливади, където преди години есенно време съм събирал доволно сърнели и печурки, ама сега нямаше нищо.
Влязох и в горите, много се изненадах, че в гори на 3-4 км разстояние една от друга наличието на влага е коренно различно - от леко влажно до много мокро,
Явно от където е минал облак - там се е излял дъжд.
Тези много приличаха на масловки, но не бяха лигави по шапката,
Тези пък въобще не ги познавам,
И две красавици, "пироговки"

Снимки има, ама гъби за ядене не

Извинявам се за лошото качество на снимките, ама не си носех фотоапарата.
Казаха ми, че е много сухо и по южните склонове на Стара планина в Софийското поле.
Масловки са първите (1), въпреки, че не са лигави. Има много видове масловки .G.Petkov написа:И аз направих една разходка в Плана планина до София,............
Тези много приличаха на масловки, но не бяха лигави по шапката,(1)
Тези пък въобще не ги познавам, (2)
Снимки има, ама гъби за ядене не!.......
Другите,вторите (2) "непознати" са ОВЧИ НОС и в зависимост от цветът може да бъде сив или бакърен овчи нос.
Тези ми се виждат "бакърен овчи нос".
Пънчето при нараняване пожълтява, лигави и лепкави са, и са мнооого вкусни.
Жалко, че не си ги събрал.

- G.Petkov
Благодаря на bgbul за поясненията,
Ако някой ден излезем с него на излет,
Бих опитал и нови, непознати до сега гъби за ядене,
Но ..... до тогава ще се придържам към това което познавам и съм пробвал
!
Днес, на едно локално място, до водоем, намерих малко полски печурки,
Леки, сухи, порастнали от влагата на росата !
Първата снимка нещо не ми е на фокус, затова има и втора - в чинията,
Не е много естетично, ама пък е точна
-

Обзе ме ентусиазъм, и зарязах риболова,
Обиколих добре познати ливади в околността, но нищо
,
Само около езера, чешми и въобща места с някакъв източник на вода има гъби,
Малко, но има !
Печурките бяха прекрасни на вкус,
Задушени и лееееко пръжнати в масълце
!
Ако някой ден излезем с него на излет,
Бих опитал и нови, непознати до сега гъби за ядене,
Но ..... до тогава ще се придържам към това което познавам и съм пробвал

Днес, на едно локално място, до водоем, намерих малко полски печурки,
Леки, сухи, порастнали от влагата на росата !
Първата снимка нещо не ми е на фокус, затова има и втора - в чинията,
Не е много естетично, ама пък е точна

Обзе ме ентусиазъм, и зарязах риболова,
Обиколих добре познати ливади в околността, но нищо

Само около езера, чешми и въобща места с някакъв източник на вода има гъби,
Малко, но има !
Печурките бяха прекрасни на вкус,
Задушени и лееееко пръжнати в масълце

Северозападна Стара планина никаква гъба
Здравейте отново, колеги! Днес с авера се разходихме из нашите гори, но не намерихме нищо в тях. За сметка на това на една поляна до старо ТКЗС намерихме и набрахме доста гъби много наподобяващи някакъв род сърнела.По всички белези прилича на ливадна(полска) сърнела.Много умувахме и решихме да постна тука снимки и да моля за помощ 

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Може снимките да променят усещането за цвят и вид.... не знам.Vihara написа:Здравейте отново, колеги! Днес с авера се разходихме из нашите гори, но не намерихме нищо в тях. За сметка на това на една поляна до старо ТКЗС намерихме и набрахме доста гъби много наподобяващи някакъв род сърнела.По всички белези прилича на ливадна(полска) сърнела.Много умувахме и решихме да постна тука снимки и да моля за помощ
Аз бих се замислил за тези гъби и по снимки не бих ги определил. Опасно е, съмнителни са за мен.
1. Много бели ми се виждат ресните за сърнели.
2. Струва ми се , че излизат от "кожено калъфче".
3. Пръстенчето е прекалено стабилно захванато, а не свободно.
4. Отгоре на шапката ми се струват остатъци от общо покривало.
5. Шапката е много бяла, въпреки по-тъмното връхче.
Всичко това ме навежда към бяла мухоморка.
Единственото "против " бяла мухоморка е тъмното оцветяване на върха на шапката.
Докато не ги видя "на живо" не бих рискувал.
Естествено, че може да греша?
Много разчитам на твоето мнение, но снимките наистина лъжат.Отдолу ресните са бледо кремави до розово.Надявам се да не е мухоморка, защото тя е пролетна и расте в горите, а тези намерихме на поляна и то много - към 6-7 кг.Не знам дали мухоморката расте в подобни популации.Пръстенчето се движи без проблем по стеблото като го буташ с ръка.Повечето са различно оцветени - има и по тъмно кафеникави има и по светли - към бяло но все с кафяв център.Нямат неприятна миризма и не са лигави по шапката, а и тя не е гладка.Пускам снимки на две по млади гъбки. Дано придобиете по ясна цветова представа.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- G.Petkov
Миналата есен, пак на едно локално място намерихме много сърнели, както светли, така и по тъмни, всичко се изяде и нямаше проблеми!
Последните две снимки, обаче съвсем ме объркаха!
Заради една разновидност на отровна сърнела съм пренебрегвал всички гъби, които са малки по размер или има нещо различно, а такива съм намирал много.
Ям само сърнели, които имат ВСИЧКИ необходими белези на гъбата, особено да се големи !
Имало е случаи да изхвърлям изсушени гъби, приготвени за зимата, само защото съм се сетил за нещо, което не съм проверил навреме !
В София днес преваля малко, дано да хапнем някоя гъбка
!
Заради една разновидност на отровна сърнела съм пренебрегвал всички гъби, които са малки по размер или има нещо различно, а такива съм намирал много.
Ям само сърнели, които имат ВСИЧКИ необходими белези на гъбата, особено да се големи !
Имало е случаи да изхвърлям изсушени гъби, приготвени за зимата, само защото съм се сетил за нещо, което не съм проверил навреме !
В София днес преваля малко, дано да хапнем някоя гъбка

Твоите думи и наблюдения са успокоителни.Vihara написа:Много разчитам на твоето мнение, но снимките наистина лъжат.Отдолу ресните са бледо кремави до розово.Надявам се да не е мухоморка, защото тя е пролетна и расте в горите, а тези намерихме на поляна и то много - към 6-7 кг.Не знам дали мухоморката расте в подобни популации.Пръстенчето се движи без проблем по стеблото като го буташ с ръка.Повечето са различно оцветени - има и по тъмно кафеникави има и по светли - към бяло но все с кафяв център.Нямат неприятна миризма и не са лигави по шапката, а и тя не е гладка.Пускам снимки на две по млади гъбки. Дано придобиете по ясна цветова представа.
1. Щом пръстенчето е свободно добре.
2. На тези снимки виждам ,че в основата има само удебеление, а не кожено калъфче, като от яйце.
3. Щом ресните не са снежно бели, а са кремави - и това е добре.
4. И последно щом находището е обилно, а не единични бройки - това завършва картинката.
Най-успокоителното е това, че си наблюдателен и внимателен.
Поздрави и да са ви вкусни!
За това си добър гъбар - внимателен, наблюдателен и спокоен. Без компромиси към съмнителните гъби.G.Petkov написа:Миналата есен, пак на едно локално място намерихме много сърнели, както светли, така и по тъмни, всичко се изяде и нямаше проблеми!
В София днес преваля малко, дано да хапнем някоя гъбка!
Това е добър пример.
Споделянето на нашите знания е именно в това да се наслаждаваме на изобилието от гъби.
Днес валя малко над София а дано така да се задържи поне 2 3 дни за да може да се развие някаквяа популация на гъби .Искам да попитам някой дали знае през този период дали е брал манатарка по лозенска планина .15 октомври -15 ноември.
Здравейте!Днес след работа имах точно 50мин. преди да се стъмни,та си викам я да видя какво става из моите ловни полета.И за мое голямо учудване и такава суша се получи ей това. 

Извинявам се за умаления формат.Мисля че така е по-добре.

- trepachoo
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Това в кой край е? 

-
- ще става разбирач
Много мяза на мухоморка!
моята риба никой не може да я хване ,
въпроса е да мога аз да я хвана
въпроса е да мога аз да я хвана

Аз във Варненско утрепах масловката и рижиката... След дъжда от вчера очаквам да се надигнат и сърнелите...