Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Модератор: sapuna
Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
според мен е времето или просто е одвикнала да яде

Мисля през почивните дни да си пробвам късмета на воблерче, но Тунджа е доста голяма и водата е много мътна... Пожелайте ми успех!! 
П.С. Някой ако иска може да ме посъветва дали е ще са подходящи условията на реката или да изчакам да се поизбистри

П.С. Някой ако иска може да ме посъветва дали е ще са подходящи условията на реката или да изчакам да се поизбистри

-
- ще става разбирач
и аз мисля да си взема двва воблера и да се провам на близката река.
Евала колега - наистина се хващат мн добри кефали по тоя методLakom написа:Тук в Ямболско има едно каналче (щироко 1,5 до 2,5 м), неверочтно но факт там съм хващал кефали по 1кг, дългички около 40-50 см.Понеже канала минава през полета, гъмжи от всякакви бръмбазаци:пеперуди, скакалци, лайнянки, мухи БОЛ.С кепчето си хващам малко и закачам на куката, крия се зад едни камъ6и, за да не ме види рибата че е много страхлива и с мухата цопам по водата.След малко идва голямо и мало.ОБАЧЕ когати хвана риба на едно място се премествам на друго защото там вече не идва.Така правя аз, при кефала никога не съм използвал друг метод.
П.С Виждал съм много хора да ловят на плувка но нищо

Неще, неще.. па спре!
здравейте колеги, значи по реката където ходим има доста кефал и до нея има поляни и тн с много скакалци и тн, въпросът ми е ако си направя пръчката само с корда кука и на нея скакалец да речем като хварлям трябва ли да пада с цапане или леко да го пускам да не се плаши рибата???
-
- кандидат преподавател
В слънчеви дни,с цапане-разбира се,не с всичката ти сила,че да не размажеш скакалеца на повърхността на водата,при това трябва да си прикрит поне със съответните маскировъчни дрехи,а още по-добре зад храст.В облачни дни-става и на обикновена плувка,пусната по течението,след нормално замятане в реката.
КОЛЕГИ,
ОТ СКОРО ДОСТА СЕ ЗАПАЛИХ ПО РИБОЛОВА НА КЕФАЛ.
ДО МОМЕНТА ИЗУЧИХ ДОСТА ОТ НАЧИНИТЕ ЗА ЛОВЕНЕ НА ТАЗИ ПРКРАСНА ЗА СПОРТЕН РИБОЛОВ РИБА
,НО КАКТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ
НЕ МОЖЕ ВСЕКИ ДА РАЗБИРА ОТ ВСИЧКО .
ТАКА ЧЕ АЗ ЩЕ ПОМОЛЯ ЗА МАЛКО ПОЛЕЗНО ИНФО..........
БИХТЕ ЛИ МИ КАЗАЛИ НА КАКВО Е НАЙ- АКТИВЕН ПРЕЗ ТОЗИ СЕЗОН
КЕФАЛА ПО РЕКИТЕ.
И АКО МОЖЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛОВА МУ НА БОЛДО И ПОДХОДЯЩ ЛИ Е ТОЙ ЗА СЕЗОНА
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО
За риболова на кефал съм забелязал че най-добри успехи има на плувка.Най-добрите "стръви" за него са : бял червей,зелен скакалец,някакво бръмбърче или мушичка и мн. малка рибка.По риболовните магазини с продават тези малки рибки.Ако ли не може с рачило.Който не знае какво е рачило ще дам линк. http://www.google.bg/imgres?imgurl=http ... 29,r:4,s:0. Поставя се посредата камък с големината на юмрук.И захранка, например хляб,кюспе и разните му там.Потапя се с дълъг клон вързан за въженцето отгоре на плитко място отдалечавате са на няколко метра и след 10-тина мин. вадите рязко но без да плашите рибата вътре.Наслука колеги

ОТ СКОРО ДОСТА СЕ ЗАПАЛИХ ПО РИБОЛОВА НА КЕФАЛ.
ДО МОМЕНТА ИЗУЧИХ ДОСТА ОТ НАЧИНИТЕ ЗА ЛОВЕНЕ НА ТАЗИ ПРКРАСНА ЗА СПОРТЕН РИБОЛОВ РИБА

НЕ МОЖЕ ВСЕКИ ДА РАЗБИРА ОТ ВСИЧКО .
ТАКА ЧЕ АЗ ЩЕ ПОМОЛЯ ЗА МАЛКО ПОЛЕЗНО ИНФО..........
БИХТЕ ЛИ МИ КАЗАЛИ НА КАКВО Е НАЙ- АКТИВЕН ПРЕЗ ТОЗИ СЕЗОН
КЕФАЛА ПО РЕКИТЕ.
И АКО МОЖЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛОВА МУ НА БОЛДО И ПОДХОДЯЩ ЛИ Е ТОЙ ЗА СЕЗОНА

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

За риболова на кефал съм забелязал че най-добри успехи има на плувка.Най-добрите "стръви" за него са : бял червей,зелен скакалец,някакво бръмбърче или мушичка и мн. малка рибка.По риболовните магазини с продават тези малки рибки.Ако ли не може с рачило.Който не знае какво е рачило ще дам линк. http://www.google.bg/imgres?imgurl=http ... 29,r:4,s:0. Поставя се посредата камък с големината на юмрук.И захранка, например хляб,кюспе и разните му там.Потапя се с дълъг клон вързан за въженцето отгоре на плитко място отдалечавате са на няколко метра и след 10-тина мин. вадите рязко но без да плашите рибата вътре.Наслука колеги

-
- кандидат преподавател
Дано те напипат тия от ИАРА-та,защото това ловене на малки рибки си е чиста проба бракониерство-няма никакво значение с каква цел ги ловиш по този начин-все тая е дали ще обясняваш,че си вариш любимата супа от тях или ти трябват за стръв 

-
- научил се да хвърля

-
- научил се да хвърля
един такъв като тебе го отнесе на Батак,дано не срещаш такива като мен по реките.......ама айде стига,че ша играе метлата!
ЕЕЕ аман от разбирачи , вие преди да почнат да продават живи рибки как си ги набавяхте , а като ги купите от магазина и ги закачите на куката тва вече не е бракониерство ??? Не използвате ли маломерни каракуди за щука ???
Ами уклея за бялата как го набавяте , сигурно го ловите с чипа и го съхранявате или ползвате цапала . Ей много се дразня кат почнете да се правите на светци. На тоз уикенд на Копринка на срещата на един рибарски форум , хората си ловяха с рачила малки рибки , и цяла нощ си седяха въдиците във водата. Ма кат седнем зад компа вече сме велики.
Ами уклея за бялата как го набавяте , сигурно го ловите с чипа и го съхранявате или ползвате цапала . Ей много се дразня кат почнете да се правите на светци. На тоз уикенд на Копринка на срещата на един рибарски форум , хората си ловяха с рачила малки рибки , и цяла нощ си седяха въдиците във водата. Ма кат седнем зад компа вече сме велики.

-
- кандидат преподавател
Нещо не затопляш-никой не се прави на велик.Не можеш да сравняваш "риболова" във свободен водоем на абсолютно малки всякакви рибки с рачило и да смяташ,че ще ти се размине,защото и други са го правили.Уклеите за бяла риба /не че го обичам този риболов особено/си ги ловя преди това с въдица-в района има практика през лятото да се ловят тези уклеи и да се консервират в буркани,за да има стръв за бялата през зимата.И това са мерни уклеи за сведение.Тук няма пазар на дребни каракудки и не мога нищо да кажа по въпроса - в малкото случаи,в които съм търсил щука на ограничените места в планината,където по слухове или по потвърдени улови я има,съм ползвал : 1/Уловени с въдица малки бабушки от съответния вододем /можеш да провериш,че за бабушките изобщо няма въведен минимален размер-просто ги няма в списъка/ и 2/На изкуствени примамки.Не искам да звучи лошо и изобщо се разграничавам от заглавието на темата -аз съм абсолютен професионалист само в работата си,която развивам и практикувам вече 22 години,но за любителския риболов на кефали малката жива рибка нито е най-ефикасна,нито е необходима.Написалият това бърка кефара с костур в най-добрия случай.Кефалът е универсален боец-лакомида-плюска много неща,последното от които са живи рибки.Тук,в планината ,можеш са хванеш трофеен кефал на много видове стръв - естествена и изкуствена,но на жива рибка ще хнванеш не кефал,ами на дедовия ония спаружени ...,бе на Филанкишията влоговете 

INCUBUS написа:Нещо не затопляш-никой не се прави на велик.Не можеш да сравняваш "риболова" във свободен водоем на абсолютно малки всякакви рибки с рачило и да смяташ,че ще ти се размине,защото и други са го правили.Уклеите за бяла риба /не че го обичам този риболов особено/си ги ловя преди това с въдица-в района има практика през лятото да се ловят тези уклеи и да се консервират в буркани,за да има стръв за бялата през зимата.И това са мерни уклеи за сведение.Тук няма пазар на дребни каракудки и не мога нищо да кажа по въпроса - в малкото случаи,в които съм търсил щука на ограничените места в планината,където по слухове или по потвърдени улови я има,съм ползвал : 1/Уловени с въдица малки бабушки от съответния вододем /можеш да провериш,че за бабушките изобщо няма въведен минимален размер-просто ги няма в списъка/ и 2/На изкуствени примамки.Не искам да звучи лошо и изобщо се разграничавам от заглавието на темата -аз съм абсолютен професионалист само в работата си,която развивам и практикувам вече 22 години,но за любителския риболов на кефали малката жива рибка нито е най-ефикасна,нито е необходима.Написалият това бърка кефара с костур в най-добрия случай.Кефалът е универсален боец-лакомида-плюска много неща,последното от които са живи рибки.Тук,в планината ,можеш са хванеш трофеен кефал на много видове стръв - естествена и изкуствена,но на жива рибка ще хнванеш не кефал,ами на дедовия ония спаружени ...,бе на Филанкишията влоговете
Прав си. Кефал не кълве на жива рибка но за сметка на това кълве много на воблер.Преди няколко седмици ходих на яз.Домлян удариха ми 2 кефала единия 34 см а другия го испуснах но не беше по малко от 25см, и това в рамките на няма и 10-15 мин. Колкото до костура той се скъсва да кълве на жива рибка, преди 3-4 дена ходих на копринка просто уникално кълване. ГОЛ СЛЕД ГОЛ. а размера не падаше под 25см.
Господин депутат ме гледа дефствено, естествено не шмърка нищо ефтино!!.
- SUPER MARIO
- ще става разбирач
Ама вие наистина ли си вярвате, че кефала не кълве на малка рибка?
Не знам как е при вас ,но на Марица си кълве и то
доста добре.

доста добре.

Бързай бавно.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Напълно разбирам възмущението на Дими.Аз също много ходя за хищни риби и знам, че напр. събирането на виолетки за сръв няма как да стане без рачило.А тъй-като вече много често възникват разправии, предлагам когато пишем за този риболов да обявяваме, че ловим рибки за стръв с шепи.То по тази логика вече и кепа може да бъде обявен за мрежен уред. Има поговорка "Прекаления светец и богу не е драг".Dimy написа:ЕЕЕ аман от разбирачи , вие преди да почнат да продават живи рибки как си ги набавяхте , а като ги купите от магазина и ги закачите на куката тва вече не е бракониерство ??? Не използвате ли маломерни каракуди за щука ???
Ами уклея за бялата как го набавяте , сигурно го ловите с чипа
В моята практика най-много клен съм хващал на жива рибка, без въобще да съм специалист по тази риба.