За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

Дельо, ама защо ги садиш чак напролет ? Чукни в Гугъл и ще прочетеш доста материал в полза на есенното засаждане. Ако е в двора ти и имаш възможност редовно да ги поливаш - Да, но ако ти е на вилата и времето ти е кът ?
И още нещо - говорихме за директни сортове. А директни се наричат, защото се засаждат директно от пръчка. Не е задължително да е дивачка. Пък хубавите сортове като Мускат, Мерло, Болгар и доста други не са директни. Тях трябва да ги присадиш върху директен такъв.
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от delio-haidutin »

искам да попитам някой "стар " лозар да даде подобаващ отговор и съвет.от някои пъпки на лозите са избили по 2-3 леторасъла,по принцип знам че трябва да се оставя 1,но когато имат образувани реси ,не ми дава сърце да ги почистя,ако са 3 ,то е ясно поне единият ще го махна ,но като са по 2 ,пречили прекалено много в натоварването на пръчката и приблизително по колко грозда трябва да се оставят на 1 корен (асма).знам че има значение и от самия сорт,но това ми е най-големия проблем ,че оставям повечко ,за да има какво да очуква градушката.а и тя спомага в разреждането(зелената резитба),както стана мин .година. :lol: :lol: :lol: :lol:
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от delio-haidutin »

dantho.mihov написа:Дельо, ама защо ги садиш чак напролет ? Чукни в Гугъл и ще прочетеш доста материал в полза на есенното засаждане. Ако е в двора ти и имаш възможност редовно да ги поливаш - Да, но ако ти е на вилата и времето ти е кът ?
И още нещо - говорихме за директни сортове. А директни се наричат, защото се засаждат директно от пръчка. Не е задължително да е дивачка. Пък хубавите сортове като Мускат, Мерло, Болгар и доста други не са директни. Тях трябва да ги присадиш върху директен такъв.
извинявай ,чак сега се загледах във коментарат ти. :oops: да ,нам ,че есента е по-добре ,и тогава съм сял и на пролет ,резултата е един и същ.казах вече ,че при засяването ,изсипвам една кофа вода (15 л),и поне месец не поливам докато не избият летораслите.а после на седмица пак по 1 кофа,нямам не хванала се пръчка,а за 2-3 г съм засял над 30 .за "директните "имаш в предвид тези дето им викат "забий пръчка "ли???от такива ,подобно на отел сях 2 ,но едната е махнах поради по-горната причина която споменах и на нейно място сях друга.но нали като се хеване пръчката и си пусни корени ,трябва да се пресъди ,за да се изрежат горните такива ,ако е пуснала ,та за това така практикувам.а иначе съм сял и от купешки пръчки ,но от един стар роднина взех идея ,да бучкам пръчки от такива сортове ,за да имам готова ,ако някоя е изсъхнала.пък ако не ,раздавам на познати.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Помагайте колеги, нещо ми е нападнало орехчето.
Връхните листа станаха чупливи, сгърчиха се и края им изсъхна. Имам и дупки и въшки май, но вие ще кажете.
IMG_20150703_071633.jpg
IMG_20150703_071605.jpg
IMG_20150703_071657.jpg
IMG_20150703_071747.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Въшките са лесни - всякакъв инсектицид ги унищожава. Но до колкото се разбита от снимките имаш заболяване бактериоза по ореха и вредител Ябълков плодов червей.
Погледни това описание по-надолу. Посочените препарати са най-ефективните, като могат да се приложат и други според предлаганото в аптеките при вас : http://www.fermer.bg/tips/show/407" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Благодаря ти!

Ако разбирам правилно, тъй като съм изтървал пролетното пръскане, сега трябва да направя
"две пръскания през 12-14 дни с"
някой от долуизброените препарати в указаната концентрация.?

"Косайд 101ВП – 0,2%, Фунгуран ОН 50 ВП – 0,4%, Купроцин супер – 0,4 %, Делан 750 СК – 0,1%, Дитан М – 45 – 0,3%."
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Ако има валежи през този период, второто пръскане може да бъде и след 7 дни. Но обезателно един от тези препарати трябва да се смеси с Нуреле Дурсбан в концентрация 0.06-0.08 %, за борба срещу ларвата на Ябълковия плодов червей. Може и поотделно да се третират. Но имаш поражения - едното от бактерия, а другото от вредител, което изисква двата типа препарати.
Полезно е срещу бактерията да се пръска късно на есен с бордолезов разтвор.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Слушам и изпълнявам :)
Благодаря много!
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

И тази година си имаме изтърсачета. :)
SAM_3989.JPG
За компенсация на чакането, дето се очертава (докато пораснат) - и двете са момиченца...
Пожелавам подобна радост на всеки стопанин! :)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Такааа..

Зимата пристига и според науката е време да изкопая две дупки за дръвчета, които да посадя на пролет.
Въпроса е какви да са дръвчетата. Мисля да ги бодна зад блока, за да ни разделят от натоварения трафик, някой ден, когато станат големи.
Изложението е южно. Цяло лято ще ги пече стабилно. През другите сезони, когато слънцето е ниско, се крие зад съседния блок.

Искам нещо сравнително бързо растящо, да не изисква много грижи, да става голямо с хубава широка и плътна корона.

Някакви предложения? Аз си харесах едни явори в разсадник, какво мислите?
ofcho
новобранец
новобранец

Мнение от ofcho »

Китайското дърво- пауловния.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Липа! И ще ви мирише през юни! :wink:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
rado25
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rado25 »

ofcho написа:Китайското дърво- пауловния.
Пауловня не, особено преди зима. Имам огромното желание да видя 8-10 год. Пауловня която да е израсла в България, като изключим крайните югозападни райони.
Имаме си къде по мразоустойчеви местни бързо растящи дървета. Добро предложение е дадено по горе, а именно липа. Бързо расте, прави добра сянка а и ухае приятно като цъфне. На мен на пример много ми харесва плачеща върба, но не мога да се разбера с жената, от кога я врънкам да си посея една по средата на двора, ама тя не и не.
написа:Обърни си шапката с козирката назад. Шарана си мисли, че си тръгваш и започва да кълве.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Липата ми харесва. Китайските щуротии не съм им фен, имаме толкова много наши видове.
За кестен какво ще кажете?
Аватар
Баш Щукар
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Баш Щукар »

И аз ще те посъветвам да боднеш липи. Хем бързо растат, хем голяма корона развиват. Пред нашия блок преди 2-3 години отрязаха високите липи и оставиха дънери по около 4 м високи. Вече пак оформиха корони, само че по-ниско от преди.

Сади липи, няма да съжаляваш. :) А както и Диканаров е писал... като цъфне мирише много приятно :) За около 15тина дни прецъфтяват, през това пък ще е като кошер - пчели, пеперуди и всякакви насекоми се събират ;)
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”