Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Няколко поредни излета на Пънча с цел намиране на добре работеща захранка
- Garbolino
- разбира нещата
Re: Няколко поредни излета на Пънча с цел намиране на добре работеща захранка
Поздравления и за теб Насо! Сигурен съм, че споделеното от теб ще е полезно на колегите!naso написа:Поздрави на всички колеги които пишат в тази тема...
- Garbolino
- разбира нещата
Хм, то като всичко друго на Пънча и платиките са доста кекавиKOSIO669 написа:... когато изсипах платиките бяха с доста опадали люспи...

- Garbolino
- разбира нещата
Така, да разкажа сега за днешния излет. Като погледна назад във времето има няма едни 5-6 месеца, в които съм в серия от слабо представяне на Пънча. Обаче явно днес планетите най-после се бяха подредили в правилна конфигурация и с гордост мога да споделя, че днес се получи добър риболов.
Нивото бе високо, но мястото след къщичката откъм гората бе ОК за риболов.
Бях си взел поука от по-миналия излет, че си трябват супер леки и супер малки куки. Съответно стартирах с максимално фин такъм. Както обикновено става в платикарския риболов в началото на петното се завъртат най-големите риби. Първата риба, която засякох бе сериозна и доста понатежа. По напъните и силата на съпротива я оценявам някъде към кило и половина. След една минута борба рибата тръсна и извадих счупена кука. За първи път ми се случва да чупя кука 18ка
Минах на 16ка, но вече големите риби се бяха изнесли от петното. Останалите дребни платички се чумереха много на голямата кука и хич не кълвяха както трябва. Нямаше време за губене и излишно упорстване. Минах си отново на кука 18ка и рибите значително по-уверено кълвяха и вземаха стръвта.
До края на излета се ловиха само дребни и много дребни рибки, като най-големите бяха размер педя:
За прекараните 6 часа днес на вода успях да хвана общо 41 рибки. Можеше да са и повече, но трудно контролирам необяснимия си стремеж да засичам максимално рано.
И за финал няма как да не похваля захранката, която използвах днес - Sensas Etang Noire. Това е класическа храна за бабушки с много коноп, едри частици и преобладаващ аромат на кориандър.
Нивото бе високо, но мястото след къщичката откъм гората бе ОК за риболов.
Бях си взел поука от по-миналия излет, че си трябват супер леки и супер малки куки. Съответно стартирах с максимално фин такъм. Както обикновено става в платикарския риболов в началото на петното се завъртат най-големите риби. Първата риба, която засякох бе сериозна и доста понатежа. По напъните и силата на съпротива я оценявам някъде към кило и половина. След една минута борба рибата тръсна и извадих счупена кука. За първи път ми се случва да чупя кука 18ка

Минах на 16ка, но вече големите риби се бяха изнесли от петното. Останалите дребни платички се чумереха много на голямата кука и хич не кълвяха както трябва. Нямаше време за губене и излишно упорстване. Минах си отново на кука 18ка и рибите значително по-уверено кълвяха и вземаха стръвта.
До края на излета се ловиха само дребни и много дребни рибки, като най-големите бяха размер педя:
За прекараните 6 часа днес на вода успях да хвана общо 41 рибки. Можеше да са и повече, но трудно контролирам необяснимия си стремеж да засичам максимално рано.
И за финал няма как да не похваля захранката, която използвах днес - Sensas Etang Noire. Това е класическа храна за бабушки с много коноп, едри частици и преобладаващ аромат на кориандър.
За мен по-голямо удоволствие е да видя как всяка една риба поема с плавни движения навътре.KOSIO669 написа:Странно, но да питам, миналата година имах 2 излета в които, когато изсипах платиките бяха с доста опадали люспи. Живарника ми е 3м , не съм имал такъв случай с платики на друго място. Предполагам е проблем това и мисля да ги пускам директно, колкото и да ми се иска да ги видя накрая като количество.
Преди години ги събирах и снимах, но някои даваха фира в живарника и реших да ги пускам веднага. Като при спининга, който също обичам да практикувам.
Зависи и от дистанцията, понякога е възможно да изгонят пасажа. Почти не умират в живарника, но незнам защо там им падат люспите. Другото е, че нормата за деня бързо се прави и по принцип не съм има проблеми с проверяващите, но ако искат могат да се заядат.naso написа:За мен по-голямо удоволствие е да видя как всяка една риба поема с плавни движения навътре.KOSIO669 написа:Странно, но да питам, миналата година имах 2 излета в които, когато изсипах платиките бяха с доста опадали люспи. Живарника ми е 3м , не съм имал такъв случай с платики на друго място. Предполагам е проблем това и мисля да ги пускам директно, колкото и да ми се иска да ги видя накрая като количество.
Преди години ги събирах и снимах, но някои даваха фира в живарника и реших да ги пускам веднага. Като при спининга, който също обичам да практикувам.
- Garbolino
- разбира нещата
Днес заради времето или заради гениалната ми стратегия или заради двете, нещата хич, ама хич не се получиха.
Отивам аз на местенцето над къщичката от към гората и решавам, че ще ловя само големи платики. За целта към едно кило квалитетна захранка добавям половин кило още по-квалитетни пелети фишмил. Стартирам с 10 кошнички захранване и почвам да чакам. Чакам 10 мин, презамятам, чакам още 10 мин, презамятам, чакам, перезамятам, чакам, презамятам. Това се повтаря известно време. Почвам смяна на дължина на поводи, смяна на кошници и накрая смяна на дистанции. За час и половина ескперименти хванах една малка бабушка и една малка платичка.
Изводът от днес е, че фишмила все още не работи на Пънча. Ние всяка година си го говориме това, ама тия неща трябва и да се проверяват. Щото рано или късно това ще се промени и тогава как да се разбере това, ако не се пробва периодично.
Използвах свободното време да поокастря малко клони и храсти, също за пореден път вадих водорасли и мога да кажа, че местенцето е в добра форма за риболов, дори и при висока вода.
За финал изстрелях с прашката останалата храна с пелети на трийсетина метра дистанция. Това може да означава, че мястото е захранено и рибите ще се навъртат там или точно обратното - мястото е прецакано и рибите ще го отбягват. Ако някой утре отиде там, ще разбере.
Отивам аз на местенцето над къщичката от към гората и решавам, че ще ловя само големи платики. За целта към едно кило квалитетна захранка добавям половин кило още по-квалитетни пелети фишмил. Стартирам с 10 кошнички захранване и почвам да чакам. Чакам 10 мин, презамятам, чакам още 10 мин, презамятам, чакам, перезамятам, чакам, презамятам. Това се повтаря известно време. Почвам смяна на дължина на поводи, смяна на кошници и накрая смяна на дистанции. За час и половина ескперименти хванах една малка бабушка и една малка платичка.
Изводът от днес е, че фишмила все още не работи на Пънча. Ние всяка година си го говориме това, ама тия неща трябва и да се проверяват. Щото рано или късно това ще се промени и тогава как да се разбере това, ако не се пробва периодично.
Използвах свободното време да поокастря малко клони и храсти, също за пореден път вадих водорасли и мога да кажа, че местенцето е в добра форма за риболов, дори и при висока вода.
За финал изстрелях с прашката останалата храна с пелети на трийсетина метра дистанция. Това може да означава, че мястото е захранено и рибите ще се навъртат там или точно обратното - мястото е прецакано и рибите ще го отбягват. Ако някой утре отиде там, ще разбере.

Няма сила, която да ме накара да занеса ''катуна'' до там! В този вятър, бог знае какво е било на този ветрилник.
- Garbolino
- разбира нещата
Днес като оглеждах местата на стената видях, че пак са се вдигнали доста водорасли и ще трябва да се ходи отрано за да се хване чисто място с малко водорасли.KOSIO669 написа:Няма сила, която да ме накара да занеса ''катуна'' до там.
Да не прозвучи комично, но обмислям да си купя и едно градинско гребло, за да чистя по-лесно водорасли, когато ходя на Пънча. Така като комбинирам греблото и котвата, която замятам да вадене на водорасли от по-навътре ще мога по-бързо да прочисвам мястото за риболов - първите два метра с греблото, а следващите метри с котвата. Тея водорасли са голяма напаст и много ме дразнят.
- Garbolino
- разбира нещата
Поогледах се в Практикер. Да видим какво ще измисля.
Мини бързо преди неделя, че мисля да ходя на стената
. В интерес на истината, дали няма някое удобно място след лебеда, или е плиткаж с водорасли?

Плиткажа е 1 -1,5 м. Иначе места има, но трябва да си по рано там. Водорасли колкото искаш 

Мда, така и предполагах. Благодаря ти, ще търся по-дълбоко и чисто място.glmv написа:Плиткажа е 1 -1,5 м. Иначе места има, но трябва да си по рано там. Водорасли колкото искаш
Дълбоко, чисто и без мъкне на багаж от лодките до кулата. Там някой скоро дали е ходил? Има ли риболов? На последък ходя от страната на реката и не знам как е положението от страната на пътя.
Там е единия от вариантите, но много публика на моста хаха. Не съм ходил скоро.glmv написа:Дълбоко, чисто и без мъкне на багаж от лодките до кулата. Там някой скоро дали е ходил? Има ли риболов? На последък ходя от страната на реката и не знам как е положението от страната на пътя.
- Garbolino
- разбира нещата
Като видите тази захранка и ви става ясно накъде ще отиде репортажа днес...
Сега беше неизбежно да се подлъжа и да проверя има ли добър риболов на каракуди в плиткажа.
Говорих с един колега от местната школа и той сподели, че тази година се ловят по 3 каракуди на ден, когато е ден, а каракудите са сравнително малки, към 300-350 гр.
Станах рано рано, за да хвана място и към 6:00 бях на брега на заливчето откъм пътя.
Надявах се да са влезли в плиткажа повечко видове риба - платика, бабушка, каракуда. Но за моя неприятна изненада имаше само един от тези видове и то само в такъв размер.
По отношение на захранката Carassio MVDE мога да кажа, че преди време, когато съм я ползвал бях останал с грешен спомен, че е с преобладаващ аромат на ванилия. Оказа се, че всъщност има аромат на годжи бери или някакъв подобен горски плод. Много интересен аромат, нетипичен и много рядко използван - само при една друга захранка на друг производител съм виждал нещо подобно. Та тази друга захранка е много добре работеща за каракуди и поради близостта на ароматите си мисля, че и Carassio на MVDE е обещаваща опция, която ще ползвам при риболов на други водоеми, където има добра популация от каракуди.
Сега беше неизбежно да се подлъжа и да проверя има ли добър риболов на каракуди в плиткажа.
Говорих с един колега от местната школа и той сподели, че тази година се ловят по 3 каракуди на ден, когато е ден, а каракудите са сравнително малки, към 300-350 гр.
Станах рано рано, за да хвана място и към 6:00 бях на брега на заливчето откъм пътя.
Надявах се да са влезли в плиткажа повечко видове риба - платика, бабушка, каракуда. Но за моя неприятна изненада имаше само един от тези видове и то само в такъв размер.
По отношение на захранката Carassio MVDE мога да кажа, че преди време, когато съм я ползвал бях останал с грешен спомен, че е с преобладаващ аромат на ванилия. Оказа се, че всъщност има аромат на годжи бери или някакъв подобен горски плод. Много интересен аромат, нетипичен и много рядко използван - само при една друга захранка на друг производител съм виждал нещо подобно. Та тази друга захранка е много добре работеща за каракуди и поради близостта на ароматите си мисля, че и Carassio на MVDE е обещаваща опция, която ще ползвам при риболов на други водоеми, където има добра популация от каракуди.