Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?
До колкото разбирам колегата, който питаше lohness, споменава даже че основните му примамки са 15-20гр. тъй че наистина това в пръчката, ако наистина желае 9 футова, ако прецени и иска да ползва и по-къса има наистина и други страхотни варианти, както спомена Sestrata.
ПС: Аз за джиг не съм я ползвал (AVS90MLF2), и не знам подходяща ли е и става ли!
ПС: Аз за джиг не съм я ползвал (AVS90MLF2), и не знам подходяща ли е и става ли!
Внася се от две години. http://fishzonebg.com/Пръчки/3/Lamiglas ... .Pro/2083/Gutierez написа: Не знаех, че ги има в България. Но сайта няма цена или пък аз не виждам добреДано да е близка до "оригиналната"
Цената е даже по-ниска - 458.- лв, докато в САЩ е 320.-долара (530.- лв)
Аз лично ловя с такава втори сезон и извадих доста риби на джиг, от които няколко 3-4 кг, 9 кг, 12 и 15 кг. При обявен тест до 17 гр изхвърля 1 унция над 60 м, като същевременно работи добре с блесни No:2-3 и воблери 4-6 гр.
AVS90MLF2 ползвах също два сезона (2008-2009), въпреки обявения тест do 17 gr изхвърля добре кастмастери от 10 до 28 гр, но няма ресурс за примамки с голямо съпротивление. Може да работи с джигове 5-25 гр в затворен водоем. В течение бих я препоръчал за распер и едри кефали.
Ха, това наистина е интересно! Дано ако свършат, следващата доставка е пак на такава цена... Вероятно се дължи на по-ниския долар преди две години /ако изобщо въдиците са зареждани от тогава де/sestrata написа:Цената е даже по-ниска - 458.- лв, докато в САЩ е 320.-долара (530.- лв)
Във всички случаи печели българския риболовец, защото това е рядко явление.
п.п. Имам някакъв спомен за една тема със счупен Ламиглас. Твоя ли беше? Просто като спомен ми седи в главата

Да, но това беше съвсем различна въдица - кастингова, четириделна (травъл) и се счупи вследствие опита ми да извадя от Дунава задна гума на "беларус". Почти упях де...
п.п. Един бегъл поглед върху каталога на Lamiglas и St.Croix и сравнен с този от ифициалните сайтове е достатъчен, за да се убедим, че Филстар имат отлична ценова позиция.

п.п. Един бегъл поглед върху каталога на Lamiglas и St.Croix и сравнен с този от ифициалните сайтове е достатъчен, за да се убедим, че Филстар имат отлична ценова позиция.

-
- вече хвърля и на тежко
Определено, особено пък, ако ги имат налични....имат отлична ценова позиция
В противен случай добавете 45 дни , за да не забравяте, че все пак сме бг.
sestrata написа:Внася се от две години. http://fishzonebg.com/Пръчки/3/Lamiglas ... .Pro/2083/Gutierez написа: Не знаех, че ги има в България. Но сайта няма цена или пък аз не виждам добреДано да е близка до "оригиналната"
Цената е даже по-ниска - 458.- лв, докато в САЩ е 320.-долара (530.- лв)
Аз лично ловя с такава втори сезон и извадих доста риби на джиг, от които няколко 3-4 кг, 9 кг, 12 и 15 кг. При обявен тест до 17 гр изхвърля 1 унция над 60 м, като същевременно работи добре с блесни No:2-3 и воблери 4-6 гр.
AVS90MLF2 ползвах също два сезона (2008-2009), въпреки обявения тест do 17 gr изхвърля добре кастмастери от 10 до 28 гр, но няма ресурс за примамки с голямо съпротивление. Може да работи с джигове 5-25 гр в затворен водоем. В течение бих я препоръчал за распер и едри кефали.
Здравей Setrata,
Няма ресурс за примамки с голямо съпротивление - примерно?
Въртящи блесни 5 номер около 15гр и течение проблем ли са?
Номер 5 в течение не е за нея, още при 3 се сгъва доста, а при 4 отива на 90 градуса. Говоря за Аглия Лонгкаст No:4 - 17 gr
С Аглиа Хевилонг No:1+ (12 gr) няма проблем, но 2 е вече много.
Това важи и за много други медиум-лайт въдици.
Силата на AVS90MLF2 e в леките воблери миноу до 70 мм, кренкове до 40 мм, блесни No: 2 и 3, клатушки по Мепс до No:2, кастмастери 7-28 гр, както и джигове 6-25 гр
Силата на AVS90MLF2 e в леките воблери миноу до 70 мм, кренкове до 40 мм, блесни No: 2 и 3, клатушки по Мепс до No:2, кастмастери 7-28 гр, както и джигове 6-25 гр
sestrata написа:Номер 5 в течение не е за нея, още при 3 се сгъва доста, а при 4 отива на 90 градуса. Говоря за Аглия Лонгкаст No:4 - 17 gr
И аз да се включа тъй като заради мен се водят последните коментари относно двете споменати от мен пръчки, Аз вече закупих едната от тях, но първо да попитам нещо:
Повечерто примамки са ми воблери 9-13 мм, кренкове имам и на 40 но и над, блесните основно са ми над номер 3 плюс течение, по удачен вариант ако говорим за примамки ли би бил AVS90MHF2 от двете споменати от мен пръчки?
Въпроса ми е основно към сестрата, тъй като видях като разглждах мненията по форума че е притежавал и последната спомената от мен пръчка MHF2.
Какви са нейните силни страни?
Добре е да се знае
Благодаря ви за отделеното време
Поздрави
AVS90MHF2 е сериозна въдица. Покрива успешно целия среден диапазон примамки и риби. Въртележки 3-4-5, клатушки 1-2, кастмастери 10-35 гр, джигове 8-40 гр, воблери миноу 6-12 см, кренкове 4-8 см. Пази линии 10-30 лб брейд, 0.20-0.30 мм монофил и удържа фабричните куки на почти всички примамки (това го споменавам не случайно, защото въдиците с високи тестове изискват специално отношение и подбор на куките)
Все пак не е подходяща за джъркове и попери, макар да работи прилично с такива примамки до 60 мм - за тази техника е нужна по-къса и много по-твърда въдица.
Все пак не е подходяща за джъркове и попери, макар да работи прилично с такива примамки до 60 мм - за тази техника е нужна по-къса и много по-твърда въдица.
- danev69
- сериозен играч
sestrata написа:удържа фабричните куки на почти всички примамки (това го споменавам не случайно, защото въдиците с високи тестове изискват специално отношение и подбор на куките)

човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
Моето виждане по-въпроса за купите е, че куката трябва да бъде здрава и тънка, като си направим съпоставка. Пример: ще гоним целенасочено сом, трябва хем да се забива лесно хем да бъде здрава, тоест нещо оптимално примерно това...
Кука номер 1

Ако се търси само здравина там на ход са морските серии на VMC
Кука номер 2

Има и една друга разлика кука номер 1 е по-отворена от кука номер 2 което според мен е предимство за номер 1 , но с кука номер 1 рискуваме да не се забият достатъчно жила и да изпуснем евентуален трофей, при кука номер 2 според мен е невъзножно забие ли се няма изправяне, само, че според моето виждане кука номер 1 се забива по-лесно от номер 2 поради разликата в дебелината и поради това, че е по-отворена. Също така кука номер 2 променя играта на воблерите защото е тежка, късанията са повече, ако не искаш да късаш трябва да си с много дебел плетеняк, а той пречи за презентацията на примамката.
Това е за VMC
Иначе куките Owner имат много предимства пред VMC и един недостатък цената.

Ето това е много здрава кука, остра, тънка за здравината си и отворена, все неща който ги няма при много здравия модел на VMC (кука номер 2).
Кука номер 1

Ако се търси само здравина там на ход са морските серии на VMC
Кука номер 2

Има и една друга разлика кука номер 1 е по-отворена от кука номер 2 което според мен е предимство за номер 1 , но с кука номер 1 рискуваме да не се забият достатъчно жила и да изпуснем евентуален трофей, при кука номер 2 според мен е невъзножно забие ли се няма изправяне, само, че според моето виждане кука номер 1 се забива по-лесно от номер 2 поради разликата в дебелината и поради това, че е по-отворена. Също така кука номер 2 променя играта на воблерите защото е тежка, късанията са повече, ако не искаш да късаш трябва да си с много дебел плетеняк, а той пречи за презентацията на примамката.
Това е за VMC
Иначе куките Owner имат много предимства пред VMC и един недостатък цената.

Ето това е много здрава кука, остра, тънка за здравината си и отворена, все неща който ги няма при много здравия модел на VMC (кука номер 2).

Ще дам пример за риболов на едно и също място, сходни распери около 2 кг, но с две различни въдици - AVS90MHF2 (10-28 гр) и АVS96HF2 (14-56 гр). С хевито имах изправени и счупени куки при удар на салмо трил (наложи се да слагам дебели морски куки, докато с мед-хевито - никакви проблеми.

Основен принцип, който трябва да се спазва - хеви въдица -дебели куки, лайт въдица - тънки куки...

Основен принцип, който трябва да се спазва - хеви въдица -дебели куки, лайт въдица - тънки куки...

- danev69
- сериозен играч

Поздрави.
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
sestrata написа:AVS90MHF2 е сериозна въдица. Покрива успешно целия среден диапазон примамки и риби. Въртележки 3-4-5, клатушки 1-2, кастмастери 10-35 гр, джигове 8-40 гр, воблери миноу 6-12 см, кренкове 4-8 см. Пази линии 10-30 лб брейд, 0.20-0.30 мм монофил и удържа фабричните куки на почти всички примамки (това го споменавам не случайно, защото въдиците с високи тестове изискват специално отношение и подбор на куките)
Благодаря за отговора,
А като строй, акция, вид връх и комбинацията им в тази въдица какви са. Чета спецификациите но не ми става много ясно. С тези побъгарени строй, акция вече не знам кое- кое е и се бъркам. Основно знам че е по-стегната и се работи с нея с по отпуснат аванс. така ли е?
За да не се объркваш повече, приеми тези понятия така, както се разбират в САЩ, където са измислени (заслугата за това се приписва на Гари Лумис).
Action (акция, действие), руснаците наричат строй. Това е мястото, където се огъва въдицата. Бърз строй, бърза акция, върхова акция, fast action - както и да го наречеш е все едно и също - като сложим въдицата хоризонтално и започнем да огъваме върха перпендикулярно, в момента когато сключи прав ъгъл, точката на огъване е по-близо до върха. Slow action, бавен строй, параболична акция - ще рече, че при подобно натоварване бланка прогресивно се огъва към дръжката.
Power (мощност), руснаците също наричат мощност - това е способността на бланка да катапултира тежести, да държи линия в определен диапазон и да бори риби. Ултралайт, лайт, медиум-лайт, медиум, медиум-хеви, хеви - това са характеристики на мощността. Мощността има два компонента -тест по примамките и тест по влакното. Те дават представа за геометрията и здравината на бланка. Широкият диапазон по примамките (например 7-56 гр) предполага мека (лигава)бланка, доката тесния диапазон (например 15-30 гр) - по-твърда (пъргава). Ниският тест по примамките не винаги означава малка мощност. Въдиците еъриа (за тиха вода) са по-меки и маломощни сравнено с тези за течение (стрийм) при еднакъв обявен тест. Въдиците за бас са много по-мощни от тези за пъстърва при еднакъв обявен тест по примамките.
Тестът по влакното пък показва колко е здрава въдицата - по висок тест=по-здрава въдица и способна да бори големи риби.
Action (акция, действие), руснаците наричат строй. Това е мястото, където се огъва въдицата. Бърз строй, бърза акция, върхова акция, fast action - както и да го наречеш е все едно и също - като сложим въдицата хоризонтално и започнем да огъваме върха перпендикулярно, в момента когато сключи прав ъгъл, точката на огъване е по-близо до върха. Slow action, бавен строй, параболична акция - ще рече, че при подобно натоварване бланка прогресивно се огъва към дръжката.
Power (мощност), руснаците също наричат мощност - това е способността на бланка да катапултира тежести, да държи линия в определен диапазон и да бори риби. Ултралайт, лайт, медиум-лайт, медиум, медиум-хеви, хеви - това са характеристики на мощността. Мощността има два компонента -тест по примамките и тест по влакното. Те дават представа за геометрията и здравината на бланка. Широкият диапазон по примамките (например 7-56 гр) предполага мека (лигава)бланка, доката тесния диапазон (например 15-30 гр) - по-твърда (пъргава). Ниският тест по примамките не винаги означава малка мощност. Въдиците еъриа (за тиха вода) са по-меки и маломощни сравнено с тези за течение (стрийм) при еднакъв обявен тест. Въдиците за бас са много по-мощни от тези за пъстърва при еднакъв обявен тест по примамките.
Тестът по влакното пък показва колко е здрава въдицата - по висок тест=по-здрава въдица и способна да бори големи риби.