Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Риби и емоции на спининга.
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Риби и емоции на спининга.
Иво, за съжаление из цялата страна са така водоемите....нахакани и окичени с боклуци, като за сметище
Много е лош страничния или насрещния вятър при кастинг. Става оле мале - ти де ще целиш да падне, а то ще вземе да се закичи нейде
Как е хавата при тебе? (мое и на Л.С.
)
Какво да се прави - слука
Доста неща написах в темата за ИАРА ХС и хората ме поканиха естесвено
Ходих да обадя и покажа някои неща по Марицата, та да се раздвижат работите и да видят, че не си измислям, че положението е равно на жива трагедия
Направо ахнаха, като им разказах за случката с браконерския сом и им показах видеоклипчета от борбата
То впоследствие минахме на разкази за всички по-големи водоеми в района
Имаше ефект по Марица - за около 2 месеца и доста срекмета, мрежи и риболовци изгоряха

Много е лош страничния или насрещния вятър при кастинг. Става оле мале - ти де ще целиш да падне, а то ще вземе да се закичи нейде

СлуууушАМte4osoma написа:Браво момче ,ама вземи увеличи броя на излетите по Марица ...![]()
![]()
![]()
п.п. приятелски съвет просто...

Vid написа:С тая снимка подобряваш вСе рекорди кои съм чувал или виждал за улов на маломерна риба![]()
![]()

От доста отдавна ми се въртеше мисълта да се запозная с новия (тогава) шеф на ИАРА.ionko topalov написа:Тоз Костадинов, да не ти предлага щат в ИАРА,или
инициативата беше твоя.
Доста неща написах в темата за ИАРА ХС и хората ме поканиха естесвено

Ходих да обадя и покажа някои неща по Марицата, та да се раздвижат работите и да видят, че не си измислям, че положението е равно на жива трагедия

Направо ахнаха, като им разказах за случката с браконерския сом и им показах видеоклипчета от борбата

То впоследствие минахме на разкази за всички по-големи водоеми в района

Имаше ефект по Марица - за около 2 месеца и доста срекмета, мрежи и риболовци изгоряха

ПРОдължавам
Та риболовното турне от деретата, продължи на река Тунджа.
Имам да й връщам на Тунджа от миналата година => ТУК.
Тогава ходих за първи път и реката ме остави само с един сиромашки костур....
Рано, рано....Сряда сутринта (14.08), с брат ми се насочихме към реката.
Решихме да метнем под втичалото на река Поповска.
Естествено нямаше как да не взема два бияча и един експеримент, който се оказа доста читав с ясно изразена игра.
Воблера е на Глоуб, прави впечатление, че са сложили VMC тройки
, като BN
За другите няма какво да пиша, вие ги знаете

Закотвихме се на това място :

Пфуу идеално, само дето имаше много заклещени и паднали дървета и клони по коритото....

Започнах с Лайт спининга. 1 час мятане нямаше пипане и реших да се разходя нагоре към Поповска.
Там имаше обаче палаткаджия и метнах малко под втичалото...

Джунглаааааа :

Там дето са саските се влива Поповска :

То хубу ма риба нямаше след примамките, никва...., а на 15 минути се виждаше по някой костур да гони....
Реших да се разкарам по Поповска река, да видя как е там положението.
С къв акъл са наврях из по-гъстия шубрак не ме питайте
, ма все пак трябва да се изследва 
На първия вир имах един удар, но рибата се откачи.
Продължих нагоре срещу течението да търся места....доста трудно се намира де да метнеш там...
Взех, че излезнах на едно пресъхнало речно корито, което се влива, като има вода в Поповска.
По-късно установих, че това корито бе на река Араплийска :

Имаше доста високи дървета над мен...Джунглааааа :

Пък от короната на това се бе оформила арка над коритото на Араплийска :

40 минутки отделих на това място на Поповска с най-различни лайт примамки, които притежавам...

Едно ударче нямаше, все едно бе мъртвило, а часа беше 07 и 35
Някой знае ли дали има риба нагоре по тая река ?
Риби няма, та цъкнах няколко шота :

Към 08 и 30 се върнах при брата и метнах около захранката му, тъй като ми каза, че видял костур да гони
На 5-6-та проводка смених блесната с Голди и хоп зацеп.....
Мислех си, че е някой клон, то нормално,
но де да беше само драка
Хубу, че плетеняка е читав та яко напънах и взе, че се показа закачката :

Лелеееееее
и това на петното от захранка на брата......УЖАС....

....Голдито "хвана" за първи път нещо :

Ей к'ъв скъсан топ от мрежа бях извадил :

Чакай риба после

Силно впечатление ми направи, че мрежата бе чисто нова......
Помятах още 1 час с лекия спининг и се отказах.....
Седнах да цъкам уклей с една жопка на брата
К'во да са прави
После дойдаха и другата част
от наща група риболовци, но при тях слуката бе, освен уклея и 2 костура
УУУмряла работа..... Това 3-ма човека.... Общо бяхме 5 рибари групата
На обяд видях да скача един ииизрудски распер и оставих тия плувки. Грабнах Салмата и пак се разходих в участъка.
Имах само едно дърпане на Лонг Каст 3 от кефал, но не се закачи.... Освен това нищо друго.
Към 15 часа омръзна на цялата група мястото и се засилихме на друго място надолу по течението.
Там разучих района отначало със Салмата.
Доста въртях докато излъжа първата риба за деня
Такава немотия братче..... и по софийските водоеми нямаше....
Застанах ей на това място :

Проводих доста пъти с кранковете и блесните, докато не заковах пред саските първата риба за деня

Ето, коя риба ми върна за кратко усмивката на лицето

Малка ма сефте от рано сабахлян
Не ми беше до снимане на пускането....
После така яко зацепих Мепса, че работата бе на късне
Само ми трябваше да скъсам 1 примамка, та да ми се вкисне още повече настроението и да заебам пустата Тунджа
и да си ходя към Хасково.....
Бах го
, работата не била на късане, а на ЧУПЕНЕ :

Т'ва, плетеното влакно на Пен е адски зверското влакно
и май съм оплескал работата, щот сега вече знам, че съм се запасил с доста мощност на линията....

Надвечер към 18: 00 часа реших, че работата няма да е със средните риби и минах пак на Лайт.
Насочих се към един праг. Там нагазих и почнах да мятам. Видях доста риба на изтичалото.....

Е там боднах и 2-рата риба за целия ден - ей тоя кефал :

Пфуу 2 риби за сумати въртячка, хич не си е работа......
На прословутите Джаковции (имам вече 2 - малкия и този зеления от снимката) един удар нямах.....
На лайт - де се предполага, че ще има пердах положението бе такова :
На Л-миноу-а една риба не подгони.....
Голдитата - гола вода...
Хорнетите и те гола вода.....
Рапалите - ич нищо....
Джаксъните - нищо, освен гонитба на кефалче тип пръст....
На Медиум - нищо на воблер, попер, клатуни и по-едри въртележки.....
2 риби само на Мепс Аглия №2 и №3 съответно на двете геги......
Бе аз мога да си мятам и в кенефа така с тия примамки......
Явно и там пресата е голяма.....
Изморени и не толкова слънчасали към 19 и 40 си бихме шута, към къщи, че плана на чичката беше за стабилен мухабет
За следващата сутрин очакванията бяха по-големи. с оглед на това, че поне брата намери къде са едрите мренджоци с моя помощ, като разузнавач

Та риболовното турне от деретата, продължи на река Тунджа.
Имам да й връщам на Тунджа от миналата година => ТУК.

Тогава ходих за първи път и реката ме остави само с един сиромашки костур....

Рано, рано....Сряда сутринта (14.08), с брат ми се насочихме към реката.
Решихме да метнем под втичалото на река Поповска.
Естествено нямаше как да не взема два бияча и един експеримент, който се оказа доста читав с ясно изразена игра.
Воблера е на Глоуб, прави впечатление, че са сложили VMC тройки

За другите няма какво да пиша, вие ги знаете

Закотвихме се на това място :

Пфуу идеално, само дето имаше много заклещени и паднали дървета и клони по коритото....

Започнах с Лайт спининга. 1 час мятане нямаше пипане и реших да се разходя нагоре към Поповска.
Там имаше обаче палаткаджия и метнах малко под втичалото...

Джунглаааааа :

Там дето са саските се влива Поповска :

То хубу ма риба нямаше след примамките, никва...., а на 15 минути се виждаше по някой костур да гони....
Реших да се разкарам по Поповска река, да видя как е там положението.
С къв акъл са наврях из по-гъстия шубрак не ме питайте

На първия вир имах един удар, но рибата се откачи.
Продължих нагоре срещу течението да търся места....доста трудно се намира де да метнеш там...
Взех, че излезнах на едно пресъхнало речно корито, което се влива, като има вода в Поповска.
По-късно установих, че това корито бе на река Араплийска :

Имаше доста високи дървета над мен...Джунглааааа :

Пък от короната на това се бе оформила арка над коритото на Араплийска :

40 минутки отделих на това място на Поповска с най-различни лайт примамки, които притежавам...

Едно ударче нямаше, все едно бе мъртвило, а часа беше 07 и 35

Някой знае ли дали има риба нагоре по тая река ?
Риби няма, та цъкнах няколко шота :

Към 08 и 30 се върнах при брата и метнах около захранката му, тъй като ми каза, че видял костур да гони

На 5-6-та проводка смених блесната с Голди и хоп зацеп.....

но де да беше само драка

Лелеееееее

....Голдито "хвана" за първи път нещо :

Ей к'ъв скъсан топ от мрежа бях извадил :

Чакай риба после

Силно впечатление ми направи, че мрежата бе чисто нова......
Помятах още 1 час с лекия спининг и се отказах.....
Седнах да цъкам уклей с една жопка на брата

от наща група риболовци, но при тях слуката бе, освен уклея и 2 костура

На обяд видях да скача един ииизрудски распер и оставих тия плувки. Грабнах Салмата и пак се разходих в участъка.
Имах само едно дърпане на Лонг Каст 3 от кефал, но не се закачи.... Освен това нищо друго.
Към 15 часа омръзна на цялата група мястото и се засилихме на друго място надолу по течението.
Там разучих района отначало със Салмата.
Доста въртях докато излъжа първата риба за деня

Такава немотия братче..... и по софийските водоеми нямаше....
Застанах ей на това място :

Проводих доста пъти с кранковете и блесните, докато не заковах пред саските първата риба за деня

Ето, коя риба ми върна за кратко усмивката на лицето

Малка ма сефте от рано сабахлян

Не ми беше до снимане на пускането....
После така яко зацепих Мепса, че работата бе на късне

Бах го

Т'ва, плетеното влакно на Пен е адски зверското влакно

Надвечер към 18: 00 часа реших, че работата няма да е със средните риби и минах пак на Лайт.
Насочих се към един праг. Там нагазих и почнах да мятам. Видях доста риба на изтичалото.....

Е там боднах и 2-рата риба за целия ден - ей тоя кефал :

Пфуу 2 риби за сумати въртячка, хич не си е работа......

На прословутите Джаковции (имам вече 2 - малкия и този зеления от снимката) един удар нямах.....
На лайт - де се предполага, че ще има пердах положението бе такова :
На Л-миноу-а една риба не подгони.....
Голдитата - гола вода...
Хорнетите и те гола вода.....
Рапалите - ич нищо....
Джаксъните - нищо, освен гонитба на кефалче тип пръст....
На Медиум - нищо на воблер, попер, клатуни и по-едри въртележки.....
2 риби само на Мепс Аглия №2 и №3 съответно на двете геги......
Бе аз мога да си мятам и в кенефа така с тия примамки......

Явно и там пресата е голяма.....
Изморени и не толкова слънчасали към 19 и 40 си бихме шута, към къщи, че плана на чичката беше за стабилен мухабет

За следващата сутрин очакванията бяха по-големи. с оглед на това, че поне брата намери къде са едрите мренджоци с моя помощ, като разузнавач

- nikolaiiliew
- сериозен играч
Екстра репораж!
Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
-
- сериозен играч
Другият път повече.Иначе репортажа е супер-както винаги 

Да колега jivko.uzunov, следващият път имаше повече риби
След стабилния мухабет Сряда вечерта, на сутринта бях цъфнал на реката още в 5 и 45.
Мястото беше "сомско", а въдицата - Хеви спининга.
В тоя вир риболовци казаха, че са имали слука на сомчета (вечерно време) по 300-400 грама, които били много вкусни
Та си рекох, че щом във тоя голям вир има такива бебета, би трябвало да има и по-йедри
С голям мерак замахвах в търсене на някой мустакат тунджански сом, но нямаше пипване на примамките.
Скъсах си и единия Хорнет, та ме хванаха пак ядовете от сутринта.
Тръгне ли ми така вкиснато сутринта, всичко се спича тотално....
Дълбочината е към 1,5 метра и пред теб са подмоли от скали, какво по-хубаво убежище от това ?
До към 8 и 30 часа повъртях и си рекох, че няма да е работата. Един дЪрт Распер на 2 пъти ме снима, но аз него не....
После взех директно шибучката
В бързейте и вировете с малко по-бързо течение нямаше никакви индикации на интерес към примамките....
То такава мъкааааа, май щях да бера както предния ден.
Към 10 часа се закотвих на един праг и почнах да мятам насам, натам, абе накъдето ми драснат очите, на там мятах - на посоки ....
Рекох да се издърпам от прага, тъй като бях уплашил рибите, които стояха точно на него.
Имах 2 добри удара на Мепс Аглия и успях да ги видя - кефали не по-големи от 600-700 грама.
, ама на, пусто му слуката не идва....
Преместих се 20 метра по-надолу на сянка и почнах пак да си мятам :

Прослушах и тук зад мен, но нямаше нищо :

Реших да си направя тЪшак с малките кефали, като сложих една мини въртяща блесничка на Робинзон - Тигър 00
Май беше половин грам
Едвам я усещах
Па метнах ей тука, щот видях, че брата с неговите захранки бе събрал доста дребни морунажи, кефалчета, скобаретки и други мирни рибки.
Те го там в саза му се вижда болонезката да стърчи

Метнах си за експеримента и още на второто подаване видях една рибка да се отделя от другите
и стръвно налетя на малката блесничка. Засякох я и хоп сефте за деня
:

Мухаха първия Распер, макар и маломерен
Детска радост - чик-чирик

Голям късмет
Най-после някой маломерен да вземе да ми уважи обектива
Та така. После няколко часа нищо
Ей тия пущини бяха направили на кайма 5-6 едри уклея в живарника на брата, а в последствие и дупки,
през които се измъкна и част от сутрешния му улов :

Толкова хищни, та чак снимах как един крив рак яде друг по-малък

Беше му напраил на дроб бронята :

Взех едната жопка на брата и се включих в цъкането на дребосъци. За 30 минути хванах няколко рибки измежду, които и 3 попчета
Бах тая твар не знаех, че я има изобщо в Тунджа и то толкова нагоре по течението.
Едното си бе жив поп - 12 см
Смачках им главите и ги фърлих за стръв на раците по течението....
Е не ме свърта и на плувка и взех пак шибучката и реших да оставя Никон-а и да прегазя целия праг и да ида от другия край.
Начи като газите да внимавате за ШИПОВЕ по тия прагове.
Водата е заровила клони в пясъка и между камъните и така хубаво ги е изпилила и заточила, че все едно си бяха върхове на копия.
На 2 пъти щях да направя белята и да си наръгам напреки от край до край стъпалата. Хубу, че имам навик от Марица да стъпвам ситно, ситно и меко, като мома - ръченица, та усетих само 2 пъти как ми прободе подметката и ме бодна 2-3 мм в стъпалото.
Хем това в бистра вода, и пак не се виждат. Толкова са твърди, че отначало помислих, че са железни шипове.....
В друга река не съм виждал подобно изпълнение на шипове....
Уууу на изтичалото на прага каква опашка на Распер видях.... Цял мой шамар. Само опашката успях да мерна....
Наредих се веднага над изтичалото и почнах да мятам в търсене на екшън с шибучката, ма нъцкиииии
Отидох под прага - там където се разбиваше водата си топнах край брега крака и водата си беше доста студена.
Веднага първосигнално ми мина, че може да се крие от жегите и някой Распер там.
Студена, богата на кислород със силно течение - екстра условия
Турих Л-миноуа и наистина имах 2 моментални удара на него, но не се закачиха. Ударите бяха в самото адско течение.
Най-накрая след доста упорство измъкнах ей тоя рибок от течението. Явно той ми е правил ударите :

После имах и още едно потропване, но не го реализирах. Всички удари в адското течение. Явно се бяха събрали там на забавачка децата на Неуловимия
Иииии к'ва Анаконда ми мина през краката....пфуу к'ва паника настъпи и пропаднах в едни пясъци около брега...
Бати, то взе, че змията се уплаши повече от мен
Да я погледнах после във водата видях, че е водна, та си плюйнах в пазвата...Бе бях яко нащрек, че даже по едно време взе да ме гони и параноята
Слезнах и малко по-надолу по течението, но там пък гьола добър на ширина, но пък плитък....
1 час си помятах така напразно - нищо ново не казвам
Върнах се пак под прага и покрай ръба на течението и тихата вода отразих пак една рибка

Бе те всичките калбър, все едно една и съща риба съм зашил 2 пъти

Поседя си до мен да си поприказваме :

М, приказвахме си малко и си замина при забавачката
Часът вече беше станал 15 : 00 и реших да се отказвам от спининга. Три расперченца боцнах, повече няма да има риби
Направо седнах да си почина на стола на брата и не станах до след 18 часа
Захранката вече беше присламчила яко на плиткия бързей голям пасаж от дърти мрени, които си се разкарваха
на 1 метър от нас в 1 педя вода
Охо като взех жопката на брата, направих си просто монтажче и почнах да ги хващам повече от брата.
Не съм загубил форма в скубането на плувка
До 18 часа бяхме направили около 35 броя дърти мренджоци от 18 до 25 см. Подобрих си рекорда за няй-голяма
черна мряна, но не го снимах
На бял цръв почти гол след гол разнообразна риба в 1 педя сравнително изтичаща бързо вода
Столът беше във водата, краката топнати във водата, хубава сянка над мен, рибки, а-у.... Рай, само да не бяха тия
щипещи гадове - раците и пак една анаконда

Бе върнах си го за т'ва, че ми взе Хорнета реката

С тая ряка имам чувството, че сме на нож и ме мрази
Та така...кой да предполага, че деня е щял да бъде расперо-мренски ден

След стабилния мухабет Сряда вечерта, на сутринта бях цъфнал на реката още в 5 и 45.
Мястото беше "сомско", а въдицата - Хеви спининга.
В тоя вир риболовци казаха, че са имали слука на сомчета (вечерно време) по 300-400 грама, които били много вкусни

Та си рекох, че щом във тоя голям вир има такива бебета, би трябвало да има и по-йедри

С голям мерак замахвах в търсене на някой мустакат тунджански сом, но нямаше пипване на примамките.
Скъсах си и единия Хорнет, та ме хванаха пак ядовете от сутринта.

Тръгне ли ми така вкиснато сутринта, всичко се спича тотално....
Дълбочината е към 1,5 метра и пред теб са подмоли от скали, какво по-хубаво убежище от това ?
До към 8 и 30 часа повъртях и си рекох, че няма да е работата. Един дЪрт Распер на 2 пъти ме снима, но аз него не....
После взех директно шибучката

В бързейте и вировете с малко по-бързо течение нямаше никакви индикации на интерес към примамките....
То такава мъкааааа, май щях да бера както предния ден.

Към 10 часа се закотвих на един праг и почнах да мятам насам, натам, абе накъдето ми драснат очите, на там мятах - на посоки ....
Рекох да се издърпам от прага, тъй като бях уплашил рибите, които стояха точно на него.
Имах 2 добри удара на Мепс Аглия и успях да ги видя - кефали не по-големи от 600-700 грама.

Преместих се 20 метра по-надолу на сянка и почнах пак да си мятам :

Прослушах и тук зад мен, но нямаше нищо :

Реших да си направя тЪшак с малките кефали, като сложих една мини въртяща блесничка на Робинзон - Тигър 00

Май беше половин грам

Па метнах ей тука, щот видях, че брата с неговите захранки бе събрал доста дребни морунажи, кефалчета, скобаретки и други мирни рибки.
Те го там в саза му се вижда болонезката да стърчи

Метнах си за експеримента и още на второто подаване видях една рибка да се отделя от другите
и стръвно налетя на малката блесничка. Засякох я и хоп сефте за деня

Мухаха първия Распер, макар и маломерен

Голям късмет

Та така. После няколко часа нищо

Ей тия пущини бяха направили на кайма 5-6 едри уклея в живарника на брата, а в последствие и дупки,
през които се измъкна и част от сутрешния му улов :

Толкова хищни, та чак снимах как един крив рак яде друг по-малък

Беше му напраил на дроб бронята :

Взех едната жопка на брата и се включих в цъкането на дребосъци. За 30 минути хванах няколко рибки измежду, които и 3 попчета

Бах тая твар не знаех, че я има изобщо в Тунджа и то толкова нагоре по течението.
Едното си бе жив поп - 12 см

Е не ме свърта и на плувка и взех пак шибучката и реших да оставя Никон-а и да прегазя целия праг и да ида от другия край.
Начи като газите да внимавате за ШИПОВЕ по тия прагове.

Водата е заровила клони в пясъка и между камъните и така хубаво ги е изпилила и заточила, че все едно си бяха върхове на копия.
На 2 пъти щях да направя белята и да си наръгам напреки от край до край стъпалата. Хубу, че имам навик от Марица да стъпвам ситно, ситно и меко, като мома - ръченица, та усетих само 2 пъти как ми прободе подметката и ме бодна 2-3 мм в стъпалото.
Хем това в бистра вода, и пак не се виждат. Толкова са твърди, че отначало помислих, че са железни шипове.....

В друга река не съм виждал подобно изпълнение на шипове....
Уууу на изтичалото на прага каква опашка на Распер видях.... Цял мой шамар. Само опашката успях да мерна....
Наредих се веднага над изтичалото и почнах да мятам в търсене на екшън с шибучката, ма нъцкиииии

Отидох под прага - там където се разбиваше водата си топнах край брега крака и водата си беше доста студена.
Веднага първосигнално ми мина, че може да се крие от жегите и някой Распер там.

Студена, богата на кислород със силно течение - екстра условия

Турих Л-миноуа и наистина имах 2 моментални удара на него, но не се закачиха. Ударите бяха в самото адско течение.
Най-накрая след доста упорство измъкнах ей тоя рибок от течението. Явно той ми е правил ударите :

После имах и още едно потропване, но не го реализирах. Всички удари в адското течение. Явно се бяха събрали там на забавачка децата на Неуловимия

Иииии к'ва Анаконда ми мина през краката....пфуу к'ва паника настъпи и пропаднах в едни пясъци около брега...
Бати, то взе, че змията се уплаши повече от мен

Слезнах и малко по-надолу по течението, но там пък гьола добър на ширина, но пък плитък....
1 час си помятах така напразно - нищо ново не казвам

Върнах се пак под прага и покрай ръба на течението и тихата вода отразих пак една рибка

Бе те всичките калбър, все едно една и съща риба съм зашил 2 пъти

Поседя си до мен да си поприказваме :

М, приказвахме си малко и си замина при забавачката

Часът вече беше станал 15 : 00 и реших да се отказвам от спининга. Три расперченца боцнах, повече няма да има риби

Направо седнах да си почина на стола на брата и не станах до след 18 часа

Захранката вече беше присламчила яко на плиткия бързей голям пасаж от дърти мрени, които си се разкарваха
на 1 метър от нас в 1 педя вода

Охо като взех жопката на брата, направих си просто монтажче и почнах да ги хващам повече от брата.
Не съм загубил форма в скубането на плувка

До 18 часа бяхме направили около 35 броя дърти мренджоци от 18 до 25 см. Подобрих си рекорда за няй-голяма
черна мряна, но не го снимах

На бял цръв почти гол след гол разнообразна риба в 1 педя сравнително изтичаща бързо вода

Столът беше във водата, краката топнати във водата, хубава сянка над мен, рибки, а-у.... Рай, само да не бяха тия
щипещи гадове - раците и пак една анаконда

Бе върнах си го за т'ва, че ми взе Хорнета реката

С тая ряка имам чувството, че сме на нож и ме мрази

Та така...кой да предполага, че деня е щял да бъде расперо-мренски ден

-
- сериозен играч
Казва се,че все едно един к"р ги е правилJettroniX написа:Бе те всичките калбър, все едно една и съща риба съм зашил 2 пъти

Иначе да си дойдем на думата

- Vid
- кандидат преподавател
Браво Гендо, вече гледам уставно си ги мъкнеш расперите, макар и дребни, ама пък ти кВи очакваш в таА ряка? 
Днес с брата врътнахме отново едно капо. Не беше класическо, щото един язовирен сом закачен на джиг ни мъчи 40 мин. Него 20 мин. и после мен още толкоз и дотам ни издържаха рЪките. Ваденето бе ние 5м. напред, оно 10 назад, накрая ни свърши влакното у макарата
Беше невъзможно да го изкараме с оглед леките такъми и влакна които ползвахме (12 лб. двугодишен брейд на Пенн към то 50 м., оттам на сетне върви развиването на подложката от монофила). Ама, сега като се сетя, отново ми забива лудо сърцето..., толкова дълго свирене на авансчето... Е, накрая се задоволихме с това да погледаме слузта останала по конеца
п.п. Миналия ден докато крачех по едни камънаци, пред мен се изсули една пепелянка към то 25-30 см. и се вмъкна под един камък. Камъка го избутах с една пръчка, а она си седеше навита и се взираше в мен със стъклените си очи.
Внимавай, дори пепелянките са още активни.....

Днес с брата врътнахме отново едно капо. Не беше класическо, щото един язовирен сом закачен на джиг ни мъчи 40 мин. Него 20 мин. и после мен още толкоз и дотам ни издържаха рЪките. Ваденето бе ние 5м. напред, оно 10 назад, накрая ни свърши влакното у макарата

п.п. Миналия ден докато крачех по едни камънаци, пред мен се изсули една пепелянка към то 25-30 см. и се вмъкна под един камък. Камъка го избутах с една пръчка, а она си седеше навита и се взираше в мен със стъклените си очи.
Внимавай, дори пепелянките са още активни.....
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Vid написа:... един язовирен сом закачен на джиг ни мъчи 40 мин....

Много е топла Есента тази година и риболова май ще продължи чак до КОледа

-
- вече хвърля и на тежко
От твойте уста в божийте уши.JettroniX написа:Vid написа:... един язовирен сом закачен на джиг ни мъчи 40 мин....Яката работа
![]()

- Vid
- кандидат преподавател
ДА, така е, но таа топла есен направи белките неактивни....JettroniX написа:Vid написа:... един язовирен сом закачен на джиг ни мъчи 40 мин....Яката работа
![]()
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- Стонин МаХенд
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
тези раци колко големи стават?
Има ли ги в изобилие и защитен вид ли са?
Нямам никаква идея колега Стонин МаХендСтонин МаХенд написа:тези раци колко големи стават?

(16.08)
Решихме да пробваме късмета си по Тунджа и Петък сутринта .
В 05 и 20 бях след моста на Срем.
Взех със себе си Салмото и един куп мисли как да излъжа повече от 2-3 риби на спининга

Местата бяха силно ограничени. Дори под самия мост на селото имаше само 1 разчистено място за риболов.
Навсякъде около брега беше такава джунглаааааа

На повечето места бе толкова обрасло, че не се виждаше реката

В 7 часа вече бях стигнал до сомското вирче, без пипане и подгонване. Сутринта реката все едно бе мъртва.
Тук-таме скачаха по някои мирни рибки....

Е в 7 часа....време е да отворя магазина :

.....и да предложа настойчиво ей тая стока, като на всички дадох шанс по 5-10 минутки, за да няма сърдити после

Почнах обстрела от ляво на дясно

След няколко замятания на Лонг Каст-а удари тоя мъник

След още доста проводки, почнах поред на номерата

Мятай, мятай.....чак на Джакото успях да реализирам удар, но не се закачи, тъй като беше или кефал или расперче....
При едно от прибиранията на воблера, непосредствено пред мен, пред скалния подмол, воблера се зацепи

Почнах да напъвам яко нагоре. Лека полека отлепих нещото и почнах да тегля със Салмата :

Еееебати.......

Те такъв ТОП мрежа, отново заплетен в подводни клони - доста едри, по-голямата част от тях влезнаха обратно в реката.....

Воблерът е 5,5 см, правете си сметка какъв е ромба на мрежата

След изреждането на всички примамки по-горе, се прехвърлих от другия край на скалите :

Там пък зацепх чисто новата резервна Аглия №3 и там работата беше на чупене, но пораженията останаха само тези :

До 11 и 30 , една рибка не барна на примамките...
11 и 40 трябваше да оставяме реката, че трябваше да се прибираме към къщи за обяд, а после ни чакаше и път до Хасково.
Реших на инат да ида и да метна за последен път спининга, макар и брата да беше сгънал вече и да ме викаше да си ходим

Застанах на ръба на един праг и с 3-та проводка на ръба на изтичалото видях как една риба атакува Аглията, но не успя да се зашие, без да спирам по време и след удара продължих да навивам и втория път нямаше пропуск - точно в 10-ката.
Останах доста изненадан от рибата, която ми удари там, защото не е типично да стоят там !!

Е, доволен от ината си я пуснах и сгънах сопата. Снимка с пущането няма. Бях оставил GSM-a и апарата на сушата

Та така приключват и излетите от Тунджа.
Измъчена работа за 2 пълни дена и един половин ден :
1-ви ден - 2 рибки;
2-ри ден - 3 рибки;
3-ти полуден - 2 рибки

Тая година очаквах повече от реката..... с оглед на това, че колегите на спининга,
меко казано разцепват хищника по реката, но не казват в кой участък де

Също така бях и доста по-подготвен спрямо миналата година откъм такъми, примамки, тактика и доста нахъсан за ония
телета дето видях....или пък за прословутите килограмови тунджански Кефали !
Та толкова от мен за тунджанското странство.
Следващия път пак

-
- сериозен играч

От тези парашути няма отърване

Бракониерите са на всеки километър !! Тия топчета мрежи са сигурно една съвсем малка част от километрите мрежи, които се пускат в Тунджа
Събота надвечер (17.08
) ходихме с fn1p към Марица да видим какво е положението.
2 Распера забелязахме, но не по-големи от 1,5 кг.
Тцъ, грам слука нямахме. Имах само един удар на голяма въртяща се блесна на Робинсон, но не се засече рибата да видя каква беше...
Плетеното влакно на Пен ЧУПИ отвсякъде, а тройката си беше доста твърда и здрава
Вярно куката не е някаква специално закалена и маркова, но пък си бе много корава и не се свиваше при усилен натиск с пръсти :

Чудя се дали не е повече от 20 lb
Оставям настрана, че при тубата издържа 6,5 килограма.....Знаете плетените влакна колко държат на мъртва тяга....
Привечер махнах Салмата и заложих на Лайт, но ни едно барване на малките примамки и си валатясахме...
Даже КалинПетров дойде с мухарката си, но не се отчете с рибки
На следващата сутрин - рано, рано, се отправих към Тракиец с надеждата, че ще има забава отвсякъде, примерно както миналата година в средата на Септември.....

Ей го Попския ръкав к'ва локва беше (сега сигурно вече е пресъхнал
) :

В ръкава забелязах този разчленен труп на добра бяла риба :

В последствие се оказа, че точно след моя излет е настъпил масов мор на бялата из язовира и явно съм хванал мора в ранна фаза
Обаче така и не се даде обективно становище каква бе причината
Виждате ли следата - как се е гърчила рибата ?

Как стояха нещата по време на излета :
По-голяма част от маршрута минах на Мепс Аглия и Лонг Каст №3
=>
На язовира бе пълна скръб, леш отвсякъде в буквалния смисъл
Въртях със спининга в Попския и част от Николовския ръкав, по моята си схема от А до Б ....
Първото замятане го направих някъде към 05 и 45 сутринта, а последното към 10 и 30....
Покрай брега водата бе зеленясала, а от мидените полета, които са останали на сухо се разнасше миризма на леш.
Като добавя и гларусите все едно бях на лайняното Черно море......
Тотална окупация от биваци...., които се чудеха също като мен де се е дянала рибата
Една риба не изпроводи примамките, а за удар няма да пиша
...тотална мъка и отчаяние ме налегна, да го заеабам и положението, за другите колеги няма да пиша, че имаше такива без мерна риба от доста дни.
Водната повърхност бе като огледало и не мръда ни една риба.
Много рано сутринта видях да припляскват 5-6 маломерни шаранчета в Попския и до там....
Никакво движение на хищник или на някоя мерна риба....
Видях да се извади от локвата 1 едра каракуда към 700 гр. на дъно на царевица, 1 по-дребна и 1 шаранче
тип зарибител - 300 грама. Рибарят, който имаше слуката за малко да го пусне в живарника
...хубу, че ми знае много устата, та го навих да го релийзне
Откъм гробищата си бешее плиткаж до кръста !!
Нищо общо с миналата година...
Пълна трагедия бе положението.....
След това се запътих към Улу Дере с надеждата да "попна" някоя щука.
Всичко бе обрасло стабилно, но имаше прозорци като този, в които се виждаше рибата
Не знам дали я виждате къде се напича зъбатката ? :

Ей на зуум, как си дебне :

Щуките си гонеха стръвно
1) Салмо Поп - 3 страхотни пируетни атаки;
2) Салмо Слайдер 7 см - 1 атака;
3) Мепс Аглия №3 - 1 атака, закачих я, но рибата се откачи пред тревите
Щуките не бяха мерни - от 400-800 грама.
Бахти забавното дето се получи, макар и да нямаше риба за пред фотоапарата
За първи път вдигнах риби на попер и слайдер и наистина гледката е грандиозна
Така безславно приключва и риболовният тур, който направих цяла седмица в средата на Август
Много километри по суша навъртяни, много километри плетено влакно навито на макарата, малко метри мрежи
, много срещи с приятели и естествено няколко качествени снимки с апарата за албума
След това, като се прибрах в София асфалтовата и панелната джунгла ми се струваха някак си по-розАви.
Е, естествено с натрупването на дните след излетите, това розАво взе да преминава отново в качествено сиво

Събота надвечер (17.08

2 Распера забелязахме, но не по-големи от 1,5 кг.
Тцъ, грам слука нямахме. Имах само един удар на голяма въртяща се блесна на Робинсон, но не се засече рибата да видя каква беше...
Плетеното влакно на Пен ЧУПИ отвсякъде, а тройката си беше доста твърда и здрава

Чудя се дали не е повече от 20 lb

Привечер махнах Салмата и заложих на Лайт, но ни едно барване на малките примамки и си валатясахме...
Даже КалинПетров дойде с мухарката си, но не се отчете с рибки

На следващата сутрин - рано, рано, се отправих към Тракиец с надеждата, че ще има забава отвсякъде, примерно както миналата година в средата на Септември.....

Ей го Попския ръкав к'ва локва беше (сега сигурно вече е пресъхнал

В ръкава забелязах този разчленен труп на добра бяла риба :

В последствие се оказа, че точно след моя излет е настъпил масов мор на бялата из язовира и явно съм хванал мора в ранна фаза

Обаче така и не се даде обективно становище каква бе причината

Виждате ли следата - как се е гърчила рибата ?

Как стояха нещата по време на излета :
По-голяма част от маршрута минах на Мепс Аглия и Лонг Каст №3

На язовира бе пълна скръб, леш отвсякъде в буквалния смисъл

Въртях със спининга в Попския и част от Николовския ръкав, по моята си схема от А до Б ....
Първото замятане го направих някъде към 05 и 45 сутринта, а последното към 10 и 30....
Покрай брега водата бе зеленясала, а от мидените полета, които са останали на сухо се разнасше миризма на леш.
Като добавя и гларусите все едно бях на лайняното Черно море......
Тотална окупация от биваци...., които се чудеха също като мен де се е дянала рибата

Една риба не изпроводи примамките, а за удар няма да пиша

Водната повърхност бе като огледало и не мръда ни една риба.
Много рано сутринта видях да припляскват 5-6 маломерни шаранчета в Попския и до там....
Никакво движение на хищник или на някоя мерна риба....
Видях да се извади от локвата 1 едра каракуда към 700 гр. на дъно на царевица, 1 по-дребна и 1 шаранче
тип зарибител - 300 грама. Рибарят, който имаше слуката за малко да го пусне в живарника

Откъм гробищата си бешее плиткаж до кръста !!
Нищо общо с миналата година...
Пълна трагедия бе положението.....

След това се запътих към Улу Дере с надеждата да "попна" някоя щука.
Всичко бе обрасло стабилно, но имаше прозорци като този, в които се виждаше рибата

Не знам дали я виждате къде се напича зъбатката ? :

Ей на зуум, как си дебне :

Щуките си гонеха стръвно

1) Салмо Поп - 3 страхотни пируетни атаки;
2) Салмо Слайдер 7 см - 1 атака;
3) Мепс Аглия №3 - 1 атака, закачих я, но рибата се откачи пред тревите

Щуките не бяха мерни - от 400-800 грама.
Бахти забавното дето се получи, макар и да нямаше риба за пред фотоапарата

За първи път вдигнах риби на попер и слайдер и наистина гледката е грандиозна

Така безславно приключва и риболовният тур, който направих цяла седмица в средата на Август

Много километри по суша навъртяни, много километри плетено влакно навито на макарата, малко метри мрежи

След това, като се прибрах в София асфалтовата и панелната джунгла ми се струваха някак си по-розАви.

Е, естествено с натрупването на дните след излетите, това розАво взе да преминава отново в качествено сиво

Така или иначе по-голяма част от сезона мина и ще се опитам да довърша втория си сезон на спининга.
Мразя, като започна нещо хубаво и да го оставям недовършено, особено, като знам колко лично време и други неща съм отделил и пренебрегнал, за да ви разкажа всяка една интересна случка из родните водоеми.
За 3-тият сезон ще си помисля сериозно дали въобще да публикувам тук неща и мнения, че нещо форумната среда в Nariba.com почна да не ми понася
и ще е по-добре да не се натоварвам умствено, психически и физически за хора, на които им е все едно....или пък за такива, които не оценяват това, което се представило, като факти и случки. Писна ми да гледам безобразния не само из родните водоеми, а и тук.
Философ ли съм бил...
...писател някакъв си....фотограф ли к'ъв...превъзнасям ли се...борец ли няк'ъв съм бил за нещо си
.....приятелите с които ходя за риба от тукашния форум могат да кажат какъв съм, тъй като с тях съм прекарал много време по бреговете на водоемите крачейки, разговаряйки и хващайки рибки рамо до рамо, а с 99,9% от вас не съм
Пък, на които не съм му удобен.....да пие една студена АстикА от мен
/С по-горното си мнение не ангажирам никого, а само себе си/
Та така.....
Сега малко по-ведро настроение
:
Време е да ви разкажа за 2-рия си риболовен тур за тази година.
Успях да гепя още една седмица отпуска и естествено беж да ме няма от таа София
Петъка 31-ви - последния ден от месец Август, надвечер си чукнахме среща с бате Vid на Бродския бент на Марица.
Целта бяха кефалюгите само и единствено, като късно вечерта под бента пробвах с повърхностни примамки за някакви риби със Салмата
Та в 17 и 30 пристигам със 100 каратова усмивка под бента, а там вече батката мяташе, но някакви хора
бяха тотално окупирали терена под самия бент, където смятахме да шибучкаме
Решихме да се запътим нагоре над бента !
От София домъкнах тия 3 оръжия (2-те блесни и Йо-Зурито), за риболовния тур, че в Хюстън Сити никъде не мож си купи......

Цените на новия внос на Мепс за БГ, са напомпани с 10-20% отгоре. Стотинки са, но помпат цената нагоре
Тези взех за медиум спининга
:

Уолкъра на Халко (Австралия) от доста време ми боде очите на щанда с примамки в магазина на Благо и тоя
път ми ги избоде
Искам, накратко да ви представя уолкъра на Халко
Просто страхотна повърхностна примамка, която няма начин да не провокира някой хищник, ако го има наоколо !
Размери - 6см и 14 грама.
Ето и как изглежда примамката :

Лопатката отпред е фосфорна и като се зареди на слънчева светлина свети през нощта, но не ярко.
Благодарение на уникалната и неповторима лопатка, уолкърът придобива уникалната и неповторима игра !
Тя създава звуци във водата докато се лъкатуши, нещо от сорта тип "шлюп-шлюп-шлюп-шлюп..... и т.н."
.
Може да се води с равномерна проводка, която го кара да се движи на зиг заг и да "гребе" с лопатката или с леки придърпвания, като попер.
Ето я и нея отпред :

Напъвах я с ръката да видя дали е здраво закрепена - закрепена е здраво и няма страшно от повреждане.
Праснах я бееез да искам в един камък, че не се получи нещо кастинга, та излезе здрава след удара
Това е изглед на Осинатор отгоре :

Ето ви едно видео от братушките
С времето ще видим дали е успешна примамка и във нашите водоеми. За сега от 2 излета нямам успех !
Доста обикаляхме докато намеря къде са кефалите.
На Декора имах само изпращания и почуквания на дребни кефали, който не успях да зашия.
Ето къде ги набарах кефалите :

Та на това място бе мятал и бате Vid, но нямаше успех. Реших пък аз да си пробвам късмета
С Мепса и Лайт спининга замятах надолу след прага от водорасли и камъни и с голям майсторлък,
концентрация и доза късмет винаги успявах да прекарам блесната непосредствено успоредно пред прага
Просто направо ако гледахте как я провирам блесната, щяхте да се шашнете от чупки и умения
Като нацелиш правилната проводка в течението и правилната примамка се получава тоя резултат :

Толкова голям :

Та след доставената емоция от удара, ваденето на рибката и фотото й е време за CHUB RELEASE :
След още 10-тина минути упорство и изтървани 2 добри риби, дойде момента за нова снимка

Декора ме кефи отвсякъде ! Нали знаете каква е разликата м/у Декор-а и обикновената Аглия
Лови си блесната и т'ва е :

По сумрак слезнах под бента да метна със Салмата, но нямаше никакво проиграване от страна на хищник.
Водата бе като огледало
Мразя, като започна нещо хубаво и да го оставям недовършено, особено, като знам колко лично време и други неща съм отделил и пренебрегнал, за да ви разкажа всяка една интересна случка из родните водоеми.
За 3-тият сезон ще си помисля сериозно дали въобще да публикувам тук неща и мнения, че нещо форумната среда в Nariba.com почна да не ми понася

/С по-горното си мнение не ангажирам никого, а само себе си/
Та така.....
Сега малко по-ведро настроение

Време е да ви разкажа за 2-рия си риболовен тур за тази година.
Успях да гепя още една седмица отпуска и естествено беж да ме няма от таа София

Петъка 31-ви - последния ден от месец Август, надвечер си чукнахме среща с бате Vid на Бродския бент на Марица.
Целта бяха кефалюгите само и единствено, като късно вечерта под бента пробвах с повърхностни примамки за някакви риби със Салмата

Та в 17 и 30 пристигам със 100 каратова усмивка под бента, а там вече батката мяташе, но някакви хора
бяха тотално окупирали терена под самия бент, където смятахме да шибучкаме

Решихме да се запътим нагоре над бента !
От София домъкнах тия 3 оръжия (2-те блесни и Йо-Зурито), за риболовния тур, че в Хюстън Сити никъде не мож си купи......

Цените на новия внос на Мепс за БГ, са напомпани с 10-20% отгоре. Стотинки са, но помпат цената нагоре

Тези взех за медиум спининга

Уолкъра на Халко (Австралия) от доста време ми боде очите на щанда с примамки в магазина на Благо и тоя
път ми ги избоде

Искам, накратко да ви представя уолкъра на Халко

Просто страхотна повърхностна примамка, която няма начин да не провокира някой хищник, ако го има наоколо !
Размери - 6см и 14 грама.
Ето и как изглежда примамката :

Лопатката отпред е фосфорна и като се зареди на слънчева светлина свети през нощта, но не ярко.
Благодарение на уникалната и неповторима лопатка, уолкърът придобива уникалната и неповторима игра !
Тя създава звуци във водата докато се лъкатуши, нещо от сорта тип "шлюп-шлюп-шлюп-шлюп..... и т.н."

Може да се води с равномерна проводка, която го кара да се движи на зиг заг и да "гребе" с лопатката или с леки придърпвания, като попер.
Ето я и нея отпред :

Напъвах я с ръката да видя дали е здраво закрепена - закрепена е здраво и няма страшно от повреждане.
Праснах я бееез да искам в един камък, че не се получи нещо кастинга, та излезе здрава след удара

Това е изглед на Осинатор отгоре :

Ето ви едно видео от братушките

С времето ще видим дали е успешна примамка и във нашите водоеми. За сега от 2 излета нямам успех !
Доста обикаляхме докато намеря къде са кефалите.
На Декора имах само изпращания и почуквания на дребни кефали, който не успях да зашия.
Ето къде ги набарах кефалите :

Та на това място бе мятал и бате Vid, но нямаше успех. Реших пък аз да си пробвам късмета

С Мепса и Лайт спининга замятах надолу след прага от водорасли и камъни и с голям майсторлък,
концентрация и доза късмет винаги успявах да прекарам блесната непосредствено успоредно пред прага

Просто направо ако гледахте как я провирам блесната, щяхте да се шашнете от чупки и умения

Като нацелиш правилната проводка в течението и правилната примамка се получава тоя резултат :

Толкова голям :

Та след доставената емоция от удара, ваденето на рибката и фотото й е време за CHUB RELEASE :
След още 10-тина минути упорство и изтървани 2 добри риби, дойде момента за нова снимка

Декора ме кефи отвсякъде ! Нали знаете каква е разликата м/у Декор-а и обикновената Аглия

Лови си блесната и т'ва е :

По сумрак слезнах под бента да метна със Салмата, но нямаше никакво проиграване от страна на хищник.
Водата бе като огледало