Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Е друга снимка .
Водоема е близо до София
Витоша е отсреща-вчера бях там.

Водоема е близо до София

Витоша е отсреща-вчера бях там.

Риболовци.
И от мене малко гъбки:
Наредени на красиви пътечки, също като в детско филмче, само си ходиш и береш. Раз маргаритка(гъбка), два марг... И вече в кошничката на мечето, или Червената шапчица, или Маша или който и да е друг от анимационните герой
Благодарение на Учителя ми, за около час направихме по една прилична купчинка:
Наредени на красиви пътечки, също като в детско филмче, само си ходиш и береш. Раз маргаритка(гъбка), два марг... И вече в кошничката на мечето, или Червената шапчица, или Маша или който и да е друг от анимационните герой

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
Истинско находище, браво.
Здравейте приятели! Радвам се, че новият сезон е вече открит! От началото на месеца и аз вече няколко пъти брах челядинки, няколко майски гъби, хапнах и печурки, а миналия уикенд из дивите гори на Краището (по границата на Милевската планина и Кървав камък) на 1100-1200м н.в. намерих и изядохме над 20 верпи, като бе пълно и с дипленки.
Но... Приятели, оставете това! Голямата новина, която искам да споделя с вас е, че пунктовете в Кюстендил вече изкупуват пачи крак на цена 9 лв. за килограм!!! Разбирате ли, 10ти май е, а вече пачият крак тръгва!!! Така, че... утре заминавам!!! Сигурно нищо няма да намеря, но нямам търпение да настане ден (или по-скоро обяд) и да отида!
За финал искам да кажа, че преди седмица изядохме и последните манатарки, които бях набрал в средата на юли и кътах във фризера, понеже тези бяха най-красивите и ме бе жал да ги ядем. Изпържихме ги в тиган с малко лук и трябва да ви кажа, че бях приятно изненадан! Бяха много вкусни и просто не е за вярване, че са били 9 месеца във фризер и то обикновен като моя.
Много се вълнувам, изпълнен съм с големи надежди!!! Зимата бе топла, пролетта е достатъчно и в повече влажна, а слънцето и температурите са си, както си трябва за началото на май, тъй че дано пролет-лято 2014 бъдат щедри към всички нас!!!
Но... Приятели, оставете това! Голямата новина, която искам да споделя с вас е, че пунктовете в Кюстендил вече изкупуват пачи крак на цена 9 лв. за килограм!!! Разбирате ли, 10ти май е, а вече пачият крак тръгва!!! Така, че... утре заминавам!!! Сигурно нищо няма да намеря, но нямам търпение да настане ден (или по-скоро обяд) и да отида!
За финал искам да кажа, че преди седмица изядохме и последните манатарки, които бях набрал в средата на юли и кътах във фризера, понеже тези бяха най-красивите и ме бе жал да ги ядем. Изпържихме ги в тиган с малко лук и трябва да ви кажа, че бях приятно изненадан! Бяха много вкусни и просто не е за вярване, че са били 9 месеца във фризер и то обикновен като моя.
Много се вълнувам, изпълнен съм с големи надежди!!! Зимата бе топла, пролетта е достатъчно и в повече влажна, а слънцето и температурите са си, както си трябва за началото на май, тъй че дано пролет-лято 2014 бъдат щедри към всички нас!!!
- stankof
- ще става разбирач
Това набрах вчера вечерта преди да се стъмни.
Малко гъби,но бяха минали доста хора преди мен през деня,та поне набрах повечко от бонуса -мащерката

Намерих гъби които не познавам,някои ако знае какви са тези двата вида моля да сподели:

А тези мисля че са челадинки но досега не съм ги ял а съм слушал че са мн. вкусни:

Малко гъби,но бяха минали доста хора преди мен през деня,та поне набрах повечко от бонуса -мащерката

Намерих гъби които не познавам,някои ако знае какви са тези двата вида моля да сподели:

А тези мисля че са челадинки но досега не съм ги ял а съм слушал че са мн. вкусни:

ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
mateev написа:........
И аз съм убеден, че годината ще е добра за гъби

Днес отидох за риба,
И дори и там, на брега на езерото, като се огледах по едно време - гъби

Усмихнах се на изобилието на Природата -
Тези не ги познавам, ама съм ги срещал напролет и в букова гора и тук - в Софийското поле, на брега на едно езеро,
Ако успея, ще направя една разходка до Средна гора, да проверя какво е положението в планината

Днес проверих около Долни Богров за гъби.
Имаше обрани печурки-но много малко,и на едно дърво горено срещнах това.
Та на тоя язовир-е песечлива почвата-кариера за пясък е от 50 години,и да се набляга на риболова.
Е и една пейзажна
И една от гьола
В момента тука се копа пясък за строителството на София-и гъби търсете,в далечината под планината-Лозенската.
Имаше обрани печурки-но много малко,и на едно дърво горено срещнах това.

Та на тоя язовир-е песечлива почвата-кариера за пясък е от 50 години,и да се набляга на риболова.
Е и една пейзажна

И една от гьола

В момента тука се копа пясък за строителството на София-и гъби търсете,в далечината под планината-Лозенската.

Риболовци.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Понякога в живото ни се случват странни неща - например да намериш печурка на площад Св.Неделя в София, ама на - случи се
!
Излизайки рано сутринта от метростанция "Сердика", зоркият ми поглед на гъбар съзря гъбка в една тревна площ - не повече от 10 кв.м.
!

И наистина беше печурка
,

А ето го и мястото,
Много рядко показвам местата на гъбите и то с точните ориентири
,

Миналата есен един колега беше снимал печурки на пл.Македония,
Сега и аз да се включа в гъбобера в центъра на София
!
Като размислих, реших, че това е това е някакъв знак на късмета и трябва да намеря време и да потърся гъби още същия ден!
Отделех малко време и право на ливадата с печурките.
А там народ - много.
Коли, гъбари и гъбарки в изобилие,
Обаче гъбите бяха повече от гъбарите
!
А събитията се развиват след обяд, поне още десетина човека претърсваха ливадата,
Всички с пълни торбички
!
Но имаше още !!!!!!!!

Това беше най-краткият ми и доста успешен излет от много години насам
!
Накрая така препълних единствената найлонова торбичка, която имах, че се скъса едната дръжка и едва тогава спрях
!
Точно 50 минути бяха достътъчни да събера ето това -

Късметът бе с мен този ден
!
И пак искам да покажа - имаше много, ама много карболови печурки !
Тези, които ги познават, бяха ги стъпкали и ли просто намачкали,
Ама доста хора си ги беряха
!
Растат на цели туфи,

Излизайки рано сутринта от метростанция "Сердика", зоркият ми поглед на гъбар съзря гъбка в една тревна площ - не повече от 10 кв.м.

И наистина беше печурка

А ето го и мястото,
Много рядко показвам местата на гъбите и то с точните ориентири

Миналата есен един колега беше снимал печурки на пл.Македония,
Сега и аз да се включа в гъбобера в центъра на София

Като размислих, реших, че това е това е някакъв знак на късмета и трябва да намеря време и да потърся гъби още същия ден!
Отделех малко време и право на ливадата с печурките.
А там народ - много.
Коли, гъбари и гъбарки в изобилие,
Обаче гъбите бяха повече от гъбарите

А събитията се развиват след обяд, поне още десетина човека претърсваха ливадата,
Всички с пълни торбички

Но имаше още !!!!!!!!
Това беше най-краткият ми и доста успешен излет от много години насам

Накрая така препълних единствената найлонова торбичка, която имах, че се скъса едната дръжка и едва тогава спрях

Точно 50 минути бяха достътъчни да събера ето това -
Късметът бе с мен този ден

И пак искам да покажа - имаше много, ама много карболови печурки !
Тези, които ги познават, бяха ги стъпкали и ли просто намачкали,
Ама доста хора си ги беряха

Растат на цели туфи,
Здравейте колеги! Гъбар съм от скоро и така да се каже не ги разбирам много много гъбите за това бера два, три вида. Искам да задам няколко въпроса!
На скоро намерих близо до торище 3 хубави на външен вид гъби които наритах и оставих да гният! Причината: На външен вид приличаха на бели сърнели, но миризмата им беше неприятна а и за сърнели е доста рано! Имаха си люспи по гуглите диаметър около 15см идеално прави, нито вдлъбнати нито изпъкнали!
Второто нещо което искам да попитам е една гъба която ми донесоха приятели за да ме питат! Голяма е около 30см на външен вид прилича на сърнела но ресните са розово кафеникави като на печурка! нея за щастие я имам снимана ако някой иска мога да му изпратя снимка!
Благодаря предварително!
На скоро намерих близо до торище 3 хубави на външен вид гъби които наритах и оставих да гният! Причината: На външен вид приличаха на бели сърнели, но миризмата им беше неприятна а и за сърнели е доста рано! Имаха си люспи по гуглите диаметър около 15см идеално прави, нито вдлъбнати нито изпъкнали!
Второто нещо което искам да попитам е една гъба която ми донесоха приятели за да ме питат! Голяма е около 30см на външен вид прилича на сърнела но ресните са розово кафеникави като на печурка! нея за щастие я имам снимана ако някой иска мога да му изпратя снимка!
Благодаря предварително!
Здрасти колега, значи само по описание не става, качвай снимки- отгоре, странично, отдолу дори на надлъжен разрез ако трябва. И все пак помни, че описанието по снимка може да е грешно и съвет за изяждане няма да получиш.Luzifer написа:Здравейте колеги
П.П. Браво на колегата Петков

- stankof
- ще става разбирач
Вчера малко неочаквано тръгнах за печурки,но намерих тези сърнели

Беше в самото начало на разходката и се обнадеждих че ще има още ,но не познах!
Накрая приключих с това:

А този вид дребни печурки някой знае ли как се казват и ядливи ли са?
Мирисът им е прятен като на обикновенните печурки,но в развито състояние гъбата е с малки размери -
около 5 см. височина и с малка шапка

Беше в самото начало на разходката и се обнадеждих че ще има още ,но не познах!
Накрая приключих с това:

А този вид дребни печурки някой знае ли как се казват и ядливи ли са?
Мирисът им е прятен като на обикновенните печурки,но в развито състояние гъбата е с малки размери -
около 5 см. височина и с малка шапка

Не е печурка. Това е строфария от бялата група и точния вид се определя само под микроскоп. Специално за тази гъба се допитах до миколог, тъй като доста се усъмних за печурка.
- кирил великий
- разбира нещата
Holly написа:... Това е строфария от бялата група и точния вид се определя само под микроскоп.

- stankof
- ще става разбирач
За първи път чувам за такава гъба,ядлива ли е?Holly написа:Не е печурка. Това е строфария от бялата група и точния вид се определя само под микроскоп. Специално за тази гъба се допитах до миколог, тъй като доста се усъмних за печурка.