Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Ами, възможно е да има ядливи, но при наличието на гъби с доказани качества рискът не е оправдан.stankof написа:За първи път чувам за такава гъба,ядлива ли е?Holly написа:Не е печурка. Това е строфария от бялата група и точния вид се определя само под микроскоп. Специално за тази гъба се допитах до миколог, тъй като доста се усъмних за печурка.
Рискът при ядене на непознати гъби НИКОГА не е оправдан.Holly написа:Ами, възможно е да има ядливи, но при наличието на гъби с доказани качества рискът не е оправдан.stankof написа:За първи път чувам за такава гъба,ядлива ли е?Holly написа:Не е печурка. Това е строфария от бялата група и точния вид се определя само под микроскоп. Специално за тази гъба се допитах до миколог, тъй като доста се усъмних за печурка.
Ars longa, vita brevis
- stankof
- ще става разбирач
mantaray написа:Рискът при ядене на непознати гъби НИКОГА не е оправдан.

ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
Някой може ли да ми каже каква е тази гъба?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
още една снимка, гъбите растяха до дънер, но не съм сигурен че бяха на него, по - скоро до него растяха...едната е с диаметър над 25 см.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Днес пак ходих за риба,
Щото малко преядох с гъбите
!
Та ето тези, бяха порастнали на брега, на 40 см от водната повърхност.
Нагазих за да ги снимам и загребах малко вода с ботуша в старанието си да документирам за темата и тези гъбки
,

Направо пред тръстиките бяха израстнали
!
Щото малко преядох с гъбите

Та ето тези, бяха порастнали на брега, на 40 см от водната повърхност.
Нагазих за да ги снимам и загребах малко вода с ботуша в старанието си да документирам за темата и тези гъбки

Направо пред тръстиките бяха израстнали

- G.Petkov
Направих два излета, един в Средна гора и един в Стара планина, на добре познати и много дашни места, но уви - няма хубави гъби, а е влажно и топло.
Ето я едната гора,

Две случайни гъбки пачи крак,

Иначе някакви гъби имаше, дори и престаряла като тази, ама не и търсените от мен
,

През миналата година, по същото време, на същите места вече намирах и то прилично количество манатарки !
Ето я едната гора,
Две случайни гъбки пачи крак,
Иначе някакви гъби имаше, дори и престаряла като тази, ама не и търсените от мен

През миналата година, по същото време, на същите места вече намирах и то прилично количество манатарки !
- toshaky
- новобранец
Колега беше студено, според мен този уикенд вече ще има единични бройки, пък може и повече. При всички положения аз ще се пробвам в събота.
И да паднем и да бием, пак ще се напием!
Здравейте приятели! Днес намерих първите гъби пачи крак! Срещнах общо 10на гъбки, които бяха твърде малки и пресни, затова откъснах само една за късмет през сезона. Срещнах и една бисерка, която с радост си взех, както и една пантерка, с която, разбира се, нещата не стояха по този начин. Имаше и виолетови гълъбки или както е там точното им наименование. Окончателно спасих капото с 3 огромни печурки, които бяха освен всичко и добре запазени!
В момента по кюстендилските пунктове се събира по около 15 до 20 килограма пачи крак на ден, но цената е вече едва 6лв... Виновни затова били тия около Ботевград, където се предавали по тон - тон и половина на ден...
В момента по кюстендилските пунктове се събира по около 15 до 20 килограма пачи крак на ден, но цената е вече едва 6лв... Виновни затова били тия около Ботевград, където се предавали по тон - тон и половина на ден...
- кирил великий
- разбира нещата
[quote="mateev"]Виновни затова били тия около Ботевград, където се предавали по тон - тон и половина на ден...[/quote]
Ей, тия макета, изядоха гъбите на народа! :lol:
Ей, тия макета, изядоха гъбите на народа! :lol:
Тръгна тръгна манатарката в по ниските южни склонове еденични броики но вече я има да се надяваме времето тази седмица да се задържи топло и към края на седмицата мисля че ще береме по големи количества някои да знае пункт в близост до СОФИЯ .
Привет колеги искам да попитам това сярна гъба ли е и има ли опасен двойник?
-
- новобранец
Според мен е сярна гъба. За двойник не знам да има. На вкус е леко кисела, когато е сурова.
Коластра и Зелена енергия на АкваСорс (AquaSource)
- G.Petkov
След двата неуспеха в планините, реших пак да се разходя по полето и пак имаше
!
Растат големи и малки печурки, челадинки почти няма, и ако ги има са позасъхнали.
Но печурки много, въпреки че берат много хора - пак има !

Карболови печурки има мноооого !
Ама гледам, че и колегите като отрежат гъбата и първо я помирисват
!
Иначе, на външен вид си е печурка от всякъде - само отгоре шапката е по-тъмна и понякога пожълтява среза на пънчето. Ама не винаги.
Единствената разлика е миризмата - на бакелит. Ясно изразена.

Това събрах за около час,

Имаше много печурки със светли ламели. Тези гъби ги бера и ям от известно време, но нямам никакъв проблем. Малко притеснително беше, обаче пробвах. Имат прекрасна миризма на свежа печурка и това ми даде кураж. Днес събрах и печурки с почти бели ламели, ама са печурки!

Растат големи и малки печурки, челадинки почти няма, и ако ги има са позасъхнали.
Но печурки много, въпреки че берат много хора - пак има !
Карболови печурки има мноооого !
Ама гледам, че и колегите като отрежат гъбата и първо я помирисват

Иначе, на външен вид си е печурка от всякъде - само отгоре шапката е по-тъмна и понякога пожълтява среза на пънчето. Ама не винаги.
Единствената разлика е миризмата - на бакелит. Ясно изразена.
Това събрах за около час,
Имаше много печурки със светли ламели. Тези гъби ги бера и ям от известно време, но нямам никакъв проблем. Малко притеснително беше, обаче пробвах. Имат прекрасна миризма на свежа печурка и това ми даде кураж. Днес събрах и печурки с почти бели ламели, ама са печурки!
Гледай да не са съвсем бели,колега, че няма да можем да ти прочетем коментара после.Имаше много печурки със светли ламели. Тези гъби ги бера и ям от известно време, но нямам никакъв проблем. Малко притеснително беше, обаче пробвах. Имат прекрасна миризма на свежа печурка и това ми даде кураж. Днес събрах и печурки с почти бели ламели, ама са печурки!

Ars longa, vita brevis