Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на кльонк
naRiba.com

Форум

Разкази за сома от Камилската долина
Модератор: bobopeli
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Re: Разкази за сома от Камилската долина
Кажи кое се е променило?KRASSI написа:Тролка риболова на кльонк доста се промени откакто си тропал за последно!Troli Rapala написа:Мултитата не са удобни за сом и няма сми да ги задълбаваме.Ахаб и Офшор на Фин-Нор спининговите макари са достатъчно яки за всеки сом.
Риболова на кльонк със спининтова макара си е доста неприятен .
Това е недопустимо за такъв клас макара на такава марка и най-вече на такава цена![]()

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Аз вече втора година се боря със смъртта,та не виждам как мога да се занимавам с "подскачане"!bai mile1 написа:Ама кат са замислиш колко дълго ще сме умрели и колко малко време имаме да ходим за риба ко подскачаш верно?Сякаш си са родил научен рибар, ади моля ти са СПОДЕЛИ и стига с таз ЗЛОБА,края е еднакъв за всички

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Само теб не съм те отказал,нали си последния мохикан на сомовете!Don4o_62 написа:и какво си научил от трольо.....нещо смислено написал ли е......само злоба и плюене,тоя си живее в неговия измислен свят и повтаря като папагал едно и също за битки и ала бала глупости,докато някой някъде не го шамароса,та ще види едни битки,няколко пъти му се е разминавало да не яде шутове по язовирите..колко хора се отказаха да пишат заради него

С тоя гумен О-ринг,може да стане, може и да не стане, щото така казват производителите, че драга трябва да се настройва постоянно в заисимост от температурата.....xoxo написа:Почти всички милти с левър драг го имат този проблем.... кноба за регулиране лесно се върти и се мести при движение на ръчката за драга. Проблема лесно се решава с един точно подбран гумен О ринг - тогава кноба за регулиране на драга не се върти ...KRASSI написа:.....
И двете ми имат проблем и не ти ги препоръчвам - променят си драга (отслабва ) като отваряш и затваряш да пускаш .
Веднъж или два пъти дневно трябва да го коригираш.
Това е недопустимо за такъв клас макара на такава марка и най-вече на такава цена![]()

Правилно е!
Big game макарите с левър драг уж имали файн тунинг...

Та за непознатите да кажа. Имате свободна крайно ляво, страйк, сиреч при удар, който е по средата и се настройва на 1/3 от теста на влакното и макс, което не се настройва, щото се предполага само, че ще е към 5-10 % преди скъсване, някои макари имат и фул макс, като се прибавят тези проценти.
Така, че може след свободната и след 1,2 деления до страйк да е едно и също или все 1/3 от теста..

при зор тука ша е срещата.
..http://www.facebook.com/groups/636519234334902
Адмирал-Краси 112kg, 2,56 m
Вицеадмирал-Милко Георгиев 102.5kg, 2,60 m
Контраадмирал- Николай Гълъбов 91.2kg, 2,51 m

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Ицо,Новата година идва и ще добавя малко факти за това,което ти говорех за Големия!2 години имах време да преосмисля нещата и все още смятам,че знам какво иска на тролинг и кльонк!

Имам същата въдица и преживях 2–3 часа битка с риба,която не видях до края!Бях сам на гьола и само един шаранджия дойде–погледа ме час и големите вълни и дъжд го изгониха на брега!Получих преди това похвала,че съм профешънал тъй като рибата ми вкарва въдицата до дръжката поне 20 пъти в опит да я счупи,но не успя!Беше риба над 2 метра и загубих достойно,като ТОЙ направи следното!–Излезе силен вятър и ТОЙ тръгна срещу вълните,като се вдигна нагоре на 10–15 метра пред лодката и направи рязък тласък с опашката и се откачи от жилото на тройката,беше леко разтворена!Драга не зацепи,нищо че макарата беше с 10лагера,явно дългата борба и подейства отрицателно!
Цитирам един Класик в кльонкането,на когото са снимките!
–"Такъма е пълна импровизация
Прътчето се е справяло с рибки до 45-50 оки както е в комплект с макарето
Макарката е едно старо шаранджииско Спро, струващо около 110 кинта. Такъмчето съм го спретвал набръжко за чичо ми преди 2 лета и от тогава не съм го пипал. Излезе супер кадемлия и повечето риби на него ги ловя. Имам и по-сериозен такъм с мулти и як прът, но 70 процента от рибките са на калпавото оборудване
Проблема не беше в аванса на макарата а в това,че не можех да го ползвам
Трябваше да попреча на рибока да се намъкне у скалите и авансът не ми вършеше работа. Като се има впредвид, че лодчицата ми е 2.5 голямо возене падна
Та колкото и учудващо да е макарката не ме е подвеждала. Инатлииска зодия съм и ще се опитам да извадя некой убавец с това прътле
Голям гъдел е да се подпичкваш със съдбата
"
И на смъртния си одър не казвам,кой е!Който е достатъчно интелигентен ще се сети сам!

Имам същата въдица и преживях 2–3 часа битка с риба,която не видях до края!Бях сам на гьола и само един шаранджия дойде–погледа ме час и големите вълни и дъжд го изгониха на брега!Получих преди това похвала,че съм профешънал тъй като рибата ми вкарва въдицата до дръжката поне 20 пъти в опит да я счупи,но не успя!Беше риба над 2 метра и загубих достойно,като ТОЙ направи следното!–Излезе силен вятър и ТОЙ тръгна срещу вълните,като се вдигна нагоре на 10–15 метра пред лодката и направи рязък тласък с опашката и се откачи от жилото на тройката,беше леко разтворена!Драга не зацепи,нищо че макарата беше с 10лагера,явно дългата борба и подейства отрицателно!

Цитирам един Класик в кльонкането,на когото са снимките!

–"Такъма е пълна импровизация

И на смъртния си одър не казвам,кой е!Който е достатъчно интелигентен ще се сети сам!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Изрових още един важен цитат за моята теза!
–" другият такъм си е сериозен за моите стандарти, ама рибките все на малкото прътче се ловят
Явно си е кадемлииче. Надявам се да доживея да го счупи некой дъртуш
Тогава сигурно ще се кротна най накрая
"
–" другият такъм си е сериозен за моите стандарти, ама рибките все на малкото прътче се ловят

Та искате ли хубав драг, това е истината - DAM с магнитна спирачка без триене на елементите и температура.
На снимката от ляво на дясно, 3-и е ротора-желязо и работи с магнитите заляти със смола в шпулата, като никога не се допират, а само се регулира разстоянието, часовникарска му работа.
Имам две такива с размер 25 и и 40 и не са мръднали 20 години.

P.S. Rазмер 40 -сиреч побира 100 м 0,40 имаше директен драг 8-9 кг, та направих го без пръчка, като настроих на макс драга и в една платнена торба слагах книги и на стръскване гледах докога ще отпуска и прибавях, та към 8-9 кила държеше, а след това си изпуска, та тогава измерих книгите с торбата и бяха към 8,6 кг. , а през пръчка ще е добър боец и за сом, ама това пусто навиване на оловото не ми е приятно, дори с нея, макар че по-лесно се навива от ДАМ5001, поради факта, че дръжката се регулира, като перчатка е,
също и поради размера на по-малкия ротор на макарата. ама пак си е хуйня.

На снимката от ляво на дясно, 3-и е ротора-желязо и работи с магнитите заляти със смола в шпулата, като никога не се допират, а само се регулира разстоянието, часовникарска му работа.
Имам две такива с размер 25 и и 40 и не са мръднали 20 години.

P.S. Rазмер 40 -сиреч побира 100 м 0,40 имаше директен драг 8-9 кг, та направих го без пръчка, като настроих на макс драга и в една платнена торба слагах книги и на стръскване гледах докога ще отпуска и прибавях, та към 8-9 кила държеше, а след това си изпуска, та тогава измерих книгите с торбата и бяха към 8,6 кг. , а през пръчка ще е добър боец и за сом, ама това пусто навиване на оловото не ми е приятно, дори с нея, макар че по-лесно се навива от ДАМ5001, поради факта, че дръжката се регулира, като перчатка е,

също и поради размера на по-малкия ротор на макарата. ама пак си е хуйня.

Та да добиете пълна представа за това, което съм писал погледнете тази снимка...yco написа:
С тоя гумен О-ринг,може да стане, може и да не стане, щото така казват производителите, че драга трябва да се настройва постоянно в заисимост от температурата.....![]()
Правилно е!
Big game макарите с левър драг уж имали файн тунинг......за настройка на драга за всякакви тестови влакна, да ама в само в една точка при страйка.
Та за непознатите да кажа. Имате свободна крайно ляво, страйк, сиреч при удар, който е по средата и се настройва на 1/3 от теста на влакното и макс, което не се настройва, щото се предполага само, че ще е към 5-10 % преди скъсване, някои макари имат и фул макс, като се прибавят тези проценти.
Така, че може след свободната и след 1,2 деления до страйк да е едно и също или все 1/3 от теста.., а от страйк до макс, да е само макс, както казахме зависи от температурата..
...Малко тъпо, ама така се случва и при спирачките на автомобила, като прегреят...е това е само при Big game риболов, тука няма такъв и пак се случва...

- Don4o_62
- учете се от него
А така ми харесвате
чета и ви се радвам 

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

...а пък за такива, като Донча, пускам нещо още по-елементе...

Using the lever drag
Now that your drag is set, here are a few things you need to know before using
your reel:
1. Once the “Strike” drag position is set, you should not adjust the pre-set knob again until
making significant drag range adjustments. Keep in mind that the drag at strike can vary
depending on the difference between the temperature when set, and the operating
temperature during usage. To be sure, it is a good idea to re-check the setting after the reel
is used and warmed up.
2. To let out line, move the lever all the way back until it hits the “Free” spool stop position.
From there the drag will gradually increase as you move the lever forward.
3. Once you have moved the lever forward until it stops in the “Strike” position, you must
press the strike release button to move past “Strike”. You do not have to press the button
to return below strike.
4. The maximum drag with the lever in the “Full” position will depend on where the
“Strike” drag is set. The higher the “Strike” drag setting, the higher the drag will be with
the lever in the “Full” position. Be aware that as you continue to increase the pre-set
knob, at some point you will not be able to get free spool anymore when the lever is
moved to “Free”.

Using the lever drag
Now that your drag is set, here are a few things you need to know before using
your reel:
1. Once the “Strike” drag position is set, you should not adjust the pre-set knob again until
making significant drag range adjustments. Keep in mind that the drag at strike can vary
depending on the difference between the temperature when set, and the operating
temperature during usage. To be sure, it is a good idea to re-check the setting after the reel
is used and warmed up.
2. To let out line, move the lever all the way back until it hits the “Free” spool stop position.
From there the drag will gradually increase as you move the lever forward.
3. Once you have moved the lever forward until it stops in the “Strike” position, you must
press the strike release button to move past “Strike”. You do not have to press the button
to return below strike.
4. The maximum drag with the lever in the “Full” position will depend on where the
“Strike” drag is set. The higher the “Strike” drag setting, the higher the drag will be with
the lever in the “Full” position. Be aware that as you continue to increase the pre-set
knob, at some point you will not be able to get free spool anymore when the lever is
moved to “Free”.

Толкова ли ти е трудно да кажеш,нещо полезно без да влагаш негативизъм?Примерно:Беше слънчев мартенски ден,реших да отскоча до жребеца да подърпам малко.Заложих на шад рап 5см,единия беше цвят р а другият s,до обяд имах 2а удара на цвят р,следобед се заоблачи и слънцето се скри,имах 3и удара на другия цвят,водата беше прозрачна а темп10гр.Без да даваш гпс координати на местата за дърпане.Всеки колега ще си направи изводите сам.Та никъде не съм споменал че съм объркан,ама явно ти си ясновидец,напротив ясно е че като дърпам февруари няма да хвана ама аз си дърпам ей тъй щото ми се дърпа.Учуден съм от факта за март и април че не хващам ,но и туй ще се коригира един ден и то без да ми помагаш.А кажи сега примерното изложение ли ти хареса или негативизма дет излиза от телешките ти постове,за злобата не ми отговаряй на мен а на себе сиTroli Rapala написа:Споко,те много са като теб и то от години!Все на това ниво си стоят до 6 или макс 10 кила и все мокрия парцал ги удря в сънищата!bai mile1 написа:та рано или късно сигурно и аз ще хвана пролетес ,ама ще е случайно щото съм новобранка
Най-добре е да пускаш ТОТО–фиш преди риболов,та да увеличиш шансовете двойно!
![]()
Или пък с 6 въдици и 6 фиша,ще е чудесна комбинация и до 6 години ще уцелиш кьоравия!
![]()

Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен
Марк Твен
Това с гуменото пръстенче съм написал че спира местенето на на врътката за регулиране на драга става за повечето мулти - зависи от конструкцията на макарата - за ФН сантяго,пен интернатионал или за тази с автоматичните скорости това не става - те са с друга конструкция ама и те го нямат този проблем...
- Don4o_62
- учете се от него
Техниката напредна и е нормално да се ползват по модерни макари и т.н. но това за сметка на безрибието,няма пълно щастие
по мое време кво имаше,Уфимки с по 15 лепенки
пръчки от лепени нишки вибро отдолу а отгоре тъй наречената пластирка,вид плътно вибро и си беше престижно да го имаш
а макарите най здрави за времето Реле - Рекс с преправени алуминиеви шпули,корда 0,100 че нямаше по дебела
суркахме сомове и като прани ватенки ги вадехме,без аванси,драг и разни чудесий,даже колега 91 - год. изкара един 70 кила и нещо без никакви аванси,лодката му беше аванса,с един руски презерватив 2 м. го разкарваше 1 час по язовира и като се умори дойдоха с една твърда лодка та го натвариха,така че тия аванси за мен не са много удачни,винаги съм ловял на стегнат аванс и го оставях сам да се засече като хукне надолу,никога не съм засичал,тои си опипва,хваща полека стръвта и полека си я нагълтва,а като усети твърдия хуква да бяга и тогава вече към гърлото е по меко и се зашива,бил съм с колега в лодка и му викам,натисне ли,чакай не засичай,но адреналина друго казва, прас засечка и кура му сом
това е като да ловиш щука или бяла,чакаш.... 

- Don4o_62
- учете се от него
подържам мнението на бай Миле,че Сашо трябва да води нормален диалог,понеже има много знания и много неща може да научи човек от него
а относно мекия аванс и засечка,ще дам пример за тоя сом уловен от Къдравия тая есен
та случая е следния,отидохме с жена ми на гости на сомаджийска група на Кърджали,и тъкмо пристигнахме,Къдравия излиза с лодката и извади сома от вътре,радост,снимки и аз също с него да се разстъжа
викам кажи сега как удари и го вади,вика чукам си и натисна....чакам без засечка,натисна още и згъна въдицата,седя и чакам още..... и след малко взе да натиска на тласъци и полека взех да го вдигам,та такива работи за вадене на сом без засечка,също спомена че така практикувал,та такива работи 

ко става с тоз форум пиша пращам пък не излиза нищо вече три пъти? 

Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен
Марк Твен