Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com

Форум

Качествени чепарета
Модератори: Димо Михалев, dobria1
Re: Качествени чепарета
Ако става дума за този възелnoemis написа:Публикувано на: Чет Окт 29, 2009 3:05 pmВидеото има ли го някъде?КИРО написа:Този възел ми го показа Милен Кордов.Няколко кръстосани възли,но само с видео може да се покаже.Д.Димитров написа:Всичко казано до тука от Киро е точно така, само дето има подробности- бидема на куката се вързва към майката при разпъната корда с доста особен възел, и след отпускане на майката бидема не може да се движи по майката.
За догодина ще го направя видеото......
Преди време се пробвах да го направя този възел и ... се оказа че съм го забравил!
ПП. Става въпрос за връзване на бидем към майка на дълго чепаре за паламуд/лефер.

Не с видео ами и до мен да си трудно ще ти стане ясно как се прави

Миналата година по леферско време ми се налагаше всеки ден да правя по едно дълго чепаре (правих си експерименти и много неща разбрах от тях) но нямах време да опъвам майки и връзвах с най обикновен възел който си правя и нямаше проблем (все пак рибите бяха до към 400гр) но онзи възел от снимката си е класика

НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

- noemis
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Точно този!
Навремето с дядото опъвахме майката между един кол и макара с тежест накрая (единият край вързан за кола, майката успоредно на земята - накрая минава през макара и в самия край се закачат тежести). Тежестите като килограми са малко над половината на това, което може да носи майката - така тя се опъва и изтънява. След като се вържат бидемите (безвъзлово), се махат тежестите и самите възли се стягат така, че няма мърдане нагоре или надолу (майката си връща диаметъра). Всеки възел намаля значително здравината на майката, а като имаме 20-30 куки и вземе че се натовари чепарето с риби по над килограм, става лошо.
Това го правихме често, беше преди 1990, а след като не съм се занимавал дълго време с връзването на подобни чепарета се оказа, че съм забравил пустия възел.
Накрая само да покажа няколко куки, които са ми останали наследство от дядото и които едва ли ще мога да използвам някога (отново) в нашето моренце.
С такива навремето ловихме леферите и паламудите между Тюленово и Фара Шабла.

Едно сравнение с два воблера Yo-zuri и Sebile 110 мм.

Ето и едни норвежки куки от преди 89-та (за сегашните риби, масово под килограм, са идеални). Нямат ръждясване, а с тази контра каквото и да се хване няма измъкване. Останали са ми само двайсетина и колкото и да съм търсил през годините, не ги намирам - изглежда че вече не ги произвеждат.

Тези на снимката са част от оцелелите и от началото на 90-те до сега всяка година са във водата!
Как преди са можели да правят подобни куки, а сега дори най-реномираните изкарват едва два-три сезона (най-много)?!?!
Навремето с дядото опъвахме майката между един кол и макара с тежест накрая (единият край вързан за кола, майката успоредно на земята - накрая минава през макара и в самия край се закачат тежести). Тежестите като килограми са малко над половината на това, което може да носи майката - така тя се опъва и изтънява. След като се вържат бидемите (безвъзлово), се махат тежестите и самите възли се стягат така, че няма мърдане нагоре или надолу (майката си връща диаметъра). Всеки възел намаля значително здравината на майката, а като имаме 20-30 куки и вземе че се натовари чепарето с риби по над килограм, става лошо.
Това го правихме често, беше преди 1990, а след като не съм се занимавал дълго време с връзването на подобни чепарета се оказа, че съм забравил пустия възел.
Накрая само да покажа няколко куки, които са ми останали наследство от дядото и които едва ли ще мога да използвам някога (отново) в нашето моренце.
С такива навремето ловихме леферите и паламудите между Тюленово и Фара Шабла.
Едно сравнение с два воблера Yo-zuri и Sebile 110 мм.
Ето и едни норвежки куки от преди 89-та (за сегашните риби, масово под килограм, са идеални). Нямат ръждясване, а с тази контра каквото и да се хване няма измъкване. Останали са ми само двайсетина и колкото и да съм търсил през годините, не ги намирам - изглежда че вече не ги произвеждат.
Тези на снимката са част от оцелелите и от началото на 90-те до сега всяка година са във водата!
Как преди са можели да правят подобни куки, а сега дори най-реномираните изкарват едва два-три сезона (най-много)?!?!
Има ги колега има ги слабо ти е търсенето ето ти подобнаnoemis написа: Останали са ми само двайсетина и колкото и да съм търсил през годините, не ги намирам - изглежда че вече не ги произвеждат.
!

на лични ще ти пратя сайта да си избираш избора е големичък а и куките аз ти гарантирам че са уникални и ще те доближат до времето и спомените с дядо ти (защото тогава са произведени)

НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

Ееееее от де ги изровихте... Тези кутийки с куки ме връщат в детството. През 80 -те години на Златни пясъци се учех да ловя кая с камъшени пръчки. То май други нямаше или аз не бях виждал...Комунизъм... Бях с баща ми и се запознахме с един белгиец, който пък се учеше да лови риба от нас. Аз като пишлеме и начинаещ нямах празно. А белгиеца с Shakespeare последен модел, куки норвежки и какви ли не Западни глезотии, живарници една риба не може да хване. Шот такъма му бе вързан, като за илария на дъно
Светнах го аз как става, а той доволен ми подари една торба с куки, месини и какво ли не. Бях на седмото небе. Mного готин пич. След 5-6 дни, като си тръгваше от БГ ни продаде пръчката си и макарата MITCHEL ( 810 май беше) за смешни пари. Още ги пазя СПОМЕН.... С тези куки дълго време се учех да правя ''качествени'' чепарета. Добрия е прав има ги тук там в скандинавията все още. Супер остри с яка контра . Но до колкото знам вече отдавна не се произвеждат. Само застоели тук там.

- noemis
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Един експеримент, който надявам се да се окаже успешен.

Дължина 65 мм, ширина 4 мм, тегло 1,5 гр.

Идеята на тези клатушки е да се поставят като чепаре над воблера вместо вездесъщите октоподчета.
Могат да се използват и с бомбарда за чернокоп или зарган.
Представете си едно чепаре от около 5 максимално близки като имитация на ува клатушки, поставени над дълбокогазещ воблер. Ако воблерът слиза номинално (сам) до 9-13 м, е нормално да се очаква, че с клатушките ще се "вдигне" с не повече от 4-6 м, което е напълно приемливо (с колко точно само пробите на място ще покажат).
Тук, макар и не съвсем ясно, може да се види движението на клатушката във водата.
Това е вариантът за бомбарда - с по-голяма извивка на тялото, за по-бавно водене. Тролинг версията е с по-малка извивка и започва да се движи като рибка при скорост по-голяма от 3-4 км/ч.

Дължина 65 мм, ширина 4 мм, тегло 1,5 гр.
Идеята на тези клатушки е да се поставят като чепаре над воблера вместо вездесъщите октоподчета.
Могат да се използват и с бомбарда за чернокоп или зарган.
Представете си едно чепаре от около 5 максимално близки като имитация на ува клатушки, поставени над дълбокогазещ воблер. Ако воблерът слиза номинално (сам) до 9-13 м, е нормално да се очаква, че с клатушките ще се "вдигне" с не повече от 4-6 м, което е напълно приемливо (с колко точно само пробите на място ще покажат).
Тук, макар и не съвсем ясно, може да се види движението на клатушката във водата.
Това е вариантът за бомбарда - с по-голяма извивка на тялото, за по-бавно водене. Тролинг версията е с по-малка извивка и започва да се движи като рибка при скорост по-голяма от 3-4 км/ч.
- noemis
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Като съм започнал ... това са двата основни варианта със сигнални цветове на тези клатушки - розово и жълто.
Размерът им е съвем малко по-голям: дължина 70 мм, ширина 6 мм, тегло (с куките) 2,5 гр.

Осветени с УВ лампа.

И накрая едно клипче.
Размерът им е съвем малко по-голям: дължина 70 мм, ширина 6 мм, тегло (с куките) 2,5 гр.
Осветени с УВ лампа.
И накрая едно клипче.
- noemis
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Движението на клатушките във водата - на чепере от 3 клатушки с дължина на бидемите от 10 см. В края си бидемите завършват с малки карабинки - така могат да се сменят бързо и лесно при необходимост от друг цвят или дължина на клатушката. Воблерът под тях е на 50 см и не се вижда (не влиза в кадър).
Скорост около 3-4 км/ч.
В самия край на клипчето (последните няколко секунди) скоростта става около 6-7 км/ч.
При последния експеримент се получи интересен ефект като цвят - два вида холограми насложени една върху друга като и двете се виждат самостоятелно, но гледани под различен ъгъл (холограмата отгоре е полупрозрачна).

Скорост около 3-4 км/ч.
В самия край на клипчето (последните няколко секунди) скоростта става около 6-7 км/ч.
При последния експеримент се получи интересен ефект като цвят - два вида холограми насложени една върху друга като и двете се виждат самостоятелно, но гледани под различен ъгъл (холограмата отгоре е полупрозрачна).
На нас ни харесват,но на рибата дали ще и харесат
Трябва да се пробва... Инъче цветовете са very good.

- noemis
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Вече намерих колеги, които се съгласиха да направят проби и да си кажат мнението, а ако успеят да направят и снимки или клипче с улов, клатушките си остават за тях и няма да ми ги връщат.MARLIN написа:На нас ни харесват,но на рибата дали ще и харесатТрябва да се пробва... Инъче цветовете са very good.

Когато ги замислях идеята беше да са с куки, които да могат да се сменят: да са по-дълги (6-7 см) и по-тънки от тези на Yamashita Yumizuno (по-малко съпротивление във водата, както и максимално да се доближават като форма до пропорциите на увата).
Добре е, че имат ясно изразена собствена игра. Лошото е, че сякаш имат склонност да се заплитат повече от октоподчетата при хвърляне встрани, но при пускане до лодката с развъртане на заден ход (държи линията изпъната) няма проблеми. Другата голяма и много важна неизвестна е с колко повече ще вдигат воблера в сравнение с октоподчетата или силиконовите рибки. Също така е напълно възможно да се появят проблеми, за които не се сещам в момента. Може накрая всичко това да се окаже пълно фиаско. Във всички случаи, обаче, тръпката от експериментирането и пробването на нови неща си остава.
Следващата клатушка е дневна разцветка за по-прозрачна вода и слънчево време.
Този модел е от две различни страни: първата е от два вида холограми насложени една върху друга като и двете се виждат самостоятелно, но гледани под различен ъгъл (холограмата отгоре е полупрозрачна), а втората е черна с прозрачна холограма и пет малки точки от огледална холограма.
Дължина 70 мм, ширина 6 мм, тегло (с куката) 2,5 гр.
Клипчето:
Бидемите на чепарето: дължина от 10 см с карабинка накрая.
- sharko1111
- новобранец
Колега помисли за някъкви вирбели, защото ще се усукват, но и със вирбел пак ще се присуква.Преди 10. 15год сме го пробвали същият вариант със малки клатушки и не работеше добре.На външен вид си ги направил много добре.
- sharko1111
- новобранец
А по горе възела за паламудено 4епаре се прави то4но тъка.Аз опъвам каломата да стане като струна на китара на 20м се разтяга около2м, бидиема го намотавам 6-7пъти в една посока за по лесно и после пускам кордата гашити във края на 4епарето са малко по турудни ,но наистина става мого здрав .
- noemis
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Най-после малко конструктивна критика!sharko1111 написа:Колега помисли за някъкви вирбели, защото ще се усукват, но и със вирбел пак ще се присуква.Преди 10. 15год сме го пробвали същият вариант със малки клатушки и не работеше добре.На външен вид си ги направил много добре.

Първите два възможни проблема, за които си помислих още преди да започна бяха тези: дали катушките няма да се усукват и дали няма да оказват твърде голямо съпротивление във водата и съответно да дърпат воблера нагоре.
Заради японските клатушки имах основание да си мисля, че проблемът с усукването е принципно решим. Ясно е, че няма как при ръчна изработка и без почти никакви помощни уреди и инструменти да получа същия резултат - усукване ще има. Въпросът е дали ще мога да го огранича в поносими граници, в смисъл, да не се налага да спирам през 50-100 м да разплитам линията.
Миналата неделя при пробите (клипчето по-горе) за около 100 м се заплете само клатушката на най-горния бидем, но го отдавам отчасти на това, че клатушката често изскачаше над водата и се въртеше на повърхността. В случая нямаше как да потопя виблера още надолу, защото водата беше буквално кална и нищо нямаше да се види на видеото (видимост около половин метър). С долните две клатушки обаче всичко беше наред. Следващият тест ще е при постоянно влачене от поне километър и едва тогава ще мога да кажа нещо повече по въпроса.