Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Има млечници, но аз очаквам да има повече манатарки, ама няма така както миналата година 

Здравейте! 
Тъй като останах в София и ми се размина риболова тази седмица, реших за утеха да отскоча за гъби до някоя гора наоколо. Избрах си една горичка непозната за мен, която за радост се оказа сполучливо попадение… Ето в картинки какви ги свърших:
Най-честия вид:

Една опасна братовчедка, която само снимах за сравнение (беше 1 единствена сред многото бисерки…Много трябва да се внимава!!):

Първите манатарки за тая година:

Други красоти разни:

(Тези бяха много красиви, чак ми дожаля да ги откъсна. Жалко, че снимката е излязла кофти.)

Това което запазих за себе си:

В резюме: Най-честата гъба (от тези които събирах) бе бисерната, като имаше доволно и гълъбки (няколко вида). От непознатите за мен видове имаше масово някаква гъба с кафява фуниевидна гугла, размер 5-8 см., предполагам от рода на орешарките… Манатарките бяха единични бройки и по всичко личи, че още не са тръгнали масово. Като цяло гъбите бяха по ръба на гората, но не бяха на открито, а предпочитаха закътани и усойни местенца. Не срещнах нито един пачи крак или булка… Явно не им харесва този терен
Поздрави и до скоро!
П.П. Голяма вкусотия беше събрания микс, като особено съм впечатлен от габъровите гъбки. И преди съм ги опитвал, но сега в комбинация с бисерната бяха направо божествени

Тъй като останах в София и ми се размина риболова тази седмица, реших за утеха да отскоча за гъби до някоя гора наоколо. Избрах си една горичка непозната за мен, която за радост се оказа сполучливо попадение… Ето в картинки какви ги свърших:
Най-честия вид:

Една опасна братовчедка, която само снимах за сравнение (беше 1 единствена сред многото бисерки…Много трябва да се внимава!!):

Първите манатарки за тая година:

Други красоти разни:

(Тези бяха много красиви, чак ми дожаля да ги откъсна. Жалко, че снимката е излязла кофти.)

Това което запазих за себе си:

В резюме: Най-честата гъба (от тези които събирах) бе бисерната, като имаше доволно и гълъбки (няколко вида). От непознатите за мен видове имаше масово някаква гъба с кафява фуниевидна гугла, размер 5-8 см., предполагам от рода на орешарките… Манатарките бяха единични бройки и по всичко личи, че още не са тръгнали масово. Като цяло гъбите бяха по ръба на гората, но не бяха на открито, а предпочитаха закътани и усойни местенца. Не срещнах нито един пачи крак или булка… Явно не им харесва този терен

Поздрави и до скоро!
П.П. Голяма вкусотия беше събрания микс, като особено съм впечатлен от габъровите гъбки. И преди съм ги опитвал, но сега в комбинация с бисерната бяха направо божествени

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Има непознат за мен проблем, свързан с отваряне е затваряне на уеб-страницата, при което се трие всичко, та пробвам всякакви варианти да пусна пост в темата
!
И това вече върви много дни, а не мога да установя причината!
Та днес отидох в Стара планина, до София,
В една гора която даде много манатарки миналата година.
Сега, въпреки високата влажност и топло време - съвсем малко гъби!

От ядливите - само пачи крак!

От тези имаше много, но не ги познавам!

Към 10 часа заваля пороен дъжд, намокри и гората, и мен, и приключих само с това,

Ето я мократа гора
!

Този пост го писах точно 6 пъти -
!
И правя редакции за грешки след като съм го постнал - за да не се изтрие
!

И това вече върви много дни, а не мога да установя причината!
Та днес отидох в Стара планина, до София,
В една гора която даде много манатарки миналата година.
Сега, въпреки високата влажност и топло време - съвсем малко гъби!
От ядливите - само пачи крак!
От тези имаше много, но не ги познавам!
Към 10 часа заваля пороен дъжд, намокри и гората, и мен, и приключих само с това,
Ето я мократа гора

Този пост го писах точно 6 пъти -

И правя редакции за грешки след като съм го постнал - за да не се изтрие

Е, важното е, че гъбите не са се изчезнали, както постовете!
Браво, хубава и плодовита разходка! Във вторник и аз ще се отчета, понеже най-накрая се изля, както подобава за месец юни и по кюстендилско! Какво по-хубаво от това да гледаш Световното с бира и разнообразна гъбена трапеза?! Какво ли? Ами по-хубаво от това е да гледаш Световното с бира и разнообразна гъбена трапеза и Аржентина да стане най-накрая отново световен шампион!

Браво, хубава и плодовита разходка! Във вторник и аз ще се отчета, понеже най-накрая се изля, както подобава за месец юни и по кюстендилско! Какво по-хубаво от това да гледаш Световното с бира и разнообразна гъбена трапеза?! Какво ли? Ами по-хубаво от това е да гледаш Световното с бира и разнообразна гъбена трапеза и Аржентина да стане най-накрая отново световен шампион!
- G.Petkov
Бях любопитен, дали печурките в полето ще растат при тези високи температури и след днешния риболов направих едночасова разходка в Софийското поле.
Печурки имаше, въпреки многото гъбари!

Повечето гъби бяха попреминали, но имаше и нови, които отидоха в тигана!
От гъбите на снимката - бракувах около 1/3 !

Печурки имаше, въпреки многото гъбари!
Повечето гъби бяха попреминали, но имаше и нови, които отидоха в тигана!
От гъбите на снимката - бракувах около 1/3 !
Привет, ето какво набрах за около час в дъбова гора на около 600 м. НВ:
и първата булка за годинатаВие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Щом буличките са тръгнали това е добре, дано и манатарките тръгнат по масово 

-
- новобранец
Днес пообиколих Средна гора.Намира се предимно Пачи крак и то доволно.Манатарките и Булките са голяма радкост.Някой ако има инфо за други райони ще се радвам ако го сподели.Наслука на всички.
Около Еленския Балкан, същата работа. Пачи крак се намира, но манатарките са рядкост. Времето през деня беше слънчево, а вечер обикновено валеше. Имаше различни видове гъби, но не и манатарки за разлика от други години. Братята роми редовно атакуваха близките и далечни гори, но и те не винаги с успех. Лично мое мнение, че това се дължи на "масовото скубане" на тези гъби през последните 2 години.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
От скоро съм в район където се намират манатарки и изгледах много клипове как е правилно да се берат специално манатарките, на всякъде ги отскубват внимателно и след това покриват отвора с листа и го притискат, никъде не видях някой да ги реже с нож както другите гъби. На едно място обясниха, че ако се режат остатъка гние и унищожава мицела, така че и аз вече ги бера по този начин. Струва ми се логично.desi написа:Около Еленския Балкан, същата работа. Пачи крак се намира, но манатарките са рядкост. Времето през деня беше слънчево, а вечер обикновено валеше. Имаше различни видове гъби, но не и манатарки за разлика от други години. Братята роми редовно атакуваха близките и далечни гори, но и те не винаги с успех. Лично мое мнение, че това се дължи на "масовото скубане" на тези гъби през последните 2 години.
Тогава защо култивираните печурки ги продават рязани, ако им загнива мицела при рязане собствениците на гъбени ферми масово щяха да фалират?
Различни видове са, а и печурките са култивирани гъби, а не диви....
Култивираните печурки ги продават рязани, но ги берат чрез завъртане около оста на тялото и след това ги подрязват. Ако не се подрежат, губят от търговския си вид, защото се замърсяват бързо. След брането местата от където са откъснати се посипват с хигроскопичен материал - обикновено се използва пепелина. Затова и аз мисля, че правилния начин е: внимателно завъртане за да се прекъсне кореновата система, отрязване на излишната част веднага за да не се зацапват другите гъби и покриване с листа на мястото. Така ще предпазим останалия в почвата мицел от слънцето и други влияния, които биха го унищожили.desi написа:Тогава защо култивираните печурки ги продават рязани, ако им загнива мицела при рязане собствениците на гъбени ферми масово щяха да фалират?
- G.Petkov
Дъжда отнесе гъбите, май .......
Днес пробвах две дестинации - дашни,
Ама хубави гъби няма !
Ето това намерих в Софийското поле,

Имаще и челадинки, ама не ги събирах.
И в Стара планина - до София,
Много трудна гора, след дъждовете е обрастнала ужасно !!!

Първата сърнела за годината, ама и единствена,

Тези ги виждам за пръв път !

Имаше и други гъби, ама определено са съвсем малко !
Но диви ягоди има в изобилие
,

Утре ще пробвам Стара планина след Ботевград.
Влага и топлина има - гъби няма ??????????????
Днес пробвах две дестинации - дашни,
Ама хубави гъби няма !
Ето това намерих в Софийското поле,
Имаще и челадинки, ама не ги събирах.
И в Стара планина - до София,
Много трудна гора, след дъждовете е обрастнала ужасно !!!
Първата сърнела за годината, ама и единствена,
Тези ги виждам за пръв път !
Имаше и други гъби, ама определено са съвсем малко !
Но диви ягоди има в изобилие

Утре ще пробвам Стара планина след Ботевград.
Влага и топлина има - гъби няма ??????????????
- G.Petkov
Имам усещането, че само аз пиша в темата ...
Или няма гъби, или няма желаещи да споделят излетите си !
Та днес се качих в Стара планина, между Ботевград и Мездра.
Това е гората,

А това е пътят към гъбите
,

Гъби имаше, хубави - малко !
Няколко манатарки,

Имаше и от посиняващите манатарки,

Доста млечници намерих днес,

Тази гъба я виждам за пръв път през живота си,

Тази е дървесна, ама растеше увиснала, т.е пънчето беше над гуглата.

Това са гъбите от излета,

Или няма гъби, или няма желаещи да споделят излетите си !
Та днес се качих в Стара планина, между Ботевград и Мездра.
Това е гората,
А това е пътят към гъбите

Гъби имаше, хубави - малко !
Няколко манатарки,
Имаше и от посиняващите манатарки,
Доста млечници намерих днес,
Тази гъба я виждам за пръв път през живота си,
Тази е дървесна, ама растеше увиснала, т.е пънчето беше над гуглата.
Това са гъбите от излета,