Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
-
- сериозен играч
Re: Има ли гъбари?
Мисля че са Манатарки или.....

Светът е кръговрат. Всеки е отговорен за действията си. Всичко се връща..
- stankof
- ще става разбирач
Изяде ли ги вече............Йордан Марков написа:Мисля че са Манатарки или.....
ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
-
- сериозен играч
Не съм
чакам гъбарите да кажат

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Снимката не е много добра,
Но гъбите са манатарки, само тази най-дясната не я виждам добре, по-добре я хвърли, а другото яж.
И по принцип - като се искат съвети по снимка,
Добре е снимката да е качествена
!
Но гъбите са манатарки, само тази най-дясната не я виждам добре, по-добре я хвърли, а другото яж.
Добре е снимката да е качествена

- G.Petkov
И аз направих съботен излет в Стара планина,
Гората беше мокра от дъжда, обаче усещането е за свежест и планина !
Рано сутринта да си в гората на гъбите е усещане, което трудно бих заменил !!!!!!!!!!
В тези моменти се отърсвам от всичко и се отдавам само на контакта с природата и страстта ми към гъбите
!

Този път имаше свежи, новопоникнали манатарки,

Гъбите бяха чисти и здрави,
Нямаше ги булките от миналата седмица - намерих само едно случайно "яйце",
Но съм много доволен от излета,

Сушилните пак са пълни
!
Въобще не мога да изям толкова гъби, подарявам и свежи и сушени огромната част от тях,
Но удоволствието от събирането на гъбите и излетите в планините - са си за мен
!
Гората беше мокра от дъжда, обаче усещането е за свежест и планина !
Рано сутринта да си в гората на гъбите е усещане, което трудно бих заменил !!!!!!!!!!
В тези моменти се отърсвам от всичко и се отдавам само на контакта с природата и страстта ми към гъбите

Този път имаше свежи, новопоникнали манатарки,
Гъбите бяха чисти и здрави,
Нямаше ги булките от миналата седмица - намерих само едно случайно "яйце",
Но съм много доволен от излета,
Сушилните пак са пълни

Въобще не мога да изям толкова гъби, подарявам и свежи и сушени огромната част от тях,
Но удоволствието от събирането на гъбите и излетите в планините - са си за мен

- кирил великий
- разбира нещата

-
- сериозен играч
G.Petkov написа:Снимката не е много добра,
Добре е снимката да е качествена!
Малко по добро качество

- G.Petkov
Добри са гъбите. Изрежи малко от побелелите тръбички на две от гъбите. Понякога хващат нещо като плесен, ама отдолу е здрава гъбата. Аз напоследък ги ям само задушени във малко вода и малко мазнина, под капак. Доливам вода докато станат готови и накрая - малко краве масло за аромат
!

- stridata
- ще става разбирач
G.Petkov дали мога да се кандидатирам за даренията
Тази година не ми остава време за излет и направо не искам и да си помислям, че ще остана без гъбки през зимата... Дори бих си купил пресни!

Можеш да извадиш човека от селото, но селото от човека НИКОГА!

- tcekata
- вече хвърля и на тежко
Днес направих една разходка , на десетина км от Кюстендил. Попаднах на доста гъби - манатарки, пачи крак, лютици, но все стари. Влагата в почвата вече е намаляла в района който обиколих, а единствените пресни гъби на който попаднах, бяха няколко зелени мухоморки. За 2-3 часа набрах малко манатарки:

Имаше и доста от тези гъби, но нямам представа какви са:

Диаметъра на гуглата варираше от 5 до към 8 см, при разчупване месестата част беше бяла, но след няколко минути на някои гъби ставаше бледо розова.

Имаше и доста от тези гъби, но нямам представа какви са:

Диаметъра на гуглата варираше от 5 до към 8 см, при разчупване месестата част беше бяла, но след няколко минути на някои гъби ставаше бледо розова.
Много жега днеска-но сутринта имаше,последни читави.
И вече сготвени в чинията с масълце.
И вече сготвени в чинията с масълце.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.
- stankof
- ще става разбирач
Не съм голям разбирач,но май са брезови манатаркиtcekata написа:Имаше и доста от тези гъби, но нямам представа какви са:

ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
- misho_tsakov
- ще става разбирач
Колеги, някой знае ли какви са тези гъби?
Спорите са им по скоро шестоъгълни, като на кравешката масловка, но....
Не потъмнява дори след много време
Пънчето и цвета отгоре са по скоро като на обикновена манатарка.
Иначе най-изненадващо, капото от тазсутрешния инцидентен и кратък излет спасиха тези царски гъби (хлебна манатарка)
Гората вече е суха
Спорите са им по скоро шестоъгълни, като на кравешката масловка, но....
Не потъмнява дори след много време
Пънчето и цвета отгоре са по скоро като на обикновена манатарка.
Иначе най-изненадващо, капото от тазсутрешния инцидентен и кратък излет спасиха тези царски гъби (хлебна манатарка)
Гората вече е суха

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
Привет!
В последните няколко уикенда не ходих за гъби, тъй като се бях отдал изцяло на риболова (за което не съжалявам никак
), но ето че тази събота пак дойде техния ред
Понеже продължавам да нямам „свои“ места тук около София, избрах си напосоки една нова дестинация като само гледах да е малко по-високо от обикновено. Избора бе Стара планина, а височината – малко над 900 м.
Отидох не много рано – някъде към 9ч., но не видях други мераклии... Иначе мястото ме грабна още от самото начало. Беше хубава букова гора, започваща с пояс от габър, леска и разни храсти. Още с влизането ни посрещна китна група от едри червени гълъбки, няколко зелени такива, габърова гъба и самотна хлебенка. В бързината не се сетих да снимам, но при тези рогачки вече нямаше как да пропусна. Не са от видовете, които бера, но се бяха наредили наистина като за снимка

Апропо за пръв път бера гъби в букова гора и мога да кажа, че усещането е страхотно.
Почти веднага започнахме да намираме и манатарки:

За пръв път брах и хлебенки, които по нашата част от северозапада съм срещал изключително рядко и обикновено поединично. Тук си ги имаше доволно и бяха съвсем пресни:

Имаше и доста от тези (тръбенки предполагам?
):

Скоро се наситихме на буковата част на гората и се прехвърлихме към един участък с иглолистни дървета. Честно да си призная не очаквах нищо, защото досега освен масловки нищо друго не съм брал в подобна гора, но бях направо изумен от видяното. Гората буквално гъмжеше от гъби, всякакъв вид. Тук беше царството на зелените гълъбки (една от иначе любимите ми гъби):

Намерихме също малко пачи крак, още манатарки, няколко огромни остарели сърнели, млечници, брезовки, бисерни гъби, огромна самотна печурка,… Не брахме от всички видове, защото така или иначе нямаше да можем да ги оползотворим. Събрахме повече от необходимото ни, а още няколко пъти по толкова си оставихме там в гората, за да расте и размножава на воля…

Като цяло се получи невероятно релаксираща разходка. Определено имах нужда от подобно нещо, a и останах доволен от това, че си намерих добро място за следващи гъбени излети до края на лятото и през есента
Отбелязвам си го с удивителна във виртуалния дневник 
До идния уикенд гледам, че синоптиците обещават горещо и сухо време, така че по всяка вероятност ще го броим „разузнавателен без бой“. Но и нищо не се знае… След толкова много дъжд тайничко се надявам по високите части гъбите да не изчезнат чак толкова бързо и категорично.
За край да кажа, че ми направи впечатление наличието на доста голям брой зелена мухоморка в гората. Имайте го предвид и бъдете внимателни, защото особено при подобно изобилие човек има склонност да се увлича и да става непредпазлив!!
Поздрави!
В последните няколко уикенда не ходих за гъби, тъй като се бях отдал изцяло на риболова (за което не съжалявам никак

Отидох не много рано – някъде към 9ч., но не видях други мераклии... Иначе мястото ме грабна още от самото начало. Беше хубава букова гора, започваща с пояс от габър, леска и разни храсти. Още с влизането ни посрещна китна група от едри червени гълъбки, няколко зелени такива, габърова гъба и самотна хлебенка. В бързината не се сетих да снимам, но при тези рогачки вече нямаше как да пропусна. Не са от видовете, които бера, но се бяха наредили наистина като за снимка

Апропо за пръв път бера гъби в букова гора и мога да кажа, че усещането е страхотно.
Почти веднага започнахме да намираме и манатарки:

За пръв път брах и хлебенки, които по нашата част от северозапада съм срещал изключително рядко и обикновено поединично. Тук си ги имаше доволно и бяха съвсем пресни:

Имаше и доста от тези (тръбенки предполагам?

Скоро се наситихме на буковата част на гората и се прехвърлихме към един участък с иглолистни дървета. Честно да си призная не очаквах нищо, защото досега освен масловки нищо друго не съм брал в подобна гора, но бях направо изумен от видяното. Гората буквално гъмжеше от гъби, всякакъв вид. Тук беше царството на зелените гълъбки (една от иначе любимите ми гъби):

Намерихме също малко пачи крак, още манатарки, няколко огромни остарели сърнели, млечници, брезовки, бисерни гъби, огромна самотна печурка,… Не брахме от всички видове, защото така или иначе нямаше да можем да ги оползотворим. Събрахме повече от необходимото ни, а още няколко пъти по толкова си оставихме там в гората, за да расте и размножава на воля…

Като цяло се получи невероятно релаксираща разходка. Определено имах нужда от подобно нещо, a и останах доволен от това, че си намерих добро място за следващи гъбени излети до края на лятото и през есента

До идния уикенд гледам, че синоптиците обещават горещо и сухо време, така че по всяка вероятност ще го броим „разузнавателен без бой“. Но и нищо не се знае… След толкова много дъжд тайничко се надявам по високите части гъбите да не изчезнат чак толкова бързо и категорично.
За край да кажа, че ми направи впечатление наличието на доста голям брой зелена мухоморка в гората. Имайте го предвид и бъдете внимателни, защото особено при подобно изобилие човек има склонност да се увлича и да става непредпазлив!!
Поздрави!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- rosboz
- ще става разбирач
Обикновени брезовки са - нямат вид , но са много вкусни.stankof написа:Не съм голям разбирач,но май са брезови манатаркиtcekata написа:Имаше и доста от тези гъби, но нямам представа какви са:
ski today
work tomorrow
work tomorrow