Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Риболов на Толстолоб
Модератор: sapuna
Re: Риболов на Толстолоб
Колеги, какво ще кажете да се използва тройна кука, няма ли да е по добре??????
Не бих ползвал тройка, понеже се поема много по-трудно.ivaky написа:Колеги, какво ще кажете да се използва тройна кука, няма ли да е по добре??????

-
- новобранец
Нека и аз да разкажа и да поразпитам.Днес се прибрах от двудневен риболов на Ясна поляна.Язовира ври от толостолоб.Виждат се едни огромни сенки как обикалят из водата като акули, чак да те хване страх.Та според собственика на рибарския магазин от който пазарувам най-добрият монтаж за толостолоб е голяма тапа, половин метър отдолу пружина със захранка и 4 тройни куки свободни.Аз вързах само две за де е малко по легален метода.В крайна сметка нищичко не хванах но пък се запалих пак да пробвам.Искам да попитам кога евентуално трябва да се засече рибата - дали плувката потъва или тръгва мощно нанякъде като при шаран примерно или просто при поклащане и съмнение че отдолу се е завъртяла някаква риба трябва да се засича .Освен това има ли начин да накараме тапата да стои на едно място върху хранителното петно.Моята постоянно изплуваше настрани и към брега и се налагаше презамятане през 15 минути.Освен това дали не е по добре вместо тройки да се използват единични куки, че с тия тройки става една плетеница.Дали пук поводите на куките не трябва да са малко по дълги, към 10-15 см примерно, за да могат да си плуват около захранката и рибата по лесно да ги поеме? Благодаря и се извинявам за многото въпроси
Първо нанизваш подвижно олово-10-15гр.,2 стопера,тапа-30гр.,пружина с 2-4куки.След като заметнеш,оставяш оловото да падне на дъното и тогава затваряш бигела.Оловото непозволява на вятъра и течението да измества тапата от захраненото петно.
-
- учете се от него
Колега, добре дошъл и като за начало, не е лошо да прочетеш цялата тема; колкото и да е несъществена, все пак е най-четената тема в този подфорум и абсолютно на всички твои въпроси е отговорено предварителноTrendafilov написа:Нека и аз да разкажа и да поразпитам...... Благодаря и се извинявам за многото въпроси

-
- новобранец
Уфф 26 страници...хубаво де почвам.Преди малко стигнах до 6та, поомръзна ми да търся и реших директно да попитам.
Trendafilov написа:Нека и аз да разкажа и да поразпитам.Днес се прибрах от двудневен риболов на Ясна поляна.Язовира ври от толостолоб.Виждат се едни огромни сенки как обикалят из водата като акули, чак .....
Та колега, след като попрочетеш как се връзва щукарската плувка, месината, въдиците, захранката и т.н. имам една молба към теб - обясни как се стига до язовира, моля. През центъра на селото ли? Хубав ли е пътя? С висока кола (но не 4х4 или подобно) може ли да се стигне до него. Чичо Гугъл казва, че от центъра на селото до "толостолобската бухта" са около 4 км, ... но как е пътя? Ще съм ти благодарен ако напишеш няколко реда. Благодаря предварително. Пък ако е рекъл Господ - може да обмениме опит и на място след 2-3 седмици.
-
- новобранец
Ами малко трудно е да ти отговоря.Аз лично хващам автобус до селото.От там с раницата, палатката и въдиците тръгвам по пътя който води към пречиствателната станция.Пътят е асфалтиран.Около километър преди станцията хващам гората.Около 2 км през гората и излизам на язовира.Имам си там едно по открито място, мятам въдиците, разпъвам палатката и никой да не ме търси 2 дена.Доколкото знам язовира вече е забранен изцяло за промишлен и любителски риболов защото нали е вододайна зона, ама тихо да не чуват.Сега като се замися ако хвана някой 20 кила толстолоб как ли ще го нося през гората и в селския автобус.Ще съм голяма атракция.
Ти го хвани 20 килограмовия толуп първо. Носенето е лесно само остър нож ти трябва. След като го изчистиош и одереш едва ли ще остане повече от 6 - 7 кг чисто месо. Освен ако не държиш да видят всички в селото и в автобуса какво си хванал

-
- и господ не е толокова добър
Нещо го ударихте на раздумка 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Дължината на въдицата има ли голямо значение при риболова на толстолоб?
''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
Абе чета и се чудя тоя закон за чий ли е издаден- по 2-3 тройни куки, 2-4 единични куки, кво става тук бре? Морски риболов се практикува на морето. Още малко и на тармък ще си признаете, че ги вадите. Повече от две единични куки не са позволени, а и няма смисъл. Грозилата кат минат над петното ви и една кука ще ви е достатъчна.

Незнанието не е извинение.
-
- учете се от него
[quote="bisqo"]..... Още малко и на тармък ще си признаете, че ги вадите. Повече от две единични куки не са позволени....[/quote]
Позволени са "..две единични, двойни или тройни куки...."(това е от закона), също както и при спининга(даже има и по три тройки)
Там 50% от рибите са хванати "на търмък"- спинингистите му викат "туичинг"(на единия от вариантите), а аз му викам "косене с къси подсечки"...
Това че тройката е по-неудачен вариант от единичната и по-голяма кука при този способ на риболов на толстолоби е отделно и е по съвсем други причини

Позволени са "..две единични, двойни или тройни куки...."(това е от закона), също както и при спининга(даже има и по три тройки)

Това че тройката е по-неудачен вариант от единичната и по-голяма кука при този способ на риболов на толстолоби е отделно и е по съвсем други причини

Може ли да ми кажете 13 грамова тапа ще може ли да държи пружина със стабилно захранка на нея?