Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Вкусотии в чинии
Модератор: sapuna
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
hristotihov написа:Ако сложа керамичен гювеч на газовия котлон, дали ще се спука
Знам ли...не би трябвало, нали сачовете се слагат без проблем.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Днес набързо метнах една вита баница.
Кори - от ония, пецканите на сач, 5 яйца, масло около 200гр., 1 кофичка кисело мляко с лъжичка сода и сирене около 400 гр.
Яла те:

Кори - от ония, пецканите на сач, 5 яйца, масло около 200гр., 1 кофичка кисело мляко с лъжичка сода и сирене около 400 гр.
Яла те:

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- hristotihov
- сериозен играч
- Мнения: 1512
- Регистриран на: Сря Авг 09, 2006 10:30 am
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
GODzillata написа:Знам ли...не би трябвало, нали сачовете се слагат без проблем.hristotihov написа:Ако сложа керамичен гювеч на газовия котлон, дали ще се спука
Рискувах и стана перфектен гювеч


нямам живарник
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Браво!
Но все си мисля, че във фурна би станало още по-добре, просто топлината ще го обхване отвсякъде...
Но все си мисля, че във фурна би станало още по-добре, просто топлината ще го обхване отвсякъде...

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Ето как в началото на зимата човек може да си създаде пролетно настроение...
Намацват се с подправки и масълце едно агнешко бутче и ребърца:


Увиват се във фолио и се пекат първо на около 220 за около час, после на 180 за още 2 часа:

След това към тях се добавят картофчета и се наклепват мръвките пак с масълце:

Сваряваме оризец и си правим зелена салатка:

След т'ва посядаме да хапнем с кеф голям, мръвката се топи в устата.



Намацват се с подправки и масълце едно агнешко бутче и ребърца:


Увиват се във фолио и се пекат първо на около 220 за около час, после на 180 за още 2 часа:

След това към тях се добавят картофчета и се наклепват мръвките пак с масълце:

Сваряваме оризец и си правим зелена салатка:

След т'ва посядаме да хапнем с кеф голям, мръвката се топи в устата.



На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

-
- научил се да хвърля
- Мнения: 153
- Регистриран на: Чет Яну 19, 2012 1:21 pm
- Местоположение: НА НАЙ-ЗАБУТАНИТЕ МЕСТА.
Re: Вкусотии в чинии
Колега това го знам от години радвам се че си го постнал тук.Нека гражданите с лъскавите колички оглеждощи се за промоции в големите хипермаркети им дойде малко акъл в главата и уважават родното производство.За съжаление такова производство почти няма вече и моята прогноза е че софетата и гражданите ще нагъват само пластмаса ама евтинаааа.Като се научат да уважават българския производител и не се саканят за качеството може и да се оправят работите.
На риба като на война.
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
Дойде време за пастърмици. И без това идват пости, така че месото ще има достатчъно време да поизсъхне до Коледа. Домашното вино вече почива на втора ферментация и чака своя ред да бъде наченато. Отдавна ометохме две пастърми от телешко сърце и телешко бонфиле (рибица), но в хладилника се сушат още три вида. Днес ви представям говеждия Кайзер и домашното Капиколо: 
· 1 кг говеждо или телешко бонфиле
· 1 кафена чашка сол (трапезна, но ако ползвате морска, удвоете количеството ѝ и добавете още 12 часа поне)
· подправки*
· лед
Малко подробности относно технологията: ако имате телешко сърце, то се почиства от мазнина и жилки и реже по дължина на 4-5 парчета, след което месото се накисва във вода с лед за 24 часа, за да отнеме кръвта до колкото може. Месото се оцежда и осолява, престоява още 48 часа, за да се “опече” в солта, след което се изкисва във вода за още 24 часа. Последното накисване във вода е за баланс на соленоста, излишната сол се разтваря във водата и изхвърля с нея. Месото трябва да има сивещ вид. Тази технология може да се приложи и към говеждото бонфиле. Имайте предвид,че времето за “опичане” в солта зависи също така от големината на парчетата месо.
*Подправките наистина са въпрос на вкус. Аз обикновено ползвам червен пипер и чубрица, нищо друго. Спицифичен аромат носи чимена (fenugreek-семена). Този път за втората партида говежда пастърма направих следния микс от подправки:
· ½ к.ч. сладък, червен пипер
· 1 индийско орехче, настъргано
· 3 счукани зърна бахар
· 1 к.л. кимион
· 1 к.л. млян черен пипер
Индийското орехче придава малко или много аромат на шпеков салам.
Малките парчета на снимката са от свинска рибица и подправките са чубрица и червен пипер.
За Капиколото ползвах свински врат, понеже то се прави точно от свински врат и следните подправки:
· 1 к.ч. сладък червен пипер
· 1 ч.л. лют червен пипер
· 3 скилидки чесън
· 2 с.л. семена от резене
· 1 к.л. млян черен пипер
Преди осоляването на месото за Капиколо и изкисването му е добре да се разреже така,че да се разгърне един обърнат наопаки “Т”-образен разрез е достатъчен. Това позволява солта да проникне еднакво навсякъде. Отупването в подправки се прави по цялата повърхност на месото, което се навива на руло и стяга с готварски канап.
След като подправките са нанесени обилно върху месата, месата се окачат на сухо, студено и проветриво място да съхнат. Аз ги суша в хладилника, поради липса на подобно място. Сушенето става малко по-бавно, но когато са достатъчно твърди се прибират в найлонов плик или контейнер с капак. Краищата на пастърмата винаги стават по-бързо (съхнат по-бързо), затова и си позволяваме да резнем по някое и друго парченце от време на време. Винаги съм се смяла на факта, че докато пастърмата ни стане, тя вече е изядена
Още рецепти за пастърми и суджуци можете да намерите в кулинарния ми блог: http://margatyna.blogspot.ca/
· 1 кг говеждо или телешко бонфиле
· 1 кафена чашка сол (трапезна, но ако ползвате морска, удвоете количеството ѝ и добавете още 12 часа поне)
· подправки*
· лед
Малко подробности относно технологията: ако имате телешко сърце, то се почиства от мазнина и жилки и реже по дължина на 4-5 парчета, след което месото се накисва във вода с лед за 24 часа, за да отнеме кръвта до колкото може. Месото се оцежда и осолява, престоява още 48 часа, за да се “опече” в солта, след което се изкисва във вода за още 24 часа. Последното накисване във вода е за баланс на соленоста, излишната сол се разтваря във водата и изхвърля с нея. Месото трябва да има сивещ вид. Тази технология може да се приложи и към говеждото бонфиле. Имайте предвид,че времето за “опичане” в солта зависи също така от големината на парчетата месо.
*Подправките наистина са въпрос на вкус. Аз обикновено ползвам червен пипер и чубрица, нищо друго. Спицифичен аромат носи чимена (fenugreek-семена). Този път за втората партида говежда пастърма направих следния микс от подправки:
· ½ к.ч. сладък, червен пипер
· 1 индийско орехче, настъргано
· 3 счукани зърна бахар
· 1 к.л. кимион
· 1 к.л. млян черен пипер
Индийското орехче придава малко или много аромат на шпеков салам.
Малките парчета на снимката са от свинска рибица и подправките са чубрица и червен пипер.
За Капиколото ползвах свински врат, понеже то се прави точно от свински врат и следните подправки:
· 1 к.ч. сладък червен пипер
· 1 ч.л. лют червен пипер
· 3 скилидки чесън
· 2 с.л. семена от резене
· 1 к.л. млян черен пипер
Преди осоляването на месото за Капиколо и изкисването му е добре да се разреже така,че да се разгърне един обърнат наопаки “Т”-образен разрез е достатъчен. Това позволява солта да проникне еднакво навсякъде. Отупването в подправки се прави по цялата повърхност на месото, което се навива на руло и стяга с готварски канап.
След като подправките са нанесени обилно върху месата, месата се окачат на сухо, студено и проветриво място да съхнат. Аз ги суша в хладилника, поради липса на подобно място. Сушенето става малко по-бавно, но когато са достатъчно твърди се прибират в найлонов плик или контейнер с капак. Краищата на пастърмата винаги стават по-бързо (съхнат по-бързо), затова и си позволяваме да резнем по някое и друго парченце от време на време. Винаги съм се смяла на факта, че докато пастърмата ни стане, тя вече е изядена

Още рецепти за пастърми и суджуци можете да намерите в кулинарния ми блог: http://margatyna.blogspot.ca/
- Божидар
- кандидат преподавател
- Мнения: 2522
- Регистриран на: Чет Апр 15, 2004 5:57 pm
- Местоположение: България-Габрово-Румъния
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
Щи идвам май,май скоро на Гости-----и ще докарам и Севлиевската музикаGODzillata написа:Ето как в началото на зимата човек може да си създаде пролетно настроение...![]()
Намацват се с подправки и масълце едно агнешко бутче и ребърца:
Увиват се във фолио и се пекат първо на около 220 за около час, после на 180 за още 2 часа:
След това към тях се добавят картофчета и се наклепват мръвките пак с масълце:
Сваряваме оризец и си правим зелена салатка:
След т'ва посядаме да хапнем с кеф голям, мръвката се топи в устата.![]()



На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Re: Вкусотии в чинии
От мястото на събитието с качествени мезете и домашен елексир

Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
- С.Върбанов
- учете се от него
- Мнения: 7045
- Регистриран на: Пон Яну 30, 2012 10:19 pm
- Местоположение: Стара Загора
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
Наздраве 

Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Вкусотии в чинии

Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Ooo, Светле, ти се появи!Margatyna написа:Дойде време за пастърмици. ...

В началото на декември ще взема половин свиня и тъкмо се чудех какво ще я правя, но ти ме осени с добри идеи!

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- Красимир Атанасов
- учете се от него
- Мнения: 5903
- Регистриран на: Пет Май 01, 2009 4:24 pm
- Местоположение: Stockholm
Re: Вкусотии в чинии
Днес ще направя първи опит,да си мариновам това животно наречено херинга.
Никога до сега не съм мариновал херинга,намерих една рецепта в нета,че да видим ще яде ли Асан баница след 10 дни.Просто друга риба по-подходяща за маринована не намирам.

Никога до сега не съм мариновал херинга,намерих една рецепта в нета,че да видим ще яде ли Асан баница след 10 дни.Просто друга риба по-подходяща за маринована не намирам.

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Е, що....к'во пречи да се маринова коя да е риба? 

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
