Вкусотии в чинии

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

hristotihov написа:Ако сложа керамичен гювеч на газовия котлон, дали ще се спука :?:

Знам ли...не би трябвало, нали сачовете се слагат без проблем. :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Днес набързо метнах една вита баница.
Кори - от ония, пецканите на сач, 5 яйца, масло около 200гр., 1 кофичка кисело мляко с лъжичка сода и сирене около 400 гр.
Яла те:
Изображение
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

:shock:
Бахмамаму! ---> http://rasper-bg.com/?p=565
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1512
Регистриран на: Сря Авг 09, 2006 10:30 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от hristotihov »

GODzillata написа:
hristotihov написа:Ако сложа керамичен гювеч на газовия котлон, дали ще се спука :?:
Знам ли...не би трябвало, нали сачовете се слагат без проблем. :roll:

Рискувах и стана перфектен гювеч 8) :drinkers:
нямам живарник
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Браво!

Но все си мисля, че във фурна би станало още по-добре, просто топлината ще го обхване отвсякъде... :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Ето как в началото на зимата човек може да си създаде пролетно настроение... :wink:

Намацват се с подправки и масълце едно агнешко бутче и ребърца:
Изображение
Изображение

Увиват се във фолио и се пекат първо на около 220 за около час, после на 180 за още 2 часа:
Изображение

След това към тях се добавят картофчета и се наклепват мръвките пак с масълце:
Изображение

Сваряваме оризец и си правим зелена салатка:
Изображение

След т'ва посядаме да хапнем с кеф голям, мръвката се топи в устата. :D :drinkers:
Изображение
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
geleznia
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 153
Регистриран на: Чет Яну 19, 2012 1:21 pm
Местоположение: НА НАЙ-ЗАБУТАНИТЕ МЕСТА.

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от geleznia »

GODzillata написа::shock:
Бахмамаму! ---> http://rasper-bg.com/?p=565
Колега това го знам от години радвам се че си го постнал тук.Нека гражданите с лъскавите колички оглеждощи се за промоции в големите хипермаркети им дойде малко акъл в главата и уважават родното производство.За съжаление такова производство почти няма вече и моята прогноза е че софетата и гражданите ще нагъват само пластмаса ама евтинаааа.Като се научат да уважават българския производител и не се саканят за качеството може и да се оправят работите.
На риба като на война.
Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 135
Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
Местоположение: Vancouver
Обратна връзка:

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от Margatyna »

Дойде време за пастърмици. И без това идват пости, така че месото ще има достатчъно време да поизсъхне до Коледа. Домашното вино вече почива на втора ферментация и чака своя ред да бъде наченато. Отдавна ометохме две пастърми от телешко сърце и телешко бонфиле (рибица), но в хладилника се сушат още три вида. Днес ви представям говеждия Кайзер и домашното Капиколо: Изображение

· 1 кг говеждо или телешко бонфиле
· 1 кафена чашка сол (трапезна, но ако ползвате морска, удвоете количеството ѝ и добавете още 12 часа поне)
· подправки*
· лед


Малко подробности относно технологията: ако имате телешко сърце, то се почиства от мазнина и жилки и реже по дължина на 4-5 парчета, след което месото се накисва във вода с лед за 24 часа, за да отнеме кръвта до колкото може. Месото се оцежда и осолява, престоява още 48 часа, за да се “опече” в солта, след което се изкисва във вода за още 24 часа. Последното накисване във вода е за баланс на соленоста, излишната сол се разтваря във водата и изхвърля с нея. Месото трябва да има сивещ вид. Тази технология може да се приложи и към говеждото бонфиле. Имайте предвид,че времето за “опичане” в солта зависи също така от големината на парчетата месо.


*Подправките наистина са въпрос на вкус. Аз обикновено ползвам червен пипер и чубрица, нищо друго. Спицифичен аромат носи чимена (fenugreek-семена). Този път за втората партида говежда пастърма направих следния микс от подправки:


· ½ к.ч. сладък, червен пипер
· 1 индийско орехче, настъргано
· 3 счукани зърна бахар
· 1 к.л. кимион
· 1 к.л. млян черен пипер


Индийското орехче придава малко или много аромат на шпеков салам.


Малките парчета на снимката са от свинска рибица и подправките са чубрица и червен пипер.


За Капиколото ползвах свински врат, понеже то се прави точно от свински врат и следните подправки:


· 1 к.ч. сладък червен пипер
· 1 ч.л. лют червен пипер
· 3 скилидки чесън
· 2 с.л. семена от резене
· 1 к.л. млян черен пипер


Преди осоляването на месото за Капиколо и изкисването му е добре да се разреже така,че да се разгърне един обърнат наопаки “Т”-образен разрез е достатъчен. Това позволява солта да проникне еднакво навсякъде. Отупването в подправки се прави по цялата повърхност на месото, което се навива на руло и стяга с готварски канап.


След като подправките са нанесени обилно върху месата, месата се окачат на сухо, студено и проветриво място да съхнат. Аз ги суша в хладилника, поради липса на подобно място. Сушенето става малко по-бавно, но когато са достатъчно твърди се прибират в найлонов плик или контейнер с капак. Краищата на пастърмата винаги стават по-бързо (съхнат по-бързо), затова и си позволяваме да резнем по някое и друго парченце от време на време. Винаги съм се смяла на факта, че докато пастърмата ни стане, тя вече е изядена :o

Още рецепти за пастърми и суджуци можете да намерите в кулинарния ми блог: http://margatyna.blogspot.ca/
Аватар
Божидар
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2522
Регистриран на: Чет Апр 15, 2004 5:57 pm
Местоположение: България-Габрово-Румъния
Обратна връзка:

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от Божидар »

GODzillata написа:Ето как в началото на зимата човек може да си създаде пролетно настроение... :wink:

Намацват се с подправки и масълце едно агнешко бутче и ребърца:
Изображение
Изображение

Увиват се във фолио и се пекат първо на около 220 за около час, после на 180 за още 2 часа:
Изображение

След това към тях се добавят картофчета и се наклепват мръвките пак с масълце:
Изображение

Сваряваме оризец и си правим зелена салатка:
Изображение

След т'ва посядаме да хапнем с кеф голям, мръвката се топи в устата. :D :drinkers:
Изображение
Щи идвам май,май скоро на Гости-----и ще докарам и Севлиевската музика :lol: :lol: :lol:
На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
martineti
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1238
Регистриран на: Сря Май 26, 2010 10:57 pm

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от martineti »

Изображение

От мястото на събитието с качествени мезете и домашен елексир :D
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Мнения: 7045
Регистриран на: Пон Яну 30, 2012 10:19 pm
Местоположение: Стара Загора
Обратна връзка:

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от С.Върбанов »

Наздраве :partyman:
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
martineti
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1238
Регистриран на: Сря Май 26, 2010 10:57 pm

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от martineti »

:partyman: наздраве
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Margatyna написа:Дойде време за пастърмици. ...
Ooo, Светле, ти се появи! :D

В началото на декември ще взема половин свиня и тъкмо се чудех какво ще я правя, но ти ме осени с добри идеи! :smt023
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
Красимир Атанасов
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5903
Регистриран на: Пет Май 01, 2009 4:24 pm
Местоположение: Stockholm

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от Красимир Атанасов »

Днес ще направя първи опит,да си мариновам това животно наречено херинга.
Никога до сега не съм мариновал херинга,намерих една рецепта в нета,че да видим ще яде ли Асан баница след 10 дни.Просто друга риба по-подходяща за маринована не намирам.

Изображение
Когато хващаш рибата, губиш стръвта. Това е необходима загуба.
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Е, що....к'во пречи да се маринова коя да е риба? :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”