Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Има ли гъбари?

Мнение от Диканаров »

Руме, в Троян имаме наши хора! От форума! Това са Йоско с ник-jogo и Светла! Те имат магазини за риболовни принадлежности и са голями природолюбители. Те са организаторите на зарибявания в яз. Сопот! Много свестни хора! Питай и тях! Сигурно ще ти помогнат да си купиш. Имам на Йоско тел. Ако искаш, пиши на лични на него или мен! Ще ти го дам за връзка. :D
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
rdochev
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от rdochev »

:)А бе познавам ги и двамата-и аз съм от Троян по принцип-ама не бях чувал да се продава мицел за кладници.В петък съм там и ще проуча нещата.
i don't drink water cos fish fuck in it
Аватар
paceto67
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от paceto67 »

rdochev написа::)А бе познавам ги и двамата-и аз съм от Троян по принцип-ама не бях чувал да се продава мицел за кладници.В петък съм там и ще проуча нещата.
Проучи и напиши Изображение
Не карай като пиеш Изображение

/който пие бира не умира,ама трудно става/
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

А така - гледам ще имам последователи! Браво - току що ядох печени в тавичка, задължително с краве масло - мммммммм, немам думи! Снимки няма, щото помагачите много, пък и са по-красиви на живо в/у пънете.
Ще попитам за телефон в Троян (ако имаме такъв, де) и ще го кажа на лични, който се интересува. До колкото зная мицелът се произвежда в институт във Велико Търново - от там ще е по-лесно, предполагам. Имам чувството, че култивираното отглеждане на кладницата ще надмине печурките, и с право - разликата е огромна!

П.П. Има още колеги от Троян - сещам се за s_v_e , но не съм го мяркал скоро. :wink:
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Здравейте !
По повод на това, може ли ,ако мицела на ядлива и отровна гъба да се преплетат, от мицела на ядливата, да порастне отровна , казвам твърдо- НЕ! Виждала съм две гъби, порастнали една до друга. Едната-отровна, другата-ядлива! Трябва да се внимава! Простичко нещо! Внимание и знание!
Каквото и да пишат журналистите, за мен това са само "кухи лейки"! Трябва да си всекидневно сред природата. Не по тротоарите и в леката кола! Лесно се пише за пари. Какво казват обаче? Четива за наивници! Затова влязох при вас в този сайт. Може и малко да знам. Но искренно ще помагам на всички!
Кириле, като гледам гъбата, за която се съмняваш, че е масловка, казвам това: Масловките се появяват след добър дъжд през пролетта, лятото, и най-вече през есента. Когато влезеш в боровата гора, е като посипана с гъби. Лъскави, малки и големи! Като мазни отгоре. С аромат на бор. Пънчетата им не са бухалковидни. Особенно на есенната масловка, пънчето си е право. Това по- ми прилича на вид манатарка. Но по снимка трудно се съди. Трябва да си със знаещ човек, който да те поведе и научи.
Онзи ден, след доста настояване, съпруга ми най-сетне се съгласи да излезем от къщи. Търсих определено борова гора. Целта-рижийката. Да! Рижийка имаше. Огромни количества! Но! Вече застарява.Бях уморена от ходенето, че /колената/, и оставих за вчера почистването и обработката. Вчера при нас дойде големият син. Още щом погледна в щайгата, веднага позна гъбата! И си я поиска пържена! Това искам да кажа, след многото приказки! Трябва ти опитен гъбар, който да те поведе и научи! Така учих Гошо/съпруга ми/ ,и синовете си!
Имам руска книжка с много илюстрации на гъби. Има гъби, подобни на тези, които си снимал.Макар и недобри, ще се опитам да снимам, за да ги покажа. Тези, подобните.Ще се опитам да преведа написаното за тях. В останалото ще моля Диканаров да помогне.
Колеги, като за начало на гъбарството мой съвет:- Насочете се към гъби с по-ясни белези за разпознаване и без отровни двойници! Мъничката и много вкусна гъбка челядинка. Масловката, рижийката.Там е трудно да сгрешиш. После постепенно се ориентирайте към другите. Не бързайте непременно да ходите за гъби в горите. Там има много, но и непознати гъби. Може да се случи, както не веднъж при мен. Да разровя листата, за да отрежа гъбата, а от там да изпълзи....гадюка!Усойница, пепелянка.Не ровете с ръка, а с ножа! Крачка след крачка. Това е за начинаещите. Никой не се е родил научен!
Повтарям се. Дали съм абсолютно права , не претендирам. Най-добра за гъбите е смесената гора. Там симбиозата е пълноценно представена.Другото, че булката е непременно из широколистна, а червената мухоморка непременно в иглолистна е ....смешно. Не е вярно!
Годзила/Кирчо!/, нямам нищо общо с бойните изкуства. Беше...на младини, когато се състезавах като самбист.
Но беше тоооооооооолкова отдавна! Исках да се науча да качвам снимки. Там открих как. Това е! Другият важен форум за мен е пчеларския. Там уча от колегите. Споделям също какво знам и правя. Както тук. Имам още една слабост. Българският фолклор.Е, ако някой го инересува... Но това е за друга тема!
Мицел за култивирани гъби, предимно за кладница има в института в Негован. Мисля, че се предлага и в Института по планинско земеделие в Троян. Аз също ще търся мицел.Кой може да помогне?
Аватар
krasii
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от krasii »

един въпрос към колегите.Сутринта набрах една торба рижики и ги метнах в багажника на колата,сега като им дойде реда да се занимавам с тях ми се веждат едни такива позеленели или синьо даже,там където са наранени.Кажете има ли някакъв проблем,до сега не съм ял такива и малко ме притеснява вида им.
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Щом са позеленели, яж без да се притесняваш :D . Това е най сигурния начин за разпознаването им!
Аватар
rdochev
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от rdochev »

Проучих-казаха напролет :(
Свилен83
новобранец
новобранец

Мнение от Свилен83 »

Откъсна ми се рамото от тези гъби, докато ги сваля от баириа :)
Рижийките бяха подивяли, толкова много имаше, че спрях да им обръщам внимание :bear:
НО, като никога тази година намерих и манатарки, едната беше към 350 грама, но червива, останалите бяха като камъчета 200 грамови :)
Та да се похваля много успеше "улов" за само някакви си 2 часа,
как мислите ако се запази така времето, другата седмица дали ще се подава нещо?
а и намерих една гъбка, която расте на бунче, с червена шапка, яйчено-жълти ламели свързани със стъблото, което беше лилаво-жълтеникаво, на горска поляна, беше доста красива гъбка, не е булка, не е мухоморка, не е гълъбка, някоя друга да се сещата да отговаря на описанието? :rolleyes:
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

Свилене, не знам - трябва да е булка, ма кат казваш,че не е - снимай - по-лесно става разпознаването!
Ето още малко "масло в огъня" за тези дето се навиват да гледат кладници. Сори за качеството, ама не мога да се завъртя денем у дома, че да ги хвана на дневна светлинаи да се виждат по-добре. :

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Нямам думи. И на трапезата са много вкусни!
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
Аватар
rdochev
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от rdochev »

Аааааааааа-стига с това масло-пази го за тавата с гъбите :D
Между другото стават страхотни мариновани.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Руме, Гого, а знаете ли каква туршия стават само със сол/морска/, ситно нарязано зеле и едро настърган морков. Пропорцията на солта е 3.5-4 % саламура. Реди се в буркана ред кладница, ред зеле и моркови и пак гъби и пак...Залива се със саламурата. Претака се с обръщани на буркана. Същата технология, като при суровата туршия. Айде :drinkers: като ви стане мезето. :lol:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Краси, ако тази гъба, която си брал, и смяташ ,че е рижийка, ТОВА И СА ОТЛИЧИТЕЛНИТЕ БЕЛЕЗИ!
Позеленяването и посиняването на мястото на среза, и на на наранените /пречупени, смачкани /места. Точно тези цветове карат някои хора да си мислят, че е отровна!!! :lol: За съжаление, грешат!Изключително вкусна ядлива гъба е рижийката!Щом си прочел в добра книга за гъби ,статията за рижийката, щом това, което пише съвпада с подробности, не се бой! Имаме дадени снимки на рижийка тук, в темата Върни и ще се увериш!
Румка, логично е да продават мицел напролет Нали за това си проучил? Проучи и как става, ако може Моля! За института по планинско земеделие и животновъдство става въпрос ,нали?
Нееее, не ни наливаш масло, само ни подсещаш, че може и да сме гъбари, но не се гъбаркаме един друг, а си помагаме! :D
Диканаров, извинявай! По една случайност пишем едновременно! :roll:
Аватар
rdochev
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от rdochev »

То "проучването" беше, че говорих с един приятел, който пита някакав,който се занимавал с това (ама не знам дали е от ИПЖЗ-то) и той му бил казал , че сеят напролет и тогава ще намери мицел. Днес си поръчах една книжка за гледане на гъби-утре ще дойде-ще видим кво ново ще научим :D
А за Диканов:)))))))))
Преди години ходихме за щука на Бигура по това време. Ударихме къпото-обаче на една паднала топола намерих една торба кладници. Занесох ги на майка ми и тя понеже не и се занимавало ги бе натъпкала в зелената туршия. Понеже се скъсаха да ме ебават че съм отишъл за риба-пък сам се върнал с гъби им занесох веднъж да я пробват-единия и сега като ме види само за тая туршия говори :D
Аватар
krasii
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от krasii »

Благодаря ви за отговорите,хареса ми много рижиката.Днес намерих това върху паднало дърво (дъб)
http://gallery.nariba.com/data/500/3383DSC00371-med.JPG
http://gallery.nariba.com/data/500/3383 ... -thumb.JPG
мисля че е кладница прав ли съм :?
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”