Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум


Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2609
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: Има ли гъбари?
Руме, в Троян имаме наши хора! От форума! Това са Йоско с ник-jogo и Светла! Те имат магазини за риболовни принадлежности и са голями природолюбители. Те са организаторите на зарибявания в яз. Сопот! Много свестни хора! Питай и тях! Сигурно ще ти помогнат да си купиш. Имам на Йоско тел. Ако искаш, пиши на лични на него или мен! Ще ти го дам за връзка. 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- rdochev
- научил се да хвърля
- Мнения: 190
- Регистриран на: Сря Яну 30, 2008 11:55 pm
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?

i don't drink water cos fish fuck in it
Re: Има ли гъбари?
Проучи и напишиrdochev написа:А бе познавам ги и двамата-и аз съм от Троян по принцип-ама не бях чувал да се продава мицел за кладници.В петък съм там и ще проуча нещата.

Не карай като пиеш
/който пие бира не умира,ама трудно става/

/който пие бира не умира,ама трудно става/
Re: Има ли гъбари?
А така - гледам ще имам последователи! Браво - току що ядох печени в тавичка, задължително с краве масло - мммммммм, немам думи! Снимки няма, щото помагачите много, пък и са по-красиви на живо в/у пънете.
Ще попитам за телефон в Троян (ако имаме такъв, де) и ще го кажа на лични, който се интересува. До колкото зная мицелът се произвежда в институт във Велико Търново - от там ще е по-лесно, предполагам. Имам чувството, че култивираното отглеждане на кладницата ще надмине печурките, и с право - разликата е огромна!
П.П. Има още колеги от Троян - сещам се за s_v_e , но не съм го мяркал скоро.
Ще попитам за телефон в Троян (ако имаме такъв, де) и ще го кажа на лични, който се интересува. До колкото зная мицелът се произвежда в институт във Велико Търново - от там ще е по-лесно, предполагам. Имам чувството, че култивираното отглеждане на кладницата ще надмине печурките, и с право - разликата е огромна!
П.П. Има още колеги от Троян - сещам се за s_v_e , но не съм го мяркал скоро.

"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка
"

- p4eli4kata
- научил се да хвърля
- Мнения: 187
- Регистриран на: Съб Окт 11, 2008 5:04 am
- Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска
Re: Има ли гъбари?
Здравейте !
По повод на това, може ли ,ако мицела на ядлива и отровна гъба да се преплетат, от мицела на ядливата, да порастне отровна , казвам твърдо- НЕ! Виждала съм две гъби, порастнали една до друга. Едната-отровна, другата-ядлива! Трябва да се внимава! Простичко нещо! Внимание и знание!
Каквото и да пишат журналистите, за мен това са само "кухи лейки"! Трябва да си всекидневно сред природата. Не по тротоарите и в леката кола! Лесно се пише за пари. Какво казват обаче? Четива за наивници! Затова влязох при вас в този сайт. Може и малко да знам. Но искренно ще помагам на всички!
Кириле, като гледам гъбата, за която се съмняваш, че е масловка, казвам това: Масловките се появяват след добър дъжд през пролетта, лятото, и най-вече през есента. Когато влезеш в боровата гора, е като посипана с гъби. Лъскави, малки и големи! Като мазни отгоре. С аромат на бор. Пънчетата им не са бухалковидни. Особенно на есенната масловка, пънчето си е право. Това по- ми прилича на вид манатарка. Но по снимка трудно се съди. Трябва да си със знаещ човек, който да те поведе и научи.
Онзи ден, след доста настояване, съпруга ми най-сетне се съгласи да излезем от къщи. Търсих определено борова гора. Целта-рижийката. Да! Рижийка имаше. Огромни количества! Но! Вече застарява.Бях уморена от ходенето, че /колената/, и оставих за вчера почистването и обработката. Вчера при нас дойде големият син. Още щом погледна в щайгата, веднага позна гъбата! И си я поиска пържена! Това искам да кажа, след многото приказки! Трябва ти опитен гъбар, който да те поведе и научи! Така учих Гошо/съпруга ми/ ,и синовете си!
Имам руска книжка с много илюстрации на гъби. Има гъби, подобни на тези, които си снимал.Макар и недобри, ще се опитам да снимам, за да ги покажа. Тези, подобните.Ще се опитам да преведа написаното за тях. В останалото ще моля Диканаров да помогне.
Колеги, като за начало на гъбарството мой съвет:- Насочете се към гъби с по-ясни белези за разпознаване и без отровни двойници! Мъничката и много вкусна гъбка челядинка. Масловката, рижийката.Там е трудно да сгрешиш. После постепенно се ориентирайте към другите. Не бързайте непременно да ходите за гъби в горите. Там има много, но и непознати гъби. Може да се случи, както не веднъж при мен. Да разровя листата, за да отрежа гъбата, а от там да изпълзи....гадюка!Усойница, пепелянка.Не ровете с ръка, а с ножа! Крачка след крачка. Това е за начинаещите. Никой не се е родил научен!
Повтарям се. Дали съм абсолютно права , не претендирам. Най-добра за гъбите е смесената гора. Там симбиозата е пълноценно представена.Другото, че булката е непременно из широколистна, а червената мухоморка непременно в иглолистна е ....смешно. Не е вярно!
Годзила/Кирчо!/, нямам нищо общо с бойните изкуства. Беше...на младини, когато се състезавах като самбист.
Но беше тоооооооооолкова отдавна! Исках да се науча да качвам снимки. Там открих как. Това е! Другият важен форум за мен е пчеларския. Там уча от колегите. Споделям също какво знам и правя. Както тук. Имам още една слабост. Българският фолклор.Е, ако някой го инересува... Но това е за друга тема!
Мицел за култивирани гъби, предимно за кладница има в института в Негован. Мисля, че се предлага и в Института по планинско земеделие в Троян. Аз също ще търся мицел.Кой може да помогне?
По повод на това, може ли ,ако мицела на ядлива и отровна гъба да се преплетат, от мицела на ядливата, да порастне отровна , казвам твърдо- НЕ! Виждала съм две гъби, порастнали една до друга. Едната-отровна, другата-ядлива! Трябва да се внимава! Простичко нещо! Внимание и знание!
Каквото и да пишат журналистите, за мен това са само "кухи лейки"! Трябва да си всекидневно сред природата. Не по тротоарите и в леката кола! Лесно се пише за пари. Какво казват обаче? Четива за наивници! Затова влязох при вас в този сайт. Може и малко да знам. Но искренно ще помагам на всички!
Кириле, като гледам гъбата, за която се съмняваш, че е масловка, казвам това: Масловките се появяват след добър дъжд през пролетта, лятото, и най-вече през есента. Когато влезеш в боровата гора, е като посипана с гъби. Лъскави, малки и големи! Като мазни отгоре. С аромат на бор. Пънчетата им не са бухалковидни. Особенно на есенната масловка, пънчето си е право. Това по- ми прилича на вид манатарка. Но по снимка трудно се съди. Трябва да си със знаещ човек, който да те поведе и научи.
Онзи ден, след доста настояване, съпруга ми най-сетне се съгласи да излезем от къщи. Търсих определено борова гора. Целта-рижийката. Да! Рижийка имаше. Огромни количества! Но! Вече застарява.Бях уморена от ходенето, че /колената/, и оставих за вчера почистването и обработката. Вчера при нас дойде големият син. Още щом погледна в щайгата, веднага позна гъбата! И си я поиска пържена! Това искам да кажа, след многото приказки! Трябва ти опитен гъбар, който да те поведе и научи! Така учих Гошо/съпруга ми/ ,и синовете си!
Имам руска книжка с много илюстрации на гъби. Има гъби, подобни на тези, които си снимал.Макар и недобри, ще се опитам да снимам, за да ги покажа. Тези, подобните.Ще се опитам да преведа написаното за тях. В останалото ще моля Диканаров да помогне.
Колеги, като за начало на гъбарството мой съвет:- Насочете се към гъби с по-ясни белези за разпознаване и без отровни двойници! Мъничката и много вкусна гъбка челядинка. Масловката, рижийката.Там е трудно да сгрешиш. После постепенно се ориентирайте към другите. Не бързайте непременно да ходите за гъби в горите. Там има много, но и непознати гъби. Може да се случи, както не веднъж при мен. Да разровя листата, за да отрежа гъбата, а от там да изпълзи....гадюка!Усойница, пепелянка.Не ровете с ръка, а с ножа! Крачка след крачка. Това е за начинаещите. Никой не се е родил научен!
Повтарям се. Дали съм абсолютно права , не претендирам. Най-добра за гъбите е смесената гора. Там симбиозата е пълноценно представена.Другото, че булката е непременно из широколистна, а червената мухоморка непременно в иглолистна е ....смешно. Не е вярно!
Годзила/Кирчо!/, нямам нищо общо с бойните изкуства. Беше...на младини, когато се състезавах като самбист.
Но беше тоооооооооолкова отдавна! Исках да се науча да качвам снимки. Там открих как. Това е! Другият важен форум за мен е пчеларския. Там уча от колегите. Споделям също какво знам и правя. Както тук. Имам още една слабост. Българският фолклор.Е, ако някой го инересува... Но това е за друга тема!
Мицел за култивирани гъби, предимно за кладница има в института в Негован. Мисля, че се предлага и в Института по планинско земеделие в Троян. Аз също ще търся мицел.Кой може да помогне?
- krasii
- научил се да хвърля
- Мнения: 189
- Регистриран на: Вто Дек 13, 2005 2:09 pm
- Местоположение: несебър
Re: Има ли гъбари?
един въпрос към колегите.Сутринта набрах една торба рижики и ги метнах в багажника на колата,сега като им дойде реда да се занимавам с тях ми се веждат едни такива позеленели или синьо даже,там където са наранени.Кажете има ли някакъв проблем,до сега не съм ял такива и малко ме притеснява вида им.
Re: Има ли гъбари?
Щом са позеленели, яж без да се притесняваш
. Това е най сигурния начин за разпознаването им!

Re: Има ли гъбари?
Откъсна ми се рамото от тези гъби, докато ги сваля от баириа 
Рижийките бяха подивяли, толкова много имаше, че спрях да им обръщам внимание
НО, като никога тази година намерих и манатарки, едната беше към 350 грама, но червива, останалите бяха като камъчета 200 грамови
Та да се похваля много успеше "улов" за само някакви си 2 часа,
как мислите ако се запази така времето, другата седмица дали ще се подава нещо?
а и намерих една гъбка, която расте на бунче, с червена шапка, яйчено-жълти ламели свързани със стъблото, което беше лилаво-жълтеникаво, на горска поляна, беше доста красива гъбка, не е булка, не е мухоморка, не е гълъбка, някоя друга да се сещата да отговаря на описанието?

Рижийките бяха подивяли, толкова много имаше, че спрях да им обръщам внимание

НО, като никога тази година намерих и манатарки, едната беше към 350 грама, но червива, останалите бяха като камъчета 200 грамови

Та да се похваля много успеше "улов" за само някакви си 2 часа,
как мислите ако се запази така времето, другата седмица дали ще се подава нещо?
а и намерих една гъбка, която расте на бунче, с червена шапка, яйчено-жълти ламели свързани със стъблото, което беше лилаво-жълтеникаво, на горска поляна, беше доста красива гъбка, не е булка, не е мухоморка, не е гълъбка, някоя друга да се сещата да отговаря на описанието?

Re: Има ли гъбари?
Свилене, не знам - трябва да е булка, ма кат казваш,че не е - снимай - по-лесно става разпознаването!
Ето още малко "масло в огъня" за тези дето се навиват да гледат кладници. Сори за качеството, ама не мога да се завъртя денем у дома, че да ги хвана на дневна светлинаи да се виждат по-добре. :




Нямам думи. И на трапезата са много вкусни!
Ето още малко "масло в огъня" за тези дето се навиват да гледат кладници. Сори за качеството, ама не мога да се завъртя денем у дома, че да ги хвана на дневна светлинаи да се виждат по-добре. :




Нямам думи. И на трапезата са много вкусни!
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка
"

- rdochev
- научил се да хвърля
- Мнения: 190
- Регистриран на: Сря Яну 30, 2008 11:55 pm
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?
Аааааааааа-стига с това масло-пази го за тавата с гъбите
Между другото стават страхотни мариновани.

Между другото стават страхотни мариновани.
i don't drink water cos fish fuck in it
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2609
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: Има ли гъбари?
Руме, Гого, а знаете ли каква туршия стават само със сол/морска/, ситно нарязано зеле и едро настърган морков. Пропорцията на солта е 3.5-4 % саламура. Реди се в буркана ред кладница, ред зеле и моркови и пак гъби и пак...Залива се със саламурата. Претака се с обръщани на буркана. Същата технология, като при суровата туршия. Айде
като ви стане мезето. 


Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
- Мнения: 187
- Регистриран на: Съб Окт 11, 2008 5:04 am
- Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска
Re: Има ли гъбари?
Краси, ако тази гъба, която си брал, и смяташ ,че е рижийка, ТОВА И СА ОТЛИЧИТЕЛНИТЕ БЕЛЕЗИ!
Позеленяването и посиняването на мястото на среза, и на на наранените /пречупени, смачкани /места. Точно тези цветове карат някои хора да си мислят, че е отровна!!!
За съжаление, грешат!Изключително вкусна ядлива гъба е рижийката!Щом си прочел в добра книга за гъби ,статията за рижийката, щом това, което пише съвпада с подробности, не се бой! Имаме дадени снимки на рижийка тук, в темата Върни и ще се увериш!
Румка, логично е да продават мицел напролет Нали за това си проучил? Проучи и как става, ако може Моля! За института по планинско земеделие и животновъдство става въпрос ,нали?
Нееее, не ни наливаш масло, само ни подсещаш, че може и да сме гъбари, но не се гъбаркаме един друг, а си помагаме!
Диканаров, извинявай! По една случайност пишем едновременно!
Позеленяването и посиняването на мястото на среза, и на на наранените /пречупени, смачкани /места. Точно тези цветове карат някои хора да си мислят, че е отровна!!!

Румка, логично е да продават мицел напролет Нали за това си проучил? Проучи и как става, ако може Моля! За института по планинско земеделие и животновъдство става въпрос ,нали?
Нееее, не ни наливаш масло, само ни подсещаш, че може и да сме гъбари, но не се гъбаркаме един друг, а си помагаме!

Диканаров, извинявай! По една случайност пишем едновременно!

- rdochev
- научил се да хвърля
- Мнения: 190
- Регистриран на: Сря Яну 30, 2008 11:55 pm
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?
То "проучването" беше, че говорих с един приятел, който пита някакав,който се занимавал с това (ама не знам дали е от ИПЖЗ-то) и той му бил казал , че сеят напролет и тогава ще намери мицел. Днес си поръчах една книжка за гледане на гъби-утре ще дойде-ще видим кво ново ще научим
А за Диканов:)))))))))
Преди години ходихме за щука на Бигура по това време. Ударихме къпото-обаче на една паднала топола намерих една торба кладници. Занесох ги на майка ми и тя понеже не и се занимавало ги бе натъпкала в зелената туршия. Понеже се скъсаха да ме ебават че съм отишъл за риба-пък сам се върнал с гъби им занесох веднъж да я пробват-единия и сега като ме види само за тая туршия говори

А за Диканов:)))))))))
Преди години ходихме за щука на Бигура по това време. Ударихме къпото-обаче на една паднала топола намерих една торба кладници. Занесох ги на майка ми и тя понеже не и се занимавало ги бе натъпкала в зелената туршия. Понеже се скъсаха да ме ебават че съм отишъл за риба-пък сам се върнал с гъби им занесох веднъж да я пробват-единия и сега като ме види само за тая туршия говори

i don't drink water cos fish fuck in it
- krasii
- научил се да хвърля
- Мнения: 189
- Регистриран на: Вто Дек 13, 2005 2:09 pm
- Местоположение: несебър
Re: Има ли гъбари?
Благодаря ви за отговорите,хареса ми много рижиката.Днес намерих това върху паднало дърво (дъб)
http://gallery.nariba.com/data/500/3383DSC00371-med.JPG
http://gallery.nariba.com/data/500/3383 ... -thumb.JPG
мисля че е кладница прав ли съм
http://gallery.nariba.com/data/500/3383DSC00371-med.JPG
http://gallery.nariba.com/data/500/3383 ... -thumb.JPG
мисля че е кладница прав ли съм
