surfcasting в Гърция
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
-
- ще става разбирач
Re: surfcasting в Гърция
Скат не съм ял и то не защото съм нямал възможност,а защото съм ял ватос и ми се отщя.Тука на север, ватосите се използват само от циганите да лъжат софиАнци,че е калкан първо качество. Парадокс- една планина ни дели с бургазлии,някакви си стотина километра,а те припознават тази риба като деликатес?!?!?! Е това ,никага не мога го разбра !!!
Ама всеки знае себе си...

Морето обича хората,които го обожават !
Ватоси имам хванати само два до сега.Първия около кило и нещо,като го извадих на брега се стъписах при вида на опашката,която мяташе на всички посоки.В мислите ми-болница или ковчег.Слагам подходящи ръкавици,взимам кохерите,настъпвам го с ботушите и почвам да вадя куките.Идва един грък,нещо говори и очевидно ми се надсмива /тогава още не говорех гръцки/ и нищо не разбрах.Хвана го с ръка,извади куките с другата ръка и го цопна в кофата пред ужасените ми очи.Беше добронамерен човек,щото по някое време дойде пак и къде с ръце,къде с рисунки по пясъка, ми изясни,че паниран е най-вкусен.Така беше.Със втория вече нямах страхове,пък и той беше по-малък,но също толкова вкусен-паниран.
Ската има само хрущяли.Месото му е червено и плътно.На скара е като телешка пържола-няма мирис на риба.Чакала от Варна написа:Скат не съм ял и то не защото съм нямал възможност,а защото съм ял ватос и ми се отщя.Тука на север, ватосите се използват само от циганите да лъжат софиАнци,че е калкан първо качество. Парадокс- една планина ни дели с бургазлии,някакви си стотина километра,а те припознават тази риба като деликатес?!?!?! Е това ,никага не мога го разбра !!!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ама всеки знае себе си...
На риба мирише само дроба и далака му.От главата става невероятно вкусна чорба със съответните подправки,които гърци ми донесаха.От месото става вкусна кавърма с много лук, черен пипер и даф.лист.Дроба и далака му са известни като афродизиак/потвърждавам го от опит/.
Колкото до разликата м/у калкана и ватоса-вероятно бургазлиите,за които споделяш, са прекалили с ципорото и не са видяли опашката ,като характерен белег за разликата на двата вида риба.
-
- научил се да хвърля
Ся лъзгате по наклона един билюк народ. Ватос съм ял веднъж, миришеше на пикня като акулата... После чак майка ми ме светна че трябва да се топи в прясно мляко да го няма тоя вкус. Скатовете и акулите мисля са роднини и нямали отделителна система - пикаят през кожата, та затова по-полека с тоя невероятен вкус.... Калкана е съвсем друго месо и друг вкус...
Бог знае кво са ти пробутали за ватос /или колко дни е стоял на витрината в магазина/,та имаш такива вкусови спомени.Хвани си един пресен,приготви го /ако можеш/,яж и после споделяй.stefannankov написа:Ся лъзгате по наклона един билюк народ. Ватос съм ял веднъж, миришеше на пикня като акулата... После чак майка ми ме светна че трябва да се топи в прясно мляко да го няма тоя вкус. Скатовете и акулите мисля са роднини и нямали отделителна система - пикаят през кожата, та затова по-полека с тоя невероятен вкус.... Калкана е съвсем друго месо и друг вкус...
Аз не харесвам агнешко и вероятно мнозина ще ми се подиграват, ама "на вкус и на цвет товарищи нет".
- hris47
- ще става разбирач
Такааа....сега...никой никого не ''лъзга'' ,но имаш право ..само до някъде.За ватос -никога не съм ял,признавам си го откровенно--нито печен,нито пържен или приготвен по какъвто и да е начин.Но за другите скатове си леко в грешка и съм готов да споря до утре.Имам два хванати ската с размер да стават за ядене--24 и 38 кг. Още при първия се консултирах с местни как се обработва-задължително се ОДИРА -правят се нарези с бръснарско ножче широки около 3-5 см - след това с клещите рязко и силно се дърпа..тук има една тънкост-добре е ската да преседи поне 14-15 часа и след това дрането става много по-лесно.Първия го драх веднага след смъртта му и ми се разгони фамилията-дърпаш и теглиш като луд ,ама не се дере защото кожата е здраво свързана и в повечето случаи се къса даже с парчета месо.При втория,след като изчаках,процедурата протече много по-леко и безболезнено.А как се приготвя разбрах от една наша добра позната,всъщност даже тя го приготви и никакво киснене не е необходимо .Единствено грешно ( според мен) е ако консумираш заедно с хрущяла--поне при мен първия път бе като да преядеш с недосварен бобstefannankov написа:Ся лъзгате по наклона един билюк народ. Ватос съм ял веднъж, миришеше на пикня като акулата... После чак майка ми ме светна че трябва да се топи в прясно мляко да го няма тоя вкус. Скатовете и акулите мисля са роднини и нямали отделителна система - пикаят през кожата, та затова по-полека с тоя невероятен вкус.... Калкана е съвсем друго месо и друг вкус...

- hris47
- ще става разбирач
И като допълнение -преди две три години хванах един малък скат,нямаше и пет кг и някъде в нета четох че става на фурна и след това белиш кожата...Та реших да си спестя дрането и наистина миризмата беше като на вряла пикня,та си спомням че го изхвърлих заедно с тавата ....и може би затова си останал с такова впечатление?? Да намерих клипа -ето как правилно се дере салахи https://www.youtube.com/watch?v=dsf4m4N3wxU И в последните надписи е цялата истина :-Mia kali parea !!Ke ena megalo tigani! Една хубава компания! И един голям тиган! (уреда е много важен)

Качвам това клипче за да видите финала,не ми ясно този помощника къде се затича в морето.https://www.youtube.com/watch?v=tCjG2iWkehY.Като че ли случката е от съвсем скоро.
- hris47
- ще става разбирач
И като изгледах един -два пъти клипа се уверих че и тоя дере морска котка.Направи ми впечатление и че има много кръв във крилата,за което нямам смислено обяснение-моите и двата бяха много чисти,почти никаква кръв а при пърженето месото бе бяло,почти като пилешко.Имам и много други хванати,но по принцип под 10тина кг не вземам салахи-рандеманът му е около 30% и не си струва да се съсипва животното.От първото ,24 кг ''извадих'' около 8 кг,а от второто -38кг- към 13 кг чисто.
- hris47
- ще става разбирач
ddorado написа:Качвам това клипче за да видите финала,не ми ясно този помощника къде се затича .

- Аматьора Бс
- ще става разбирач
По бургаско ватоса се води и софийски калкан.Балами много ко да праиш
- hris47
- ще става разбирач
Има ги ,има,то като поразмислиш.... те май баламите крепят света.Аматьора Бс написа:По бургаско ватоса се води и софийски калкан.Балами много ко да праиш
Ако нямаше ТАРИКАТИ , нямаше да има балами.Мисля ,че е въпрос на коректност от страна на бургаските продавачи на "софийския калкан".Всеки може да бъде излъган,когато не е запознат с нещо.hris47 написа:Има ги ,има,то като поразмислиш.... те май баламите крепят света.Аматьора Бс написа:По бургаско ватоса се води и софийски калкан.Балами много ко да праиш
-
- ще става разбирач
Те,за това иде думата.Аматьора Бс написа:По бургаско ватоса се води и софийски калкан.Балами много ко да праиш
Бургазлии си го плющят с кеф ватоса и го набутват на софианци по заведенията на еба ти цените...
Тук,във Варна трябва със свещ да ходиш по заведенията да търсиш ватоси - никой ги няма за нищо!!!
А, що се отнася до опашката- ми режат я ,бе...даже целия го парчалосват и го набутват на мигрантите...
Сега новите цели са руснаците - в Балчик циганите ги морят със дърти ,гръцки сардини вместо карагьоз и ватоси на парчета вместо калакана...Красота !
Морето обича хората,които го обожават !
- hris47
- ще става разбирач
Мила ,родна картинка...що се чудим че сме се докарали до под
кривата круша???