Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Габърова манатарка. След разчупване почернява. Много вкусни. Брезовата манатарка е с оранжева шапка, а не с кафява. Растат под различни дървета откъдето и имената им са различни.tcekata написа:
Диаметъра на гуглата варираше от 5 до към 8 см, при разчупване месестата част беше бяла, но след няколко минути на някои гъби ставаше бледо розова.
Бързо някой да ми каже тази гъба каква е: https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hph ... e=5470CEF3" onclick="window.open(this.href);return false;
до диви ягоди я намерих, не съм я брал или пипал. Прилича ми на бясна и е отровна! Също така моля някой да ми постне снимки под моя пост с ядливи гъби, по снимките да се ориентирам и да знам какви да потърся на 20км от София посока Своге.Ако се съмнявам за някоя гъба цъкам в интернет през смартфона и гледам гъбата.
до диви ягоди я намерих, не съм я брал или пипал. Прилича ми на бясна и е отровна! Също така моля някой да ми постне снимки под моя пост с ядливи гъби, по снимките да се ориентирам и да знам какви да потърся на 20км от София посока Своге.Ако се съмнявам за някоя гъба цъкам в интернет през смартфона и гледам гъбата.
- stankof
- ще става разбирач
Колега яж кво намериш бе,кво ти пука бясно ли е или отровно,нали е поне розовоkoko95 написа:Бързо някой да ми каже тази гъба каква е: https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hph ... e=5470CEF3" onclick="window.open(this.href);return false;

ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
Точно габърови са гъбките на колегата tcekata. Беше пълна гората с тях в събота…
Забравих нещо вчера: Бях обещал да споделя опитите си да намеря читава рецепта за консумиране на лютивата млечница. Прегледах тукашните предложения, рових малко и в нета, и в крайна сметка спретнах нещо средно, което се оказа повече от приемливо
Значи процедирам така: набраните гъби почиствам и измивам хубаво, след което ги нарязвам и оставям да се изкиснат във вода за около 12 часа и повече (ако е възможно); може да сменя водата един път, ако се сетя. После варя в подсолена вода около час, през което време забърквам (спрямо количеството гъби) марината от оцет и зехтинче (почти равни части), добавям нарязани скилидки чесън, сол, черен пипер (на зърна) и копър. /наскоро направих и вариант с магданоз вместо копър, но още не съм го опитал
/ Когато гъбите станат готови ги оставям да се охладят, изваждам ги от тенджерата и ги пъхам в буркан, заедно с маринатата. Ако се наложи добавям от водата от варенето, за да не са на сухо тези най-отгоре в буркана... последната стъпка е да оставя тази „композиция“ да отлежи 2-3 дни в хладилника, за да се овкуси хубаво и в резултат се получава уникално вкусна салата. Получава се точно ефекта, който търсех, а именно да запазя осезаем аромата на млечницата и плътната й, леко хрупкава текстура, като се спася от неприятния горчив вкус.
Като се замисля и ракия имам достатъчно, така че няма да ме мислите
Остава ми само да опитам вместо да ги правя на салата какво би се случило, ако след изваряването ги пъхна във фурната да се запекат с малко масълце и подправки
Интуицията ми подсказва, че и в този си вариант ще „важат“ напълно, особено ако в ролята на подправка използвам някоя манатарка, гълъбка или сърнела
Поздрави!
Забравих нещо вчера: Бях обещал да споделя опитите си да намеря читава рецепта за консумиране на лютивата млечница. Прегледах тукашните предложения, рових малко и в нета, и в крайна сметка спретнах нещо средно, което се оказа повече от приемливо

Като се замисля и ракия имам достатъчно, така че няма да ме мислите

Поздрави!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Stefko написа:...и в резултат се получава уникално вкусна салата...
Като се замисля и ракия имам достатъчно, така че няма да ме мислите !...
Усмихнах се от сърце на поста на Стефко

Защото и аз всяка вечер, със салатата и ракийката си слагам по едно предястие със свежи гъби

Така си е, няма какво да се лъжем, за никъде не сме без една ракийка вечер…
Колега Петков, казвате „предястия със свежи гъби“ и искам да попитам как запазвате гъбите свежи за по-дълго време? Аз трудно ги запазвам за повече от 2-3 дни (държейки ги в хладилника)
А замразени, мариновани и прочие вече не са същите да му се не види…
Ето снощи завъртях един омлет с последните гълъбки, пачи крак и габърови от събота – ами няма такава вкусотия
Поздрави!

Колега Петков, казвате „предястия със свежи гъби“ и искам да попитам как запазвате гъбите свежи за по-дълго време? Аз трудно ги запазвам за повече от 2-3 дни (държейки ги в хладилника)

Поздрави!
-
- новобранец
Здравейте, вчера бях за гъби около около Пампорово. Голяма слука. Гората е зарината с гълабки, масловки и манатарки.
Под един бор намерих и много от тези, ако някой знае какви са, моля помагайте. Всичките бяха в близост една до друга. Гуглата е кадифяна на допир. Имат доста здрава и солидна конструкция. Не са крехки като гълъбките.
С различни размери са, най фолямата около 15см.

Под един бор намерих и много от тези, ако някой знае какви са, моля помагайте. Всичките бяха в близост една до друга. Гуглата е кадифяна на допир. Имат доста здрава и солидна конструкция. Не са крехки като гълъбките.
С различни размери са, най фолямата около 15см.

- G.Petkov
Стефко,Stefko написа:... и искам да попитам как запазвате гъбите свежи за по-дълго време? ...
Като ходя често за гъби

А успявам някак си - сутрин рано, след работа,
Ето днес с оглед на предстоящите жеги си взех един ден отпуска и го посветих на риболов и гъби

А в хладилник гъбите издържат наистина 2-3 дни и то младите гъби.
И то ако нямат червейчета, иначе - ги вадя от хладилника като дунапрен

А и още един номер - бланширам си повече гъби от колкото мога да изям и после всяка вечер си слагам по една порция. Обаче като престоят пак не са като първия ден

- G.Petkov
И както споменах - днес се разходих пак до Стара планина с надеждата, че ще събера още малко гъби преди настъпващите жеги да спрат растежа им.
Имаше, пак имаше гъби - толкова много гъби като през тази пролет и лято никога не съм срещал. Продължителните валежи задържаха дълго този сезон!
Намерих предимно манатарки - обикновени, бронзови, гъбърови и брезовки !
Може би от топлото време са пораснали на едни дълги дръжки, чак се впечатлих
!
Ама първо гората - все пък прохладна, на фона на яката жега, която натисна дори високо в Стара планина,

И в нея гъби,
А излета започна с една булка, която се оказа и единствената прибрана, имаше болни гъби или много малки, със спряло развитие от топлото време,

Една много красива манатарка от посиняващите,

И на излизане от гората - имаше бонус - най-голямата манатарка, която бях пропуснал въпреки че минах покрай нея няколко пъти
,
Тази, която е най отгоре в единия плик
,

Имаше и преминали гъби, но и много на брой млади, свежи и чисти гъби!
Много хубав излет направих
!
Имаше, пак имаше гъби - толкова много гъби като през тази пролет и лято никога не съм срещал. Продължителните валежи задържаха дълго този сезон!
Намерих предимно манатарки - обикновени, бронзови, гъбърови и брезовки !
Може би от топлото време са пораснали на едни дълги дръжки, чак се впечатлих

Ама първо гората - все пък прохладна, на фона на яката жега, която натисна дори високо в Стара планина,
И в нея гъби,
А излета започна с една булка, която се оказа и единствената прибрана, имаше болни гъби или много малки, със спряло развитие от топлото време,
Една много красива манатарка от посиняващите,
И на излизане от гората - имаше бонус - най-голямата манатарка, която бях пропуснал въпреки че минах покрай нея няколко пъти

Тази, която е най отгоре в единия плик

Имаше и преминали гъби, но и много на брой млади, свежи и чисти гъби!
Много хубав излет направих

Гъби в балкана си има,но и много гъбари тръгват-за търговия.
Аз бера за консумация.
Жена ми хареса най много от Булката-нарязана прясна на лента и задушена с масълце.
Ето една красавица.
Манатарка,и пачи крак-правих на Буркан-стелиазирани.
Сутрин в Балкана е роса и влага-въпреки жегата.
Аз бера за консумация.
Жена ми хареса най много от Булката-нарязана прясна на лента и задушена с масълце.
Ето една красавица.

Манатарка,и пачи крак-правих на Буркан-стелиазирани.

Сутрин в Балкана е роса и влага-въпреки жегата.

Риболовци.
- G.Petkov
Люси,
Колко време вариш бурканите с гъбите ?
Колко време вариш бурканите с гъбите ?
Щом заври водата-един час ги варя.
Пачия крак-може,ако е стар преди буркана да го кипнеш да омекне със сол за 5 минути.
Пачия крак-може,ако е стар преди буркана да го кипнеш да омекне със сол за 5 минути.

Риболовци.
Г. Петков, благодаря за отговора относно съхранението
А от каква надморска височина са днешните гъби? Изглеждат доста добре и като количество и като качество
Дъбова е гората, ако виждам добре, нали?
Поздрави!

А от каква надморска височина са днешните гъби? Изглеждат доста добре и като количество и като качество

Поздрави!
- G.Petkov
Някъде около 800 - 900 метра надморска височина.
За дърветата - така и не можех да се науча да различавам бук от дъб и кое е габър,
Ама ще се постарая!
В гъстата гора влага все още има.
За дърветата - така и не можех да се науча да различавам бук от дъб и кое е габър,
Ама ще се постарая!
В гъстата гора влага все още има.
- misho_tsakov
- ще става разбирач
Бука го запомни по Б- то- Без жълъди, а дъба е с жълъдите 

Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg