Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Има ли гъбари?

Мнение от bgbul »

tcekata написа: Изображение
Диаметъра на гуглата варираше от 5 до към 8 см, при разчупване месестата част беше бяла, но след няколко минути на някои гъби ставаше бледо розова.
Габърова манатарка. След разчупване почернява. Много вкусни. Брезовата манатарка е с оранжева шапка, а не с кафява. Растат под различни дървета откъдето и имената им са различни.
koko95
новобранец
новобранец

Мнение от koko95 »

Бързо някой да ми каже тази гъба каква е: https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hph ... e=5470CEF3" onclick="window.open(this.href);return false;

до диви ягоди я намерих, не съм я брал или пипал. Прилича ми на бясна и е отровна! Също така моля някой да ми постне снимки под моя пост с ядливи гъби, по снимките да се ориентирам и да знам какви да потърся на 20км от София посока Своге.Ако се съмнявам за някоя гъба цъкам в интернет през смартфона и гледам гъбата.
Аватар
stankof
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stankof »

koko95 написа:Бързо някой да ми каже тази гъба каква е: https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hph ... e=5470CEF3" onclick="window.open(this.href);return false;

до диви ягоди я намерих, не съм я брал или пипал. Прилича ми на бясна и е отровна! Също така моля някой да ми постне снимки под моя пост с ядливи гъби, по снимките да се ориентирам и да знам какви да потърся на 20км от София посока Своге.Ако се съмнявам за някоя гъба цъкам в интернет през смартфона и гледам гъбата.
Колега яж кво намериш бе,кво ти пука бясно ли е или отровно,нали е поне розово :axe: :ANAL: :vom: :smt021 :smt064 :smt068 :smt075
ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Точно габърови са гъбките на колегата tcekata. Беше пълна гората с тях в събота…

Забравих нещо вчера: Бях обещал да споделя опитите си да намеря читава рецепта за консумиране на лютивата млечница. Прегледах тукашните предложения, рових малко и в нета, и в крайна сметка спретнах нещо средно, което се оказа повече от приемливо :) Значи процедирам така: набраните гъби почиствам и измивам хубаво, след което ги нарязвам и оставям да се изкиснат във вода за около 12 часа и повече (ако е възможно); може да сменя водата един път, ако се сетя. После варя в подсолена вода около час, през което време забърквам (спрямо количеството гъби) марината от оцет и зехтинче (почти равни части), добавям нарязани скилидки чесън, сол, черен пипер (на зърна) и копър. /наскоро направих и вариант с магданоз вместо копър, но още не съм го опитал :roll:/ Когато гъбите станат готови ги оставям да се охладят, изваждам ги от тенджерата и ги пъхам в буркан, заедно с маринатата. Ако се наложи добавям от водата от варенето, за да не са на сухо тези най-отгоре в буркана... последната стъпка е да оставя тази „композиция“ да отлежи 2-3 дни в хладилника, за да се овкуси хубаво и в резултат се получава уникално вкусна салата. Получава се точно ефекта, който търсех, а именно да запазя осезаем аромата на млечницата и плътната й, леко хрупкава текстура, като се спася от неприятния горчив вкус.

Като се замисля и ракия имам достатъчно, така че няма да ме мислите :lol: :lol: Остава ми само да опитам вместо да ги правя на салата какво би се случило, ако след изваряването ги пъхна във фурната да се запекат с малко масълце и подправки :roll: Интуицията ми подсказва, че и в този си вариант ще „важат“ напълно, особено ако в ролята на подправка използвам някоя манатарка, гълъбка или сърнела :lol: :mrgreen:

Поздрави!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

Stefko написа:...и в резултат се получава уникално вкусна салата...

Като се замисля и ракия имам достатъчно, така че няма да ме мислите !...

Усмихнах се от сърце на поста на Стефко :D !

Защото и аз всяка вечер, със салатата и ракийката си слагам по едно предястие със свежи гъби :wink: !
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Така си е, няма какво да се лъжем, за никъде не сме без една ракийка вечер… ;) :lol:

Колега Петков, казвате „предястия със свежи гъби“ и искам да попитам как запазвате гъбите свежи за по-дълго време? Аз трудно ги запазвам за повече от 2-3 дни (държейки ги в хладилника) :roll: А замразени, мариновани и прочие вече не са същите да му се не види… :x Ето снощи завъртях един омлет с последните гълъбки, пачи крак и габърови от събота – ами няма такава вкусотия :D

Поздрави!
marincheshki
новобранец
новобранец

Мнение от marincheshki »

Здравейте, вчера бях за гъби около около Пампорово. Голяма слука. Гората е зарината с гълабки, масловки и манатарки.
Под един бор намерих и много от тези, ако някой знае какви са, моля помагайте. Всичките бяха в близост една до друга. Гуглата е кадифяна на допир. Имат доста здрава и солидна конструкция. Не са крехки като гълъбките.
С различни размери са, най фолямата около 15см.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Stefko написа:... и искам да попитам как запазвате гъбите свежи за по-дълго време? ...
Стефко,
Като ходя често за гъби :D !

А успявам някак си - сутрин рано, след работа,
Ето днес с оглед на предстоящите жеги си взех един ден отпуска и го посветих на риболов и гъби :D !
А в хладилник гъбите издържат наистина 2-3 дни и то младите гъби.
И то ако нямат червейчета, иначе - ги вадя от хладилника като дунапрен :lol: !

А и още един номер - бланширам си повече гъби от колкото мога да изям и после всяка вечер си слагам по една порция. Обаче като престоят пак не са като първия ден :D !
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

И както споменах - днес се разходих пак до Стара планина с надеждата, че ще събера още малко гъби преди настъпващите жеги да спрат растежа им.
Имаше, пак имаше гъби - толкова много гъби като през тази пролет и лято никога не съм срещал. Продължителните валежи задържаха дълго този сезон!
Намерих предимно манатарки - обикновени, бронзови, гъбърови и брезовки !
Може би от топлото време са пораснали на едни дълги дръжки, чак се впечатлих :D !

Ама първо гората - все пък прохладна, на фона на яката жега, която натисна дори високо в Стара планина,

Изображение

И в нея гъби,
А излета започна с една булка, която се оказа и единствената прибрана, имаше болни гъби или много малки, със спряло развитие от топлото време,

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Една много красива манатарка от посиняващите,

Изображение

И на излизане от гората - имаше бонус - най-голямата манатарка, която бях пропуснал въпреки че минах покрай нея няколко пъти :D ,
Тази, която е най отгоре в единия плик :wink: ,

Изображение

Имаше и преминали гъби, но и много на брой млади, свежи и чисти гъби!
Много хубав излет направих :D !
lusienn

Мнение от lusienn »

Гъби в балкана си има,но и много гъбари тръгват-за търговия.

Аз бера за консумация.

Жена ми хареса най много от Булката-нарязана прясна на лента и задушена с масълце.

Ето една красавица.

Изображение

Манатарка,и пачи крак-правих на Буркан-стелиазирани.

Изображение

Сутрин в Балкана е роса и влага-въпреки жегата.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Люси,
Колко време вариш бурканите с гъбите ?
lusienn

Мнение от lusienn »

Щом заври водата-един час ги варя.

Пачия крак-може,ако е стар преди буркана да го кипнеш да омекне със сол за 5 минути.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Г. Петков, благодаря за отговора относно съхранението ;)
А от каква надморска височина са днешните гъби? Изглеждат доста добре и като количество и като качество :D Дъбова е гората, ако виждам добре, нали? :roll:

Поздрави!
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Някъде около 800 - 900 метра надморска височина.

За дърветата - така и не можех да се науча да различавам бук от дъб и кое е габър,
Ама ще се постарая!
В гъстата гора влага все още има.
Аватар
misho_tsakov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от misho_tsakov »

Бука го запомни по Б- то- Без жълъди, а дъба е с жълъдите :)
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”