Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?
Модератор: dantho.mihov
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?
Мда.....и аз така, иначе досега да съм си купил 600 л. фризер, пълен с черен хайвер.INCUBUS написа:...олеле колко съм дал общо за пустите такъми даже и за видове риболов,които не обичам да упражнявам!/,на кафетата,сандвичите и вафлите /заради пустия риболов.Кво да правя,-само това /редовното правене на риболовни излети без значение за риборезултата/ ми уравновесява организма,а това е от голяма полза за околните...
Ама к'во да се праИ - риболовът, по-скоро природата, ми зарежда батериите, направо си е едно бягство от действителността, от проблемите /ама май само за да се сблъскам с други проблеми - безрибие заради токаджии, мрежари и т.н./, но пък поне има тишина и спокойствие.......същото е и когато съм на лов, досега нямам нищо утрепано /защото местните ходят цяла седмица на лов, а ние приходящите духаме супата през уикенда/, но пък какъв кеф е в гората - и пак тишина и спокойствие...
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

"Има неща, по-важни от парите, но без пари не можеш да си ги купиш" — Проспер МеримеINCUBUS написа:Дайте да си поговорим за пари,пък ако трябва с поетични чувства и форми![]()

Ето нещо за парите,но ще трябва доста да повъртите скрола на мишката докато го прочетете-в стил на @ stonetales e !!!INCUBUS написа:........Ама,какво ли ви занимавам,нека обсъдим друго нещо -бе, защо Стоунчо никъде в поезията не говори за пари?

“Вече имам пари, но не знам какво да ги правя”
Миете чинии в чужбина за няколко месеца и се връщате с 5000лв спестени. И в един момент се оказва, че не знаете какво да ги правите.
Досега сте живели на ръба на оцеляването с 200лв на месец. Събирали сте пари за да заминете или сте взели заем. Работили сте в някоя задушна пералня при 40 градуса жега и на още две места, като сте спали по 5-6 часа на ден. Естествено, не сте си купили почти нищо, защото все пак сте отишли за пари, а не за екскурзия.
Накрая се връщате в България с разклатени нерви, сенки под очите и 5000лв в джоба. Преди заминаването сте си казвали, че отивате да изкарате пари за кола / ремонт. Сега обаче, спомняйки си потните задушни часове в пералнята и кухнята, умората, как сутрин ходите като пияни поради недоспиване – всичко това ви кара да се замислите отново какво да правите с парите си.
Дори вашия сценарий да не е толкова драматичен, парите имат цена . Парите искат работа . Точно затова понякога се парализираме, когато се окажем с повече пари, и всяка възможност да ги похарчим ни плаши.
Това е така, защото много хора не са свикнали да имат повече пари. Свикнали са да оцеляват с малко пари. А когато имате малко пари, управлението им рядко е плод на ваше решение: пари за наем, храна, телефон, сметки и пр. За да не останете без вода или на тъмно, плащате. Да осигурите пари за тези елементарни неща е въпрос на оцеляване и затова вие не питате “Какво да правя с парите си”. Те са излезли от джоба ви още преди да идете до банкомата.
КАКВО ДА ПРАВЯ С ПАРИТЕ СИ
Хубаво е, че изобщо си задавате този въпрос, защото това е наистина важно решение. Странно как понякога забравяме колко усилия сме вложили за тези пари и започваме да ги харчим сякаш са ни подарък от небето. И така, вие се питате какво да правите с парите си.
А. Най-добре похарчени пари са тези, които носят още пари. Запомнете го! Признавам, има един проблем – лесно е да се каже, а реално е трудно да измислите такова нещо. Оглеждате се за идеи, но не виждате нищо подходящо. Всичко става само с много пари или вече е заето, тоест някой вече се е сетил и го е направил. Няма място за вас… какъв е смисълът…
Това е така (или поне на вас ви се струва така), защото мислите грешно. Вие мислите, че многото пари сами ще ви донесат още пари. Само че не става така, освен ако не разполагате с милиони.
Парите са като бензина в колата. Те ви осигуряват необходимата мощност. Те ви дават възможност за придвижване – без тях естествено колата не може да мръдне, колкото и да я бутате. Но също така, само защото сте сипали бензин в колата тя няма да тръгне сама. Трябва вие да извадите картата, да седнете зад волана и да внимавате по пътя.
Тоест, за да може вашите пари да ви носят още пари, трябва първо да имате идея и поле да я задвижите с тези пари. Трябва също вие лично да работите за тази идея, не става само да й наливате пари и да чакате нещо да стане. Вече след като я развиете достатъчно тя да стане самостоятелна, може да си качите краката на бюрото и да се протегнете на стола
Б. Добре похарчени пари са тези, които ви спестяват пари. Спестените пари са като спечелени пари. Това са пари, които сте успели да освободите от водовъртежа на разходите. Например ако досега сте плащали 100лв месечно за ток, но с 5000лв сте си купили нова техника и сметката ви пада на 40лв месечно, вие вече имате 60лв повече всеки месец. Така вместо да оставите 100лв на касата на НЕК, оставяте само 40лв, а останалите прибирате в джоба си. Почти като приход.
Ако въпреки реализираните икономии (и наличните повече пари за харчене) успеете да запазите досегашния си начин на живот, ще можете да събирате спестените пари. Когато се натрупат, ги придвижвате по вариант А – така че да ви носят още пари.
РЕШЕНИЯТА ЧАКАТ ВАС
Когато сте с малко пари, никой не ви пита как искате да ги разпределите – животът е поставил суровите си условия пред вас. И край.
Но когато имате много пари, имате и много въпроси. Досега не сте взимали решения – просто сте плащали каквото трябва. Ако случайно* останат малко, веднага отиват за заема или за спестяване защото добре знаете кое е правилно.
*Пари никога не остават “случайно”. Остават само ако вие намерите начин да остават.
А сега имате повече пари. Не много, но повече от преди. Изведнъж пред вас се отварят хиляди избори и се питате – Какво да правя с парите си? Къде да инвестирам? Изобщо да инвестирам ли? (Ако решите – 5 правила за успешно инвестиране ) Започвате да се притеснявате, че ще направите грешка и ще загубите парите, които с толкова труд сте заработили. Постоянно търсите нещо по-добро и по-сигурно и не смеете да направите нищо, все отлагате и отлагате…
Разбираемо е. Но не е полезно за вас. А решенията чакат… точно така, вас.
Затова отрано помислите какво бихте направили, ако имате излишни* пари. Като за начало не е нужно да мислите в детайли, и по-обща идея ще свърши работа. Искате да стартирате бизнес или да имате пасивен доход или собствено жилище ? Мислете отрано. Колкото повече се доближавате до преломния момент и с многото пари, толкова по-конкретно трябва да обмисляте нещата.
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Ми фани си 5-6 моруни и готовоGODzillata написа:
Мда.....и аз така, иначе досега да съм си купил 600 л. фризер, пълен с черен хайвер.
...

- stonetales
- разбира нещата
Каквото и да кажа, все няма да е вярно, но все пак..
Живея между две реки, море и планина. БУКВАЛНО!
При мен "проблема" да ида на риба, не стои както при вас, просто аз съм там:)
По тази причина не коментирам и разходите - тоест - парите.
Преди години си бях пожелал да обикалям из България и да правя красиви неща. И сега - от време на време ми се случва - точно толкова, че да не се пристрастявам или пък да не се вземам на сериозно или пък да не завися от това. Или пък каквото и да е.
Всеки може да напише на български в гугъла Приказки от камък и там ще види част от въплътените ми мечти.
Живота, който живея е резултат от моя си избор....
Пожелавам ви го:)
Живея между две реки, море и планина. БУКВАЛНО!
При мен "проблема" да ида на риба, не стои както при вас, просто аз съм там:)
По тази причина не коментирам и разходите - тоест - парите.
Преди години си бях пожелал да обикалям из България и да правя красиви неща. И сега - от време на време ми се случва - точно толкова, че да не се пристрастявам или пък да не се вземам на сериозно или пък да не завися от това. Или пък каквото и да е.
Всеки може да напише на български в гугъла Приказки от камък и там ще види част от въплътените ми мечти.
Живота, който живея е резултат от моя си избор....
Пожелавам ви го:)
Оттича се по дрехите ни
звезден блясък..........
звезден блясък..........
- GODzillata
Money makes the world go round...
Половината дадох за жени, цигари и пиене, а другата половина - профуках.

Половината дадох за жени, цигари и пиене, а другата половина - профуках.

- AL KAPONE
- кандидат преподавател
Баси темата
не мога а я следя редовно хахххх
Ще чета лятото като взема отпуска... 

Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
То нещо като вица за чукчи: Възложили на чукчи да пренесе една цистерна с алкохол от Москва до Камчатка. Чукчи се съгласил (нали е алкохолGODzillata написа:Money makes the world go round...
Половината дадох за жени, цигари и пиене, а другата половина - профуках.![]()

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Кво става писателите-пускайте снимки.Тука камъка се е регнал и пише само в тая тема-търси си читатели.Такава тема дълга не е имало скоро
Гледам долу на линия вечер набъбват читателите но няма включване-значи не ги интересува.Общо най много темите са за битака та така.Излиза че кой кво и да ти говори все около парите е интереса.Ако бъркам поправете ме 

Риболовци.
- GODzillata
Па Камика да не е фотограф бре?lusienn написа:Кво става писателите-пускайте снимки.Тука камъка се е регнал и пише само в тая тема-търси си читатели....

Кире гледах по телевизията за Люсиен льо пен-френски фотограф-отразил риболовната история.Ако не беше снимал на времето нямаше да гледам как е било преди 50 годиниGODzillata написа:Па Камика да не е фотограф бре?lusienn написа:Кво става писателите-пускайте снимки.Тука камъка се е регнал и пише само в тая тема-търси си читатели....![]()

Риболовци.
-
- кандидат преподавател
Снимките могат да бъдат фалш,криво пресъздаване на действителността,неконтролируемо изпразване на "егото"с повърхностна експресия и манипулативна провокация.
Написаното е истина до доказване на противното с друго написано.Бай ви Матей Преображенски,наричан още Миткалото,си е бил битник по природа,ма се забъркал с революционното движение и разбира се,като честен човек не прокопсал,но е оставил вярна и безсмъртна мисъл -препоръка:"Вярвай на писмени документи,защото по някое време нечестивците се отмятат ".Така,че пишете,братя,кой колкото има пипка и възможност,пък който иска да чете -демокрация е донякъде сред един народ,който чете все по-малко ,не произвежда духовност,вместо това твори престъпления,лайна и простотия и се надява,че ще прескочи поне с 50 000 тъпанари в другото хилядолетие. Блажен си,Стоунчо,с толкоз възможности за риболов до гъза,завиждам ти,но не с лошо,защото тази планина съм си я избрал още кога бях ерген на 28 години,пък тогава не бях стигнал до прозрението за риболова като друга форма на житейски смисъл.Ако ще си пляскаме мечти,единствената и доминираща при мен мечта е да ми се стоварят от някъде/например от тото-лотерията/изведнъж много пари,да тегля една майна на работата си и да започна да ходя през ден на риболов до края на живота си.Не ща власт,не ща престиж,даже ще спра да пиша хайку : "Да са еба в дневалния!Краката ми миришат.Дали са ми необходими твоите labia maiores pudendi ?"Люсиен,не си търся читатели,имам толкова много,ама кат ми прочетат творбите,ги засърбява яко,че почват да се разоряват по адвокати и "проклинат цяла вселена" 

- G.Petkov
Не,
Определено Камика не е фотограф!
По скоро клони към графоманската кауза!
А тя е присъща на повечето списали нещо в темата.
Пак ще се повторя - хубава тема, добре върви, интензитета е висок, обратно на риболова и има големи шансове да ни забавлява цяла зима.
А иначе темата си е за писатели, от читатели май няма нужда
!
И доколкото се ориентирам, никой не се и бори да има повече или по-малко читатели.
От някъде изникна нюанс за парите и поезията. Аз защото не разбирам от поезия ще пропусна това предизвикателство.
Иначе в живота ми е имало пари, пък е и нямало, но е хубаво да има, а останалите части от душевния комфорт всеки сам да си ги подреди.
Малко минорен ми дойде поста тази вечер, ама много ядове, много дискомфорт, даже и "соковете" не помагат, за сега
!
Определено Камика не е фотограф!
По скоро клони към графоманската кауза!
А тя е присъща на повечето списали нещо в темата.
Пак ще се повторя - хубава тема, добре върви, интензитета е висок, обратно на риболова и има големи шансове да ни забавлява цяла зима.
А иначе темата си е за писатели, от читатели май няма нужда

И доколкото се ориентирам, никой не се и бори да има повече или по-малко читатели.
От някъде изникна нюанс за парите и поезията. Аз защото не разбирам от поезия ще пропусна това предизвикателство.
Иначе в живота ми е имало пари, пък е и нямало, но е хубаво да има, а останалите части от душевния комфорт всеки сам да си ги подреди.
Малко минорен ми дойде поста тази вечер, ама много ядове, много дискомфорт, даже и "соковете" не помагат, за сега

-
- кандидат преподавател
G.Р.,ш,ти мине,знам по себе си ,давай повече писания ,защото парите така или иначе никога не стигат.Пък зимата е дълга,ограничават ми се местата за риболов и една такава тема ми идва кат мехлем за наранената българска душичка.И Стоунчо да не спира да пише,пък и да не дебелее много,вечер да кара предимно на "сокчета" и без тлъсти мръвки,че коронарната атеросклероза дебне българина след 30 годишна възраст,прави му запек в артериите и в някой готин момент му сервира остра сърдечно-съдова слабост,която е билет за портите на Св.Петър.Повече одялани камъни да му пожелаем и да внимава с праха в буквалния и в преносния смисъл:roll:
- G.Petkov
Пък ти като спомена за риболов, се сетих, че при теб най-рано трябва да замръзне!!!
Що не дадеш някое инфо за лед над 5 см, че да дойдем с Чируза, да ти разнообразим местата за риболов.
Става дума за гьолчета, може е неголеми, с бабки, костурец , кефалче.
Тези три неща търсим зимата.
Сподели, ако не ти е проблем риболова на лед! То сега няма лед, ама ще ЗАМРЪЗНЕ !!!
Що не дадеш някое инфо за лед над 5 см, че да дойдем с Чируза, да ти разнообразим местата за риболов.
Става дума за гьолчета, може е неголеми, с бабки, костурец , кефалче.
Тези три неща търсим зимата.
Сподели, ако не ти е проблем риболова на лед! То сега няма лед, ама ще ЗАМРЪЗНЕ !!!